117) DÜNYA’DA MADALYALI TEK ŞEHİR : KAHRAMANMARAŞ

Yayin Tarihi 7 Şubat, 2008 
Kategori TÜRK DÜNYASI

DÜNYA’DA MADALYALI TEK ŞEHİR :

KAHRAMANMARAŞ

image00123.jpg

—————————————————————

İstiklal Madalyası ve “Kahramanlık” Ünvanı

Maraş’ın Kurtuluş Savaşında şehir halkı ile birlikte topyekun direniş göstermesi ve çevre Vilayetlerinin de yardımına koşması büyük takdir toplar. Kurtuluş Savaşı sonrasında Ankara’dan Maraş!a bir yazı gönderilerek, Milli Mücadeleye katılanların listesi istenir. Şehrin ileri gelen yöneticileri toplanır, bir durum tespiti yapar. Sonunda Ankara’ya “ Maraş’ta Milli Mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur” cevabı verilir. Bunun üzerine 5 Nisan 1925 yılında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi; İstiklal Madalya’sının Maraş’ta fertlere değil, şehre verilmesini kararlaştırır. Ve Maraş bir adet Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir. Maraş şehri yine Milli Mücadeledeki fedakarlığından ötürü TBMM tarafından, 7 Şubat 1973 tarihinde de “ Kahramanlık” payesiyle ödüllendirilir. Kahramanmaraşlı 1925 yılından beri her yıl Kurtuluş günü olan 12 şubat Bayramında Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyasını Şanlı Bayrağına törenle takarak, geçmişini yad eder.

image0029.jpg

SÜTÇÜ İMAM OLAYI
31 Ekim 1919 günü Ermeniler, Fransız askerleriyle birlikte şehri dolaşırlarken önlerine gelen Türklere hakaretler ederek saldırılarda bulunuyorlardı. Bu esnada bir grup Fransız askeri hükümet konağındaki nöbetçi askerlere sataşarak, devleti küçültücü ve tahrik edici sözler söylediler. Oradan geçmekte olan bir posta dağıtıcısını da dövdüler. Bütün bu haberler şehre yayıldı. Fransız askerleri, hürriyetine bağlı, şeref ve namusuna son derece düşkün, bu uğurda ölümü hiçe sayan Maraş halkını henüz tanımıyor, her yaptıklarının yanlarına kalacağını sanıyorlardı. Türkler için son derece çileli ve ağır geçen bu gün sona ermek üzereydi . İkindi üzeri bir grup Fransız askeri ve Ermeni, kışlalarına dönüyorlardı. O sırada Uzunoluk Hamamı’ndan çıkıp evlerine gitmekte olan kadınları gören işgalcilerden biri onlara yaklaşarak; “Burası artık Türklerin değildir. Fransız memleketinde böyle gezilmez” dedi. Bu sözlere önem vermeyen kadınlara güçlerini göstermek isteyen Fransız askerler sataşmaya başladılar. Kadınlardan biri olayın etkisiyle bayılınca diğer kadınlar da feryada başladılar. Hamamın yakınındaki Kel Hacı’nın kahvesinde bulunan Maraşlılar olay yerine gelerek Ermenileri uyardılar. Fakat Bunları dinleyen olmadı. Bunun üzerine Çakmakçı Said ve Gaffar Kabuloğlu Osman, hanımları işgalcilerin elinden almak isterken dipçik ve kurşunla ağır yaralandılar. Bu sırada yan tarafta küçük bir dükkanda süt satan ve olayları soğukkanlılıkla seyreden Sütçü Hacı İmam, Karadağ tabancasını alarak olay yerine geldi. Silahını, kadınlara sataşan ve Çakmakçı Said’i yaralayan Ermeni’nin üzerine doğrultarak ateşledi. Kurşun isabet eden Ermeni yere düştü diğerleri ise kaçtılar. Maraş’ta düşmana sıkılan bu ilk kurşun ile Türk milletinin işgalcilere ve Ermenilere, yaptıklarının yanlarına kalmayacağı gösterildi. Olay yerine Fransız askerleri geldi. Bu esnada Sütçü İmam, Nalbant Bekir’den aldığı bir atla Bertiz’in Ağabeyli köyünde bulunan Beyazıt oğlu Muharrem Bey’in yanına gitti.Ermenilerin ve Fransızların bütün çabalarına rağmen Sütçü İmam bulunamadı. Ancak olayın intikamını almak isteyen Ermeniler sağa sola ateş ederek Zülfikar Çavuş oğlu Hüseyin’i şehit ettiler. Bu arada; Türkleri öldürüp kadınlarını alacaklarını, camilerine çan takacaklarını söylemeye başladılar.Bu olayda aldığı yaradan ile daha sonra Çakmakçı Said Şehit oldu. Yaralanan Ermeni ise öldü. Ölen Ermeni için 1 Kasım 1919 tarihinde kalabalık bir cenaze töreni düzenlendi. Fransızlar da misilleme hareketlerine girişerek Sütçü İmam’ın dayısının oğlu Tiyeklioğlu Kadir’in ellerini ve ayaklarını arkasından bağlayıp burun ve kulaklarını kestikten sonra boğazlayarak şehit ettiler.

image0036.jpg 

BAYRAK OLAYI
İşgalci güçlerin şehirde yaptığı taşkınlıklar tam bir terör havası estirir. Olaylar bir türlü durmak bilmez. 27 Kasım 1919 gecesi Ermenilerin ileri gelenlerinden Hırlakyan’ın evinde bir balo tertiplenir. Ziyafette yemekler yenilip içildikten sonra baloyu açmak ve Hırlakyan Ailesini şereflendirmek düşüncesiyle Guvernör Andre, Agop Hırlakyan’ın iki torunundan Osep’in kızı müstakbel Ermenistan Prensesi diye adlandırılan Helena’yı dansa davet eder. Genç kız; “Sizinle dans etmemekten üzgünüm, çünkü kendimi hala esaret ve zillet içinde yaşayan bir kadın olarak görüyorum. Kalesinde Türk Bayrağı dalgalanan bir memlekette, Fransızların hakim oldukları ve bizim emniyet ve hürriyet içinde yaşadığımızı nasıl düşünebiliyorsunuz?” diyerek, Guvernör Andrenin teklifini red eder. Bunun üzerine askerlerine emir veren Komutan, Kaledeki Türk Bayrağı’nın indirtir.28 Kasım 1919 Cuma sabahı Maraşlının kara sabahıdır. Yatağından kalkan Maraş’lılar, asırlardan beri Kale burcunda dalgalanan şanlı bayraklarını göremezler. Bu olay şehri infiale sürükler. Savcı Avukat Mehmet Ali Kısakürek derhal kaleme sarılıp “Alem-i İslam’a Hitap” beyannamesini yazarak şehrin muhtelif yerlerine dağıttırır. Halkı Bayrağın indirilmesine tepki göstermeye davet eder.

image0046.jpg

Bir Milletin İstiklaline son verilmesi anlamına gelen Bayrağının indirilmesi karşısında Maraşlılar sessiz kalmazlar ve halk Cuma namazı vakti Ulu Cami’de toplanır. Ezan okunduktan sonra, camide toplanan halk “Bayraksız namaz kılınmaz” diye bağırır. O esnada cami imamı “Aziz cemaat, kalesinde düşman bayrağı dalgalanan bir millet hürriyetini kaybetmiş sayılır. Hürriyet olmayan bir yerde Cuma namazı kılmak caiz değildir” diyerek dağıtılan beyannamenin doğru olduğunu tasdik eder. Bunun üzerine Maraşlılar topluca Kaleye hücum ederek, indirilen bayrağı yeniden Kale burçlarına diker ve Cuma namazı orada eda edilir.

TÜRK ÖĞÜN ÇALIŞ GÜVEN !

image0055.jpg

image0062.jpg

Paylaş:

Yorumlar

“117) DÜNYA’DA MADALYALI TEK ŞEHİR : KAHRAMANMARAŞ” yazisina 18 Yorum yapilmis

  1. FikirYolu.com » Blog Arşivi » ERGENEKON SİTESİNDE TÜRK DÜNYASI yorum tarihi 10 Mart, 2008 11:44

    […] 117) DÜNYA’DA MADALYALI TEK ŞEHİR : KAHRAMANMARAŞ […]

  2. süheyla türkmen yorum tarihi 19 Mart, 2008 14:41

    bizim kendimizi bildiğimiz kadar başkaları da bizi bilse ne âlâ.kahramanlık sadece adımızda degil kanımızda da var. bunu böyle bilsin herkes. tüm maraşlılar allaha emanet olun…

  3. Muhammet DEMİR yorum tarihi 25 Mayıs, 2008 12:06

    ÖNCELİKLE BENDE BİR KAHRAMANMARAŞLI OLARAK BU SİTEYİ HAZIRLAYAN TÜM EMEGİ GEÇEN BÜYÜKLERİMİN, ELLERİNDEN ÖPÜYORÜM TEŞEKKÜR EDİYORUM.BEN ASKERLİK GÖREVİMDEYİM ŞEHRİMİ ÖZLEDİM BÖYLE GÜZEL DUYGULARI TÜM İNSANLIĞA SUNMANIZDAN DOLAYI TEKRAR TEKRAR TEŞEKKÜR EDİYORUM.

  4. fatih keklik yorum tarihi 21 Haziran, 2008 10:26

    beni bu bilgilerle bilgilendiren büyüklerime tşkler ediyorum ve bi noktaya değinmek istiyorum kahraman maraş lıyım dediğim anda karşımda ki de bana bende kahraman çorum luyum diyor böyle söyleyen tüm insanları lütfen bu bilgi alanına yönlendirelim

  5. muhammed özden yorum tarihi 1 Şubat, 2009 15:28

    maras yigitler meydanıdır dondurmasının esi dünyada yoktur hyele birde acı biberi vardır bal dok yala

  6. muhammed özden yorum tarihi 3 Nisan, 2009 20:15

    biz bu vatanı sehitlerimizin kanlarıyla kurduk oyle ırakın arkasına saklanan bize kafa tutanlara vermeyiz bu vatanın her karıs topragında bir sehit kanı yatıyor bizde kan parayla satılmaz anlasınlar artık türkle savasılmaz bunu herkes bole bilsin 9/a nın efsane si muhammed özden

  7. Haydar Okur yorum tarihi 1 Temmuz, 2009 20:08

    Yılmaz bey bu güzel özet bilgiler için kendi ve kentim adına çok teşekkür ederim…
    Kahraman Maraş bir Türkmen kentidir… Bizde milli kıyafet giyene, yada kurtuluş mücadelesinde yer alana ÇETE derler.. İlkin ingiliz işgaline karşı sessiz kalan Kahraman Maraşlı, İngilizlerin çekilmesinden sonra tehcir yoluyla sınır dışına gönderilen Hınçak ve Taşnak ermenilerinin Fransız işgal kuvvetleri arasında, Fransız askeri kıyafetli lejyon olarak Kahraman Maraşa yeniden dönmeleriöile başlayan huzursuzluk, bayrak olayı ile doruğa çıkmıştır.Halk önderleri vasıtasıyla örgütlenmiş, Fransız işgalini söküp atmak için yoğun bir hazırlık içine girdiği sırada Sütçü İmam olayı patlak vermiştir. Niteki bu olaydan sonra fransız timlerinin gece devriyeleri ile geceleri yer yer çatışmalar çıkmış, artan baskılar kurtuluş savaşının başlamasının da önünü açmıştır.
    Size bir ilgin olaydan daha söz edeceğim.
    ABDAL HALİL (Halla^)OLAYI
    Fransız birlikleri şehre girecek törenle karşılamak gerekiyor… Bunun için Zengin Ermeni Hırlakyan Abdal Hallaya haber gönderir ”davulcuları toplasın gelsin” der. Abdal Halla bu davete uymaz, sonra Hırlakyan Abdal Halil ağanın ayağına gider.. ” Halil ağa Haydı davulcularını topla gel.. size bol para veririm” Halil ağa kabul etmez. Hırlakyan bu kez ”Halil ağa dav8ulunu altınla doldururum, hadi gel” der. Abdal Halil ağa ayağa fırlar ve Hırlakyan ” Efendi efendi bu para altın bahsi değildir. Bu din bahsidir.. Din bahsi” diyerek Hırlakyanı adeta mekanından kovar…

    Emeğine çok teşekkür ederim.
    Selam sevgi ve saygılarımla

  8. SEVAL ÇİVİ yorum tarihi 9 Aralık, 2009 12:52

    Kahramanmaraş Elbistanlıyım ve MARAŞ aşığıyım bizleri yani Elbistanlıları pek sevmez ama Maraşlılar ben Maraş ın taşını toprağını her bir bucağını çok seviyor ve çok özlüyorum bilgileriniz için teşekkür ederim.

  9. gül duran dikili yorum tarihi 8 Ocak, 2010 14:42

    BEN KAHRAMANMARAŞLIYIM…
    MARAŞ TARİH DOLU BİR ŞEHİR.İŞTE TÜRK HALKI BÖYLE DİRENMİŞ VE KAHRAMANLIK ÜNVANINI ALMIŞTIR…BU SAYFALARDA TÜM EMEĞİ GEÇENLERE ÇOOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.

  10. anonim yorum tarihi 1 Nisan, 2010 22:10

    Allah razı olsun

  11. Fahri Burkaç yorum tarihi 9 Mayıs, 2010 11:55

    KAHRAMANMARAŞ`ımızı böylesine güzel tanıttıgınız için teşekkürederim.İnsan içindeyken kıymetini bilmiyor ama uzaklaşınca memleketinin her santimetrekaresini özlüyor.

  12. mehmet ali arslan yorum tarihi 13 Ocak, 2011 22:51

    Maraş’ta yaşıyorum, şehrimle ve atalarımla gurur duyuyorum.

  13. Recep BOSTAN yorum tarihi 22 Şubat, 2011 13:24

    Kahramanmaraş’ın bir benzeri daha yok!! tüm dünya bunu biliyor!!!!

  14. nilüfer yorum tarihi 28 Eylül, 2011 17:34

    bende Kahramanmaraşlıyım.daha lise öğrencisiyim.okulda öğretmen bizden bir çizgi roman hazırlamamızı istedi.bende Abdal Halil Ağa,Bayrak Olayı ve Sütçü İmam Olayını resimlemeye karar verdim.aynı zamanda necip fazılın bir sözünü dile getirmek istiyorum.bu olaylarla alakalı.
    “Baş örtüsü taktığı için bir kızı eğitim tahsilinden mahrum etmek, Maraş’ta başörtüsü çekilip düşürüldüğü için başlayan MİLLİ ŞAHLANIŞIN RUHUNA TÜKÜRMEKTİR.

  15. HASAN KÖŞKER yorum tarihi 25 Aralık, 2011 05:09

    GURUR DUYUYORUM K.MARAŞ LI OLMAKTAN VE K.MARAŞ TA YAŞAMAK TAN

  16. Büşra Güdenli yorum tarihi 14 Ocak, 2012 16:30

    BU Maraş efsanesini anlatmaktadır.Ayrıca bana verilen ödevde çok yardımcı oldu TŞK Kahramanmaraş gerçektende zannettiğimdende farklıymış.

  17. Mevlüt Uluğtekin Yılmaz yorum tarihi 12 Ağustos, 2012 20:46
  18. Gökçay Aksebzeci yorum tarihi 12 Şubat, 2015 21:07

    Her zaman aynı sözü söylüyorum, bağışlayın. Biz çocuklarımıza dünü tam anlatmayı beceremedik, bunu yapabilse idik bu gün bu durumda olmazdık. Saygılar.

Yorum yap