214) ADALAR’DA NELER OLUYOR ?

Yayin Tarihi 4 Mayıs, 2008 
Kategori BASIN-YAYIN

Adalarda Neler Oluyor ?

image0012.gif

Avrupa Konseyinden iki milletvekili, Yunan vatandaşı bir tercüman ile, Gökçeada ve Bozcaada’ya gelip, buradaki Rum azınlıklarla ilgili inceleme yaptı. Ziyaret için de, Yunanistan’ın Gökçeada’yı işgal tarihi, 30 Nisan seçildi.

İki parlamenterin adalardaki faaliyetlerini, MHP ortaya çıkardı. MHP Çanakkale milletvekili Cengiz, GAZETEPORT’a, Bunlar köpeksiz köyde, değneksiz geziyor’ dedi.

Rum azınlıklara yeterli mülkiyet ve kültürel hak tanınmadığı iddiasıyla AB İlerleme Raporu’na giren Gökçeada ve Bozcaada, Avrupa Konseyi tarafından mercek altına alındı. Avrupa Konseyinden parlamenterler sessiz sedasız her iki adaya da giderek şüpheli incelemeler yaptı. AKPM Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı İsviçreli parlamenter Andreas Gross ile komisyon sekreteri Alman parlamenter Guenter Schirmer’e Yunanistan’dan gelen tercüman da eşlik etti.

İŞGAL TARİHİ SEÇİLDİ


Yunanistan’ın Ege adalarının bir parçası olarak Gökçeada’yı işgal tarihi olan 30 Nisan tarihine denk getirilen ziyaret, birbirinden ilginç olaylara sahne oldu. AKPM heyeti, Gökçeada’da Rum derneklerinin başkanları tarafından karşılandı. Gross ve beraberindekiler, Gökçeada Kaymakamı Kemalettin Sakin ve AKP‘li Belediye Başkanı Yücel Atalay ile basına kapalı görüştü. Gökçeada Metropoliti Yorgi Krilyos’ı da ziyaret eden Gross, Metropolit görüşmesini de basına kapattı. Yabancı parlamenterler, iki günlük Gökçeada ziyaretinin son gününde Rum asıllı Türklerin yaşadığı Zeytinli, Tepeköy, Dereköy ve Eski Bademli köylerini ziyaret etti.

Gross, Rum asıllı Türk vatandaşlarına ait taşınmazların Türk vatandaşlığından çıkıp, Yunanistan vatandaşlığına geçen yakınlarına devrinin yapılamaması konusunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) açılan davaların akıbeti konusunda da bilgi topladı. Gross ve beraberindekiler, Kaleköy Kilisesi’ni de ziyaret etti.. Kilisenin bakımsız olduğu ve tamir ettirilmediğinin öne sürülmesi üzerine, Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı duruma müdahale etti. Aylı,

Kilise için başbakanlık tarafından ödenek çıkarıldı. Restorasyon projesi bitti ve şu an tamir için vakıflar müdürlüğüne gönderildi. Aynı uygulama aşağı Kaleköy Kilisesi için de yapıldı ve kilise onarımı bitti dedi.

“KÖPEKSİZ KÖYDE DEĞNEKSİZ GEZİYORLAR”

Gross ve beraberindekilerin ziyaretini yakın plana alan MHP Çanakkale milletvekili Mustafa Kemal Cengiz, GAZETEPORT’a yaptığı açıklamada

Yunanistan’dan gelen şikayet ve senaryoların yerinde icra edilmesine ve Türk hükümetinin de buna karşı koymaması ile karşı karşıyayız. Bu tam bir zaaf. AKPM parlamenterlerinin Türkiye dansını hep beraber izledik

dedi. Gökçeada’ya yapılan yatırımlarının ve turizm olanaklarının geliştirilmesinin bazı kesimler tarafından istenmediğini söyleyen Cengiz, Avrupalı parlamenterler köpeksiz köyde değneksiz geziyorlar. Biz yazılan bu senaryoları yakından takip ediyoruz dedi.

ADALAR AB RAPORUNDA

AB Komisyonu’nun 6 Kasım 2007’de açıklanan Türkiye İlerleme Raporunda ‘Sınır Uyuşmazlıklarının Barışçı Yollardan Çözümü başlığı altında Yunanistan ile ilişkilere yer verilmişti. Raporda,

Rum azınlık, eğitim ve mülkiyet haklarıyla ilgili sorunlarla karşılaşmaya devam etmektedir. Gökçeada ve Bozcaada’daki Rum azınlığı etkileyen sorunlar bildirilmeye devam etmektedir. Genel olarak, Türkiye, kültürel çeşitliliğin sağlanması ve Avrupa standartlarına uygun biçimde azınlıklara saygı gösterilmesi ve korunması konularında ilerleme kaydedememiştir ifadeleri yer aldı.

Son yıllarda adalara Yunan milletvekillerinin de ilgisi arttı. Bazı milletvekilleri İmroz (Gökçeada) ve Tenedos (Bozcaada) milletvekilleri olarak kartvizit bastırdı. 29 Nisan 2005’de eski Yunan Dışişleri Bakanı Thedoros Pangolos’un başını çektiği 21 milletvekili, AKPM’de Gökçeada ve Bozcaada’nın özerklik taleplerini gündeme getirmişti. Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçedada, Çanakkale Boğazı’nı kontrolü altında tutması nedeniyle önemli bir yere sahip bulunuyor. Balkan harbinde Yunanistan tarafından 30 Nisan 1912’de işgal edilen Gökçeada,1. Dünya Savaşı sırasında İngiliz yönetiminde kaldı ve deniz üssü olarak kullanıldı. Daha sonra Bozcaada ile birlikte Londra Anlaşması ile Osmanlı’ya geri verildi. Adalara, son yıllarda Yunan milletvekillerinin ziyaretlerinin yanı sıra, Yunanistan destekli internet siteleri kuruldu. Bu sitelerde, adada yaşayanlar tahrik edilerek, tekrar Yunanistan’a bağlanma talepleri ileri sürülüyor

GazetePort

 

 

 

Paylaş:

Yorumlar

“214) ADALAR’DA NELER OLUYOR ?” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Samet Acar yorum tarihi 15 Mayıs, 2008 20:26

    Elbette,raporlarına geçecekler.İktidarın parasal olaylardan zaman bulamadıklarından dolayı AB’temsilcilerine ayak bastırmazlardı.Bilmiyorsuz,ülkemize toz kondurmuyorlar öğle sahip çıkıyorlarki dış hain kaynaklar,isteklerine ulaşamıyorlar.Bildiğiniz gibi,Türk topraklarını satmazlar,sen tapu almalarına bakma,onlar doslarımızın gönülleri kırılmasın diğe kağıt paraçası olduğunu hepimiz birlikte biliriz.Tarihde bukadar ülkemiz koruma altına alınmamıştır.Şu para kaynaklarını bir bitirseler,artık dahada tepeden ülkemize girdi,kim çıktı,derhal haledip,Türk milletine haber vereceklerini herkez bekliyor!…

Yorum yap