267) MEVLANA HALİD-İ BAĞDADİ ALİM Mİ, BÖLÜCÜ MÜ?

Yayin Tarihi 21 Haziran, 2011 
Kategori SOSYAL

MEVLANA HALİD-İ BAĞDADİ

ALÎM Mİ, BÖLÜCÜ MÜ?

image00121.jpg

Bir dostumun Facebook sayfasında, sayın Erdal Sarızeybek’e ait 18 dakikalık bir videosunu izledim. Sayın Sarızeybek’i terör ile ilgili yaptığı açıklamalarından ve yazılarından dolayı takdir etmişim ve verdiği bilgileri önemsemişimdir…

Ancak;

 22 veya 23 Mart tarihinde ULUSAL Tv “Haber Masası” programında “Çarçella” başlıklı bir çalışmasını anlattığı videoda yanlış bilgi verilmesine çok üzüldüm. Üzülmenin ötesinde iftiraya varan söylemlere kızdığımı belirtmeliyim!

(İzlediğim video, Youtube’dan alınarak aşağıda verilmiştir)

Sayın Erdal Sarızeybek, Ulusal tv’de Kürt isyanlarını anlatıyor! Burada anlatılan Bedirhan ve Şeyh Ubeydullah isyanı hakkında bir yorum yapmıyorum. Sayın Sarızeybek bu isyanları çok açık bir ifade ile açıkladı. Tebrik ediyorum.

Fakat Kürt isyanlarının başlamasının fikir babası olarak, Nakşibendi tarikatı 29. şeyhi Mevlana Halid-i Bağdadi’yi göstermesine bir anlam veremedim!

Sayın Sarızeybek, Mevlana Halid-i Bağdadi ismini kullanarak anlatımlarınıza bir derinlik ve gizemlilik mi yüklemeye çalışıyorsunuz?

 “Irak’lı Kürt Halid-i Bağdadi, Kürdistan siyasetini ortaya koyan kişidir” iddianızı, hangi belgelere dayanarak yapıyorsunuz?

Siz her şeyden önce Mevlana Halid-i Bağdadi’nin kim olduğunu biliyor musunuz? Bilmediğiniz, anlatımlarınızdan dolayı belli!

Burada Mevlana Halid-i Bağdadi’nin hayatını ve ilminin büyüklüğünü anlatacak değilim. Zaten ilmini anlatmaya bilgim de yetmez! Ama bir iki hususa dikkat çekmek istiyorum:

Evrensel öğretilerde ilim adamları, ilgilendikleri ile anılırlar. Soyları ile değil!

İmam-ı Azam Ebu Hanife, İslam Alimidir. Soyu, Türk’tür. Ebu Hanife “Türk Alimi” olarak anılmaz. “İslam alimi” olarak bilinir…

İmam-ı Gazali, İslam Alimidir. Soyu Arap’tır. İmam-ı Gazali “Arap Alimi” olarak anılmaz. “İslam Alimi” olarak bilinir…

Mevlana Celaleddin-i Rumi, İslam Alimidir. Soyu Türk’tür. Mevlana Celaleddin-i Rumi “Türk Alimi” olarak anılmaz. “İslam Alimi olarak bilinir… Bu örnekleri tüm bilim dalları üzerinde çoğaltabiliriz. Ancak, söz konusu din alimleri üzerine olduğu için bu kadarı yeterli olarak görüyorum!

Mevlana Halid-i Bağdadi ise Kürt’tür. Tarikat silsilesine göre soyu Hz. Osman’a kadar gittiği belirtilir. Bu duruma göre Araplık ta vardır. Mevlana Halid-i Bağdadi, İslam Alimidir. İslam Alimleri insanları Kur’an’a ve Sünnete uymaları hususunda yol gösterir. Alimler insanların soyu ile değil imanı, ibadeti ve ahlakı ile ilgilenir. İslamiyet’te hiçbir ırkın diğerine üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak Allah’ın emirlerine uymakla olur.(takva) İslamiyet’in bu yasasını en iyi bilenler de, Alimlerdir…

Mevlana Halid-i Bağdadi, zamanın Müceddidi’dir. Bunu nereden anlıyoruz? Döneminde yaşayan tüm İslam alimleri, Mevlana Halid-i Bağdadi’ye itaat etmiştir. Mevlana Halid-i Bağdadi, sizin açıklamanıza göre “Kürtçü bölücü” ise, itaat eden alimler de bölücülüğe hizmet etmiştir(!)

Galiba Mevlana Halid-i Bağdadi’nin Osmanlı Devleti ve İslam Birliği için yaptığı hizmetler tersten okunmuş olabilir. Mevlana Halid-i Bağdadi, tüm Kürt aşiretlerine İslam için Osmanlı’ya itaat ve bağlılık hususunda telkinde bulunmuştur.

Buraya dikkat edin!

Mevlana Halid-i Bağdadi, Kürt Aşiretlerinden sadece birini dışlamıştır. Hangi Aşiret olabilir? Bugün Ülkemizin bütünlüğünü ABD’nin uşaklığını yaparak tehdit eden Barzani Aşireti’ni! 200 yıl önce yapılan bu hizmet bölücülük mü? Yoksa İslam Birliği için tüm Müslümanları Osmanlı Devleti’nin himayesinde toplama girişimi mi?

Bitmedi!

Kafkasların kartalı, hürriyet sembolü Şeyh Şamil; Mevlana Halid-i Bağdadi’nin Mürididir. Şeyh Şamil’de mi bölücülüğe hizmet etti? Çünkü anlatımınızda, Kafkasya’da Nakşibendi Tarikatının yayıldığını sanki bir suç işlenmiş gibi anlatıyorsunuz!

Alman imparatoru Bismark’ın Kur’an’ı ve Peygamberimizi övücü sözlerini, Mevlana Halid-i Bağdadi’nin ilminin tesirinde kalarak söylediğini biliyor musunuz?

Goethe ölümsüz eseri “Faust’u”, Mevlana Halid-i Bağdadi den ilham alarak yazdığını biliyor musunuz?

Fizik ve matematik dehası İngiliz Stephen William Hawking’in,  Mevlana Halid-i Bağdadi’nin ilmini anlamaya çalışmasından dolayı Hıristiyan Dünyası tarafından “Nobel ödülü” almasının engellendiğini biliyor musunuz?

Ve

“Zig-Zag” Öğretisini, “Arz’dan, Arş’a Miraç” adı ile bir seri kitap haline getiren Profesör Dr. Hans von Aiberg’in,  Mevlana Halid-i Bağdadi’nin ilminin tesirinde kaldığı için Müslüman olduğunu biliyor musunuz?

 

Sayın Sarızeybek, lütfen bu yanlışınızdan dönün. Size yakışanı da budur. İnsanlarımız sosyal sıkıntı ve uğraşılarından dolayı, bu konuların içeriğine vakıf olamayabilirler. Sizin medya da etkin olmanız, bu yanlış ifadelerin doğru olarak kabullenilmesi olur ki, bu da çok büyük bir mesuliyeti getirir…

Buradan Diyanet’in yetkililerine, İlahiyat Fakültesi hocalarına ve Bilirkişilere sesleniyorum:

“Mevlana Halid-i Bağdadi’yi, belgelere dayanarak anlatın!”

Halk arasında bir özdeyiş vardır:

“Yanlış hesap, Bağdadi’den döner”

YILMAZ KARAHAN

 

 

 

 

 

Paylaş:

Yorumlar

“267) MEVLANA HALİD-İ BAĞDADİ ALİM Mİ, BÖLÜCÜ MÜ?” yazisina 13 Yorum yapilmis

  1. Burak Yıldız yorum tarihi 22 Haziran, 2011 23:54

    Yılmaz hocam bu yazınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum büyüklerin duası üzerinizde olsun. Maalesef son zamanlarda Ülkücü hareketin içinde solcular gibi Tarikatlara dil uzatma moda oldu halbuki biz Ülkü Ocaklarını Hoca Ahmet Yesevi dergahı olarak tanımlarken bugün Allah dostlarına dil uzatır hale geldik. Cenab-ı Allah yar ve yardımcımız olsun, Tanrı Türk’ü korusun.

  2. Burak Engin yorum tarihi 26 Haziran, 2011 01:26

    Sayın Erdal Sarızeybek,

    “Mevlana Halid-i Bağdadi” için “Kürdistan siyasetini ortaya koyan, Irak’lı Kürt Halid-i Bağdadi’dir” anlatımınızla,hangi kesime veya hedefe hizmet ediyorsunuz dogrusu merak ettim.
    Bizim gecmisimize,kültürümüze ait muhtelif sembolleri ki bunlar misal “sari, kirmizi, yesil renklerin bizim kültürümüzden sahiplenilip,kendi kültürlerine ait renkler oldugu savi veya boyunlarina baglayip “pusi” diye adlandirdiklari ama asli ege yöresine ait kareli ve boyunlarina bagladiklari,dünya geneli sembole dönüsmüs şal gibi vb.. (bu konu ile karsilastirildiginda adi bile anilmayacak derecede degersizlesiyor elbette)bu gibi temeli hic bir yere oturmayan bizden olana sahiplenmeler ile yola cikarilan ve emperyal güclerin maddi destekleri ile kendilerine bir tarih ve gecmis yazmaya (kopyalayan) calisan “cahil birakilmis” Kürt halkinin sözde temsilcileri olduklarini iddea edip Ülkemizi ve yüzyillardir bir arada yasamayi basarmis iki halki kan düsmani haline getiren ajan cigirtkan hainlere (BDP´li misal) manevi degeri cok yüksek bir argüman sundugunuzun “Siz sayin Sarizeybek” farkindamisiniz acaba? Bu izletiniz ve iddeanizi izleyene kadar sizin Türk Halkini ve vahim gidisata dikkat cekmeye calisarak sahiplenen ve o dogrultuda söylemleri olan bir aydinimiz oldugunuz yönündeki düsüncem dogrusu biraz hasara ugradi.Elbette “Mevlana Halid-i Bağdadi” irk acisindan Kürt halki icin manevi bir yön tayin edici olmali mutlaka fakat sizin bir yerde yanlis söylem ve yaklasiminizla bu yön insanliga,kültürümüze ve bu irk ile kardesligimize hizmet ekseninden,sevgi ekseninden kaydirilmis oldu. “Aksi istikamette”!
    Böldüler,parcaladilar,uyanin,savasin derken tam da bu vahim ortamin (Ic catisma)olusmasina destek veren bu aciklamalarinizdan dolayi,günümüz bölücülerine desteginizden dolayi,insani ve dini degerlere darbenizden dolayi sizi ne kadar tebrik etsek azdir.

    Muhammed Nevrozhan efendi,
    Türkler hakkinda yaptiginiz mesnetsiz yorumdan dolayi sizi kiniyorum.
    Belli ki Türk toplumu hakkinda olumsuz fikirlerle dolu sagliksiz bir düsünce yapisina sahipsiniz.
    Sizi bu kisacik (fesat)yorumunuzla kendi halinize birakmak en uygun olani aslinda fakat size söyle bir soru sorayim,sayet iddea ettiginiz gibi bir durum söz konusu olsaydi ve Kürt halkini Türklere karsi olumsuz bir durusa tesvik etseydi,Kürt halki bu degerli zaat´i dinler ve Türklerden uzak durmazmiydi? Her türlü iletisimi bir yana birakalim hadi,bunca ic ice gecmis evlilik yoluyla Türk-Kürt akrabaliklari olusurmuydu peki? Sayisi belirsiz Türk_Kürt melezi gercegini ne yapalim,hasir altimi edelim,sizin beyninizde yaptiginiz gibi…Sayet kendini bilen bir insan iseniz lütfen söyle bir silkelenip ne yapiyoruz diye bir düsünün derim.

    Dostum,tesekkür ediyorum degerli (yerinde buldugum ikaziniz)paylasiminizdan dolayi. Sayenizde bir kez daha anladim ki; gördügüm ile duydugum mutlak gercek olmayabiliyor,ardinda vahim bir gercegi saklayabiliyorums.5 düsünüp,1 konusma zamaniymis bugün.

    Saygilarimla sayin Karahan

  3. İSMAİL KİRAZ yorum tarihi 17 Ekim, 2011 18:34

    senin yazın bahsettiğin şahsın konuşmasından ve iddialardan farksız olduğunu söylemek isterim…ikinizde de kürt düşmanlığı var..
    hadi düşmanlığa devamm..

  4. Yılmaz Karahan yorum tarihi 21 Ekim, 2011 11:25

    Sayın İsmail Kiraz,
    Bizi “Kürt Düşmanlığı” ile itham etmişsiniz. Bizim Kürtlere karşı bir düşmanlığımız söz konusu bile olamaz. Düşmanlığımız varsa bu da Bölücülere karşıdır. Bölücülüğü kim yapıyorsa Türk, Kürt, Arap vs. fark etmez…

  5. nusret demirkan yorum tarihi 29 Kasım, 2011 01:44

    Sayin din kardeslerim lutfen bazilariniz Allah turk u korosun rigor kimi alim zatlari lrkci milliyetci dusuncelerine alet yapmaya calisiyor . unutmayin Allah turku. Kurdu koromaz muslumani koror. Bizler alimlerimizin lrkina goremi tabi olalim lutfen .bende kurdum ama dunyadaki tum muslumanlar kardesim tum alimler mursidim bilirim Unutmayin musluman muslumana oldumu helak olur.biz o zatlarin ayaginin tozo olamayiz alimler sahabelerin ogrencileri Allahin dostlaridir .zamaninda yapilan Kurt zulmu cehaleti yolu bilen yonticilerdi onlar simdi lsiniyorlar o bir tarafta .tek kelime YARAB muslumanlari koro bizleri irkcilik yapmaktan koro din kardeslerimize dusmanlik ettirme AMiN.

  6. zafer yorum tarihi 12 Şubat, 2012 21:52

    Türk, Kürt kardeştir, ayrım yapan kalleştir…

  7. Bülent Üner yorum tarihi 28 Temmuz, 2012 03:04

    Mevlana Halid-i Bağdadi hazretleri Kürt tür Şeyhi ve Mürşidi Abdulah Dehlevi hazretleri Hindistanlidir.
    Siz herseyi ırk temelinde zanneden … ( Sarizeybek ve M. Nevrozhan efendi gibileri kasdediyorum ) siz ne anlarsınız bu işlerden.
    M.Halid hazretleri Şeyhi Abdullah Dehlevi icin yazdığı şiirinde neler söylemiş bir okusanız. Gerçi okusanizda anlamazsınız da. Hiç olmazsa konuşmayın bilmediğiniz konularda. Ama amacınız belli karıştırmak. Çok şükür ki sizin gibilerin fitneleri Müslümanları bozmaya yetmez. Allah bizi onlardan ayırmasın.
    Onlarla hemdem etsin.
    Sizde sevdiklerinizle beraber olun…
    Allah bütün müslümanları korusun.

  8. Arif yorum tarihi 17 Ocak, 2013 00:58

    Sağolun arkadaşlar arastriyorsunuz hepimizin yaşadığı bu vatan hepimiz in Allah bu vatan in milletine birdaha acı haller vermesin…??? İnanan inanmayan kardesiz bir devlet birçok milletiz fakat hepkardesiz..?.? Bize vuran bizmiyiz yoksa kim???

  9. mehmet emin yorum tarihi 10 Şubat, 2013 14:09

    tüm müslümanlar kardeştir… yalnız yazıda yanlış bilgiler de mevcut.. mesela imam-ı gazali arap diye anılmış. imam-ı gazali iranlı bir kürttür.. ebu hanife fars’tır,türk değil,mevlana celaleddin fars’tır,türk değil… bir de mevlana barzani aşiretini dışlamamıştır,bu kesinlikle yalandır… bir de kardeşim niye kızıyorsun barzaniye.. sen sahip çıkmazsan kürt kardeşine tabii ki de başkası sahip çıkar.sen niye burdaki çok büyük kusurunu görmüyorsun… bir de barzani bölücü değil ki. o topraklar cumhuriyet devrinde ırak’a verildi,unuttun mu,yani senin toprağın değil.. kızacaksan da cumhuriyet yönetimine kız,adresi şaşırma!!! wesselam

  10. abdullah karaca yorum tarihi 17 Ekim, 2013 12:48

    ciddiye almaya bile gerek yok aslında.albayım saçmalamış o kadar.soyu baba tarafından hz. osman, anne tarafından hz. ali’ye giden devrinin müceddidine böyle dil uzatanlar elbette edepsizliklerinin karşılığını görürler.zaten Allah dostlarını tanımamak, bilmemek bedbahtlığına düşmüş insanların başına daha bu nasipsizlik bile ceza gibidir…

  11. abdullah car yorum tarihi 13 Aralık, 2013 00:19

    sn Sarızeybek bir bilgiye ve nakşibendilerin genelyaptıkları şeylere göre konuşuyor, T.özal ve kardeşleride nakşi ama ülkeyi ahlaksızlık ve tvde sapık yayınlarla çökmesine sebep olarak ülkenin altını oydular, gençlerin beynini boşaltıp hırıstıyanlıkla diğer kısmıda arap milliyetçiliğinin kuklası yapılmaya çalışılmaktadır (islam gerçekte burada daha güzel ve özgürce yaşanmaktadır) diğer taraftan hakkari yöresindeki tahayi hakkari vs. seyyid olmalarına rağmen o dönemde isyan yapmışlardır kaç kerre ayaklanmalar olmuştur, seyyid rıza vs bunlar ingilizlerin arapları kışkırtmasından sonra en büyük kozları olmuşlardır… osmanlıda zaten bunu anlamış ve bir dönem tüm nakşileri sürmüştür son dönemde bunlar neredeyse osmanlıda Türklüğü bitirme seviyesine ulaşmıştır . .
    . zig zag teorisyenlerinin bağdadiyi kullandıkları alman ajanlarının bu bölgede cirit atmalarından belli hızır as da ismini kullanarak bilgi yayını yapıyorlar güne göre kendilerinin yazdığı 2 kağıt yazı çıkararak asılsız yayın yapıyorlar kağıtların bağdadinin yazılarında ‘hızır teskiresi’nin tamamı hiç bir zaman yayınlanmamıştır bir alman ajan oyunudur , milletimiz arap ajanlarına ve kürt kardeşlerimiz ile bölmeye çalışan bu tür ‘tarikatlara’ karşı dikkatli olsun …islam en iyi Türkiyede yaşanmaktadır diyanet işleri başkanlığıda hocalarımızla görevini en iyi şekilde yapmaktadır . .

  12. Türk Başbuğu - Hakan Turan yorum tarihi 26 Nisan, 2014 20:20

    Mevlana Halid, geldiği güne kadar Türk dergahlarında ilim irfan ve hak için tartışma yapılıyordu. Mevlana Halid’in “Şeyhiniz size çok aykırı bir şey söylese de karşı çıkmayınız, Sizin şer gördüğünüz şeyde bilmediğiniz bir hayır olabilir” diyerek İslâm alemine en büyük zehiri verdiğini nasıl açıklayacaksanız ? Bugün ekranlarda 33. Derecede Mason diploması alan yarı çıplak kedicikleriyle, dini program (!) yapan Adnan Oktar’ın her sözüne kediciklerinin İnşAllah, Maşallah demesi gibi tartışma ilim ve bilim konuşulup tartışıldığı dergah ortamını şeyhinin her dediğine düşünmeden kafa sallayıp onaylayan yobaz yuvasına çevirdiğini böylelikle Gökyüzünü izleyen Türk Gökbilimcileri bu dergahlardan yayılan yobaz akımlarla vay meleklerin bacaklarını izliyorlar diye bilim yuvasını yakmalarını, gavur işidir diyerek matbaa’yı 200 yıl sonra Türk yurduna sokup, Türkler Kur’an-ı Kerim’i Elle 1 yılda yazarak 10 kişiye ulaşırken gavurların incili yılda 1000 tane basarak 10.000 kişiye ulaşmasını ve Allah’ın YÛNUS suresi 100. ayetinde belirttiği gibi “Allah pisliği akıllarını kullanmayanların üzerine yağdırır.” hükmünü, İslâm alemini muhatap etmesinde Mevlana Halid’in suçu yok mudur ?

  13. Selahaddin Eyyubi yorum tarihi 17 Ekim, 2014 09:59

    ulan allah belanizi verecek bu kürt düsmanliginiz yüzünden. Ne bu hiddet yani. Kendinize mal ettiginiz ve yukarda yilmazin yazdigi tüm alimler ya Kürt ya Arab ya Iranlidir. Hepsine Türk diyorsunuz 🙂

    Iranlilar Siidir, ordaki tek sunniler Kürtlerdir bu demek oluyorki Sunni alimlerin hepsi Kürttür ama iranli gecer. Türkiyede türk gectigi gibi.

    Kürtler vardir, Cokta tarihe damgasini vurmus Alimleri, Seyyidleri, Sultanlari da vardir. Ister kabul edin ister etmeyin…

Yorum yap