1456) Define Kurbanı Dipsiz Göl Artık Çamurlu Bir Yapay Göl

Yayin Tarihi 12 Temmuz, 2021 
Kategori BASIN-YAYIN

Define Kurbanı Dipsiz Göl Artık Çamurlu Bir Yapay Göl

Gümüşhane’de yasal izinle define kazısı yapılarak yok edilen 12.000 yıllık Dipsiz Göl, doğal görünümden uzak yapay bir göl oldu.

Dipsiz Göl’ün teller ile çevrilmiş yeni hali.

Kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2140 metre yükseklikte olan, manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası’ndaki Dipsiz Göl’de, ‘define’ söylentisi üzerine ismi açıklanmayan 2 kişi, kazı için başvuruda bulundu. Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün izin vermesi üzerine Gümüşhane Müze Müdürlüğü’nce ilgili kişilere define arama ruhsatı verildi.

Bölgede, geçen yıl 6 Kasım’da jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleri ile kazıldı. Jandarmalar, kazı alanına kimsenin yaklaşmasına izin vermedi. Kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl’de, 4 gün sürdürülen kazı çalışmaları, define bulunamayınca sonlandırıldı. Buzul Çağı’ndan kalma, 12.000 yıllık Dipsiz Göl’de tamamlanan kazı çalışmalarının ardından ekipler, alandan ayrıldı. Yol seviyesi ile birleştirilen göl alanı taş ve toprak yığını haline döndü.

Dipsiz Göl’ün define kazısı yapılmadan önceki hali.

Daha sonra gölün eski haline döndürülmesi için geçen yıl çalışma başlatıldı ve göl suyla dolduruldu. Yanındaki dereden boru hattıyla su verilen Dipsiz Göl, bir ayda su tuttu ancak berraklığını kaybetti. Gölün çamurlu görüntüsü dikkat çekti.

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, doğal bir yapıyı yapay olarak eski haline getirmenin mümkün olmadığını, kazıyla ekolojik yapının bozulduğunu belirterek “Dipsiz Göl artık ölmüştür” dedi.

Profesör, bundan ders çıkarılarak daha büyük göllerin korunması gerektiğine dikkat çekti.

https://arkeofili.com/define-kurbani-dipsiz-gol-artik-camurlu-bir-yapay-gol/

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap