1393) Kosta Rika’da Hayvanat Bahçeleri Kapanıyor

Yayin Tarihi 8 Ağustos, 2016 
Kategori BASIN-YAYIN

Kosta Rika’dan özgürlük sesleri:

Hayvanat bahçeleri kapanıyor

image001

Hayvanat bahçeleri kapanıyor. Bulunduğumuz yılın ilk gününden bu yana enerji ihtiyacının tamamını temiz enerjiden karşılayan, avcılığı yasaklayan ve uzun yıllar önce askeri kurumlarını kaldıran Kosta Rika, hayvanat bahçelerinin kapatılacağını duyurarak bir ilke daha imza atıyor.

Yıllardır hayvan savunuculuğu yapan toplulukların hayvanat bahçeleri için söylediği tek bir söz vardır, o da “hapishane”. Hayvanların insanların keyfi sebeplerinden kaynaklı kafesler ardında bir yaşam sürmesine mahkum edilmesi. Hayvanlar tarafından olaya bakıldığında tüm ömürlerinin özgürlükten yoksun, küçücük alanlara mahkum geçmesinden ibaret. Tüm bunların farkına varan bir ülke var artık; Kosta Rika. Daha önceleri ordusunu lav ederek ödeneğini ekoturizme ayıran ve spor amaçlı avcılığı yasaklayan Kosta Rika bir ilke daha imza atıyor. Kosta Rika Devleti tüm hayvanat bahçelerinin kapatılacağını duyurdu.

image002

Biyolojik çeşitlilik açısından zengin bir ülke olan Kosta Rika, dünyada bilenen türlerin yüzde 4’üne ev sahipliği etmekte. Ekolojiye verdiği değer ve hayvanlara olan hassasiyetiyle dünya ülkelerinin çok ilerisinde bir profil çiziyor. Bir ordusu yok. Askeri ödenekler ekolojik turizme aktarılmış durumda. Spor amaçlı avcılık da yasaklar listesinde bulunuyor. Bunların yanı sıra hayvanlara özgürlük tanımak için yeni adımlara imza atacaklarını da belirtiyorlar ve bunun için ilk adım olarak hayvanat bahçelerini (hapishanelerini) kapatarak işe başlamış durumdalar.

Kosta Rika Çevre Bakanı Rene Castro yaptığı açıklamada; “Kafesler ve yapay hayattan kurtararak hayvanları biyoçeşitliliğe katmayı planlamaktayız. Biyoçeşitliliği artırmak için doğal birçok botanik park yapmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

image003

Siz de bir adım atın ve zihninizdeki kafesleri kırın!

Alınan karara rağmen ülkede mevcut olan anlaşmalı iki hayvanat bahçesinin bu karar dışında kalacağını belirten yetkililer, 10 yıl gibi bir süreçte bu iki hayvanat bahçesinin de kapatılacağını belirtti. Bunun yanı sıra ilgili hayvanat bahçelerindeki mahkum canlıların doğal yaşama ayak uydurabilmesi ve habitatlarına geri dönebilmeleri adına bir doğal yaşam parkı üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi. Bugüne kadar esaret altında yaşamlarını sürmüş hayvanların gerçek doğaya alışma süreçlerini yakından takip ederek sonunda özgürlüklerine kavuşabilmelerini sağlayacaklarını da dile getirdiler.

Bu adımın tüm dünyadaki diğer ülkelere hayvan özgürlüğü adına örnek teşkil edeceğini umut ediyoruz. Hayvanların hisli varlıklar ve kendi yaşam alanlarına ait canlılar olduğunu yıllardır dile getiriyoruz. Keyif amaçlı hiçbir canlının parmaklıklar ardında bir ömür geçirmesini istemeye hakkımız yok. Hayvan hapishaneleri hayvan sevgisi aşılanacak yerler olmadı, olmayacaklar. Siz de bir adım atın ve zihninizdeki kafesleri kırın! Sonrasında hayvanat bahçelerine gitmek zaten istemeyeceksiniz.

Kaynak: https://gaiadergi.com/kosta-rikadan-ozgurluk-sesleri-hayvanat-bahceleri-kapaniyor/

http://www.bilmenizgerek.com/kosta-rikadan-ozgurluk-sesleri-hayvanat-bahceleri-kapaniyor/

image004

image005

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap