1464) Yeni Bir Türk Devleti Kuruldu

Yayin Tarihi 22 Eylül, 2022 
Kategori AZERBAYCAN SAYFASI, BASIN-YAYIN

Yeni bir Türk Devleti kuruldu. İlk tanıyan Türkiye oldu

batı azerbaycan göyçe-zengezur türk cumhuriyeti - ❤️ Ne90

Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti, bağımsızlığını ilan etti. Türk Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan devlet Türkiye oldu.

Ermenistan ve Nahçıvan arasındaki bölgeyi kapsayarak Azerbaycan’ın iç bölgelerine doğru sınırı ilerleyen Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti geçtiğimiz günlerde bağımsızlığını ilan etti.

Bağımsızlığın ilanının ardından Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti Türk devletlerinde kendilerini tanıtmak adına çalışma başlattı.

Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk ülke Türkiye oldu. İki ülke arasında ileriki süreçte ticari ve siyasi anlaşmaların yapılması bekleniyor. Ülke, Türkiye’nin Türk dünyası ile buluşmasında güvenli liman olacak.

ANKARA BEŞTEPE’DE TEMSİLCİLİK AÇILDI

Türk dünyasını yeniden buluşturmayı hedefleyen Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti, Türkiye’deki çalışmaları kapsamında ilk temsilciliğini Ankara Beştepe’de açtı. Temsilciliğin açılışını ülkenin Cumhurbaşkanı Rizvan Talibov ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mehmet Ali Arslan yaptı. Talibov ve Arslan açılış nedeniyle birtakım değerlendirmelerde de bulundu.

”MİLLETİM ADINA GURUR DUYUYORUM”

Açılış kapsamında ilk olarak söz alan Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rizvan Talibov, “Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti’nin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başşehri Ankara’da ilk temsilciliğini açıyor olmasının devletim ve milletim adına mutluluğunu yaşıyorum. Biz bir millet iki devletiz” dedi.

“40 YILDAN BU YANA HAZIRLIK YAPIYORUZ”

Törende konuşan Göyçe- Zengezur Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mehmet Ali Arslan ise, “40 yıllık bir hazırlık. Yine 44 günlük bir savaştan sonra, tabii mücadele ruhunu içinde barındıran dostlarımızla, mücadele ruhunu içinde barındıran kahraman askerlerimizle, Osmanlı topraklarında 1918 yılından beri günümüze kadar 100 yıl boyunca esir kalmış toprağı ve bağrımıza bir hançer gibi saplanmış olan o hançeri işte bugün burada tarihin karanlık sayfasına bir daha geri dönmemek üzere çıkarmış bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/bati-azerbaycan-goycezengezur-turk-cumhuriyeti-kuruldu-ilk-taniyan-turkiye-oldu-580768h.htm

Göyçe-Zengezur (Batı Azerbaycan) Nedir?

Zengezur bölgesi Rus İmparatorluğu döneminde 1868-1917 yılları arasında Yelizavetpol Guberniyası’nın bir parçasıydı.

1918’de Nahçıvan ve Karabağ bölgelerinde olduğu gibi yeni kurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti ve Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında sınır anlaşmasızlıkları yaşanmıştır.

28 Nisan 1920’de Bolşevik Kızıl Ordu’nun Bakü’yü almasından sonra 1 Aralık 1920’de Neriman Nerimanov tarafından Nahçıvan ve Karabağ bölgeleriyle birlikte Sovyet Ermenistanı’na bağlı olduğu ilan edilmiştir. Ancak kısa süre sonra bu karar geri alınmıştır. Kızıl Ordu’nun Ermenistan’a ilerlemesi için yapılan komplo olduğu veya baskıların sonucu olduğu belirsizdir.

Sonraki aylarda Nahçıvan Azerilerin ve Zengezur Ermenilerin kontrolü altına girmiş ve bölgelerin uzun vadeli demografik homojenleştirmesinin başlangıcı olmuştur.

Daha sonra Zengezur’un Kapan, Gorus, Karakilise (Սիսիան / Sisian) ve Mehri bölgeleri Sovyetlerin kararıyla Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ne bağlandı.

(Vikipedi)

 

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap