1358) ABD Savaş Uçakları Afganistan’da Hastaneyi Bombaladı!

Yayin Tarihi 5 Ekim, 2015 
Kategori BASIN-YAYIN

ABD uçakları Kunduz’da hastaneyi vurdu

image001

AFGANİSTAN’da Taliban’ın ele geçirmeye çalıştığı Kunduz kentinde hava operasyonu yürüten ABD’nin, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) isimli uluslararası yardım kuruluşunun işlettiği hastaneyi vurdu. Olayda ölü sayısı 22’ye yükseldi. BM saldırının “savaş suçu” sayılabileceğini açıkladı.

ABD ordusu, “sivil kayıplar” olabileceğini kabul etti. ABD Ordusu adına açıklama yapan Albay Brian Tribus, dün yerel saatle 02.15’te bir hava saldırısının düzenlendiğini, yakınlardaki sağlık tesisinde de ‘yan hasar’ olmuş olabileceğini, durumun araştırıldığını söyledi.

Nagarathnam, “Bu saldırılar defalarca oldu. Bir süre durup sonra yine vuruyorlardı. Dışarı çıktığımda binanın yanmaya başladığını gördüm. Kaçabilenler hastanenin sığınağına kaçtı ama hareket edemeyen hastalar yataklarında yanarak can verdi” dedi.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Genel Başkanı Meinie Nicolai, saldırının insan haklarının ağır bir şekilde ihali olduğunu, koalisyon güçlerinden gerçek anlamda şeffaflık beklediklerini ve olayın basit bir sivil kayıp olarak görülmesini kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

“HASTANE DEFALARCA HEDEF ALINDI”

Nicolai, “Hastanemiz, gece saat 02.08’den saat 03.15’e kadar her 15 dakikada bir hava saldırıları ile hedef alındı. Çevresindeki çoğu binaya dokunulmazken hastanemizin ana binası, yoğun bakım ünitesi, acil servisi ve fizyoterapi koğuşları defalarca havadan hedef alındı” ifadelerini kullandı.

Hafta başında Taliban, Afganistan’ın beşinci büyük kenti olan Kunduz’a girerek, 14 yıldır süren isyanda en büyük ilerlemelerinden birini kaydetmişti. Bunun üzerine Afgan ordusu, ABD’nin hava desteğinde Kunduz’u yeniden kontrol altına almak için harekât başlatmıştı. 

BM: SAVAŞ SUÇU SAYILABİLİR

MSF’nin operasyon direktörü Bart Janssen, bombardıman ve ağır zayiattan şoke olduklarını söyledi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad Al Hussein, “Kasıtlı bir durum varsa, hastaneye hava saldırısı düzenlemek savaş suçu sayılabilir. Tam ve şeffaf bir soruşturma yapılması gerekir” dedi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise dün yaptığı açıklamada hastanenin bombalanmasıyla ilgili tam soruşturma yürütüldüğünü söyledi.

image002

OBAMA: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün (MSF) faaliyet gösterdiği hastaneye yönelik hava saldırısında ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Obama, yazılı açıklamasında, Amerikan halkı adına, Kunduz’da Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü hastanesindeki trajik olayda hayatını kaybeden sağlık çalışanları ve sivillerin yakınlarına taziyelerini ilettiğini belirtti.

ABD Savunma Bakanlığının saldırıya ilişkin kapsamlı soruşturma başlattığını vurgulayan Obama, soruşturma sonuçlanıncaya kadar da bu trajediye ilişkin kesin hükümde bulunmayacaklarını kaydetti.

Eşi Michelle ile dualarının saldırıdan etkilenen siviller ve aileleriyle olduğunu ifade eden Obama, Afganistan’ın güvenliği için uluslararası ortaklarıyla Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ve Afgan hükümetiyle yakından çalışmayı sürdüreceklerini bildirdi.

http://www.hurriyet.com.tr/abd-ucaklari-hastaneyi-vurdu-30226963

Kunduz’daki hastane saldırısında canlı canlı yanarak öldüler

image004

Afganistan’ın Kunduz kentinde Amerikan savaş uçaklarının vurduğu, uluslararası yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar’a (MSF) ait hastanede ölenlerin canlı canlı yanarak can verdiği ortaya çıktı. Saldırıda 12’si MSF çalışanı olmak üzere 22 kişi hayatını kaybetti. 

İngiliz haber ajansı Reuters’e konuşan görgü tanıkları, ölen hastaların canlı canlı yandığını ve bunlar arasında üç çocuk olduğunu anlattı. 

Afganistan Savunma Bakanlığı ise MSF’nin işlettiği hastanenin Taliban’ın elinde olduğunu ileri sürdü. Ancak MSF bunu kesin bir dille yalanladı.

MSF’den yapılan açıklamada “Hastanenin kapıları tüm gece kapalıydı. Bombardıman olduğunda içeride hastane görevlileri ve hastalar dışında kimse yoktu. Herhangi bir durum tam şekilde çalışan bir hastanenin bombalanmasını meşrulaştıramaz” denildi. Afgan Savunma Bakanlığı ise hastanenin Taliban tarafından ‘canlı kalkan’ olarak kullanıldığını iddia etmişti.

ABD SORUŞTURMA BAŞLATTI

ABD Başkanı Barack Obama, ABD Savunma Bakanlığının saldırıya ilişkin kapsamlı soruşturma başlattığını açıkladı, soruşturma sonuçlanıncaya kadar da bu trajediye ilişkin kesin hükümde bulunmayacaklarını kaydetti.

BM: SAVAŞ SUÇU SAYILABİLİR

MSF’nin operasyon direktörü Bart Janssen, bombardıman ve ağır zayiattan şoke olduklarını söyledi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad Al Hussein, “Kasıtlı bir durum varsa, hastaneye hava saldırısı düzenlemek savaş suçu sayılabilir. Tam ve şeffaf bir soruşturma yapılması gerekir” dedi.

http://www.hurriyet.com.tr/canli-canli-yandilar-30232936

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap