19) ATATÜRK’ÜN ÖZEL EŞYALARI

Yayin Tarihi 11 Şubat, 2008 
Kategori ATATÜRK

ATATÜRK’ÜN ÖZEL EŞYALARI

ROZETİ

Rozet

Kırmızı mineli, yuvarlak biçimli olup, alt kısmı altındır. Mine kısmına altından ay yıldız motifi ve “T.C.”, “TBMM” harfleri işlenmiştir

MÜHÜRÜ

image00217.jpg
Madeni bombeli bir sapı vardır. Sapın ortasında kırmızı renkte nokta bulunmaktadır. Mühür kısmı dikdörtgen şekilli olup, içinde “K.Atatürk” imzası yer almaktadır.

BROŞU
image00311.jpg
Fiyonk biçiminde, platin üzeRine pırlanta taşıdır. Broşun ortasında bir adet olmak üzere toplam 140 adet pırlanta taşı vardır. Atatürk tarafından Dr. Müftale SOYER’e 10 Mayıs 1936’da düğün hediyesi olarak verilmiş olup; Müftale SOYER tarafından Anıtkabir müzesine bağışlanmıştır.

 

Atatürk’ün Özel Aksesuarları…image00412.jpgManevi kızı Afet İNAN tarfından Anıtkabir Müzesine bağışlanmış olan bu kravat iğnesi, “g.m. Kemal” ibaresi bulunan ince sarı madeni tele şekil verilerek yapılmıştır.image00510.jpg

Büyük düğmelerin üzerinde 29’ar, küçük düğmelerin üzerinde 25’er adet elmas taşı bulunan, platin alt taraflarında manşet düğmeleri bulunan

image0068.jpg

Toplam toplam dokuz parçadan oluşan takımın alt tarafı altın, kenarları platin ve ortakarı incilidir. Birinin ortasında inci yoktur. Alt tarafında dikin halkası bulunan üç adet düğme, aynı model iki düğmenin birleşmesiyle yapılmış olan iki adet manşet düğmesi ve iki adet yakaya takılan düğmeden oluşmaktadır. Kutusunun kapak içinde “A.Forster-Wien” yazılıdır.

image0076.jpg

Madeni kısımları beyaz nikalajlı altlığı yeşil mermerden yapılmış, Ronson marka ve Çekoslavakya malıdır.

image0085.jpg

Altından yapılmış sigara tabakasının üst kısmında iki sıra ince şeritli kanallarda dört pırlanta, altı safir taş vardır. Kanallar üzerinde ince çizgiler ve nokta desenler işlenmiş olup, kapağın açma yerinde de safir taş gömülüdür.

 

 

M.K.Atatürk’ ün Yemek Takımları image0094.jpgYeşil memerden dikdörtgen şeklinde yapılmış, kulpları beyaz nikelajlı metal, tutma yerleri ise yuvarlak mermerden olan, özellikle kahve servisinin ikram edilmesinden zevk aldığı bir tepsidir.image0104.jpg

Resimde görülen porselen meyve tabağından altı adet olup, tabakların kenarlarına ince bant halinde yaldızlı desen, orta kısımlarında ise çeşitli renklerde iri çiçek ve yaprak motifleri işlenmiştir.

image0114.jpg
Gümüşten yapılmış yuvarlak tepsinin ortasında çok köşeli geometrik şekiller, kenarlarında ise bitki motifleri bulunmaktadır.

image0125.jpg

Gümüşten yapılmış iki adet, silindir şeklindeki peçete halkaların ortasında eski yazıyla birisinde “G.M.K.” diğerinde ise “L.G.M.K.” harfleri bulunmaktadır.

image0132.jpg

Gümüş olan yumurtalığın ağız kenarı ve kaidesi çiçek yaprakları şeklinde sekiz girintilidir.

image0142.jpg

Gümüşten yapılmış ve dikdörtgen biçimli tuzluğun, tek yöne açılan kapağı, kulpu ve dört ayağı bulunmaktadır. Kapağın bir yanında kaşığın durması için yiv yapılmıştır.

image0151.jpg

Sapları sedeften yapılmış madeni meyve bıçak ve çatalın birer yüzü işlemeli diğer yüzlerinde ise içiçe “M.K.” harfleri yazılıdır.

M.K.Atatürk’ ün Giysileri image0161.jpgÜniforması : Haki renkli yünlü kumaştan yapılmıştır.
Şapkası : Kahverenkli siperlikli şapkanın çevresindeki bant ve önündeki arma sim işlemelidir. Ceketi : Apoletleri ve rütbeleri sim işli, dört cepli, sırma kuşam takımının tokasında çelenk içinde ayyıldızlı kabartması vardır. Pantolon : Yan taraflarında belden paçaya kadar inen, pantolonun her iki yanında 4 cm. genişliğinde kırmızı renkli şerit bulunmaktadır.
image017.jpg

Dört düğmeli iki yan cebi bulunan koyu bej renkli yünden ve el örmesidir.

image018.jpg

Mavi lacivert çizgilerin krem zemine oturtulduğu şal yakalı ve kuşaklı iki gögüs cebi bulunan yün kumaştan yapılmış sabahlıktır.

image019.jpg

Yakası, kol ağızları ve cep kapakları yeşil ana zemini beyaz ipek dokuma desenli düğmeleri sedef, kuşağı püsküllüdür.

image020.jpg

Ucu siyah beyaz püsküllü, ham ipekten yapılmış ve ortasında “G.M.K” harfleri işlenmiş olup, “A. Sulka Company” markalıdır.

image021.jpg

Açık krem renkli yakasız ipek, önde dört düğmesi, kol ağızlarında karşılıklı düğme ve ilikleri, ensede yaka takılabilmesi için, bel hizasında ise pantolonun bağlanabilmesi amacıyla iki ilik bandı bulunmaktadır. Sol göğüs üzerine dairesel olarak içi içe geçmiş “G.M.K.” harfleri işlenmiştir. “KEMALAT Yani D. GRAMMATİKA” etiketi dikilmiştir.

image022.jpg

Kendinden çizgili beyaz pike kumaştan yapılmıştır.

image023.jpg

Ham ipekten takma gömlek yakasıdır. Yakaların iç kısmına kırmızı ipekle “G.M.K.” harfleri işlenmiştir.

image024.jpg

İçi kuzu, dışının üst kısmı kurt kürkünden , aya kısmı derinden yapılmıştır.

image025.jpg

“K.A.”(Kemal Atatürk) harfleri işlenmiş olduğu beyaz ipek kumaştan yapılmıştır.

image026.jpg

Krem rengi üzerine kahverengi kare motifleri bulunan kışlık çoraptır.

image027.jpg

Takımı dokumasında kahverengi damarlı bej renkte tweed kumaştan yapılmıştır.
Ceketi : Bej renk astarlı, mendil cepli, yan cepleri spor dikişli, açık kahvernkli üç düğmelidir. Pantolon : Golf kesim belden askı düğmeli, arkadan bel ayarlama kemerlidir. Yelek : Sırt kısmı bej, iç kısmı beyaz renkli astar kumaştandır.

 

image028.jpgSiyah yün kumaştan, yakası ve içi samur kürklü siyah renkli altı düğmeli kruvazedir.image029.jpgSiyah yün kumaştandır. Kumaş kaplı iki düğmesi ve iki cebi vardır.

image030.jpg

Süet koyu taba renkli kol yaka ve etek uçları örme bej renkli yünden olup, astarı bej koplin kumaştandır. Dıştan kapaklı iki yan cebi olup “Eres-Tailör Made” markalı ve “Marinos-İstanbul” yapımıdır.

image031.jpg

Frak siyah renkli yünlü kumaştandır.
Ceket : Yakası parlak saten kumaş, arkası yırtmaçlı ve uzun, altı düğmelidir. Pantalon : Belden askı düğmeli, arkasında kısa bel kemeri olup, pantalon yan dikişleri üzerine siyah sutaşından biye geçirilmişmiştir. Yelek : Yaka kenerları sutaşı dikişli, dört düğmeli siyah renklidi

 

 

M.K.Atatürk’ ün Ayakkabı & Şapkaları
image032.jpg
Deri ve süetten yapılmış siyah renkli olup, içlerinde orijinal kalıbı bulunmaktadır.image033.jpgMareşal üniforması ile kullandığı siyah rugan renkli, arkası mahmuzlu, yanları lastikli olup içlerinde orijinal kalıbı bulunmaktadır.

image034.jpg

“Leon Premier de Paris” markalı çevresi parlak siyah kumaşla sarılmış siyah fötr şapkadır.

image035.jpg

Törenlerde giyilen siyah renkte melon şapkanın iç kısmında “G.M.K.”, “Lincoln Bennet” ve “F. Collara İstanbul” yazısı bulunmaktadır.

image036.jpg

Manevi kızı Sabiha GÖKÇEN tarafından Anıtkabir Müzesine bağılanmış olan bu kemer, gri örgü elastik deri bir parça ile metal tokaya geçirilmiştir.

M.K.Atatürk’ ün Özel Kolleksiyonları image037.jpgYeşil mermerden yapılmış, kapağı üzerinde dört şerit halinde süs amaçlı madeni çubukların bulunduğu bir sigara kutusudur.image038.jpg

Altından yapılmış olan bu kutunun alt ve üst tarafına iki bant içinde siyah mineler baklava şeklinde motif olarak işlenmiştir. Gazi Mustafa Kemal isiminin kısaltılmışı “G.M.K.”armasının bulunduğu kutudur.

image039.jpg

Pirinçten yapılmış, at başı şeklinde sigara tablasıdır

image040.jpg

BASTONU
Ahşap üzerine siyah renkli ve altın işlemelidir. Sap kısmı ve gövdenin başlangıcı altın işlemelidir. uç bölümünde altın halka geçirilmiştir.
KIRBACI
Altın saplı, kırbaç kısmı kemik olup, üzerinde meşin ve altın şerit sarımlıdır. Ucundaki vurma yerinde altın kısım bulunmaktadırimage041.jpgÜç adet altın beşibirlikten yapılmıştır. Kapağının ön yüzünde ay yıldız olup eski yazıyla da, “Ankara 23 Nisan 1336 (1920)” yazısı bulunmaktadır. Kapağın içinde ise yeni harflerle “G.M.K.” işlidir. saatin dış alt kısmında ise defne yaprağıdan çelenk içerisinde Osmanlıca yazı ile “Türkiye Cumhurreisi 1929” yazılıdır. Saat “Audemors Riquet and CO” markalı İşviçre malıdır.image042.jpg

Dış kapağı estetik bir şekilde dal ve bitki motifleri ile şekillendirilmiş altın cep saatidir. Dal motifleri arasında 69 adet pırlanta taşla işlenme yapılmış, Saniye göstergeside bulunan bu saat “C.H.F. Tissot Fils Locle” markalıdır. Saatin kutusunun kapağı içerisinde “Oscar Fresard Lausanne Meme Maison A Luceme” yazılıdır.

 

M.K.Atatürk’ ün İçecek Takımları

image043.jpgFİNCANI
Fincan takımı, altı adet fincan ve tabaktan oluşmaktadır. Porselen fincan takımının kenarlarında ince çizgi halinde, kulpları ise tamamı yaldızlıdır. Fincan takımında beyaz zemin üzerinde kırmızı renkli çiçek ve yaprak desenleri bulunmaktadır. PORSELEN KAHVALTI TAKIMI Takımın sütlük ve şerliğinin kulpları, kapakları ve emziği sarı yaldızlıdır. Zeminleri beyaz renkte, üzerlerinde ise kırmızı renkli çiçek ve yaprak desenleri bulunmaktadır.
image044.jpgGümüşten yapılmış bu takımın takımın, ağız kenarları kabartma motifli, şekerliği ise iki kulpludur. Sütlük ve kremalık kapaksız olup takımın diğer parçaları kapaklıdır. Kahvaltı takımı kare tabanlı ve yuvarlak ağızlıdır. Kremalık ise yuvarlak tabanlıdır.

image045.jpg

Porselenden yapılmış ve zemin rengi beyaz olan, küçük kahve fincanıdır. Tabağının kenarları ve fincan ağzı sarı yaldız süslüdür. Fincanın gövdesinde eski yazıyla “G.M.K.” harfleri verdır. Bohemiya marka Çekoslavak yapımıdır.

image046.jpg

Türkiye İş Bankası Şişe ve Cam Fabrikası’ nca 29 Kasım 1935 tarihinde Atatürk’ e hediye edilen şekerlik mavi renkli camdandır. Kapağı üzerinde profilden görünümlü Atatük’ ün kabartması bulunmaktadır. Manevi Evladı Prof. A. AFETİNAN tarafında Anıtkabir Müzesi’ ne hediye edilmiştir.

image047.jpg

Gümüş şeker maşasının her iki yanında yaprak motifleri şeklinde kabartma işlemeler bulunmaktadır. Bir tarafı üzerinde bulunan yaprak motifinin içinde ise, içiçe geçmiş “M.A” harfleri yazılıdır.

image048.jpg

Yuvarlak gövdeli sarı renkli camdan yapılmıştır. Ortasında “K.A.” harflerinin olduğu büyük kapaklı kâsesi ve bir düzine kulplu bardağı bulunmaktadır. Kâse ve bardaklar kesme camdandır. Takımın kepçesinin yerleşe bildiği kapak kenarında bir yivide bulunmaktadır.

image049.jpg

Rus Mareşali Voroshilov’ un Atatürk’ ü 1933 yılında ziyaretinde hediye ettiği bir sürahi ve altı kadehli içki takımıdır. Gümüş üzerine mine işlemeleri olan, bu takımın aralarında sentetik akomarin, yakut ve topaz taşlardan süsleri bulunmaktadır. Sürahi ve kadeh ayakları altıgen şekillidir. Gövdeleri ise altıgen şişkin karınlıdır. Sürahi dar bayunlu olup kapağı zincirle ağız kenarına bağlıdır.

image050.jpg

Pembe cam ve beyaz porselen yapılmış yuvarlak kupa tabağı ve ince uzun bira kupasıdır. Kapığı ve kulpu yaprak ve çocuk başı kabatmalıdır. Kupun dışı renksiz ve içi kırmızdır.

image051.jpg

Çeşitli şekil ve ebatlarda, dördü ayaklı olmak üzere altı adet cam içki kadehi ve bardağından oluşmaktadır. Ağıza yakın kısmı şerit şeklinde yaldızla işlenmiştir. Atatürk’ün Manevi Kızı Sabiha Gökçen Tarafından Anıtkabir Müzesi’ne bağışlanmıştır.

M.K.Atatürk’ ün Büro Eşyaları image052.jpg
Sivaslıların, Sivas Kongresi anısına Atatürk’e hediyesidir. Yakut ve pırlanta taşlarlara süslüdür. Kalemin üzerinde 412 adet küçük, 45 adet orta boy ve tepe kısmında ise 2,5 kırat olan büyük boy 1 adet pırlanta taş vardır. Kalemin üzerinde yakut taşlarla eski yazıyla yazılı “4.9.1335 (1919) Sivas Kongresi” yazılıdır. Ayrıca yedek kalem ucu bulunmaktadır. Kalem ve ucunun muhafaza edildiği gribej renkli süet kutunun üzeri ve kenarları altın işlemelidir. Kutu üzerinde dikdörtgen plakada eski yazıyla “Türkiye Reisi Cumhuru Gazi Mustafa Kemal Hazretlerine Sivas Hatırası ” yazısı bulunmaktadır.
image053.jpgMAKAS VE ZARF AÇACAĞI
Yeşil renkli deri kabı içeçindeki madeni makas ve zarf açacağının üzerinde çiçek ve yaprak desenleri işlenmiş olup, zarf açacağının sap kısmında ise helezonik çizgilerden oluşan işlemeler vardır. KÂĞITLIĞI
Çeşitli boylardaki not yazım kağıtlarının konunabilmesi için kristal cam üzerine pirinç kubbeli vidalarla tutturullarak şekillendirilmiş bölmeleri olan kâğıtlıktır
image054.jpg

MASA ZİLİ
Gümüşi renkli madenden olup, çan şeklindedir. Gövdesi çiçek ve yaprak motifleri ile işlemelidir. Zilin tepesinde ise çalmak için beyaz renkli bir düğmesi bulunmaktadır.

ÇELİK ÇETVELİ Gümüş renginde metalden imal edilmiştir. Uç kısmından ise 4 mm. çapında asma deliği bulunmaktadır.image055.jpgMadeni siyah renkli “Soennecken 232 D.r.Patent” markalı, kâğıt delgecidir.image056.jpg

Tunçtan imal edilmiş, kitap görüntülü iki adet kitap desteği olup, üzerlerinde ise İngiliz Yazar W.Sheakespeare’ in portre kabaartmaları ve kabartmaların altında ise yazarın ismi yazılıdır.

image057.jpg

HOKKASI
Beyaz mermer üzerine oyma tekniği ile renkli taşlardan çiçek ve yaprak motifleri işlenmiş olan, orta kısmında ise sarı madenden çiçek desenli kapağı bulunmaktadır. Manevi Evladı Prof. A. AFETİNAN tarafından Anıtkabir Müzesi’ ne bağışlanmıştır.


AHŞAP ÇETVELİ
Çift taraflı ölçüm çizelgesi bulunan, sırt kısmında ise tutma bombesi bulunan ağaç metrik cetveldir.image058.jpgSomaki taşından yapılmış kahverenkli, üst kısmı dikdörtgen, üzerinde küre şeklinde tutamağı bulunmaktadır.image059.jpg

MASA KALEMİ Kaidesi, damarlı kahverengi mermerden yapılmış yarım daire şeklinde Shaffres marka dolma kalemdir. Mermer kaide üzerine dikdörtgen şeklinde üç yizli sarı madeni plaka yapıştırılmıştır.image060.jpg

Gümüş kablı olup, ön kapak üzerine altından bir mermi kabartması, gönderi ve ipi altın olan bir Türk Bayrağı ve 18 ayar altın minyatür bir piyade tüfeği yer almaktadır.
Tüfek kurşun kalem olarak kullanılmaktadır. 1925’de “Kurtuluş Günü Hatırası” olarak bir subay eşi olan Saadet Hanım tarafından Kendilerine hediye edilmiştir
image061.jpg

Baş tarafı halkalı olup altından yapılmıştır. İiçerisinde daha ince ve uzun uç kısmı bulunmaktadır. Gövdesi üzerine bitkisel motif ve üzüm salkımları işlenmiştir.

 

Atatürk’ ün Silah & Kılıçları


image062.jpg

TABANCASI
Amerikan yapımı Smith-Wesson markalı, kabzası üstü siyah sert bakalit kaplıdır. Tetik korluğu siyah renklidir. Kahverengi meşin bir kılıfı vardır.
Manevi kızı ve ilk Türk Kadın Savaş Pilotu Sabiha GÖKÇEN’e verdiği bu silah daha sonra Sabiha GÖKÇEN tarafından Anıtkabir Müzesi’ne bağışlanmıştır.
image063.jpg

KILIÇLARI
İstanbul halkınca “Tercüman-ı Hakikat Gazetesi” aracılığı ile Atatürk’e hediye edilmiş kılıçtır. Kabzasının alt kısmı, kınının alt ve üst kısımları onsekiz ayar altından yapılmıştır. Kınında iki altın bilezik ve bunlar bağlı olan altın iki halka bulunmaktadır. Kılıç kınının diğer kısımları siyah meşinden olup, kabzasının altında bağları bulunmaktadır. Kılıç üzerinde altı adet küçük elmas taş bulunmaktadır.
Kılıçta Osmanlıca olarak” İstanbul halkınca “Tercüman-ı Hakikat Gazetesi” aracılığı ile Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretlreine hediyedir yasısı ve 12 Rebiülevvel 1341 (12 Nisan 1925)” yazılıdır.

 

KAYNAK :

www.ataturksitesi.com 

Paylaş:

Yorumlar

“19) ATATÜRK’ÜN ÖZEL EŞYALARI” yazisina 26 Yorum yapilmis

  1. Metin ARIK yorum tarihi 11 Şubat, 2008 17:06

    gerçekten Harika.Saygıyla Anıyorum…

  2. Muhsin Karaş yorum tarihi 11 Şubat, 2008 17:21

    Değerli önderimizin kişisel eşyaları da son derece özenle seçilmiş ender parçalar. Bunlar başta Anıt kabir olmak üzere değişik müze evlerde saklanmaktadırlar. Bizimle paylaşıldığı için teşekkürler.

  3. zorlu yorum tarihi 11 Şubat, 2008 17:41

    HOCAM BU HİZMETLERİNİZİ NASIL ÖDERİZ. ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN

  4. Samet Acar yorum tarihi 11 Şubat, 2008 17:59

    ATATÜRK,ÇAĞIN GİYİSİSİYLE VE GÖRÜNÜMLERİYLE TÜRK MİLLETİNE ÇAĞDAŞ YAŞAMIN BİÇİMLERİNİ VE O GÜNÜN YEMEK,İÇMEKLE İLGİLİ GEREÇLERİN ÇAĞIMIZ İNSANININ ONDAN ÖRNEK ALMASI LAZIMDIR.MEDENİ,UYGAR,ÇAĞDAŞ İNSAN.BU EŞYALAR ,İNSANA GURUR VERİYOR.MUASIR MEDENİYETİN İNSANI.DEHASIYLA,GÖRÜNÜMÜYLE,YAŞAMIYLA,BAKIŞIYLA,DURUŞUYLA SANKİ BİZLERE DAHA İLERİ,DAHA İLERİ GİBİ SESLENİŞTE BULUNUYOR.MAKAMI CENNET OLSUN.SİZİ ANLIYAMIYACAK KADAR DAR KAFALARA DA İBRET ALSIN.”NEMUTLU TÜRKÜM DİYENE.ACAROĞLU.SELAMLARIMI SUNARIM YILMAZ BEY.ÇALIŞMALARIN BİR HARİKA .

  5. Şükrü Kaya Göksoy yorum tarihi 11 Şubat, 2008 23:37

    Sadelik,kibarlık,sanatsallık,insanlık karekterleri eşyalarına da yansımış,Saygı,rahmet ve hüzünle anıyorum.

  6. Silvan GÜNEŞ yorum tarihi 11 Şubat, 2008 23:44

    Günümüzdekiler bile hala onun yaşadığı zamandaki zevkine erişemediler, bu kadar öngörüsü ve zevkleri çok önde bir adam geldi mi dünyaya? Ne yazık onu anlayamamaları….
    Bu kadar zeki bir Adam bırakın da zevkli olsun değil mi?

  7. TARIK KONAL yorum tarihi 18 Şubat, 2008 17:13

    O, BU YÜCE ULUSUN UYGARLIK YOLUNDA (BİR ARA) DURAKLAMIŞ YÜRÜYÜŞÜNÜ, KOŞARADIMA ÇEVİRMİŞ BİR ULUSAL ÖNDERDİR…
    YAPTIKLARI VE SÖYLEDİKLERİYLE ÇAĞINI NE DENLİ AŞTIĞINI BİLİYORDUK AMA ÖZEL YAŞAMINA İLİŞKİN BU GİYSİLER VE TAKILARI, KULLANDIĞI EŞYALARI BÖYLESİNE AÇIKLAYICI BİLGİLERLE BİZLERE SUNAN YILMAZ BEYEFENDİ’YE GÖNÜLDEN VE SONSUZ TEŞEKKÜRLER… SAĞOLUN, VAROLUN…
    OKURUNUZ
    TARIK KONAL

  8. gizem kalkan yorum tarihi 26 Ağustos, 2008 19:00

    bence çok güzel bir sayfa yanlız onları biraz daha iyi yapın ve atatürk ün manevi eşyalarınıda koyun

  9. deniz karagülle yorum tarihi 15 Eylül, 2008 17:18

    ULU ÖNDER ATAMIZIN kullandıkları eşyalara bakarken, bu resimleri derleyen kişinin çalışmaları sırasında o heyecana kalbi nasıl dayandı.HELALOLSUN .

  10. deniz karagülle yorum tarihi 15 Eylül, 2008 17:22

    ULU ÖNDER ATAMIZIN kullandıkları eşyalara bakarken, bu resimleri derleyen kişinin çalışmaları sırasında o heyecana kalbi nasıl dayandı.HELALOLSUN .çok güzel bir çalışma ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM Deniz Karagülle

  11. seda akyol yorum tarihi 10 Kasım, 2008 21:02

    gerçekten çok güzeldi
    içim hüzünle doldu bize bu resimleri tattıran arkadaşlara teşekkür ederiz

  12. gülsüm 14 yorum tarihi 11 Kasım, 2008 16:22

    ATATÜRK ÖLMEDİ YÜREYIMIZDE YAŞIYOR KAHRAMAN ATATÜRK SENİ HİÇ UNUTMİCAZ ÇÜNKÜ CUMHURIYETIMIZI SEN BİZE BIRAKTIN

  13. gülsüm yaş 14 yorum tarihi 11 Kasım, 2008 16:24

    NE MUTLU TURKUM DİYENE ATAM

  14. gülsüm ben yorum tarihi 11 Kasım, 2008 16:28

    ATAMIZIN HAKKINDA ÇOK TÖTÜ ŞEYLER SÖYLÜYORLAR AMA ALLAHLARINDAN BULSUNLAR ATAM MEKANIN CENNET OLSUN

  15. Zekeriya UÇAR yorum tarihi 5 Aralık, 2008 20:27

    ulu önderimizin kullandığı bir kaç tane de boş içki şişesi koysaydınız koleksiyon tam ulurdu.

  16. derya yorum tarihi 11 Şubat, 2009 17:56

    zekeriya UÇAR bey bence bu tür laflar hoş değil . Artık birilerinin bazı şeylerinin açığını bulup yazmak yerine yaptıkları o muhteşem işlere bakalım. Açık aramak ayıp. Dinimizcede bu böyledir. ATAM SEN RAHAT UYU RUHUN ŞADOLSUN: SENİ SAYĞIYLA VE HÜZÜNLE ANIYORUM. KEŞKE OLSAYDIN.

  17. havva dinç yorum tarihi 15 Şubat, 2009 13:54

    bncede derya haklı çünkü devletin sıkıntılarıyla uğraşıyor ve heryanda işgaller var yani haksız suçlama

  18. havva dinç yorum tarihi 15 Şubat, 2009 13:56

    sen onu geçde yptığı işler hkkında konuş

  19. CEM GÜVENC yorum tarihi 29 Mart, 2009 10:42

    bu özel eşyalara vatana bayrağa ihanet eden ATATÜRKCÜ değildir.ATAM SENİ SAYGIYLA ANIYORUZ

  20. mugebingul yorum tarihi 30 Ağustos, 2009 19:12

    Yüce Atamızı sayenizde çok daha iyi tanıma olanağımız oldu, emeklerinize gerçekten çok teşekkür ederiz.

  21. enis becerikli yorum tarihi 29 Ekim, 2010 16:06

    bu topraklar üzerinde cok büyük devlet adamlarımız geldi gitti onlar bizim geleceyimizi düşünerek haraket etmişlerdir işte türkiye cumhuriyetimizin kurucusu olan ATATÜRK büyük devlet adamıdır o daima bu üllkenin sevgisinde yer alacaktır

  22. bülent barut yorum tarihi 4 Nisan, 2011 10:06

    keşke paşam yaşasaydı ve bende onunla omuz omuza mücadele etseydim ve seve seve canımı verseydim en azından onun için ölmeye değer atam seni seviyor özlüyor ve rahmetle anıyorum ayrıca bu sayfaya emeği geçenlerede teşekkür ediyorum

  23. Kenan BÜYÜK yorum tarihi 2 Haziran, 2011 17:12

    Sizi ölünceye kadar daima hep seveceğim her zaman kalbimdesiniz ATAM. EN BÜYÜK TÜRK MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

  24. Feray FIRAT yorum tarihi 2 Haziran, 2011 21:08

    ULU ÖNDERİMİZ TÜRK MİLLETİ OLARAK SİZE SONSUZA KADAR MİNNETTAR KALACAĞIZ SAYGIYLA SEVGİYLE VE RAHMETLE ANIYORUZ RUHUNUZ ŞAD OLSUN SEVGİLİ ATAMIZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

  25. Kemal büyük yorum tarihi 1 Temmuz, 2011 13:33

    23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMINI BİZ ÇOCUKLARA ARMAĞAN ETTİĞİN İÇİN SANA ÇOK MİNNETTARIZ.CANIM ATAM. YERİN ASLA DOLDURULAMAZ EN BÜYÜK TÜRK MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

  26. pınar yorum tarihi 1 Mayıs, 2014 19:52

    SEVGİLİ ATAM SANA ÖMÜR BOYU MİNNETTAR KALACAĞIM…

Yorum yap