162) TÜRKÇENİN DOĞRU KULLANIMI

Yayin Tarihi 28 Mart, 2011 
Kategori KÜLTÜREL, TÜRKÇE

TÜRKÇENİN DOĞRU KULLANIMI

(İletişim, Etkili Konuşma, Yazma ve Okuma Kılavuzu)

image00132.jpg

————————————————————————————————–

SUNUŞ

Dil, insanlık tarihiyle beraber ortaya çıkmış ve süregelmiş bir olgudur. Bu süreçte insan ve iletişim birbirine koşut olarak gelişim göstermiştir. Dil, kültürün en temel ögesi olarak insanlar arası iletişimde en etkin araç olarak kabul edilmektedir. Dilin düşünceyi etkilemesi, kültürel değerleri nesilden nesile aktarması ve millete yön vermesi yaşamsal önem arz etmektedir.

 

Dilin düşünce ile etkileşimi göz önüne alındığında, dilde oluşabilecek kirlenme zaman içinde millî kültür yapısını da bozabilecektir. Dilde meydana gelen kirlenmeye yabancı dillerden dilimize giren çok sayıda sözcük ve dilimizin yanlış kullanımı neden olmaktadır. Yabancı sözcükler dilbilimin öngördüğü incelemeden geçirilmeden kullanılmamalıdır. Bu sözcüklerin yerine Türkçe karşılığı olanların kullanılmasına özen gösterilmelidir.

 

ATATÜRK, Türk kimliği ve kültürünün en önemli unsuru olarak Türkçeyi görmüştür. Ulu önder, “Millî his ve dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin millî ve zengin olması millî hissin inkişafında başlıca müessirdir. Türk dili dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesinin yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.” diyerek dilimizin önemini ve yabancı dillerden korunması gerektiğini ortaya koymuştur. Ancak sonraki dönemlerde dilimizde kirlenme başlamış, son yıllarda ise bu kirlenme daha da artmıştır.

 

Bu kirliliğin önlenebilmesi için Türkçemiz doğru kullanılmalı, yabancı sözcüklerden arındırılmalı, yazım kurallarına uyulmalı, yazılı anlatımlarda, Türk Dil Kurumunun en son hazırladığı “Türkçe Sözlük” ve “Yazım Kılavuzu” esas alınmalı, bilişim ve iletişim teknolojisi takip edilmelidir.

 

Günümüzde gelişen teknoloji ile uzaklar yakın olmakta, pek çok eylem iletişim araçlarıyla gerçekleştirilebilmektedir. Bu araçları kullanırken gereksinim duyacağımız en önemli araç dildir. Dili doğru kullanmak, insanlar arasındaki iletişimi kolaylaştıracak, aynı zamanda millî kimlik ve kültürümüzün korunmasına katkı sağlayacaktır.

Bu kitap, iletişimi, etkili konuşma, yazma ve okuma becerisini geliştirerek personelin kendisini daha iyi ifade etmesi, sağlıklı iletişim kurması, okuma alışkanlığı kazanması ve sonuç olarak Türkçeyi doğru kullanması amaçlanarak hazırlanmıştır. Yararlı olacağını umuyoruz.

 

Eyüp KAPTAN

Korgeneral

Gnkur. ATASE Başkanı

turkcenin_dogru_kullanimi.pdf 

NOT: Bu çalışma, türkceciler.com Sitesinden alınmıştır. Teşekkür ederiz.

Paylaş:

Yorumlar

“162) TÜRKÇENİN DOĞRU KULLANIMI” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Burak Engin yorum tarihi 6 Mayıs, 2011 22:16

    Atamiz´in meshur sözü bu konudaki hassasiyetini tam olarak anlatiyor bizlere ;

    TÜRK DEMEK TÜRKCE DEMEK,
    NE MUTLU TÜRK´ÜM DIYENE!_______M.K.Atatürk

    (Neden tamamini kullanmiyoruz bu sözün de sadece yarisi kullanip vurguluyoruz?)

    Tesekkürler paylasim icin degerli dostum.Saygilar…

Yorum yap