183) UNUTULAN TÜRKLER-6: HORASAN TÜRKLERİ

Yayin Tarihi 11 Nisan, 2008 
Kategori TÜRK DÜNYASI

HORASAN TÜRKLERİ

image00127.jpg

İran İslâm Cumhuriyetinin sınırları içinde bulunan Kuzey Horasan toprağının yüz ölçümü 140000 km2 olup , nüfusu 4 milyon civarındadır. İran’ın şeker tüketiminin % 45’i , kırmızı et tüketiminin %38’i , Horasan bölgesinden karşılanır. Kuzey Horasan’da yaşayan nüfusun etnik kökeni , Türk’tür.

Tarihi Türkistan coğrafyasının batı toprakları olan Horasan’ın maddi zenginlikleri cezbedicidir. Verimli topraklara ve çalışkan nüfusa sahip olmasına rağmen , kaynaklarının tamamı hakimiyet tarafından kullanılmaktadır. Milli kültürlerini korumak ve varlıklarını tanıtmak için örgütlenen Horasan Türklerinin , ana dil uğruna verdikleri savaş , Güney Azerbaycan Türklerinden az değildir. Güney Azerbaycanlılar kadar milli uyanıklığa sahip olmasalar da , milli benliği arayış vardır.

Horasan Türk Edebiyatının en canlı örnekleri , sözlü olarak halk arasında yaşar. Ata sözleri , deyişleri ve dillerinden düşürmedikleri türkülerinin içeriği , bütün Türk topluluklarında olduğu gibi köklüdür. Ata sözleri , Anadolu Türkleriyle yakın benzerlikler arz eder.

‘Her şeymiyi it yiyir boynumuyu bit’,

‘Oğlaqım ölme bahar gelir qarpuz ile xeyar gelir’ ,

‘ Oqlah otdan döyer ne yaxisi sözden’ ,

‘İp sozulan yerden üzülür’ ,

‘Atası torda yatır oğlu kervansaray qimet edir’ ,

‘ Anasına bax qızını al dezesin bax bezini al’

‘Aq qızın aq derdi var qara qızın qara derdi’ ,

‘ Tanrı dağını görür qarını yağır’ ,

‘ Qazan gezer gezer qabağını tapar’ ,

‘İtin lap lapı ile denizin suyu batmaz’.. gibi .

Önce Pehleviler , daha sonra İslâm hâkimiyeti tarafından milli varlıkları kabul edilmeyen Horasan Türkleri , bugün ana dillerini unutmak tehlikesiyle yaşıyor.

Horasan’ın maddi kaynaklarını kullanan hakim idare , ahalisi Türklerden elde ettiği ekonomik güçle Farsça kitaplar bastırıyor ve ücretsiz olarak Tacikistan , Afganistan gibi ülkelerdeki Fars dilli topluluklara gönderiyor. İran dışında Fars dilini yaymak için kültürel açılma amacına yönelik propaganda yapan hâkimiyet, çeşitli ülkelerde de ücretsiz Farsça kursları düzenliyor. Hindistan , Pakistan , Bangladeş’de , Farsça kurslarını takip edenlere teşvik amaçlı ücretler ödeniyor. En az 6000 rupi maaş alan öğrenciler , Fars dilini ve edebiyatını okuyorlar. Hiçbir ulusun varlık hakkına ve kültürüne karşı kin beslemiyoruz. Her milletin kendi kaderini tayin etme hakkı vardır. Bu hakkını kullanırken , başka ulusların ve kültürlerin varlık hakkına tecavüz etmeyen bir anlayıştan yanayız. Yabancı devlet ve idarelerini eleştirdiğimiz yer, dış Türklerin milli varlıklarını tanımıyor olmalarıdır. Fars milleti de her millet gibi , dilediği kadar kültürünü tanıtma , yayma , yaşatma hakkına sahiptir. Fakat ; doğal ve masum haklar , emperyalizmin , faşizmin , nasyonal sosyalizmin , Komünizmin , Enternasyonalizmin , din istismarcılığının karanlığına bürünmüşse , orada dur deme ve mücadele etme hakkı doğar.

Horasan merkezli milli teşkilatlardan yapılan açıklamalara göre ; Horasan’da yaşayan Türklerin , ana dili ile öğrenim görecek okulları yoktur. Ana dillerini ve edebiyatlarını öğrenecek eğitim müfredatları yoktur. İran’ın dışarıya sattığı doğalgazın büyük bölümü , Güney Azerbaycan Meşrutiyet hareketinin mimarı Settar Han’ın doğduğu yer Karadağ bölgesinden çıkarılmaktadır. Yine yurt dışına satılan halı ve kilimlerin %25’i Horasan menşelidir. İran ekonomisinin bel kemiği denilebilecek Horasan’da , Türk asıllı ve dilli 4 milyondan fazla nüfus yaşamaktadır. Milli kaderini tayin hakkından yoksun olan Horasan Türkleri , Türk dünyasında yeterlice tanınmak ve soydaşlarıyla kaynaşmak istiyor.. Horasan Türklüğü , bizleri bekliyor..

Müge Çetinkaya Karahanlı

HORASANLI BÜYÜK ŞAHSİYET : AHİ EVRAN

image00214.jpg

Ahi Evranı Veli (1215-1308) Şeyh Mahmud Nasuriddin

13 yüzyılda Horasandan Anadolu’ya göç eden Ahi Evran’ın Kimliği hakkında Hacıbektaş Velayet namesinde; Ahi Evran Büyük Alaaddin Keykubat’ın çağdaşı olarak gösterilir. 1260 yılında Kırşehir’e gelen Osmanlı dönemi Anadolu’sunda bütün sanatların piri kabul edilen Ahi Evran için, Gülşehri bir mesnevi yazmıştır. Kırşehir ve çevresine aydınlık olmuş, Anadolu’yu bölünmez bir bütün olarak ayakta tutmayı başarmıştır. 13.yüzyılda Anadolu da fikri hayatın iman ve inanç birliğini sağlayan, örgütleyen, yöneten ve manevi güç ile kuvvetlendiren, esnaf ve sanatkarımızın piri Ahi Evran 93 yaşında Kırşehir de vefat etmiştir. Çok sevdiği Kırşehirlilerden ölünce mezarı yanına bir zaviye yapılmasını, buna bir de mescit eklenmesini istediği anlaşılmaktadır. Bugün Kırşehir de; Türk işçi esnaf ve zanaatkarı’nın 13 yüzyıldan beri Ahi Evran’ın felsefesi ve esnaf önderliğini festivallerle kutlamaktadır.

AHİLİK Bir insan bilimidir.
Her şeyde, her zaman Denge ve Düzen Tutturandır.
Dağıtan değil, Toplayandır.
Yıkan değil, Yapan.
Dünya ve Ahiret Dengesi Tutturandır. AHİLİK

Paylaş:

Yorumlar

“183) UNUTULAN TÜRKLER-6: HORASAN TÜRKLERİ” yazisina 66 Yorum yapilmis

  1. zeki yorum tarihi 24 Mart, 2010 02:20

    horasan türkleri,türkiyede yasayan alevilermidir
    yoksa baska bir türk boyumudur.
    tesekürler…..

  2. gamze gamze yorum tarihi 19 Ağustos, 2010 00:36

    Öyle bir genelleme var mı bilmiyorum fakat biz Diyarbakır Çermik liyiz. Dedelerimiz Horasan dan göçmüşler. Bizim ailemiz alevi değildir. Ama araştırmaya çalışırım.

  3. cem yorum tarihi 14 Mayıs, 2011 21:50

    bende horasan türküyüm. alevi değiller tabiki varmı oyle saçmalık.. araştırdığım kadarıyla Horasan Türkleri Oğuzlara bağlı ayrı bir Türk boyudur.

  4. Murat yorum tarihi 29 Temmuz, 2011 14:02

    Horasan Tunceli gibi nufusunun büyük bir kısmı alevidir. İsterseniz safevi devletini araştırın cem gibi bilip bilmeden bölücülük yapmamış olursunuz. Fars yani iranlılar topraklarını geri almak için kürtlerle bir olup safevi devletinin gelişmesini engellemişler. Ayrıca osmanlıdaki tek büyük devletin makamında oturma merakı yüzünden türkler birbirleriyle en kanlı savaşı yapmışlardır. Osmanlı ve Safevi devletleri arasında geçen bu savaş osmanlının iç parçalanmasının başlanmasına ve safevi devletinin direncinin kırılmasıyla irandaki türk topraklarının kaybedilmesine ve horosanın iranlıların eline geçmesiyle sonuçlanmıştır. Bir kısmı hala iran topraklarında yaşamaya devam ederken büyük bir kısmı şuanki Tuncelide bulunan munzur dağına saklanmışlardır. O zamanlara ait halk türküsünde dağlar bizimdir ifadesi o zamanları özetliyor.

  5. malatyalı yorum tarihi 2 Ocak, 2012 23:50

    Bizler Malatya ve ahalisi Türkmen Alevi-Bektaşileriyiz.Aslımız Horasandan gelmedir.. İran daki Horasan Türkmenleri Alevi
    olup Türk Şaman kültürünün son örnegidir…

  6. Muharrem Yükselici yorum tarihi 15 Nisan, 2012 02:47

    Bizim atalarımızda İran Horasandan gelmedir Son Türk Şaman Kültürüne sahiptir ancak alevi değildir; Horasan Türkleri 24 Oğuz boyundandır. Saygılar.

  7. burcu kurtul yorum tarihi 31 Temmuz, 2012 21:59

    bizde tunceliliyiz kökenimiz horasandan gelme ve aleviyiz zaten türkmenlerin çoğu alevidir nedense bunu kabullenmek istemeyenler var anadoluya ilk yerleşen türkler de osmanoğulları da alevidir ama sonradan değişime uğramıştır….

  8. zekiye özden yorum tarihi 26 Aralık, 2012 13:53

    ben tunceliliyim ve tabikide aleviyim dedelerimiz bizim kürt değil horasan türkü olduğumuzu horasandan geldiğimizi sölerler

  9. Meriç Karacan yorum tarihi 8 Şubat, 2013 14:05

    Merhabalar ,
    Benim kökenimde horasan’dan gelme ve boluluyum . Bende Horasan türklerinin oğuz boyundan geldiklerini biliyorum .
    Herkese saygılar sevgiler.

  10. hakan karakuş yorum tarihi 12 Şubat, 2013 23:14

    slm bizim dedelerde iran horosandan gelmişler ve şu anki köy kurumunda bile alevi yok bu demek oluyorki iran horasanda alevi yok sanırsam olsaydı bızım koydede ufak tefek belırtılerı ızlerı olurdu.. neyse benım merak ettıgım bu horosandan göç ne zaman başlamıs nasıl baslamıs anadoluya goç yapılırken nerelerde konaklamalar olmus bılgısı olan varmı

  11. ramazan çelik yorum tarihi 14 Şubat, 2013 16:57

    bende horasan oguz soylu cepniyim ve sıniyim ama öncelikle genis bir soyumuz var bunun kalgasını yapmak yanıs kendimizi gelistirip iranı tekrar oğuzlar yönetmeli bunlarla hayat geçmez hepimiz nuhun soyunda ve gomarın ve togarmanın 4 torunu olan okuzun soyundayız ve dunyanın en kalabalık tek soyuyuz yavuz sultanselimin yaptığı hatayı bizler siz suni ve siil yada alevi demek yanıs suan yasanan türk kurt sıkıntıları artığı gibikurtler bir faslısuni oldukları için sıkıntı yası yoruz
    saygılarla gavim gardaslarım

  12. bünyamibn doğanay yorum tarihi 22 Mart, 2013 21:40

    bende horasandan gelmeyiz türküz ve ordan gelen başka tanıdıklarımda var onlarda aynı horasanda göç eden atalarımızın fiziki yapıları hakkında bilgisi olan varmı biz ailecek iri yapılıyız ve diğer tanıdıklarımda öyle dedelerim daha iriymiş

  13. onurcan aksünger yorum tarihi 5 Haziran, 2013 17:54

    biz su anda aydinda yasiyoruz erzincanliyiz tunceliden gocmusuz alevi ve horosan turkuyum .osmanlinin ermenileri gonderip bir kismimiz onlarin topraklarina yerlestirmis biz erzincana yerlestirilmisiz kimileride farkli sehirlere.turk kokenli bir cok alevi osmanlinin fasist islamci baskisi ve katliyamlariyla benliklerini kaybetmis
    kaynak- babam

  14. keramettin sakallı yorum tarihi 3 Aralık, 2013 20:17

    Bizim aslımızda horasandan karaman.sinci köyüne gelmiş. yaylaözüne-BALA-ANKARA**YA GELEN AKRABALARIMIZ olduğunu duymuştum. BELKİ haberleşebiliriz.ak

  15. ökkeş köse yorum tarihi 26 Mart, 2014 23:47

    bizde horasandan gelmişiz dedelerimiz hep söylerdi oguzlarda alevi sünni şii ayrımı yoktu ama sunu biliyom bizde kürtte yok kahramanamraş türkoglu horasan türkleri .

  16. ökkeş köse yorum tarihi 26 Mart, 2014 23:50

    bir kaç arkadaşında dediği gibi iri uzun boylu hafif sarı seyrek sakal siyah sac .

  17. ökkeş köse yorum tarihi 26 Mart, 2014 23:50

    benim büyük büyük dedimin mezarına iki kişi rahat sığar

  18. karaca yorum tarihi 3 Haziran, 2014 19:56

    S.a. bizde horasan türkleriyiz. Bizim gecmislerimizde’de alevi yok. Bizde ailece iri yapiliyiz. Bildigim kadariyla dedelerim önve ankaraya sonra nevsehire göc etmisler. Bende dedelerim nerede kalmislar falan bilgi edinmek istiyorum. Simdiden teşekkürler.

  19. horasanlı yorum tarihi 21 Temmuz, 2014 14:17

    bende erzıncanlıyım horasandan gelmeyız ve aleviyiz dedem 89 yasında ve hala haytta boyu 190 ve benımde de ole bızım aılenın en kısası 185 dır . horasnlılar uzun boylu oluyor ben buna cok dıkat ettım hepsı ırıler .

  20. Burak Aydın yorum tarihi 6 Aralık, 2014 23:56

    Ben Horasan Türkmeniyim. Atalarım bu günkü İran topraklarındaki Horasan bölgesinden Erzurum’un Horasan ilçesine göç etmişler. Dedemden aldığım bilgiye göre Erzurum’un bu ilçesine adını veren atalarımız Horasan’dan göç ettikleri için bu bölgeye de geldikleri yerin adını koymuşlar. Oradan Erzincan’a ve Muş-Varto’ya göç etmişler. Şu an İzmir’de yaşıyoruz. Aslen Muş-Varto’nun Acarkent köyündenim. Aleviyiz, Hoca Ahmet Yesevi’nin Anadoludaki temsilcileriyiz.

  21. oguz horasan yorum tarihi 15 Aralık, 2014 01:01

    Horasani Kemalettin Hazretleri muslumanligi yaymak icin iran horasandan erzurum ilcesi olan horasan a gelmis.horasanin o zamanki adi ermeni adiymis tabiki.zamanla benim atalarim sayesinde o yorenin adi horasan olmus ve su andada Musluman TURK yurdudur.ayrica soyadimizda HORASAN.Oz ve oz TURKOGLUTURKUZ.

  22. Adem Semercioğlu yorum tarihi 25 Mart, 2015 16:46

    Horasan Türk boylarının güneye inerken yoğunlaştığı ve şekillendiği çok önemli bir bölge. Burda Alevilik hiç bir zaman olmadı. Ancak Aleviliğin temelleri burda atıldı. Türklerin son şekillenme yeri Anadoludur. Alevilik te Anadoluda son şeklini aldı. Horasandaki Türklerin büyük bir kısmı şimdi şii. Aslında Alevilik şaman Türklerin islamı özümseyerek oluşturdukları kendilerine özgü bir yaşam biçimidir. Muhtemelen bu çekirdek yapı Türklerin bulunduğu yerlere ve çevre kültürlerle etkileşimlerine göre Şiiliğe ve Sünniliğe de dönüşmüş olmalı.

  23. teymür yorum tarihi 16 Mayıs, 2015 10:26

    selam ölsün sine

    ben horasan türküyüm

    iranda horasan türkleri 4 miliyun yaşayar

    horasan türkleri ve türkye türkleri fülklor da çok yakin diler

    yaşasin turk irki

    yaşasin horasan türkleri

    tell:+989377501095
    Email:[email protected]

    teymur

  24. Abdullah UZUNASLAN yorum tarihi 2 Haziran, 2015 00:07

    Gaziantep Barak Bölgesiağırlıklı olarak Oğuzun 24 Boyundan Beydili Türkmenleridir. Televizyon yayğınlaşana kadar köy odalarımızda Horasandan nasıl geldiğimiz türküler ile damdıra (bir çeşit mızrap kullanılmadan çalınana bağlama) anlatılırdı.
    Çıktık horasandan eyledik sökün
    Düşürdüler bizi tozlu yollara
    Omuzda parlıyır uzun şefleler
    Aşırdılar bizi karlı dağlara

    Gehi konduk gehi göçtük yollardan
    Bilip bilmedigimiz garip ellerden
    Alem dağlarından şu düz çöllerden
    Bizden sonra destan olsun dillere

    Bölük bölük oldu yüklendi göçler
    Atlandı ihtiyarlar yayandı gençler
    Başımıza geldi görügümüz düşler
    Bizden sonra bir nam kalsın dillere

    Dedemoğlu söyler aşkın bağından
    Aşırdılar bizi Yozgat dağından
    Anadolu Sivas şehri sağından
    Düşürdüler bizi gurbet elllere

    Daha sonra Osmanlı bugün Suriye sınırları içerisinde kalan Culap-Rakka Bölgesini Türkleştirmek maksadıyla sürgün eder.

    Toplandık aşiret geldik Colapa

    Baş bentte Feriz Beyin değil mi

    Emretti beyler konduk yan yana

    Hacı Alinin yurdu Seylan değil mi

    Ondan aşağı Budak düzüldü

    Bent sahipleri ismi isme yazıldı

    Orada Berk Ağanın keyfi bozuldu

    Torunların yurdu Şirvan değil mi

    Yurt verildi Ulaşlının Beyine

    O da kondu Berk Ağanın sağına

    Fırkat geldi Akçakale dağına

    Bayındırın yurdu Goncan değil mi

    Dedemoğlu haymaların kurulsun

    Çekilsin bayrak, mehter vurulsun

    Döğülsün kahven, harbin çalınsın

    Abdalların yurdu da Ören değil mi

    Ancak bölgenin iklimi çok sıcaktır. Bir tarafta sıcaklar diğer taraftan arap Tay ve Muvali Aşiretleri ile Kürt Milli Aşiretleri ile mücadeledederler Tekrar Horasana dönmeyi tartışırlar.
    Firuz (Feriz) Bey ve Türkmen Beylerinin Karşılıklı Konuşması

    Firuz beyden Muşlu beye bir selâm

    Gelin bu illerden göçelim dedi

    Ali Osman oğluna karşı durulmaz

    Vakitken arayı açalım dedi.

    Musa Şeyh oğlu der biz de varalım

    Göç çekip düşmana karşı duralım

    Hırsızı tutup ta ele verelim

    Yahşıyı yamandan seçelim dedi.

    Şüddoğlu derler ciğerim dağlı

    Hamudum kalede kolları bağlı

    Gel kötülük etme Musa Şeyh oğlu

    Yarın bu yurddan göçelim dedi.

    Defler oğlu derki Osmanlı handa

    Kır at altımda demir don bende

    Kömeniz kömeme cehdiniz bende

    Gelin birer candan geçelim dedi.

    Önce Beydili Boyunun Reisi İran Şahından görüşmeye gider

    Seherde avazın bağrımı deler

    Durnanın kanadı köz gibi yanar

    Kaldırmış kanadını yavru baş sanar

    Firuz Bey Aceme gitti durnalar

    Yedi atlı bindik Allah’a emanet

    Yetmiş bin evliyi eylesin himmet

    Yurdumu beklesin oğlum Muhammed

    Firuz Bey Aceme gitti durnalar

    Çağrışa çağrışa yayladan inin

    İnin de Ayneroz gölünde semah dönün

    Beyden izin oldu koruya konun

    Firuz Bey Aceme gitti durnalar

    Benden selam eyle Hazne hatuna

    Çıkarsın alları karalar bağlasın

    Küçük oğlu ile gönül eylesin

    Firuz Bey Aceme gitti durnalar

    İran Şahının kabul etmesi üzerine Beydili Türkmenlerinin yarısı İrana döner. Ancak bir kısmı Diğor civarına yerleşir. Kalan lar ise Culaptan Türkiyenin çeşitli yarlarine dağıtılır. Ancak ana kitle Barak bölgesine yerleşir.

    Evvel gelişimiz iskân olanda

    Dağıttın Colabı sen Abbas paşa

    Aşiret sizde bakın böyle zamana

    Dağıttın Colabı sen Abbas paşa

    Haydarlı, Çelebi çıksın bu yana

    Araplı, Kadirli döndü aslana

    Dört çevremiz döndü kara dumana

    Dağıttın Colabı sen Abbas paşa

    Güneşli, Ulaşlı tırada insin

    Bayındırlı, Kazlı arkada dursun

    Torunla, Şarkevli hayırlık görsün

    Dağıttın Colabı sen Abbas paşa

    Mehmet Bey’im belim büküldü

    Gözüm yaşı sinelere döküldü

    Dağıldı aşiretim bendim söküldü

    Dağıttın Colabı sen Abbas paşa

    Tüm bu bilgiler Ak sakallı Yaşlı Kocalardan dinlediklerimin bir özetidir.

  25. Yılmaz Karahan yorum tarihi 2 Haziran, 2015 11:03

    Sayın Abdullah UZUNASLAN; bu destanımsı anlatımdan dolayı teşekkür ederiz. Saygılar

  26. nurten aydın yorum tarihi 1 Temmuz, 2015 11:17

    Bizde horosandan göçalmış türklerdeniz fakat biz aleviyiz

  27. nurten aydın yorum tarihi 1 Temmuz, 2015 11:19

    Bizlerde horosan dan göç etmiş türkleriz ama bizler aleviyiz bazı arkadaşlar horosanda alevi yok diyor ama yanılıyorlar

  28. Muzaffer Horasan yorum tarihi 29 Ağustos, 2015 19:25

    Bizde Hoarasandan geldik.HORASAN Türklerindeniz.Konya bölgesinde yaşıyoruz.Osmanlı Devletinde Memiş Paşa isimli dedemiz var.Osmanlıya at ve koyun beslediğimiz için Osmanlı tarafından Atçekenler ünvanı verilmiştir. Muzaffer HORASAN 0.533.237.25.01.

  29. zeynep ipek yorum tarihi 9 Ekim, 2015 03:43

    Merhaba bizde Horasan Turk’uyuz. Alevi kizil basiz. Asagi yukari 800 yil once bugunku Munzur daglarina Tunceli yoresine yerlestik. Artik su mezhep ayrimina bir son verelim cunku hepimiz ayni yerden geliyoruz ve ayni ulkede yasiyoruz.

  30. harun reşit yorum tarihi 27 Ekim, 2015 16:52

    arkadaşlar bizde horasanın burhaniye kentinden gelmeyiz dedelerimiz ( üçşıhlar) olarak 1200 lü yıllarda konyanın karacadag eteklerine yerleşmişiz.( bir rivayate göre üç şıhlar ekiz şıhlar ve hazreti mevlananın babası ile birlikte anadoluya geldıklerini dilden dile gecen anlatımlarla aktarılmıştır ekız sıhlar ve üç sıhlar karacadagda yerleşmışler hz mevlanının babası karaman uzerınden konyaya yerlesşmıiş dıye anlatılır. ) hepımız zulkarneyının torunlarıyız ne mutlu bıze.

  31. ibrahim aslan yorum tarihi 1 Aralık, 2015 00:35

    benim dedem de 1927 İran horasan doğumlu. Allah uzun ömürler versin sağ. hiç aleviyiz demedi ama öz Türküz der. Atatürk zamanında Aydına gelmişler.bende hep merak etmişimdir. daha fazla nerelerden bilgi alabilirz o dönem gelen türklerle alakalı. saygılar..

  32. Hamzaoglu yorum tarihi 9 Aralık, 2015 15:22

    ben eruzurumluyum HORASAN TURKMENiyiz en buyuk dedemin adi Isak eski Iran Halifesi Anadoluya safevilerden sonra geldik bi kisim erzincan molla koyu diye bi yere yerlesmis binkosmi trabzona ve bi kismida elazig paluya HORASAN TURKMENleri genellikle şii olur fakat sunnilerde vardir yada sonradan.sunnilesenleri bizler gibi erzincandaki akrabalarimiz aleviymis hic tanimadim dedelerimizin anlattiklarina gore hatta benim Isak dedem abdullah komutasindaki ordusuyla yezidlerle yaptigi savasi kaybettigi icin gorevden.istifa ediyor bu yuzden anadoluya yerlesmis 4 kardeslermis Baba Isak denilirmis dedeme

  33. Serap Demirci yorum tarihi 14 Aralık, 2015 03:45

    Merhaba,

    Biz Horasan Beydili Turkleriyiz ve aleviyiz. Sivas ve Tokat cevresine yerlestirilmisiz 1800ler de Turkiye’ye goctugumuzde Horasandan. Horasan Erenleri derler ve Turk saman olarak bilinirler. Elbetteki Turkiye’ye goctukten sonra alevilik baslamistir ama bizim taraf muslumanligi Iranlilardan ogrendigi ici Siiligin bir kolu olan Bektasilik-Alevilik olarak adimiz gecer. Horasandan gocenler artik hangi bolgeye goctu ise oranin sartlarina gore sanirim din cesidi belirlenmis olmaktadir.

    Saygilar..

  34. bedri akkale yorum tarihi 14 Aralık, 2015 22:52

    dede,lerim 300 yil kadar once,k.maras-andirin Canbaz koyune yerlesmisler.buyuklerimizden ogrendigime gore aslimiz horasan,dan azerbaycan,a oradan anadoluya gelmisler.sulalece uzun boyluyuz,soyadi kanunundan once dedelerimin lakabi koca imis. Alevi degiliz ama tutucu sunnilerdende degiliz.anlatilanlara gore dedelerim bulunduklari yorede yasayan bir cok ermeni vatandasin,muslumanlarla daha cok yakinlasmasini saglamislardir.saygilarimla

  35. serkan yazıcıoğlu yorum tarihi 29 Mayıs, 2016 16:35

    bende horasan Türkleriyiz Kahraman maraş elbistana yerleşmişiz haydarlar kabilesi olarak ama alevi degiliz

  36. tuba s yorum tarihi 6 Haziran, 2016 08:24

    Horasan’dan tüm Türk soydaşlarıma selam olsun :)))

  37. Deniz kara yorum tarihi 1 Temmuz, 2016 22:59

    Onemli olan horasan bolgesine nerden gelindigi tabiki her ordan gocen alevi olcak veya sunni olcak diye bise yok.o donemin devletleri bu inanclari asimile etmis olabilir.ahi evren ahmet yesevi gibi alim kisilere bakarsak aleviler icin onemli bi yer horasan.ordan anadoluya gocler sirasinda asimile olan inanclarni kaybetmis alevilerinde olcagini varsayarsak alevi oldugunu bilmeyen cok insan var.

  38. mahmut tangil yorum tarihi 9 Temmuz, 2016 11:52

    merhaba ben erzurumluyum ama ben kıpçak türkmeniyim soyumu atatürk üniverstesinde antropolojide araştırdım

  39. emre yorum tarihi 22 Temmuz, 2016 20:41

    merhaba ben erzincan kemaliyeliyim yani dedem onun babasıda falan ben horasanlımıyım gerçek soyum horasandanmı geliyo cevaplarsanız sevinirim teşekkürler

  40. Kadir karadanoglu yorum tarihi 4 Ağustos, 2016 03:25

    Benim ceddim horasandan gelmiştir. Yarı Türk ve Arapgir. Hem mübarek insan Hz. Aliye hemde sahabe Hz. Esvede dayanmaktadır. Bu yüzden konya cihanbeylide bize büyük atamiz olan Hz. Esved in lakabı verilmistir. Svediler derler. Yani ermeni itleri tarafindan kurtlestirilmisiz. Oysa özbe öz Türk üz. Ve o yüce Yaraticiya hamdolsunki müslüman ve sunniyiz. Çok şükür yarab

  41. Kadir karadanoglu yorum tarihi 4 Ağustos, 2016 03:33

    Allah katinda islamdır başka din yoktur. Ne siisi ne alevisinden bahsediyorsunuz. Ve tarihte bize Osmanlı döneminde Nebiogullari derler. Akıncı beyi Süleyman bey benim Atam dir. Sonra Cafer bin yahya bin bermek ber mek oğulları benim atalarimdir. Konya cihanbeylide yaklaşık olarak 7 sevidi köyü vardır. Kendilerini kürt olarak bilirler.ama Başbakanlık arşivi hiçte öyle demiyor. Selam olsun büyük Atam Hz. Aliye,Bermek beyine,Hz. Esvede selam olsun yüce Peygamberi karşılayan atalarımız Ensar. .. selam olsun Anayurt Horasana ve ordaki kardeslerime

  42. Emrah Çakı yorum tarihi 16 Ağustos, 2016 09:24

    Selamün aleyküm arkadaşlar babama danıştım bu konulara çok uzak amcam dadedigine gore osmanlı zamaninda kan davası yüzünden Erzurum horosan dan Elazıg a göç etmişler soy ismimiz çakı tabakçılar diye tanınıyormuşuz bu konuda bilgisi olan yardimci olabilir mi acaba şimdiden teşekkür ederim

  43. Emrah Çakı yorum tarihi 16 Ağustos, 2016 09:45

    Yorumlara bakıyorum da mezhepcilige neden takıliyorsunuz arkadaşlar eskiden bende cok takintlydım şimdi dusuncelerim degisti peygamber efendimiz zamaninda mezhepcilik yoktu sonradan meydana geldi burda mezhepciligi kotulemek veya ayıklamak (haşa) değil sadece alevi olsak ne sunni olsak ne şimdiki durumumuza bakalım ben sunniyim ve arastirsam soyum alevilerden de gelse başım gözüm ustune yine Rabbim bir peygamberim onderim hz. Muhammed (sas) demek istediğim yorumlarda ovylunerek birşeyler yazarken karşı tarafın goruslerinide gözeterek yazalim selam ve dua ile..

  44. Abdülkadir Karaca yorum tarihi 27 Ağustos, 2016 00:11

    Horasan hepimizin geldiği yer. Hepimiz aleviyiz. Sünniyiz. Türküz. Şamanisttik. Müslüman olduk.aynı duayı ederiz. Cansız. Cananız. Ölürüz. Can veririz. Alevi sünniye.

  45. Nurgül Topbaş yorum tarihi 25 Eylül, 2016 16:58

    Türk soyunun nasıl dagitildigini öğrenmek için çok uzaga gitmenize gerek yok.kendinize göktürk Oğuz bilge kagan turan ve Ertuğrul gazi ismi aniden nasıl arap ismi osmanliya dönüştü bi sorun.turk ertugrul gazinin nasıl oluyorda osman isminde arap-ingiliz bozmasi oğlu oluyor Önce onun cevabını verin kendinize.
    Turkler sunni değildir. Sunni müşrik ve yezit soyunun arap toprapklarinda yaşayan genidir.turkler musluman da değildir, gönül kuralları şartları yoktur çünkü dogustan bilge alim ve itikatli yurekle dunyaya gelir. Islamiyet araplarin yonetim şeklidir. Isimlerimiz bile araplastirilmistir.araplar korkak ve paraya altına itaat ederler. Ingilizlerin satın aldığı mesrebi geniş tabiattandirlar. Kendini turkum ama sunniyim diyen insanlar ne olduğunu unutmuş asimile edilmiştir. Şayet Türk degilim sunniyim diyorsa araptir yada ajandir. Türk degilim aleviyim diyorsa ajandir veya özünü kaybetmistir.turkler Kılıçla müslüman yapılmıştır. Aleviler turktur özünü koruyandir.alevi deyimi anadoluda araplardan farslardan müşriklerden yezitlerden ayrılmak için gelistirilmistir.sunni türkü sevmez saz sevmez çünkü Türk degildir.turku turke ait demektir. Eğer seven varsada kendini arastirsin. Alevilerde cihan gokhan batu kagan can eren isimleri hala vardır Türk isimleridir. Sunnilerde abdullah muhammed ömer ebubekir gibi arap isimleri vardır. Aslında kendinize şunu sorun biz nasıl nezaman kimler tarafindan araplastik. Don giymekten aciz ulu orta yere mican insanlar dinle yediler koca ulkeyi ve orta asyayi

  46. seden yaprak yorum tarihi 5 Ocak, 2017 17:53

    Iyi de biz musluman turkleriz. Muslumaniz. Muhammed sallallahu aleyhi vessellem, peygamber efendimiz asw in adIdIr. ve onun adInI cocuklarImIza koymak kotu degil ki cok iyi bir sey. hem Efendimiz asw Turkleri ovmus ve kendisi insanligin en ustunu olarak yaratilmis. Sizin bu dediginiz gibi yahudiler kendilerinden gelmeyen peygamberi kabul etmediler. ve en nankor insanlar gibi bilinirler. Biz onlarin adlarini arap olduklari icin degil belirli kisilerin kendilerinin peygamber ya da sahabe olarak bizden cok ustun olduklari icin o belirli kisilerin adlarini secip cocuklarimiza ad olarak seciyoruz. Ya Ali adI Turkce midir?

  47. OĞUZ KAĞAN yorum tarihi 28 Nisan, 2017 11:11

    Bizde çemişgezekliyiz dedelirimiz horasandan göçmüş buralara.. alevi türküyüz elhamdullah. Osmanlıyıda kuranlar alevi türkleridir Devlet i Ali Osmanlı derler. çok büyük bir kavim olduğundan bi kısmı ığdırda aynı aileden bi kısmı bolu yozgat antalya aydın kırklareli çorum erzurum sivas kırıkkale balıkesir vs vs memleketin dört bi yanına dağılmışlar… osmanlılar sonradan emevilerin mezhebine dönmüşlerdir. anadoluda en çok türkler eziyet çekmişlerdir. atalarımız osmanlı nedense hep kendi ırkına zulum etmiş, okuma yazma yı bile son 50 yıla kadar anadolu türkleri bilmiyodu. bilim ilim gayrimüslimlerin elindeydi. savaşlar hep türklerin kendi arasında olmuştur. birlerini boştan yere öldürmüşlerdir.

  48. yusuf duman yorum tarihi 26 Kasım, 2017 21:38

    Bütün yorumları okudum. Müslümanım ve Dinim İslam.
    Irkımı soyumun geçmişini nasıl öğrenebilirim ?

    saygılarımla

  49. Hakan uluçam yorum tarihi 26 Ocak, 2018 23:51

    Selamün aleyküm

    Horasan’dan Alevi veya Sünni diye başlamak istemiyorum fakat benim soyumdan bahsetmek istiyorum babamın babası m.uluçamdır onun babası h.ulucandır onun babası k.ulucandır yanı babamın h.uluçamın dedesinin dedesine kadar aile bilgilerimiz vardır İran Horasan’dan geldiğimizi biliyoruz amasyalıyım fakat babam 65 yaşında yani 65 yaşındaki birinin dedesinin dedesinden yola çıkıyoruz babam doğma büyme Amasyalı iran Horasan dan Amasya’ya gelmediğimizi biliyorum Gaziantep şehrine Barak obasına göç ettiklerini ordanda anlaşmazlıklar sonuçu ayrılıp Amasya baraklı köyüne göç ettiklerini biliyoruz şimdi yukarıdaki babamın ve dedelerimin soy adı farklılığına gelince Amasya baraklıda doğan babam nüfüs müdürlüğünün yanması sonucu soy adı kanunu çıktıktan sonra nüfüs müdürlüğünde çalışanın dalğınlığı sonucu ulucan olan soy adımız uluçam olmuştur

    Horasan Türkleri ya da Horasan Türkmenleri (kendilerince خراسان توركلرى , Farsça: ترکان خراسانی), İran’ın kuzeydoğusunda Kuzey Horasan, Razavi Horasan ve Güney Horasan olarak üçe bölünmüş olan eski Horasan bölgesinde yaşayan Kızılbaş ya da Sünni Türk halkı. Anadilleri olan Horasan Türkçesi, Türkmence ve Azerice arasında olup Türkmenceye daha çok yakınlık göstermektedir.

    Burda paylaşmış olduğum yazıda hangi boydan geldiğinizi kesin bilemesekte %95 oranında boyunuzu tahmin edebiliriz yaZıda boyları önce hangi şehir olarak bulunuz sonra o boyları şehir ve köylere ne zaman geldiğini bulabilirseniz boyunuzu tahmin edebilirsiniz

    Mesala Amasya ilindeki bu boy lardan geldiğim bellidir

    bayat – afşar – kızık – çavundur – çetmi – eymir – yuva –

    Peki hangisiyim bunu araştıracak olursak yukarıda dediğim gibi İran Horasan üstteki boylardan hangisi İran’da Horasan’da bulunmuştur bunu araştırmak lazım benim araştırmalarım sonucu Avşar (Afşar) boyu çıkıyor daha fazla bilgi verirsem tehlike arz eder yardımcı olabildiysem ne mutlu bana unutmayın Türkler sizinle savaşmadıkça sizde Türklerle savaşmayın hadisini sefer bizimdir Zafer Allah’ın

    Hakan Uluçam

  50. Hakan uluçam yorum tarihi 26 Ocak, 2018 23:52

    TÜRKİYE’YE YERLEŞMİŞ OLAN 24 OĞUZ BOYU ve YERLEŞİM YERLERİ

    BOZ-OKLAR

    A- Gün-Han Oğulları
    1- Kayı
    2- Bayat
    3- Alkaravlı
    4- Kara-ivli

    B- Ay_han Oğulları
    5- Yazır
    6- Döger
    7- Dodurga
    8- Yaparlı

    C- Yıldız-Han Oğulları
    9- Avşar
    10- Kızık
    11- Beg-Dili
    12- Karkın

    ÜÇ-OKLAR

    Ç- Gök-Han Oğulları
    13- Bayındır
    14- Beçene
    15- Çavuldur
    16- Çebni

    D- Dağ-Han Oğulları
    17- Salur
    18- Eymür
    19- Ala-Yuntlı
    20- Üregir

    E- Deniz-Han Oğulları
    21- Yiğdir
    22- Bügdüz
    23- Yıva
    24- Kınık

    1-KAYI

    Kayıhan ………………………………………Afyon-Emird ağ
    Karaçavuş…………………………… Amasya
    Kayı (Balakayı) ……………………………………… Ankara-Yenimahalle-Kazan
    Yenikayı (Zirkayı )…………………………………… Ankara-Yenimahalle-Yeniken t
    Kayı …………………………………………………… Ankara-Güdül
    Kayısopran………………………………………… …. Bolu-Gerede
    Kayı……………………………………………………. Burdur-Çeltikçi
    Demirli ( Kayı )……………………………………….. Burdur-Ağlasun-Karaaliler
    Kayıçivi……………………………………………… …Çankırı-Kargın
    Gölezkayı…………………………………………… … Çankırı-Eldivan
    Hisarcıkkayı…………………………………… ……… ” ”
    Kayı……………………………………………………. Çankırı-Ilgaz-Belören
    Kayılar (Kayıbekir)……………………………………Ç ankırı-Orta
    Kayıören……………………………………………… . Çankırı-Orta
    Çaparkayı…………………………………………… .. Çankırı-Şabanözü
    Kayı…………………………………………………… Çorum-Merkez
    Kayı …………………………………………………… Çorum-İskilip
    Kayı…………………………………………………… Çorum-Mecitözü
    Kayhan (Kayhanköy )………………………………. Denizli-Merkez
    Kayı (Selmik)…………………………………………. Diyarbakır-Bismil-Yukarısa lat
    Kayı (Yukarışingirik)………………………… …….. Diyarbakır-Dicle
    Kayı…………………………………………………… Erzincan-Refaiye-Akarsu
    Kayı…………………………………………………… Eskişehir-Çifteler
    Kayı…………………………………………………… Eskişehir-Mihalıççık
    Kayhan( Kayıhan)…………………………………… Giresun-Bulancak
    Kayı…………………………………………………… Isparta (Merkez)
    Kayı…………………………………………………… Kastamonu-Kuzkaya
    Kurtkayı (Merzuklar)……………………………….. ” ” Kayıköy………………………………………………. Kastamonu-Daday
    Aşağıkayı…………………………………………… … Kastamonu-Tosya
    Yukarıkayı………………………………………… … ” ”
    Kayıcılar…………………………………………… … Konya-Bozkır-Belören
    Kayı…………………………………………………… Kütahya-Emet
    Kayı…………………………………………………… Kütahya-Tavşanlı
    Kayı…………………………………………………… Nevşehir-Hacıbektaş
    Kayı…………………………………………………… Niğde-Bor
    Kayı ( Hedil )…………………………………………. Mardin-İdil-Haberli
    Kayı…………………………………………………… Sivas-Suşehri-Akıncılar
    Kayı…………………………………………………… Tekirdağ ( Merkez )

    2-BAYAT

    Şambayadı…………………………………………… Adana (Merkez)
    Şambayat(Bucak)…………………………… ……… Adıyaman-Besni
    Bayatcık……………………………………………… Afyon (Merkez )
    Bayat(Hambarcın)……..……………… …………… Afyon-Emirdağ
    Bayat………………………………………………… Amasya(Ezine)
    Bayat………………………………………………… Amasya(Merzifon)
    Bayat………………………………………………… Ankara-Ayaş
    Küçükbayat(Bayatatik)…………… ………………. Ankara-Bala-Karakeçili
    Zümrütova (Bayat )………………………………… Antalya-Elmalı-Akçay
    Bayat………………………………………………… Antalya-Korkuteli
    Bayatbademleri……………………………… ……… ” – ”
    Bayat…………………………………………………. Aydın-Konakpınar
    Bayat…………………………………………………. Bilecik-Gölpazarı
    Yakabayat…………………………………………… Bolu-(Merkez)
    Bayatlar……………………………………………… Çanakkale-Yenice-hamdibey
    Bayat…………………………………………………. Çorum-Merkez(ilçe)
    Bayat…………………………………………………. Çorum-Kargı
    Bayat…………………………………………………. Denizli-Çivril
    Bayat ( Füseyni)……………………………………… Diyarbakır-Çermik
    Bayatlı………………………………………………… Gaziantep(Merkez)
    Bayatköyü…………………………………………… . Isparta-Atabey
    Özbayat (Gemenbayat)……………………………… Isparta-Yalvaç
    Bayatdoğanşali……………………………… ………. Kars-Iğdır-Taşburun
    Bayat…………………………………………………. Kastamonu-Tosya
    Bayat…………………………………………………. Konya-Hatip
    Yağlıbayat………………………………………… …. Konya-Obruk
    Bayat………………………………………………… Konya-Beyşehir
    Karabayat…………………………………………… Konya-Beyşehir-Doğanbey
    Bayat………………………………………………… Kütahya-Aslanapa
    Bayat………………………………………………… Kütahya-Sabuncu
    Bayat………………………………………………… Manisa-Gördes
    Bayat………………………………………………… Manisa-Soma
    Bayat………………………………………………… Niğde-Bor
    Bayat…………………………………………………. Sakarya-Geyve
    Bayat…………………………………………………. Sinop-Durağan
    Kalınbayat………………………………………… … Urfa-Hilvan-Gölcük
    Bayatören (Bayatviran)…………………………….. Yozgat-Osmanpaşa

    3-ALKA-EVLİ

    Halkahavlı………………………………………… … Samsun-Vezirköprü
    Halkaavlu…………………………………………… . Manisa-Kırkağaç-Gelembe

    4-KARA- EVLİ

    Karaevli……………………………………………. . Kastamonu-Kuzyaka
    Karaevli……………………………………………. . Tekirdağ-Merkez
    Karaevligeriş………………………………… …….. Zonguldak-Çaycuma-Perşembe
    Karaevliçavuş (Çilesizoğlu)……………………….. ” ” ”

    5-YAZIR

    Yazır………………………………………………… Ankara-Çubuk
    Yazır………………………………………………… Antalya-Korkuteli
    Kumluca yazırı(iydiryazırı)………………… …….. Antalya-Kumluca
    Yazır ( Finike yazırı)………………………………. Antalya-Finike
    Yazır………………………………………………… Aydın-Karacasu
    Yazırlı………………………………………………. Aydın-Nazilli
    Gölcük ( Yazır)…………………………………….. Burdur-Gölhisar-Çavdır
    Yazır………………………………………………… Burdur- Ağlasun
    Yazır………………………………………………… Çorum- Sungurlu-Boğazkale
    Yazır………………………………………………… Denizli-Acıpayam
    Yazır………………………………………………… Denizli-Çal
    Yazır………………………………………………… Edirne-Enez
    Yazır………………………………………………… Eskişehir-Sivrihisar-Günyü zü
    Yazır………………………………………………… Gaziantep-Nizip-Barak
    Yazır………………………………………………… Kayseri-Merkez
    Yazır………………………………………………… Konya-Sille
    Yazır………………………………………………… Konya-Doğanhisar
    Yazır ( Kuzeyrip )………………………………….. Mardin-Savur-Sürgücü
    Yazır………………………………………………… Tekirdağ-Barboros

    6- DÖĞER

    Döğer………………………………………………. Afyon-İhsaniye
    Aşağı Düver……………………………………….. Bolu-Gerede-Çavuşlar(Dörtd ivan)
    Yukarı-Döğer…………………………………… … ” ” ” ”
    Düğer………………………………………………. Burdur (Merkez)
    Döğer (Dibni)……………………………………… Diyarbakır-Dicle
    Döver (Düver)…………………………………….. Hatay-Harbiye
    Düverlik…………………………………………… İzmir-Torbalı
    Düğer……………………………………………… Kayseri-Himmetdede
    Döğer (Düğer)…………………………………….. Konya-Ilgın
    Düğer………………………………………………. Mugla-Fethiye-Kemer
    Düğer………………………………………………. Sivas-Hafik
    Düğer………………………………………………. Urfa-Hilvan-Ovacık

    7- DODURGA

    Dodurga……………………………………………. Afyon-Sandıklı
    Dodurga……………………………………………. Ankara-Yenimahalle
    Dodurga……………………………………………. Bilecik-Bozüyük
    Yeni Dodurga……………………………………… Bilecik-Bozüyük-Dodurga
    Dodurga……………………………………………. Bolu( Merkez)
    Dodurga……………………………………………. Bolu-Mudurnu
    Dodurga……………………………………………. Çankırı-Çerkeş
    Dodurga……………………………………………. Çankırı-Orta
    Dodurga……………………………………………. Çorum-Osmancık
    Aşağı Dodurga(Dodurgalar) …………………….. Denizli Acıpayam
    Yukarı Dodurga(Dodurgalar)………………… … ” ”
    Dodurga…………………………………………… Mugla-Fethiye-Eşen
    Dodurga…………………………………………… Sinop-Boyabat
    Demiryut(Tödürge)……………………… ……….. Sivas-Zara
    Dodurga……………………………………………. Tokat-Çamlıbel
    Dodurga……………………………………………. Zonguldak-Ulus

    8- YAPARLI

    Yeni Yapar…………………………………………. Bolu-Gerede
    Eski Yapar…………………………………………. Çorum-Alaca

    9- AVŞAR ( AFŞAR )

    Afşar………………………………………………… Afyon-Dinar-Dombayova
    Avşar……………………………………………….. Amasya-Ezine
    Afşar………………………………………………… Ankara-Bala
    Büyük Afşar………………………………………… Ankara-Delice
    Küçük Afşar………………………………………… Ankara-Delice
    Afşar…………………………………………………. Ankara-Güdül
    Afşar…………………………………………………. Ankara-Kalecik-Çandır
    Avşar (Burhaniye)………………………………….. Ankara-Polatlı
    Afşar…………………………………………………. Şereflikoçhisar-Ağaçören
    Avşar (Afşar)……………………………………….. Antalya-Elmalı_Akçay
    Avşar………………………………………………… Aydın-Söke
    KocaAvşar…………………………………………… Balıkesir-Merkez
    Çam Avşar……………………………………………Balı kesir-Balya
    Afşar(Afşargıdırıç-Afşargi diriç)……………………Bolu-Merkez
    Afşartarakçı…………………………………… ……. Bolu-Gerede
    BirinciAfşar(afşarevvel)…… ………………………..Bolu-Gerede
    İkinci Afşar(afşarsanı)………………………… ……. ” ”
    Afşar…………………………………………………. Bolu-Mengen-Gökçesu
    Afşar…………………………………………………. Bursa-Yenişehir
    Afşar…………………………………………………. Çankırı-Çerkeş
    Avşar…………………………………………………. Çorum-Kargı-Hacıhamza
    Menteşe(Afşar)……………………………… ……….Denizli-Honoz
    KarahüyükAfşarı…………………………… ………..Denizli-Acıpayam
    KumAfşarı…………………………………………… . ” ”
    Avşarözü(Hüseyinşeyh)…………… ……………….. Erzincan-Refaiye
    YakaAvşar…………………………………………… Isparta-Eğridir-Aksu
    Afşar………………………………………………….. Isparta-Gelendost
    Afşar…………………………………………………. Kastamonu-İhsaniye(Araç)
    Afşargüney………………………………………… …Kastamonu-Küre
    Afşarimam…………………………………………… . ” ”
    Afşar………………………………………………….. Kastamonu-Taşköprü
    Avşarpotuklu…………………………………… ……Kayseri-Pınarbaşı
    Avşarsöğütlü…………………………………… …….Kayseri-Pınarbaşı-Pazar ören
    Büyüksöbeçimen( Avşar)…………………………… Kayseri-Sarız
    BayAfşar……………………………………………… Konya-Beyşehir
    KüçükAfşar………………………………………… .. ” ”
    Afşar………………………………………………….K onya-Çumra-Dinek
    Afşar………………………………………………….K onya-Hadim-Taşkent
    Afşarlı………………………………………………. . Konya-Kadınhanı-Kurtasanlı
    Afşar………………………………………………….K ütahya-Emet-Pazarören(ören cik)
    Afşar……………………………….. Kahramanmaraş-Merkez
    Avşarlı………………………………………………. Kahramanmaraş-Türkoğlu
    Avşar………………………………………………… Mugla-Milas
    Afşar………………………………………………….M anisa-Sarıgöl
    Avşar…………………………………………………Ma nisa-Gördes-Köprübaşı
    Avşar……………………………………………… Manisa-Turgutlu
    Avşarcık…………………………………………… Sivas-Divriği
    Avşar…………………………………………………Si vas-İmranlı-Karacaören
    Avşar…………………………………………………Si vas-Suşehri-Akıncılar
    Avşarören(Avşarveran)…………… ……………… .Sivas-Kangal-(Akpınar)
    Avşar…………………………………………………Si vas-Zara-Şerefiye
    Avşar(Apşur)…………………………………… …..Tekirdağ-Barboros
    Avşarağzı…………………………………………… .Tokat-Çamlıbel
    Avşaralanı………………………………………… Yozgat-Çayıralan
    Afşar……………………………………………….. Zonguldak-Eflani

    10- KIZIK

    Kızık……………………………………………… Afyon-Sandıklı
    Kızık……………………………………………… Amasya-Gümüşhacıköy-Sarayc ık
    Kızık(Ravlıkızıgı)…………………… ………….. Ankara-Çubuk-Akyurt
    Kızık……………………………………………… Ankara-Kızılcahamam(Çeltik çi)
    Kızıklı……………………………………………. Balıkesir-Burhaniye
    Kızık……………………………………………… Balıkesir-Manyas
    Kızıksa( Kızılköy)………………………………… ” – ”
    Kızık……………………………………………… Bolu-Seben
    Sarıkaya( Kızık)…………………………………. Bolu-Kıbrıscık
    Cumalıkızık……………………………………… Bursa(Merkez)
    Fidye Kızık……………………………………….. Bursa(Merkez)
    DereKızık………………………………………… Bursa-Gürsu
    HamamlıKızık…………………………………… Bursa-Gürsu
    Kızıklı……………………………………………. Çorum-Alaca
    Kızık Hamurkesen………………………………. Gaziantep-Merkez
    Övündük (YenidinekKızık)…………………….. ” ”
    Kızık……………………………………………… Kahramanmaraş-Andırın
    Kızık……………………………………………… Kayseri-Güneşli
    Kızık……………………………………………… Kayseri-Develi
    Kargınkızıközü……………………………… ….. Kırşehir-Kaman
    Yenigüdemem (Kızık)…………………………… Karaman
    Kızık……………………………………………… Kütahya-Emet-Örencik
    Kızık……………………………………………… Kütahya-Köprüören
    Kızık……………………………………………… Kütahya-Simav
    Kızık (Kınık)…………………………………….. Malatya-Arguvan
    BüyükKızık……………………………………… Sinop-Gerze-Dikmen
    KüçükKızık……………………………………… ” – ” – ”
    Kızık……………………………………………… Sivas-Zara-Şerefiye
    Kızık……………………………………………… Tokat-Çamlıbel
    Kızık……………………………………………… Tunceli-Ovacık-Yeşilyazı

    11- BEĞ- DİLİ

    Beydili…………………………………………… Ankara-Nallıhan
    Beydili…………………………………………… Ankara-Nallıhan-Beydili
    Beydili ( Ovacık )………………………………. Çankırı-Orta(Ovacık)
    Beydini………………………………………….. Çankırı-Ovacık
    Bedil…………………………………………….. Çankırı-Çerkeş
    Beydili…………………………………………… Çorum-Merkez
    Beydili…………………………………………… Çorum-Bayat
    Beydili…………………………………………… Denizli-Çivril-Işıklı
    Beydili (Arabanbeydilli)………………………. . Gaziantep-Araban
    Beydili…………………………………………… Isparta-Sütçüler
    Beydili…………………………………………… İçel-Gülnar
    Beydili…………………………………………… Karaman
    Beydili…………………………………………… Sivas-Hafik

    12- KARGIN

    Kargın…………………………………………… Afyon-Sandıklı
    Kargın…………………………………………… Ankara-Çubuk
    Kargın…………………………………………… Ankara-Kalecik-Çardır
    Kargın…………………………………………… Kırıkkale-Balışeyh(Balışık )
    Kargın…………………………………………… Antalya-Korkuteli
    Kargın…………………………………………… Balıkesir-Bigadiç
    Kargın…………………………………………… Çorum-Alaca
    Derekargın……………………………………… Çorum-İskilip
    Kargın………………………………………….. Erzincan-Tercan
    Kargın………………………………………….. Eskişehir-Merkez
    Karkın………………………………………….. Eskişehir-Sivrihisar
    Kargın…………………………………………… Kastamonu-Tosya
    Kargın-Kızıközü…………………………… ….. Kırşehir-Kaman
    Kargın-Meşe…………………………………… ” – ”
    Kargın-Selimağa…………………………… …. ” – ”
    Kargın-Yenice………………………………… . ” – Mucur
    Karkın………………………………………….. Konya-Çumra
    Dedekarkın……………………………………… Malatya-Yazıhan
    Kargın…………………………………………… Manisa-Turgutlu-Ahmetli
    Kargınışıklar………………………………… … Manisa-Demirci-Karbasan
    Kapugargın(Kargınkürü)………… …………… Muğla-Köycegiz-Ortaca
    Kargın…………………………………………… Aksaray-Taşpınar
    Kargın…………………………………………… Sivas-Koyulhisar
    Kargın…………………………………………… Sivas-Yıldızeli-Çırçır
    Kargın (Demenikargın)………………………… Tokat-Çamlıbel
    Kargıncık (Karkıncık)…………………………. ” – ”
    Kargın…………………………………………… ” – Turhal

    13- BAYINDIR

    Bayındırlı………………………………………. . Adana-Bahçe-Haruniye
    Bayındır…………………………………………. Ağrı-Tutak
    Bayındır…………………………………………. Ankara-Çankaya
    Bayındır…………………………………………. Ankara-Çamlıdere-Peçenek
    Bayındır…………………………………………. Antalya-Elmalı
    Bayındır………………………………………….. Antalya-Kaş
    Bayındır…………………………………………. Aydın-Nazilli
    Ovabayındır……………………………………. . Balıkesir-Merkez
    Bayındır…………………………………………. Bolu-Göynük
    Bayındır………………………………………… Burdur-Merkez
    Bayırköy(Bayındır)…………………… ……….. Burdur-Gölhisar-Çavdır
    Bayındır…………………………………………. Burdur-Yeşilova
    Bayındır(KokarcaMamure)……… ……………. Bursa-İznik
    Bayındır…………………………………………. Bursa-Orhaneli-Büyükorhan
    Bayındır…………………………………………. Çankırı(Merkez)
    Bayındır…………………………………………. Çankırı-Çerkeş
    Bayındır…………………………………………. Çankırı-Eskipazar
    Derebayındır…………………………………… . Çankırı-Orta
    Ortabayındır(Yenicebayındı r)………………… ” – ”
    Tutmaçbayındır……………………………… … ” – ”
    Bayındır………………………………………… Çorum-Mecitözü
    Bayındır(Arapkent)…………………… ………. Diyarbakır-Bismil-Tepe
    Bayındır………………………………………… Elazığ-Keban
    Bayındır………………………………………… Erzurum-İspir-Pazaryolu
    Bayındır………………………………………… Erzurum-Tekman-Gökoğlan
    Aşağıbayındır………………………………… .. Gaziantep-Nizip
    Yukarıbayındır……………………………… … Gaziantep-Nizip
    Bayındır………………………………………… Giresun-Bulancak-Kovancık
    Bayındır………………………………………… Gümüşhane-Yağmurdere
    Bayındır………………………………………… İçel-Silifke
    Bayındır………………………………………… İzmir
    Bayındır………………………………………… Kastamonu-Kuzyaka
    Bayındır………………………………………. Kırşehir-Kaman
    Bayındır………………………………………. Konya-Beyşehir
    Bayındır………………………………………. Samsun-Kavak
    Bayındır (Melüller)………………………….. Sivas-Kangal-Kavak

    14 – PEÇENEK

    Peçenek……………………………………….. Adana-Bahçe-Haruniye
    Peçenek……………………………………….. Ankara-Altındağ
    Peçenek……………………………………….. Ankara-Çamlıdere
    Peçenek( Bala)……………………………….. Ankara-Çubuk-Sirgeli
    Peçene…………………………………………. Eskişehir-Çifteler
    Biçer (Peçene)………………………………… Konya
    Peçenek(Mirkefşin)…………………… ……… Mardin-İdil

    15- ÇAVULDUR (ÇAVUNDUR )

    Çavuldur (Çavundur)………………………… Amasya-Merzifon
    Aşağıçavundur………………………………… Ankara-Çubuk
    Yukarıçavundur……………………………… . Ankara-Çubuk
    Turunçova (Çavdır)…………………………… Antalya-Finike
    Çavdır…………………………………………. Anatlya-Kaş-Kalkan
    Çavdır…………………………………………. Aydın-Bozdoğan
    Çavdır…………………………………………. Burdur-Gölhisar
    Çavundur……………………………………… Çankırı-Kurşunlu-Atkaracal ar
    Çavundur (Licek/Lico)……………………….. Diyarbakır-Lice-Kayacık
    Çavundur……………………………………… Isparta-Şarkikaraağaç
    Çavundur……………………………………… Kastamonu(Merkez)
    Çavundur……………………………………… Kastamonu-Kuzyaka
    Çavdır…………………………………………. Manisa-Soma
    Çavdır…………………………………………. Muğla-Ula-Kavaklıdere

    16- ÇEPNİ (ÇETMİ)

    Çepni…………………………………………… Afyon-Sandıklı-Hocalar
    Çetmi…………………………………………… Amasya-Gümüşhacıköy
    Çepnişabanlı…………………………………… Şereflikoçhisar-Ağaçören
    Çepni…………………………………………… Balıkesir-Bandırma-Edincik
    Yeniçepni(Çerkezcetni)………… …………….. Bilecik-Bozüyük
    Yürükcetmi(Yürükcetni)………… …………… Bilecik-Bozüyük
    Çepni…………………………………………… Bolu-Merkez
    Çepni…………………………………………… Bolu-Mudurnu
    Çepni…………………………………………… Bursa-Mudanya
    Küçükçetmi……………………………………. Çanakkale-Küçükkuyu-Ayvacı k
    Yeşilyurt(Büyükçetmi)…………… …………… Çanakkale-Ayvacık-Küçükkuy u
    Çetmi…………………………………………… Çanakkale-Ezine
    Çetmi…………………………………………… Çorum-İskilip
    Göletçetmi……………………………………… Çorum-Kargı
    Çepni……………………………………………. Giresun-Espiye
    Çayırlı(Çetmi)……………………………… ….. İzmir-Tire
    Çepni…………………………………………… Kastamonu-Çatalzeytin
    Çetmi…………………………………………… Kastamonu-Taşköprü
    Çepni…………………………………………… Kastamonu-Kengiri-Tosya
    Çepni…………………………………………… Kırşehir-Merkez-Çiçekdağı
    Çetmi…………………………………………… Konya-Beyşehir-Üzümlü
    Çetme………………………………………….. Konya-Doğanhisar
    Çetmi…………………………………………… Konya-Hadim-Taşkent
    Çepniharmandalı(Yobazharma ndalı)………… Manisa-Saruhanlı
    Çepnimuradiye………………………………… Manisa-Saruhanlı
    Çepnibektaş……………………………………. Manisa-Turgutlu
    Çepnidere………………………………………. Manisa-Turgutlu
    Çepni…………………………………………… Samsun-Alaçam
    Çitme…………………………………………… Sivas-Divriği-Gedikpaşa
    Çepni…………………………………………… Sivas-Gemerek
    Dereçepni(Kötüçepni)……………… ………… Yozgat-Boğazlıyan
    Yazıçepni………………………………………. Yozgat-Boğazlıyan

    17- SALUR

    Salur……………………………………………. Antalya-Elmalı
    Salur……………………………………………. Antalya-Kumluca
    Salur……………………………………………. Antalya-Manavgat
    Salur……………………………………………. Bolu-Gerede
    Salur……………………………………………. Çankırı-Orta
    Salur……………………………………………. Çorum-Seydim
    Salur……………………………………………. ErzincanRefahiye-Akarsu
    Salur……………………………………………. Isparta-Şarkikaraağaç
    Salur……………………………………………. Kayseri-Güneşli
    Salur…………………………………………….. Karaman
    Salur…………………………………………….. Konya-Karapınar

    Salur…………………………………………….. Manisa-Gördes
    Salurçiftliği………………………………… …… ” – ”
    Salur…………………………………………….. Samsun-Ladik
    Salur……………………………………………. Tokat-Artova
    Salur……………………………………………. Tokat-Zile-Boztepe
    Salur……………………………………………. Yozgat-Sorgun

    18- EYMÜR (EYMİR)

    Eskieğmir……………………………………… Afyon-İhsaniye
    Eymir…………………………………………… Amasya-Merzifon-Alıcık
    Kıreymir………………………………………. Amasya-Merzifon-Sarıbuğday
    Eymir(Eğmir)…………………………………. Amasya-Suluova
    İymir(Eymür-iğmir)…………………… …….. Ankara-Yenimahalle-Kazan
    Aşağıemirler…………………………………… Ankara-Çubuk
    İmirli…………………………………………… Ankara-Delice
    İğmir…………………………………………… Ankara-kızılcahamam-Pazar
    Eymir………………………………………….. Nallıhan
    Eymir(Eğmir)…………………………………. Antalya-Elmalı
    Dağeymiri(dağemiri)………………… ……….. Aydın-Merkez
    Ovaeymiri(Ovaemiri)………………… ………. Aydın-Merkez
    Eymir…………………………………………… Aydın-Karacasu
    Eğmir…………………………………………… Balıkesir-Havran
    Eymir(Eymur-Eymür)…………………… …… Bolu-Gerede
    Eymir…………………………………………… Bursa-İnegöl
    Eymir…………………………………………… Çorum-Merkez
    Eğmir…………………………………………… Giresun-Aluçra-Çamoluk
    Eymür………………………………………….. Giresun-Tirebolu
    Eymür………………………………………….. Gümüşhane-Bayburt-Demirözü
    Eymür………………………………………….. Gümüşhane-Kelkit
    Yakaemir(Yakaeymür)………………… …….. Isparta-Şarkikaraağaç
    Eymir…………………………………………… Kastamonu(Merkez)
    Eymir(Eğmir)…………………………………. . Kütahya-Altıntaş
    Eymir…………………………………………… Malatya-Arapkir
    Eymir…………………………………………… Malatya-Arguvan
    Eymirli(Tibyat)…………………………… …… Mardin-Kızıltepe
    Eymür………………………………………….. Ordu-Ulubey
    Eymir…………………………………………… Samsun-Havza
    Eymir…………………………………………… Sinop-Gerze
    Eymir…………………………………………… Sivas-Hafik
    Eymir…………………………………………… Sivas-Kangal-Kavak
    Eymir…………………………………………… Sivas-Zara
    Eymür………………………………………….. Tokat-Reşadiye
    Eymir…………………………………………… Yozgat-Sorgun

    19- ALA-YUNDLU

    Alayund…………………………………………. Kütahya-Merkez
    Alayunt(Arbay)……………………………… …. Mardin-Midyat-Dargeçit(Ker buran)

    20- YÜREĞİR

    Yüreğil…………………………………………… Afyon-Dazkırı
    Yüreğil…………………………………………… Afyon-Emirdağ
    Üreğil……………………………………………. Ankara-Beypazarı-Uruş
    Yüreğil………………………………………….. Ankara(semt adı)
    Yüreğil (Menderesboğazı)……………………… Balıkesir-Sındırgı
    Yeniyüreğil……………………………………… Bilecik-Bozüyük-Dodurga
    Yüreğil………………………………………….. Burdur-Bucak-Kızılkaya
    Yeşilköy(Yüreğil………………………… …….. Burdur-Tefenni
    Üreğil……………………………………………. Bursa-Orhangazi
    Yüreğil(Yüreyil)………………………… ……… Denizli-Acıpayam
    Dilek(Öregel)………………………………… … Giresun-Şebinkarahisar
    Karademir……………………………………… Giresun-Tirebolu
    Yüreğil………………………………………….. Kayseri-Güneşli
    Eskiyüreğil(Atikyüreğil)…… …………………. Kütahya-Köpüören
    Oluklu(İregül) ……………………………… Ordu-Fatsa
    Öreğil(Üreğil)……………………………… ….. Sivas-Hafik
    Büyükyüreğil…………………………………… Sivas-Şarkışla
    Küçükyüreğil…………………………………… Sivas-Şarkışla

    21- İĞDİR

    İğdir(Iğdır)…………………………………… … Ankara-Kızılcahamam-Pazar
    Kumlucayazırı(İydiryazırı) ……………………. Antalya-Kumluca
    Iğdır……………………………………………… Bolu-Düzce-Gümüşova
    İğdir……………………………………………… Burdur-Yeşilova
    İğdir……………………………………………… Bursa-Gürsu
    İğdir(Iğdır)…………………………………… … Çankırı-Kurşunlu
    İğdir(Iğdır)…………………………………… … Çankırı-Yapraklı
    İğdir…………………………………………….. Denizli-Çivril
    İğdir( Iğdır)……………………………………. Eskişehir-Sarıcakaya
    İğdir……………………………………………. Gümüşhane-Bayburt-Naden
    İğdir ( Cerit )………………………………….. İçel-Merkez
    Iğdır…………………………………………… Iğdır( il)
    İğdir ( Iğdır)…………………………………… Kars-Selim
    Nefsiiğdir (İğdir)……………………………… Kastamonu-Araç-İğdir
    İğdir……………………………………………. Kastamonu-Araç
    İğdirkışla………………………………………. Kastamonu-Araç
    İğdir……………………………………………. Kastamonu-Küre
    İğdir(Iğdır)…………………………………… .. Malatya-Hekimhan
    İğdir……………………………………………. Samsun-Bafra-Kolay
    İğdir……………………………………………. Sivas-Zara-Beypınarı
    İğdir……………………………………………. Tokat-Artova
    İğdir……………………………………………. Tokat-Zile
    Başiğdir………………………………………… Zonguldak-Ereğli (Eflani)

    22- BÜĞDÜZ

    Büğdüz…………………………………………… Ankara-Çubuk-Akyurt
    Büğdüz…………………………………………… Burdur-Merkez
    Büğdüz…………………………………………… Çankırı-Orta
    Büğdüz…………………………………………… Çorum-Merkez
    Büğdüz…………………………………………… Eskişehir-Alpu
    Büğdüz(Büydüz)……………………………… … Gaziantep-Oğuzeli
    Büğdüz(Büğüz)………………………………… .. Kırşehir-Kaman

    23- YIVA ( YUVA )

    Yuvaköy………………………………………….. Amasya-Ezine
    Yuva……………………………………………… Ankara-Yenimahalle
    Yuva……………………………………………… Ankara-Çubuk-Sirgeli
    Yuva………………………………………………. Antalya-Elmalı
    Yuvalılar…………………………………………. Antalya-Finike
    Yuvacık…………………………………………… Antalya-Kaş-Kalkan
    Yuva……………………………………………… Bolu-Merkez
    Yuva……………………………………………… Bolu-Seben
    Yuva……………………………………………… Burdur-Ağlasun-Kızılkaya
    Yuva……………………………………………… Burdur-Tefenni
    Yuvalak………………………………………….. ” – ”
    Yuvalar………………………………………….. Çanakkale-Çan
    Yuva……………………………………………… Çankırı-Orta
    Yuva……………………………………………… Çorum-İskilip
    Yuva……………………………………………… Denizli-Çivril-Işıklı
    Yuvaköy…………………………………………. Giresun-Dereli_Yavuzkemal
    Yuvalı……………………………………………. Hatay-Hassa-Aktepe
    Aşağıyuva………………………………………… Kastamonu-Kuzyaka
    Yuvacık…………………………………………… Koçaeli-Bahçecik
    Yuva……………………………………………… Nevşehir
    Yuva……………………………………………… Aksaray-Taşpınar
    Yuva………………………………………………. Sivas-Divriği-Sincan
    Yuva………………………………………………. Sivas-Gürün-Konakpınar
    Yuva………………………………………………. Sivas-Saray

    24- KINIK

    Kınık……………………………………………….. Afyon-Dinar-Haydarlı
    Kınık……………………………………………….. Afyon-Sandıklı-Karadirek
    Kınık……………………………………………….. Afyon-Sinanpaşa(Sincanlı)
    Kınık……………………………………………….. Ankara-Yenimahalle-Kazan
    Kınık………………………………………………. Ankara-Kalecik-Çandır
    Kınık………………………………………………. Ankara-Kızılcahamam(Çeltik çi)
    Kınık………………………………………………. Ankara-Kızılcahamam-Pazar
    Kınık……………………………………………. Antalya-Kaş-Kalkan
    Kınık………………………………………………. Balıkesir-İvrindi
    Kınık………………………………………………. Balıkesir-Sındırgı
    Kınık………………………………………………. Bilecik-Yarhisar
    Kınık(Hotanlı)……………………………… ……. Bilecik-Pazaryeri
    Sazak Kınık………………………………………. Bolu- Merkez
    Susuzkınık………………………………………… Bolu-Merkez
    Kınık………………………………………………. Bolu-Akçakoca
    Adakınık…………………………………………… Bolu-Gerede-Çavuşlar(Dörtd ivan)
    Aşağıkınık(Kınıkzır)……………… ……………… Bolu-Göynük
    Yukarıkınık(Kınıkbala)………… ……………….. Bolu-Göynük
    Kınık………………………………………………. Bursa-İnegöl
    Kınık………………………………………………. Bursa-Orhaneli-Büyükorhan
    Kızıllar(Kınık)…………………………… ………. Çankırı-Çerkeş
    Kınıkdelileri………………………………… ……. Çorum-Merkez
    Kınık……………………………………………….. Çorum-Seydim
    Kınıklı……………………………………………… Denizli-Merkez
    Kınıkyeri…………………………………………. . Denizli-Çameli
    Kınık………………………………………………. Eskişehir-Sivrihisar
    Kınık………………………………………………. Giresun-Şebinkarahisar
    Kınık(ilçe)……………………………………… … İzmir
    Kınıkköy(Kınıkkoz)…………………… ………… K.Maraş-Süleymanlı
    Kınık………………………………………………. Kastamonu-Devrikani
    Kınık………………………………………………. Kastamonu-Tosya
    Yazıkınık…………………………………………. . Kırşehir-Mucur
    Kınık(Abadaniye)………………………… ……… Konya( Aşağıpınarbaşı)
    Kınık………………………………………………. Konya-Bozkır
    Kınık……………………………………………….. Kütahya-Merkez
    Kınık………………………………………………. Kütahya-Simav
    Kızık(Kınık)…………………………………… …. Malatya-Arguvan
    Tatkınık…………………………………………… Malatya-Arguvan
    Kınık………………………………………………. Manisa-Gördes-Köprübaşı
    Kınık………………………………………………. Manisa-Kırkağaç(Gelenbe)
    Kınık………………………………………………. Manisa-Selendi
    Kınık………………………………………………. Muğla-Fethiye-Seki
    Kınıklar……………………………………………. Tekirdağ-İnecik
    Kınık……………………………………………….. Tokat-Almus

  51. Hakan uluçam yorum tarihi 27 Ocak, 2018 00:03

    Amasya’da kayı boyuda bulunmuştur fakat İran’da Horasan da kayı boyu olmadığından ben kayı boyundanım demek yanlış olur fakat kesin kayı boyundan değilim demekte yanlış olur kayı boyu Amasya’da olduğu için kayı boyundan olma ihtimalim %50dir herkese selam olsun soyunu boyunu merak eden her keze

  52. CEM TAYAN yorum tarihi 20 Temmuz, 2018 11:17

    ben aleviyim Tunceli kütük Horasan (göçmeni)asıllı.
    Soyunu boyunu araştıranlara selam olsun.
    Cem TAYAN

  53. Hilal K yorum tarihi 17 Eylül, 2018 03:41

    Benim de kütüğüm Erzurum, aleviyim. Büyüklerimiz hep Horasan göçmeni olduğumuzu söyler.

  54. yaşar sığınç yorum tarihi 20 Ocak, 2019 22:11

    dedem 1917 yılında horasan bölgesinden yani güney azerbeycandan kıtlık ve ingiliz,ermeni baskısıyla sivasa gelmişler babaanemin adı TÜRKMENdir alevi inancına sahibiz.sünni türk kardeşlerimizde bizim soyumuzdur kan birliği başka inanç başka neticede türküz soy aynı saygılar..

  55. İsmail Ay yorum tarihi 31 Ocak, 2019 19:03

    Benim ailede en kısa benim dedem 2 metre üzeri birader 1.97 ben 1.81 ailede çekik gözlülük var sarışınlık ve beyaz tenlilik var sünniyiz ve dedem piriklerimiz Horasan’dan gelmiş derdi neden gelmişiz bilmem ama şimdi Bingöl de yiz Hemen hemen tümümüz Türk olduğumuzu biliriz ayrıca Sünni Şafi mezhebindeniz. Zaza lar bize Türkmen diyor zaten elhamdulillah

  56. ertuğrul CİNOZ yorum tarihi 29 Nisan, 2019 02:31

    CİNOZ olan var mı sülale adı, köyü, mevkii ? Ben Çankırı Kurşunlu Çiyni Köyünden.

  57. Murat flz yorum tarihi 15 Mayıs, 2019 14:02

    Slm bnm babam 97 yasinda balkan gocmeni yetim buyumus koklerimizi sotdum dedrsinin ve horosandan balkanlara geldigini soyledi bilinen tek bu benzer durumda arkadaslar varmi yada bilgisi tesekkur ederim..

  58. Samsundan mustafa yorum tarihi 2 Nisan, 2020 23:58

    Selamın aleyküm biz samsunda hayatını idame eden buraya 1890 larda rizeden gelmiş bi sülaleyiz rizede akrabalarımız var oradaki tarih 400 yıllık tarih akrabalarımız belli onlara sorduğumda eyüpoğlu ile akrabalığımız oldugunu söylemekteler eyüpoğlu tarihine baktımızda ise 500 yıla yakın bir zaman önce yavuz Sultan selim tarafından horosandan getirilip Trabzon Maçka Bayburt arası geniş Bi araziye yerleştirilmiş Bi Türk boyuymuşuz getirilme sebebimiz ise askeri güç olarak üstün savaş kabiliyetine sahip oldugumuz söylenmektedir zamanla Rize Trabzon samsun ordu Giresun sinop illerinin ilçelerine yayılmış hayatlarını devam eden genel olarak uzun boylu mavi gö hafif çekik gözlü kalıplı hafif sarışın vatandaşlarız ne mutlu insan olana ve İslam yolunda yürüyebilene Allaha emanet olun..

  59. nesin yorum tarihi 11 Kasım, 2020 01:07

    Merhaba öncelikle bende horosan türküyüm horosan türklerinin çoğunun kıpçak türkü olduğunu ne kadar doğru bilmiyorum bizimde denizli de köyümüz ve türbelerimiz var ve kö genel olarak koyu sarı saç, renkli göz,uzun boylu köy de sunni bizler . yüzyılda gelmişiz köyün kurucunun babası bir horosan türkü annesi ise selçuklu prensesi o dönem kıpcaklardan gelin alınırdı kız da kıpçaklara verilirdi yani sarı saçlıyım horrosan türküyüm diyorsanız kıpöak türkü olma oranınız yüksek. (kendi düşüncem)

  60. antepten yorum tarihi 26 Kasım, 2020 19:58

    benim atalarım yavuz zamanında gelmiş horasandan aslında horasan türkleri alevidir ve aleviliği anadoluya getirenler onlardır ve bende çok hafifte olsa çekik gözlülük var baba tarafımda da öyle

  61. Uğur karaslan yorum tarihi 2 Ağustos, 2021 23:41

    Kayseri’nin Yahyalı ilçesi Yeşilköy Mahallesi’ndeki nüfusun %90ı Erzurum Horasan dan göç ettiği kabul edilmekte detaylı bilginiz varmı

  62. Mustafa erdem yorum tarihi 17 Eylül, 2021 22:17

    Selam öncelikle dedelerim iranın horasan eyaletinden selçuklularla bursa iznik ilçesinin bir köyüne gelmiş ve o köye yerleşen ilk aileymiş (sarıkızlar) lakabıyla bilinir. Fakat genç nesile geçmişimiz aktarılmamış bildigim tek şey bursada ve ilçe ve köylerinde soyumuzdan çok kişinin oldugudur.araştırma yaptım ama ulaşamadım.bilgisi olan varsa tanışmak görüşmek isterim saygılarla

  63. Şahin Okatan yorum tarihi 10 Ocak, 2022 04:59

    BENDE TÜRKÜN OĞUZ SOYUNDAN OLAN BİR ALEVİ TÜRKMENİM ATA YURDU HORASANA SELAM OLSUN BÜTÜN SOYDAŞLARIMA SELAM OLSUN SON ZAMANLARDA HORASANİN ETNİK KİMLİGİNİ DEGİSTİRME ÇABALARI SOZ KONUSU KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ HORASAN KADİM TÜRK YURDUDUR TÜRK KALACAKTİR TEKRARDAN BUTUN SOYDAŞLARIMA OGUZ ATANİN 24 BOYUNA SELAMLARİMİ İLETİYORUM NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE 🇹🇷🇦🇿🇰🇿🇹🇲🇺🇿🇰🇬

  64. mehmet doğan yorum tarihi 20 Ocak, 2022 14:42

    Malatya Türkmen Aleviyim iran horasan tebriz erdebil tahran kızılbaş Türkler yaşamakta güney azerbaycan kızılbaş Türkler mevcut Tunceli varto kiği diyarbekir malatya erzincan sivas tokat maraş elbistan pazarcık adıyaman urfa kızılbaş Türkleri oğuzlar Biz atalarımızdan iki temel bilgi öğrendik: Bunlardan birincisi Horasan’dan gelen Türkler olduğumuz; ikincisi ise kılıç zoru ile değil Ali evlatları yoluyla yürekten İslâmiyet’i kabul ettiğimizdir. Bunlardan ilki soyumuzu, ikincisi inancımızı açıklar. Atalarımızdan devraldığımız bu iki temel bilgiyi; bugün daha güçlü bir sesle haykırıyor, burada kayda geçiyor ve evlâtlarımıza manevî bir miras olarak bırakıyoruz.

  65. Mustafa Deniz Durmuşlar yorum tarihi 3 Haziran, 2022 12:07

    Herkese Selamlarımı İletiyorum. Biz İran Horasan bölgesinden Ankara’nın Ayaş İlçesine yerleşmiş Kayı Boyundanız. Hanefi mezhebini benimsemişiz. Horasan’dan yola çıkan dedemiz ile başlayan ve günümüze kadar devam eden soyağacımız tüm akrabalarımızda bulunmaktadır. Rahmetli ağabeyim Survivor Türkiye-Yunanistan Şampiyonu Derya Durmuşlar’ın da bulunduğu soyağacımıza sadece erkekler yazılmıştır. Geleneği devam ettirmenin huzuru ile tüm soydaşlarıma sevgilerimi yolluyorum.

  66. Misafir yorum tarihi 5 Temmuz, 2022 04:46

    Yaptiginiz calisma icin tesekkur ederim.
    Alevi insanin kulturu ve yasam bicimi, Aile gelenekleri, giyinisleri, ibadetleri, kadin ve erkek esitligi cogunlukla Turkmen oba kulturunun devamidir. Kürt/Sunni asiretlerde gorunen yasam bicimine uymaz, en basit ornegi Alevi Turkmen kadinlari carsaf giymezler, bas ortusu takarlar ve kadinlar ve erkekler ayni ortamda oturabilirler. Bunun gibi bircok ornek verilebilinir. Dede ve pir inancina sahiptirler, cemevleri yani ibadet bulusma yerlerinde kadin ve erkekler beraber ibadet ederler.
    Alevi toplulugu cogunlugu alevi inancina ve ehlibeyt goreneklerini benimser, ayrimcilik irkcilik yapilmaz, kible insandir.
    Yaslilarinin cogunlugu Horasandan geldiklerini soylerler. Alevi olup Horasandan gelen bu topluluk Iranin kuzeyinde bulunan Horasan Bolgesindeki bugunde orada yasiyan Alevi Turkmenlerdir ve Ahmet Yesevi ve onun talebelerinin ( etc Haci Bektasi Veli) onculugunde shamanizden islamiyeti benimsemislerdir.
    Burada irk ayrimi yapmadan somut bir bakis acisi getirmek istedim. Referans ve tarihceyi lutfen kendiniz arastirin, kimseye inanmayin, Hersey yada herkez asimile olabilir lakin yasam bicimi ve gelenekler kolay kolay degismezler. Alevi halki neden hep tarih boyunca otekilestirilmistir yada dislanmistir hic dusundunuzmu, inanclari, dusunce yapilari, adetleri Arap yarimadasinda yasiyan Sunni Arap kulturune ne kadar benzemektedir?

Yorum yap