1442) Türkiye’de Kiliseye Çevrilen Camiler

Yayin Tarihi 11 Ağustos, 2020 
Kategori BASIN-YAYIN

Türkiye’de kiliseye çevrilen camiler

Kiliseye çevrilen camiler

“Selanik’te, beş camiyi Yunan hükûmeti kapattığı için cuma namazı kılacak cami yok. Mezarlıklarına el konduğu için cenazelerini 200 kilometre uzaktaki Gümülcine’ye götürüyorlarmış. Bu feryat Selanik imamından geliyor. Batı Trakya’daki Türk Vakıflarının mallarına el konuyor. Atina, camisi bulunmayan tek başşehir. Müslümanlar Başmüftüyü seçemiyor, Yunan hükûmeti atıyor. İstanbul’daki Fener Patriğini ise kendileri seçiyor. Maliye memurları Patrikhane’yi denetleyemiyor. Ayrıca uzman hukukçulara göre Danıştay’ın daha önce kesinleşmiş kararı karşısında, davaya yeniden bakması mümkün değildir. Ancak Cumhurbaşkanı’nın KHK ile Ayasofya’yı camiye çevirmesinin mümkün olduğunu ifade etmişlerdir.”

Bu satırlar, MDM Genel Başkanı Sadi Somuncuoğlu’na ait. 24 Temmuz 2020 tarihli “Yeni Vakıflar Kanunu ve Ayasofya” başlıklı yazısından. Türk’ün “Eski Vatan”ındaki 18 ülkede 329 cami, mescit, tekke ve türbenin kiliseye çevrildiğini meraklıları araştırıyor. Selanik’te cuma namazı kılmayan, cenazelerini gömecek “Müslüman mezarlığı”na el konulan Türkler hiç gündeme gelmiyor. Bütün bunlardan Ayasofya’daki cuma namazını 1934 kararnamesini imzalayanlarla hesaplaşmaya kilitleyen yönetimin haberi olmasa gerek.

Yüksek Mimar Mehmet Emin Yılmaz, Türk milletinin egemenliğindeki 18 ülkedeki cami mescit, tekke, türbe gibi 329 Türk eserinin kiliseye çevrildiğini tespit etti.

Mehmet Emin Yılmaz, “En çok kiliseye çevrilen cami Macaristan, Bulgaristan ve Yunanistan’da. Bunlarla birlikte Cezayir, Ukrayna, Kırım, Gürcistan, Ermenistan, Bosna Hersek, Güney Kıbrıs, Hırvatistan, Kırım, Kosova, Makedonya, Moldova, Romanya, Sırbistan ve Türkiye ile birlikte toplamda 18 ülkede cami, mescit, tekke, türbe gibi Türk eseri olup da çeşitli tarihlerde kiliseye dönüştürülen toplam 329 mimari yapı tespit ettim.” dedi.

MDM Genel Başkanı Sadi Somuncuoğlu ise 24 Temmuz’daki yazısında, “Safranbolu’da Ulucami’ye gitmiştik. İnşaat vardı. Sorduk, dediler ki, ‘Burası eskiden kiliseymiş. Yeniden kilise yapılacakmış.’ Peki siz camisiz mi kaldınız deyince, ‘Bize ileride bir yerde daha büyüğü yapılacak’ cevabını verdi” diye yazmıştı.

Devletin Anadolu Ajansı’nın resmî sitesinde teyit edilen “Türkiye’de kiliseye çevrilen camiler” hangileridir? Ne zaman ve niçin bu camiler kilise yapılmıştır? Bu hususlar Türk milletine açıklanmalıdır.

A. Selim Babaoğlu 

Kaynaklar: (https://www.aa.com.tr/tr/dunya/18-ulkede-329-turk-mimari-eserini-kiliseye-cevirdiler/1912337, 16/07/2020) (https://millidusunce.com/yeni-vakiflar-kanunu-ve-ayasofya/)

Türkiye’de kiliseye çevrilen camiler

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap