1105) HATAY, TIR MEZARLIĞINA DÖNDÜ

Yayin Tarihi 4 Ağustos, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

Hatay TIR mezarlığına döndü

image0015.jpg

Suriye kapılarının kapanması Türkiye’nin ikinci TIR filosuna sahip olan Hatay’ı bitirdi. Binlerce TIR kontak kapattı, satılmayı bekliyor 

 

Suriye’de bir yıl önce başlayan çatışmaların Türkiye’ye en belirgin etkisini Hatay’da görmek mümkün. Türkiye ‘nin 14 ülkeye açılan kapısı olan, Hatay TIR mezarlığına döndü.

Radikal Gazetesi’nin haberine göre İstanbul ‘dan sonra Türkiye ‘nin en büyük ikinci TIR parkına sahip olan Hatay’da nakliye şirketleri kontak kapattı. TIR parklarında on binlerce araç atıl durumda bekliyor. Bir o kadar araç da satılması için galericilere bırakıldı.

Hatay’da 300’ün üzerinde nakliye firması bulunuyor. Yaklaşık 6-7 bin aile geçimini bu sektörden sağlıyor. Bölgedeki çatışmalar nedeniyle Türk nakliye şirketleri Suriye üzerinden Ortadoğu ‘ya gidemiyor. Suriye’deki çatışmalar nedeniyle sektörün tarihindeki en büyük krizle karşı karşıya olduğunu belirten nakliye şirketleri, İstanbul ‘dan sonra Türkiye ‘nin ikinci büyük TIR filosuna sahip olan Hatay’da büyük bir dram yaşandığını anlatıyor.

TIR FİLOLARI SATILIK

2011 yılında Türkiye ‘den Suriye’ye giden TIR sayısı yüzde 87, Suriye üzerinden transitte de TIR sayısı yüzde 87 azalmış durumda. Birçok şirketin iflas ettiği ya da küçülme yoluna gittiği, işçi çıkartarak araçlarına ‘satılık’ ilanı astığı belirtiliyor. “Hatay şu anda tam bir TIR mezarlığı görünümünde” diyen sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre şu anda 10-15 bin araç kontak kapatmış durumda. Bölgede faaliyet gösteren firmalardan biri olan Uluçınar Nakliyat yetkilisi Atilla Duran, ildeki araçların en az yüzde 60’ının TIR parkında beklediğini söylüyor. Şoförlerin büyük bir kısmının da işşiz kaldığını anlatan Duran, “En az 10 bin araç satılık durumda. Oto galerileri TIR galerileri haline döndü” açıklamasını yapıyor. Duran, krediyle araç almış çok sayıda firmanın iflas etmek üzere olduğunu söylüyor.

Dostlar Otomotiv’in sahibi Mehmet Oflaz, şu anda elinde 40 tane satılık TIR olduğunu kaydediyor. “Satılık sayısı sürekli artıyor. Ama alıcı yok” diyen Oflaz, yan komşusu olan galerinin elinde ise 200 satılık araç olduğunu açıklıyor. Alıcı olmadığı için TIR fiyatlarının da düştüğünü belirterek “Son bir ayda fiyatlar 15-20 bin TL geri çekildi” diye konuşuyor.

BAŞKA ÇARELERİ YOK

Murat Bozkaya isimli nakliyeci, aracını satışa çıkaran yüzlerce TIR sahibinden sadece birisi. Son aylarda Suriye’deki karışıklık yüzünden işlerinin durduğunu belirten Bozkaya, bu nedenden ötürü de aracını satışa çıkardığını anlatıyor. Yaşanan sıkıntıya Irak ve İran güzergahının da çözüm olmadığını belirten Bozkaya, “Bu güzergâhlarda da asayiş sorunu var. Güvenli değil. Son dönemde soygunlar ciddi bir şekilde arttı. İş yapamaz hale geldik. TIR’ımı satmaktan başka ne yazık ki çaremiz kalmadı” açıklamasında bulunuyor.

MERSİN-MISIR, IRAK VE İRAN HATTI OLMUYOR

Suriye nakliye sektörü için çok önemli. Çünkü diğer rotalar Suriye’ye alternatif olamıyor. Alternatif çıkışlardan Irak ve İran nakliye şirketleri için ekstra yakıt maliyeti demek. Bunun yanı sıra bu güvenlik sıkıntısı da şirketlerin en büyük derdi. Yollarda soygunların yükseldiğini belirten şirket yetkilileri şoförlerin, kapıları içerden sürgüleyerek yolculuk yaptıklarını anlatıyor. Yollarda yakılan, soyulan araçların geri getirilmesinin de büyük bir sorun olduğunu belirten UND Antakya Bölge Temsilcisi Fulya Özdemir, son dönemde zarar görmüş 30’e yakın araç olduğunu söylüyor. Nakliye şiketleri için Ortadoğu ‘ya açılmanın bir diğer yolu da nisan ayında devreye sokulan Mersin Mısır Ro-Ro hattı. 85 TIR kapasiteli gemilerin çalıştığı bu hat da ihtiyaca cevap vermiyor.

DÜNYA BÜLTENİ

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap