235) ŞİFA KAYNAĞI “UĞUT TATLISI”

Yayin Tarihi 7 Aralık, 2013 
Kategori KÜLTÜREL

UĞUT NASIL YAPILIR?

image00112.jpg

Uğut, buğdayın çimlendirilmesiyle yapılır. 1-2 cm boyunda olan çimler öğütülür. Süzülür, posasından ayrılır. Buğday şırasına azar azar un ilave edilerek ayran kıvamına getirilir, yaklaşık 15-20 saat kaynatılır. İstenen kıvama gelen uğut cam kavanozlarda ambalajlanıp satışa hazır hale gelir.”

Buğday ve sudan yapılan Uhut bir tatlı türüdür. Hiçbir tatlandırıcı kullanılmadan yapılan, tadını ve lezzetini kendi kıvamından alır. Yapılması uzun sürdüğü ve yorucu olduğu için özel günlerde yapılır. Uhut yapılırken 18 litrelik teneke tabanından çiviyle 15-20 yerinden delinir. Delinen teneke yarısına kadar buğdayla doldurulur. Güneş ışığı almayan loş bir yere ıslatılarak bırakılır. İki günde bir ıslama işine devam edilir. Her ıslamadan önce buğday iyice karıştırılır. Buğday çimlenmeye başladığı zaman teneke dolmaya başlar. Çimlenme ilerledikçe buğday topaklanmaya başlar. Buğdayın topaklanmaya başlamasıyla birlikte ufalanarak bez üzerine serilir. Ufalanarak birbirinden ayrılan buğday yeniden tenekeye alınıp, ıslatılmaya devam edilir. Bu işlem 15 gün kadar sürer. Bu zaman zarfında buğday tanelerinin saçak kökleri ve filizleri 4-5 santimetre. kadar uzar.

Saçak kökleri ile filizleri beyaz olur. Saçak kökleri ve filizleri yeşillenirse uhut acımtırak olur ve tat özelliğinden uzaklaşır. Yeşerme başlamadan yani olgunlaşan çimler bir tokmak veya yuvarlak bir taş ile dövülerek ezilip suyu alınır. Elde edilen bu suya çok az bir miktar su katılarak, büyük bir kap içerisinde kaynatılmak üzere ateşin üzerine konur. Kaynamaya başlayınca çok katı olmayacak biçimde un ilave edilerek karıştırılmaya başlanır. Kaynatma işi sıvı halde bulunan bu karışımın koyulaşmasına kadar devam eder. Koyulaşmaya başladığı zaman üzeri sakızlanmaya başlar. Bu safhadan sonra artık kıvamını almaya başlamıştır. Kıvamını alan uhut koyu kahve rengini alır. Uhut 15 dakika daha ateşte tutulduktan sonra, ateşten indirilerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurulup, kahvaltılarda ekmeğe sürülerek yenir.

image0024.jpg

Onkolog Prof.Dr.Erkan TOPUZ’a Göre Buğday Çimi

image0032.jpg

İnsanlığın temel besin kaynağı olan buğday, evinize sadece beyaz ekmek ve aşurelik tane olarak giriyorsa çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Çünkü buğday, ev ortamında çok basit yöntemlerle çimlendirilerek tanesiyle veya uzayan çimlerinin tüketilmesiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hücreleri yeniliyor.

Özellikle buğday çimi suyunun ‘şifa içeceği’ olduğu belirtiliyor. Çimlenmiş buğdayın sağlığa etkilerini İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erkan Topuz’a sorduk. Kendisinin de evde buğday çimi üretip sofrasında bulundurduğunu belirten Prof. Dr. Topuz, buğday çimi suyunun mikropları öldürücü etkisiyle kanı temizlediğini belirtiyor. Bununla birlikte, kardiyovasküler sistemde de damarların açılmasını sağlıyor.
Buğday çiminin “Allah’ın verdiği çok büyük bir potansiyel” olduğunu ifade eden Prof. Dr. Topuz’un aktardığı bilgilere göre, buğday çiminin gençlik verici, imnün sistemi (bağışıklık) güçlendirici ve kansere karşı koruyucu etkileri var. Aynı şekilde saç dökülmelerine faydalı olduğu iddia ediliyor. Buğday çimi suyunun kimyasal bileşimi kana çok benziyor. İçeriğinde antiseptik temizleme özelliği olan klorofil yüzde 70 oranında bulunuyor. Mükemmel bir protein kaynağı ve bol miktarda beta karoten içeriyor. Yüksek oranda B1, B6, B12 vitaminleri, C, E, K vitaminleri ihtiva ediyor. Ispanaktan daha çok demire sahip olduğu için anemi (demir eksikliğine bağlı kansızlık) hastalarının kullanması tavsiye ediliyor. Başta magnezyum olmak üzere çok çeşitli mineraller içeriyor. Besin öğeleri vücudu besliyor ve gerçek bir denge sağlıyor.
Buğday çimi suyunun faydalı olduğunu ilk keşfeden kişinin Boston’da Hipokratlar sağlık kuruluşunun kurucusu Dr. Ann Wigmore olduğunu belirten Prof. Topuz, Wigmore’un hikayesini şöyle anlattı: “Dr. Wigmore, bacaklarındaki kangreni bununla tedavi etmiş. Doktorların bacaklarını kesme kararı üzerine buğday çimi suyunu içmeye başlamış. Çimlerden yaptığı lapayı da bacaklarına uygulamış. Bu şekilde tedavi olmakla kalmamış, iyileştikten sonra Boston maratonuna katılmış. O zamandan beri, tedavisi imkansız denilen hastalar buğday çimi suyu kullanıyor. Bitkisel tedavileri devamlı yapmak gerekir. İmkanı olan, her gün iki bardak içebilir. Bu suyu buğdaya karşı alerjisi olanlar da kullanabilir. Buğdayın birkaç gün nemli ortamda bekletilip filizlendirilerek tanesiyle tüketilmesi de çok faydalı. Böylece buğdayın hem çok faydalı olan kabuğu, hem de rüşeym denilen besin değeri çok yüksek embriyo kısmı alınmış olur. Bu filiz bebek gibi büyük bir güçle doğar. Bütün filizlerde, ama özellikle buğdayda büyük potansiyel var. Vitamin, mineral, antioksidan bakımından müthiş zengin. Çünkü çoğalıp yeni bir bitki üretecek. Gençlik sırrıdır. Çimi çok üretebilirseniz suyunu için. Azsa her gün koparıp salatanıza katın.

image0042.jpg

 

http://www.uguttatlisi.com/

Uğut tatlısı genellikle Sakarya’nın Taraklı ve Bolu’nun Göynük ilçelerinde yapılmaktadır.

Paylaş:

Yorumlar

“235) ŞİFA KAYNAĞI “UĞUT TATLISI”” yazisina 6 Yorum yapilmis

  1. ali rıza türkel yorum tarihi 11 Aralık, 2013 21:57

    bolu göynük ugut tatlısını nasıl temin edebilirim

  2. Yılmaz Karahan yorum tarihi 12 Aralık, 2013 01:37

    Ali Rıza bey, Google arama motorundan adreslere ulaşabilirsiniz. Afiyet olsun

  3. Emre Kabak yorum tarihi 13 Aralık, 2013 21:39

    Eymen Yöresel Gıda olarak Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kurumlarının onayıyla kurmuş olduğumuz imalathanemizde gıda üretim sertifikamızla uğut tatlısının imalatını yapmaktayız. Bilgi almak veya Sipariş vermek için “uguttatlisi.com” ziyaret edebilir ve 0 533 432 29 40 nolu telefonu arayabilirsiniz.
    Eymen Yöresel Gıda

  4. yakup gedik yorum tarihi 9 Mart, 2016 01:33

    Sayın yetkili,
    Anılan ürün”ü İstanbulda temin edebiliyormuyuz.Herhangi bir şubeniz veya bizi yönlendireceğiniz bir adres varmı.
    05327428471

  5. Gülden Sugandı yorum tarihi 9 Ekim, 2018 21:35

    Migroslarda Anadolu Lezzetleri Taraklı Uğut Tatlısı 400 gr 11,90 TL’ye satılıyor o olur mu yiyebilir miyiz?O da bu anlatılan işlevleri görür mü?

  6. Ertuğrul güven yorum tarihi 25 Kasım, 2020 10:16

    İletişime geçmeniz taktirde Türkiye’nin her bölgesine kargo ile gonderimiz mevcuttur . Tel : 05365793169

Yorum yap