1428) Güney Azerbaycan Türklüğü Türkçe Eğitim İstiyor

Yayin Tarihi 10 Mayıs, 2018 
Kategori AZERBAYCAN SAYFASI, BASIN-YAYIN

G.Azerbaycan Türklüğü Türkçe eğitim istiyor
image001

——————————————————————————-

G.Azerbaycan Türklüğü Türkçe eğitim istiyor İran’ın Türk yoğunluklu Erdebil eyaletinin milletvekili Südeyif Bedri, Türk dilinin okullarda okutulması gerektiğini savundu.

Güney Azerbaycan bölgesindeki Erdebil şehrinin İran parlamentosu milletvekili Südeyif Bedri, Anayasa’nın 15. maddesine dayanarak Türk dilinin okutulmasını talep etti. Araz News haberine göre Südeyif Bedri bu sözleri 4 Mayıs’ta “Muğam Şahseven İşçi Bayramı”nda dile getirdi. Erdebil milletvekili Bedri, “Seçimlerde çeşitli adaylar bu konuyu defalarca dile getirdi, ancak şu ana kadar bu yönde hiçbir adım atılmadı. Ana dilimizin yok edilmesini önlemek için 15’inci madde uygulanmalıdır” dedi. İran Anayasası’nın 15. maddesinde Fars olmayan halkların kültürünün ve dilinin korunması gerektiği belirtiliyor. Südeyif Bedri, ayrıca anadilini öğretme alanında özel çalışmalar yaptığını da belirtti. Milletvekili Bedri, “142 milletvekilinin anadil öğretimi hakkındaki imzalarını toplayarak taslak bir öneri hazırladım. Bu projeye göre, devlet Türk dilinin öğretimini ve 15. maddenin uygulanmasını sağlamalıdır. Ayrıca yardımlarınızla mecliste bu konuda kanun çıkmasını sağlayabiliriz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Milletvekilinin bu sözleri, festival katılımcıları tarafından büyük bir sempati ile karşılandı. Güney Azerbaycan milletvekilinin bu sözleri iktidar yanlılarını kışkırttı ve onları bu açıklamalara karşı harekete geçirdi. Güney Azerbaycan’a karşı düşmanca davrandığı bilinen Ruhani yanlısı sözde yenilikçi “Kanun” adlı gazete milletvekilinin açıklamasının ardından, Anayasa’nın 15. maddesine uymadığına dikkati çekerek, İran’da anadilinin öğretilmesinde ülke güvenliğini tehdit edici bir unsuru olduğunu söyledi.

Kaynak //http://www.gazete2023.com/turk-dunyasi/gazerbaycan-turklugu-turkce-egitim-istiyor-h75943.html

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap