150) İNGİLTERE, AFRİKA’YI ZEHİRLİYOR!!!

Yayin Tarihi 23 Temmuz, 2009 
Kategori SOSYAL

İngiltere, Afrika’ya zararlı yiyecekleri veriyor

image00159.jpg

İngiltere, gelişmekte olan ülkelerdeki yetersiz gıda tüketimini dengelemek amacıyla, Avrupa Birliği’nde ve İngiltere’de üretim ve satışı insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle yasak olmasına rağmen genleriyle oynanmış ürünlerin geliştirilmesi için 100 milyon sterlin ödenek tahsis edeceğini açıkladı. Bu adım, dünyadaki çeşitli çevre örgütlerinin tepkisine neden oldu.

Guardian Gazetesi, İngiltere Hükümeti’nin ileri teknoloji gerektiren ürünlerle ilgili araştırmalara son beş sene de daha fazla bütçe tahsis etmeyi planladığını ifade eden bir belgeyi ele geçirdiğini duyurdu. Bu plana göre Afrika’daki kuraklığa direnebilecek güçte bitkilerin yetiştirilmesi için 60 milyon sterlin, ayrıca kara kıtadaki afetlere dayanıklı bitki yetiştirilmesi için de 24 milyon sterlin harcanacak.

Gazetenin 19 Temmuz 2009 tarihinde yayınlanan nüshasına göre İngiltere hükümeti bu uygulamaların yanı sıra ziraat mühendisliği ve gen teknolojisi alanında çalışan firmaları ve uluslar arası merkezleri destekleyecek, genleriyle oynanmış tohumların yetiştirilmesinde uzman olan Sngenta adlı firmasındaki hissesini de iki katına çıkartacak.

İngiltere’deki bir çok kalkınma uzmanı, İngiltere hükümetinin, Afrika gibi gelişmekte olan ülkelerdeki açlık ve fakirlikle mücadele ve söz konusu ürünlerin dolaşımı için vatandaşlarından onay almak maksadıyla genleriyle oynanmış ürünlerin üretim ve tüketimini desteklediğini ifade ediyor.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİ İNGİLTERE’YE TEPKİLİ

İngiltere hükümetinin söz konusu planlarıyla ilgili bilgilerin gazetelerde yer almasının ardından dünyanın çeşitli ülkelerindeki çevre örgütleri, hükümetin bu planlarına tepki göstererek İngiltere’nin genleriyle oynanmış insan sağlığını tehdit eden ürünleri desteklemek yerine, sağlığa yönelik hiçbir tehdit içermeyen çiftçilerin geleneksel ürünleri yetiştirmeleri için mali destek vermesi gerektiğini dile getirdi.

Çok sayıdaki çevre dostu örgüt, bir bildiri yayınlayarak genleriyle oynanmış ürünlerin geliştirilmesi konusundaki plan ve projelerini dondurmasını istedi. Aksi taktirde bu adımın, Afrika zirai yatırımını çok daha kötü durumlara sokacağını kaydetti. 

GEN TEKNOLOJİSİNE KARŞI ÇIKANLAR VE DESTEKLEYENLER

Genleriyle oynanmış ürünlerin bir çok ülkede geniş çaplı olarak 1995 yılından bu yana yıllardır kullanılıyor olmasına rağmen, Afrika ülkelerinde bu tür ürünlerin üretimi ve tüketimi ciddi olarak hala tartışılıyor. Afrika ülkelerinin ucuz gıda temini ve açlık ve kuraklık sorununa çözüm üretebilmek için bu teknolojiye muhtaç olduğu biliniyor.

Afrika ülkeleri, söz konusu tartışmada ikiye bölünmüş durumda. Güney Afrika Topluluğu ülkeleri olan SADC üyelerinden Zimbabve, Mozambik, Malavi gibi ülkeler genleriyle oynanmış ürünlerin üretim ve tüketimini kabul ederken Zambiya buna şiddetle karşı çıkıyor.

 Zambiya bu tür ürünlere olan muhalefetini, söz konusu ürünlerin tohumlarını taşıyan gemilerin kendi ülkesinin limanlarını dahi kullanmasına müsaade etmeyerek göstermekten çekinmiyor.

Öte yandan Lesoto ve Sweziland gibi ülkeler konuyla ilgili tutumlarını şu ana kadar netleştirmiş değiller. Zambiya’da genleriyle oynanmış ürünlere olan muhalefet sadece resmi düzeyle sınırlı değil, ayın zamanda çeşitli sivil toplum örgütleri, çeşitli sivil ve yarı resmi kuruluşlar buna karşı çıkmak için 2002 yılında ortak bir dayanışma cephesi kurdu.

Zambiya, söz konusu teknolojinin kullanılmasıyla geleneksel tarım faaliyetlerinin büyük bir darbe almasından endişe ediyor. Ülkedeki 300 bin çiftçi bu ürünleri protesto amacıyla geçtiğimiz günlerde bir gösteri düzenledi.

TEHLİKELER VE ZARARLAR

Genleriyle oynanmış ürünlerin tüketimi konusunda devletlerin endişeleri daha çok bunların çevre ve insan sağlığı üzerinde yaratma ihtimali olan tahribattan kaynaklanıyor.

Örneğin, İngiliz hükümetinin yaptığı araştırmaya göre, genetiğiyle oynanmış yiyeceklerin yetiştirilmesinin normal üretime göre doğal hayata daha çok zarar verdiği belirlendi. Yabani otların büyümesini engellemek için genleriyle oynanmış şeker pancarı ve şalgam üretimi sırasında kuşların ve kelebeklerin büyük azalma gösterdiği kaydedildi.

Genleriyle oynanmış mısır üretimindeyse normal üretime göre daha iyi bir sonuç elde edildi. Bu üretimde doğal hayatın daha az zarar gördüğü ve biyolojik çeşitliliğin daha iyi korunduğu ortaya çıktı. Ancak bilimadamları normal mısır üretiminde doğal hayata büyük zarar veren bir ilacın kullanıldığına bu nedenle iki üretimi karşılaştırmanın çok da sağlıklı olmayacağına dikkat çekiyor.

Elde edilen bu sonuçlar karşısında uzmanlar, genleriyle oynanmış gıdaların üretiminin İngiltere’de 30 yıldır yürütülen yoğun tarımla büyük zarar gören doğal hayata yeni bir darbe indirebileceği uyarısında bulunuyor. Yoğun tarım sayesinde ülkede kuş, böcek ve çiçek çeşitliliğinde büyük azalma yaşandığına dikkat çekiliyor. Bilimadamlarının bu araştırmasının Tony Blair hükümetinin genleriyle oynanmış gıda teknolojisini ülkeye getirme çabasına büyük bir zarar verebileceği belirtiliyor.

İngiltere, uzun vadede insan sağlığına yönelik tehdit oluşturacağı gerekçesiyle genetiğiyle oynanmış gıdaları yasaklamış durumda. İngiltere tahtı veliahtı Prens Charles’ın da yabancı yiyeceklerin tüketimine karşı düzenlenen kampanyayı desteklediği belirtiliyor.

Dünya Bülteni

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap