243) BÜYÜK HAKEM’İN BİLGİSİZLİĞİ
Yayin Tarihi 12 Temmuz, 2010
Kategori SİYASİ
BÜYÜK HAKEM’İN, BİLGİSİZLİĞİ
Yaşamımızın her alanını her zaman, her yerde, hukuki ilkeler yönlendirir. Hukuki ölçütü olmayan bir yaşam söz konusu olamaz. Dağ başından, ormanların derinliğine… Köylerden, kentlere heryerde hukuk vardır… Bu hukuk; karşımıza dini kurallar olarak ta, örf ve anane olarak ta, doğa kanunları olarak ta, anayasalar olarak ta çıkabilir.
Velhasıl, “Kuralsızlık” diye birşey yoktur. Çünkü kuralsızlığında, kuralları oluşabilir. Kuralsızlığın hukuki karşılığı “Kanunlara karşı gelmedir.” Her insan, yaşamını düzenleyen kuralları bilmek zorundadır. İnsanlar kuralları eğitim yolu ile de öğrenebilir, çevre etkileşiminden de… Ülkemizde sade bir vatandaş hangi kuralları bilir? Veya bilmesi gerekir?
a) Aile yaşamı
b) İş yaşamı
c) Toplumsal yaşamı
Bunların dışındaki kuralları öğrenmek, ancak ilgi ve mesleki alanlarının içinde değerlendirilebilir.
12 Eylül 2010 tarihinde Anayasa’nın 28 maddesi Halkımızın oyuna sunulmak üzere referandum yapılacak. 50 milyon civarı vatandaşımız bu referandumda, “Evet” veya “Hayır” diyecek!
Acaba, Halkımız’ın büyük çoğunluğu “Evet” veya “Hayır”ın gerekçelerini ve getireceği sonuçları biliyor mu?
Bilmiyorsa, öğrenme hakkı yok mu?
Bu öğrenme hakkı da, bir anayasal hak değil mi?
Ben hukukçu değilim! Anayasa hukuku üzerinde ahkam kesemem, yorum da yapamam… Ancak, bir vatandaş olarak anayasal haklarımı ve Anayasa’nın Başlangıcı ile ilk dört maddesi’ni bilirim. Zaten bir Türk vatandaşı olarak, bilmem gerekenlerde bunlardı.
Fakat bir referandum var! Hem de Anayasa değişikliğine yönelik. O halde bu değişikliğin içeriğini öğrenmem gerekir ki, ona göre oy vereyim! Bunu nereden öğreneceğiz? Tabi ki Tv kanallarından ve gazete yorumlarından… Kanallardaki oturumları izliyorum. Sosyal ve siyasi gelişmelere olan yakın ilgime ve birikimime rağmen konuşulan kavramları anlamakta güçlük çekiyorum! Daralıyorum! Gerginlik yaşıyorum! Sanki evetçi ve hayırcı konuşmacılar “Bizi anlamayın! Tuttuğunuz parti ne diyorsa onu yapın!” der gibi halkın anlamayacağı dilden konuşuyorlar…
Vay halimize ki, vay!
Referandum neydi? Büyük hakeme müracaatmış…
Kim bu büyük Hakem? Halkmış yani seçmen…
Sağolasınız, varolasınız! Halkımızı “Büyük Hakem” tanımlaması ile onure ettiniz.
Yahu bu hakemin eline düdüğü vermeden önce, maçın kurallarını ve bilgisini öğretseniz de bilinçli demokratik bir ortamda seçim olsa menfaatlerinize zarar mı gelir?
Buradan kanaat önderlerine, toplum mühendislerine, tv program yapımcılarına, gazetecilere ve parti liderlerine sesleniyorum:
“Lütfen, Halkımızın anlayacağı sadelikte bu anayasa değişikliğinin ne getireceği ve neleri götürebileceğini açıklayacak bilirkişiler konuşturulsun.”
Büyük Hakem; emir değil, bilgi istiyor!
Sakın unutmayın! Hakemlerde kırmızı kartta var!
YILMAZ KARAHAN
Yorumlar
“243) BÜYÜK HAKEM’İN BİLGİSİZLİĞİ” yazisina 3 Yorum yapilmis
Yorum yap
[…] Öncelikle şunu belirtmek isterim! 50 milyon civarı oy kullanacak vatandaşlarımızın yüzde kaçı Anayasa ve değiştirilmesi önerilen maddeler hakkında bilgi sahibi? Halkımızın yüzde kaçı ekonomik ve sosyal sıkıntılarının içinde Referandumu konuşuyor? (http://www.yenidenergenekon.com/243-buyuk-hakemin-bilgisizligi/) […]
Anayasada yapılan ince değişiklikler oy kullanacakların çoğunluğu tarafından bilinmemekte. Her gün TV. Kanallarında FİKİR sahibi olmayanların konuşmalarını demokrasi ve insan haklarını katarak yorum yapmaktadırlar. Oy kullanacaklar bir bakıma EVET dediklerinde sanki Demokratik açılım ve onun doğurduğu bugünkü acı duruma Demokratik ve Kadeşlik projesini yaratan siyasi iktidara destek vermiş olacaklar. Gerçekte Türk Milletinin kurduğu Cümhuriyetimize kardeşlik zihniyeti içersine ortaklığa adımının atılmasıdır. Hayır denmesi ve Hayır oyunun verilmesi Yüce Türk Milletinin hayrınadır ve Yüce ATAMIZIN yolunda Türk Milletinin olan Cümhuriyetimizin sonsuza dek yaşamasının, parçalam içinde olanlara TEPKİMİZ olacaktır. Saygılarımla. NEFİ DEMİRCİ
[…] sahibi? Halk