1068) 57. Alay’ın Sancağı esir edildi mi?

Yayin Tarihi 15 Aralık, 2023 
Kategori ÇANAKKALE, TÜRK DÜNYASI

Çanakkale’de 57. Alay’ın Sancağı esir edildi mi?

57. Alay Sancağının Avustralya'da Bir Müzede Sergilendiği İddiası - Malumatfuruş

Sancak Türk ordusunun şeref ve namus sembolüdür. Bayrak gibi kutsal olup ayakta selamlanır. Bir sancaktar, dört sancak muhafızı ve sancak muhafız komutanı olarak bir subay tarafından korunur. Birlikler cepheye sancakla birlikle hareket ederdi. Sancak, altın iplikle yapılan nakışlar ile üst-alt kenarlarında ve dalgasında bir altın iplikle örme püsküllü kırmızı renge boyalı ipek iplikten yapılır. Sancağın ön yüzünde piyade sancak arması yer alır. Armanın üst kısmında Osmanlı Sultanı V. Mehmed Reşad’ın altın iplikle işlenmiş tuğrası yanında “Elgazi” elkabı yer almaktadır. Tuğranın altında daire içinde “Allah’ın yardımına dayanan Osmanlı Devleti’nin Hükümdarı” ifadesi yer almaktadır. Sancağın altında yazıyla “Piyade Alayı” ve rakamla “57” yazmaktadır. Sancağın arka yüzünde ise Kelime-i Tevhid yer almaktadır. Günümüzde sancak denilince akla ilk 57. Alay sancağı gelir. Nitekim bu sancağın Çanakkale Muharebeleri’nde esir edildiği iddia edilmektedir. Duyarlı birçok kişi tarafından, çok değişik teşebbüslerle sancağın ülkemize getirilmesi için uğraşılmış ve imza kampanyası bile düzenlenmiştir.

Peki, 57. Alay’ın sancağı gerçekten Çanakkale’de esir edilmiş midir? Bu soru yıllarca tartışılmıştır. 2004 yılında ortaya çıkan bir iddiaya göre Avustralya Melbourne Müzesi’nde bir Türk san­cak resminin altında; “Bu alay sancağı Gelibolu savaş alanından getirilmiştir, ama esir edilememiştir” gibi ifadeler yazıldığı iddia edilmiştir. Bu iddia Genelkurmay Başkanlığı tarafından yalan­lanmış, Genelkurmay Başkanlığı’nın 2005 yılında Avustralya’da­ki müzelere yaptığı yazılı başvuruya Victoria Eyalet Müzesi tara­fından verilen cevapta, Melbourne Müzesi de dahil dört müzede 57. Alay’a ait bir sancak bulunmadığı bildirilmiştir.

Çanakkale Muharebesinde herhangi bir alay sancağının ele geçirilmesi zaten söz konusu bile değildir. Zira alay sancakları ön muharebe hattında bulunmaz ve sancak muhafızları tarafından geri hatlarda tutulurdu. Nitekim 57. Alay sancağı da 125. Alay 3. Tabur’dan bir bölük tarafından Suyatağı’nda, cepheden epey geride korunmaktaydı. Bir sancağın esir edilebilmesi için ait olduğu birliğinin tamamen esir alınması gerekir ki, Çanakkale Muharebeleri sırasında hiçbir alay veya sancağı esir edilmemiştir. Asker sancağını yere düşürmemek yahut düşmana bırakmamak için ölümü bile göze alırdı ki, bunun için nice kumandanların tereddüt etmeksizin ölüme atıldıkları da bilinmektedir.

57. Alay, katıldığı Filistin Cephesi’nde geri çekilirken sancağın esir edilmemesi için imha edildiği düşünülmektedir. Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı envanterinde de 57. Alay sancağı bulunmamaktadır.

Sonsöz

57. Alay üzerinden yapılan sancağın esir edildiği, bir gecede tamamının şehit olduğu gibi söylemler kesinlikle yanlıştır. Bu söylemler şanlı 57. Alay’a yapılmış büyük bir saygısızlıktır. Alayda görev yapan birçok subay sonraki muharebelerde de görev yaptığı da aşikardır. Bu asılsız iddialar 57. Alay’ın övmek şehitlerini aziz ruhlarını incitmektedir. 57. Alay ve Komutanı Şehit Yarbay Hüseyin Avni Bey hakkında Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal Bey hatıralarında övgü dolu şu sözleri söylemiştir: “Arıburnu muzafferiyetinin ilk ve metin temel taşı olan 57. Alay’ın temiz kalpli, inançlı, seçkin komutanı Şehit Yarbay Avni’yi özel bir hürmetle anarım.” 

 

Hüseyin Avni (Arıburun) - Vikipedi

 

http://www.geliboluyuanlamak.com/2275_57-piyade-alayi-ve-alay-sancagi-ahmet-yurttakal.html

 

Paylaş:

Yorumlar

“1068) 57. Alay’ın Sancağı esir edildi mi?” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Göktuğ yorum tarihi 16 Aralık, 2023 18:14

    Esenlikler, Lütfen Tengrizm ile ilgili daha detaylı makale hazırlarmısınız? ben ve diğer arkadaşlarım açısından daha iyi olur. Teşekkürler

Yorum yap