1321) Türkiye’deki Araplar da Parti Kuruyor!

Yayin Tarihi 14 Şubat, 2015 
Kategori BASIN-YAYIN

Türkiye’deki Araplar da partileşme kararı aldı

image001

Türkiye’de yaşayan Arap kökenli vatandaşlar da partileşiyor. Her türlü ittifaka açık olduğunu söyleyen Araplar bir tek MHP’ye kapıyı kapatıyor.

Türkiye’de yaşayan Araplar, partileşme kararı aldı. Partileşme çalışmalarını yürüten Beyt Nahreyn Arap-Arami Birliği Sözcüsü Mim Yavuz Binbay, “Anadilde eğitim hakkımızı istiyoruz” dedi.

Irak’ın Kürt bölgesel lideri Mesut Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw’ın haberine göre, Beyt Nahreyn Arap-Arami Birliği, Aralık ayında gerçekleştirdiği konferansın ardından partileşme kararı aldı. Partileşme çalışmalarını yürütmek üzere bir komisyon kuruldu.

Mim Yavuz Binbay, Arap-Arami halklarının da yüzyıllardır asimilasyona maruz kaldığını söyledi.

Türkiye’de 8 milyon Arap-Arami kökenlinin yaşadığına dikkat çeken Binbay, bu halkların taleplerini demokratik zeminde dile getirmek için partileşme kararı aldıklarını belirtti.

Herhangi bir ideolojiye bağlı olmadıklarını belirten Binbay, diğer halklar gibi “anadilde eğitim” hakkı başta olmak üzere, Arap halklarının da tüm haklarının iade edilmesi gerektiğini ifade etti.

image002

Anadilde eğitimin Türkiye’deki Araplar’ın kullandığı “Qıltû lehçesi” ile verilmesi gerektiğini savundu.

Birliğin seçimlerde Arap-Arami halklarının yüzde 2’sinin oyunu alabileceğini kaydeden Binbay, konuşmasına şöyle devam etti:

“Seçimde bütün ittifaklara kapımız açık. Kapımızın kapalı olduğu tek parti MHP. Türkiye’deki partilerin hiçbirinin etnik sorunları çözecek programa sahip olmadığını düşünüyoruz. Bizim vekillik gibi bir derdimiz yok. Yol arkadaşlığı, gerçek bir temsil istiyoruz.”

Seçim ittifakında, “Arap milletvekilimiz de var” diyen partilerle hareket etmek istemediklerini belirten Binbay, hiç kimsenin vitrini olmak istemediklerini dile getirdi.

http://www.yurtgazetesi.com.tr/politika/turkiye-8217-deki-araplar-da-partilesme-karari-aldi-h72352.html

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap