1337) Hatay Arkeoloji Müzesi’nde Restorasyon Skandalı

Yayin Tarihi 4 Mayıs, 2015 
Kategori BASIN-YAYIN, KÜLTÜREL

Hatay Arkeoloji Müzesi’nde restorasyon skandalı

Dünya’nın ikinci büyük mozaik sergileme alanı olan yeni Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki mozaiklerin, yeni müzeye taşınma sırasında bir restorasyon skandalına kurban gittiği ortaya çıktı. Bakanlık devam eden restorasyonları durdurarak, bir kurul kurarak inceleme başlattı.

image001

arkeofili.com’un haberine göre; Yerel mozaik ustası Mehmet Daşkapan’ın 16 Nisan’da Antakya Gazetesi’ne yaptığı açıklamalardan sonra mozaiklerin eski müzedeki ve yeni müzedeki halleri arasında ciddi farklılıklar olduğunu ortaya çıkardı. Birçok eserin yanlış restore edildiği fark edildi.

image002

Solda eski orijinal hali, sağda yeni hali görülüyor. Fotoğraf: Ayhan Kara

TURİZM BAKANLIĞI İNCELEME BAŞLATTI

Daşkapan’ın açıklamaları üzerine Turizm Bakanlığı bir komisyon kurdu ve araştırma başlattı. Yapılan ilk incelemelerin ardından da, müzede devam eden restorasyonlar tamamen iptal edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir’in yazılı açıklaması şöyle:

“Hatay Yeni Arkeoloji Müzesi’nde yer alan bazı Roma Dönemi mozaiklerinde yaşanan restorasyon hataları olduğunu iddia edilen gazete haberleri üzerine, söz konusu Müzede restorasyon yapılarak sergilenen mozaik çalışmalarını incelemek üzere, Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce, mozaik konusunda uzmanlardan oluşan bir Komisyon kurulmuştur. Kamuoyunca herhangi bir yanlış algılamaya mahal verilmemek açısından, Komisyon tarafından gerekli araştırma ve inceleme çalışmaları tamamlandıktan sonra, konuyla ilgili bilgilendirme ayrıca yapılacaktır.”

image003

Solda eski orijinal hali, sağda yeni hali görülüyor. fotoğraf: Ayhan Kara

Daşkapan: “Roma Dönemi’nin görkemli zamanlarını resmeden mozaikleri resmen karikatür haline getirmişler, hele ki bazıları orijinal halinden çok şey kaybetmiş, değerinden çok şey yitirmiş” açıklamalarını yapmıştı.

1700 ESER SERGİLENECEKTİ
Eşsiz Roma dönemi mozaiklerinin sergilendiği müze, Başbakan Davutoğlu’nın da katıldığı bir törenle açılmıştı. 55.000 metrekare alan üzerine kurulu, 52 milyon TL maliyetli müzede 1700 eserin sergileneceği bildirilmişti. Müzenin en gözde eseri olarak ise Tell Tayinat’ta bulunan Şuppiluliuma heykeli kabul ediliyor.

http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/keyif/28910255.asp

Dünyanın En Büyük Mozaik Müzesi:

Hatay Arkeoloji Müzesi

image004

Yeni müze hakkında bilgi için:

http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=111341

 

Paylaş:

Yorumlar

“1337) Hatay Arkeoloji Müzesi’nde Restorasyon Skandalı” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. TARİHİ ESERLERİMİZ DOSYASI : Hatay Arkeoloji Müzesi’nde restoras yon skandalı | Derin Strateji yorum tarihi 4 Mayıs, 2015 22:07

Yorum yap