1395) Doğu Türkistan’ın Başkenti Urumçi Yakınlarında 3 Bin Yıllık Sunak Bulundu

Yayin Tarihi 30 Ağustos, 2016 
Kategori BASIN-YAYIN

DOĞU TÜRKİSTAN’IN BAŞKENTİ URUMÇI YAKINLARINDA 3 BİN YILLIK BİR SUNAK BULUNDU

image001

Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi yakınlarında 3 bin yıl öncesine tarihlenen bir sunak bulunduğu açıklandı.
Kazakistan merkezli  Uyghurtoday (Bugünkü Uygurlar)adlı  internet sitesinin bir Rus haber sitesine dayandırdığı habere göre Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı arkeologlar Urumçı yakınılarındaki Tanrı dağlarının eteklerinde  genç tunç çağına ait olduğu tahmin edilen bir dizi daire şeklindeki işaretlerden yola çıkarak yaptıkları arkeolojik kazılarda bir sunak kalıntısının keşfedildiği ve bu buluşun ise “İnanılmaz ve Müthiş”  olarak nitelendirildiğini bildirdi. Yapılan inceleme ve araştırımalarda Sunak’ın yapım tarihinin 3 bin yıl öncesine tarihlenebileceği bilgisi de yer aldı.

image002

Sunak’ın bulunduğu yapı kalıntıları belli bir sırayla bir plato üzerinde yuvarlak şekilde dizili olduğu ve çevresine  kayaların yerleştirilmiş durumda bulunduğu  bildirildi.   Sunak’ın bulunduğu yuvarlak mekanın  (dairenin) dış çapının  ise, 114 metre   olduğu  açıklandı.

Bilim insanları Sunak’ın bulunduğu yerde çok katlı yüksek yapıların olabileceği kanısına vardıklarını bildirdiler. Sunak’ın bu bölge’de bulunmasının ,burasının geçmişte   kalabalık ve büyük  bir  yerleşim bölgesi  olduğunu Sunak’ın ise,şehir merkezinde konumlandırılmış  olabileceğini tahmin ettiklerini  açıkladılar.

Arkeologlar sunağın ve çevresinde bulunan kalıntıların  keşfi ile bu bölge’de göçebe topluluklar ile birlikte  yerleşik ve  şehir  kültürüne   sahip  insanların da yaşamış olduklarının çok kuvvetli bir ihtimal olduğu hakkında hemfikir olduklarını belirtiyorlar.

image003

Çin işgal yönetimi,Doğu Türkistan’da 10 bin yıl öncesine tarihlenen ve bu ülke  ve insanlık tarihinde çığır açabilecek yeni  arkeolojik buluntuların bilim dünyasına açıklanmasına izin vermiyor. 4 bin yıl öncesine ait Kiruvan güzeli mumyası, Kurt işaretli kaya resimleri ve Teklemakan kumluğunda bulunan yüzlerce mumya ve buluntuları devlet sırrı statüsüne alarak gizlediği biliniyor.

İşgalcı Çin yönetiminin bu tutumunun  ulusal  kıskançlık,haset ve  Çin faşizmi temeli ile ancak izah edilebileceğini,Çin kültüründen daha eski olan bu eserlerin uluslar arası toplum ve bilim dünyasına  açıklanmamasının esas sebep olduğu bildiriliyor.Çin’deki Çin şövenizmine dayalı dayalı tarih anlayışına göre,bütün kültürlerin Çin kültüründen türediği algısı  devletin temel ve resmi  eğitim  sisteminin temelini oluşturduğu bu Çin ırkçılığına dayalı sistemin hala ısrarla uygulanmakta olduğu biliniyor.

Amerikalı ünlü tarihçi ve Arkeolog W.Mogan Doğu Türkistan’ın Tarım bölgesi için  ” DÜNYA MEDENİYETİNİN SIRRI TEKLAMAKAN KUMLUĞUNDA SAKLIDIR.NE ZAMAN BU SIR AÇIĞA ÇIKAR,O ZAMAN DÜNYA MEDENİYETİNİN SIRRI  DE ÇÖZÜLÜR VE YENİDEN YAZILIR:”  sözleri ile Doğu Türkistan’ın  insanlık tarihi için önemine  vurgu yapmıştı.

image004

Kaynak: http://uyghurtoday.com/2016/08/13/ryadom-s-g-urumchi-najden-altar-vozrastom-v-3-tys-let/ (https://regnum.ru/)

http://www.uyghurnet.org/dogu-turkistanda-3-bin-yillik-bir-sunak-bulundu/

 

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap