156) RAMAZAN’DA, NELER YEMELİYİZ?

Yayin Tarihi 19 Ağustos, 2009 
Kategori SOSYAL

Ramazan’ın 8 altın kuralı…

image00130.jpg

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sevinç Yücecan, oruç tutanları, sahur ve iftar sırasında dengeli sıvı tüketimine dikkat etmeleri konusunda uyardı ve beslenmenin 8 altın kuralını verdi…

Bu yıl Ramazan Ay’ının yaz mevsimi aylarına rastlaması, vücuttaki su dengesini korumanın önemini de ortaya çıkarıyor. Sıcak havalarda, fazla fiziksel aktivite yapıldığında, fazla proteinli ve tuzlu besinler tüketildiğinde terleme ile atılan sıvı miktarı da artıyor. Böyle durumlarda vücudun sıvı/su gereksinmesinde de artış oluyor.

SUSUZLUĞU GİDERENLER

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Yücecan, su ve sulu içeceklerin vücut su dengesinin korunmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. Prof.Yücecan, “Yaşam için elzem olan sıvıların temel kaynakları içtiğimiz su ve diğer içeceklerdir.

Özellikle sebze ve meyve sularının potasyum, folat ve vitamin C, karoten gibi antioksidan vitaminler dışında güçlü antioksidan etkinlik gösteren biyoaktif fitokimyasal bileşen içerikleri ile potansiyel antioksidan etkinlik gösterdikleri, bu nedenle susuzluğu giderdikleri gibi, sağlık üzerine olumlu etki yaptıkları, bazı kanser türleri ile kalp ve diğer kronik hastalıklara karşı koruyucu etkilerinin olabileceği bildiriliyor” dedi.

KOMPOSTOSUZ ASLA

Prof. Dr. Yücecan, şunları söyledi: ‘Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri ve bu sayede vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi vücudun su dengesinin korunması ile mümkündür. Vücudun su dengesi; solunum yoluyla, idrarla, terle ve dışkı ile kaybedilen su miktarının içilen su, sulu içecekler ve yiyecekler içindeki su miktarları ile sağlanır.

Oruç tutanlarda su kaybı olduğu için komposto, hoşaf gibi yiyecekler ve meyve suları iyi birer seçenek olabilir. Ramazanda sağlıklı beslenmek için çeşitli besinlerden oluşan karışık bir diyetin ve bir öğünde yenecek yiyeceklerin yaklaşık iki saat içinde tüketilmesi gerekiyor.

SAHURU SAKIN PAS GEÇMEYiN

Prof. Yücecan, Ramazan ayı boyunca doğru ve sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken 8 altın kuralı da açıkladı;

1- Sahur yemeği, kişiyi gün boyunca oruca hazırlayan bir öğündür. Bu nedenle sahuru atlamayın.

2- Sahurda emilimleri diğer besinlere kıyasla daha yavaş olan, kan şekerini daha yavaş yükselten ve diğer besinlere kıyasla daha fazla tokluk hissi oluşturan et, süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi besinler ve/veya bu besinlerden oluşan yemekler tüketin. Sebzeli börekler ve meyve de yenebilir.

3- Aşırı tuzlu yiyecekler ve içecekler örneğin turşular, tuzlu ayran, ağır tatlılar , börekler gün boyunca kişiyi susatan türde yiyecekler olduğundan sahurda yemeyin. Ayrıca mideyi uyarıcı olan çok acılı baharatlı yemeklerden de uzak durun.

4- İftarda ağır hamur işi yiyecekler, kızartmalar, baklavalar yerine çorbalar, haşlanmış-ızgara veya fırında pişirilmiş et ya da tavuk veya hindi, sebze yemekleri, bol salata ve meyve tüketin.

5- Tatlı olarak daha hafif olduğu için sütlü ve (sütlaç muhallebi) meyveli tatlılar (elma, kabak, ayva tatlısı) tercih edin.

6- Vücudun su kaybını su, ayran, komposto, hoşaf ve meyve suları ile giderin.

7- Fazla miktarda yiyeceği kısa sürede tüketmeyin yavaş yiyin.

8- Diyabet, kalp ve damar hastalıkları olanlar ve ilaç kullanma zorunluluğu olanlar, mutlaka doktorunuza danışın! Bu durum gebe ve emzikli kadınlar, yaşlılar, ağır işte çalışanlar için de geçerlidir.

DÜNYA BÜLTENİ

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap