1466) Kuzey Makedonya’da Türkçe İkinci Resmi Dil Oldu

Yayin Tarihi 25 Aralık, 2022 
Kategori BASIN-YAYIN

Kuzey Makedonya’nın Vasilevo şehrinde Türkçe resmi dil kabul edildi

Kuzey Makedonyanın Vasilevo şehrinde Türkçe resmi dil kabul edildi

Kuzey Makedonya’nın Vasilevo şehrinde, Türkçe ikinci resmi dil ilan edildi. Bu kararla birlikte ülkede Türkçe’nin resmiyet kazandığı belediye sayısı 9’a yükseldi.

Kuzey Makedonya’nın Vasilevo kentinde Türk dili ve alfabesinin resmi kullanıma girmesi yolunda önemli bir adım atıldı. Türkçe ikinci resmi dil ilan edildi.

Karar, ülkede geçtiğimiz yıl düzenlenen nüfus sayımında şehirde yaşayan Türklerin nüfusunun yüzde 20’yi aşması üzerine alındı.

Vasilevo Belediye Meclisi’nde alınan kararla Türkçe, Makedonca’nın ardından ikinci resmi dil olarak kabul edildi. Karar 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Yaklaşık 12 bin nüfuslu belediyede 2 bin 95 Türk yaşıyor. Bu sayı ile nüfus oranı yüzde 21’i aşan Türkler, Türkçenin resmileştirilmesi hakkını elde etmiş oldu.

“Bir Türk olarak gurur duyuyorum”

Belediye Meclis Üyesi Bülent İsinov, alınan karardan duyduğu memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi:

“Tabii ki bir Türk olarak ben burada şunu söyleyebilirim. Gurur duyuyorum. Uzun yıllar mecliste bu kadar Türk üye yoktu. Bu sefer farklı partilerden de olsa 3 kişiyiz. Ben kendi adıma, halkım adına, buradaki arkadaşlarım adına ve Türk dünyası adına çok teşekkür ederim.”

Uygulama ile resmi evraklarda ve tabelalarda Türkçe’nin kullanımı zorunlu hale geliyor. Ayrıca resmi makamlarda Türklerin istihdam oranının da artması bekleniyor.

Vasilevo Türkleri karardan memnun

Türkçe’nin resmiyet kazanmasının ardından halihazırda altıncı sınıfa kadar olan Türkçe sınıfların lise düzeyine yükseltilmesi hedefleniyor.

Öğretmen Enis Şavle, 6’ncı sınıftan 9’uncu sınıfa kadar Türkçe sınıfların olmasını hayal ettiğini belirterek, “Herkesin kendi anadilinde eğitim görmesi çok güzel bir şey” dedi.

Türkçe; Gostivar, Vrapçişte, Jupa, Plasnitsa, Çayır, Studeniçan, Kırçova ve Doyran belediyelerinde de Makedoncanın yanısıra resmi dil olarak tanınıyor.

https://www.trthaber.com/haber/dunya/kuzey-makedonyanin-vasilevo-sehrinde-turkce-resmi-dil-kabul-edildi-733068.html

 

Paylaş:

Yorumlar

“1466) Kuzey Makedonya’da Türkçe İkinci Resmi Dil Oldu” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Danişment Dağıstanlı yorum tarihi 25 Aralık, 2022 14:07

    Elbetteki bu uygulama bizleri ziyadesi ile memnun etmiştir, Dilerim Türklerin bir şekilde baskı altında yaşadığı Çin ve benzeri ülkelerde de huzur içinde yaşamalarıdır.

Yorum yap