1229) SURİYE SAVAŞI HATAY’DA MEZHEP AYRILIĞINI KÖRÜKLEDİ

Yayin Tarihi 5 Eylül, 2013 
Kategori BASIN-YAYIN

‘Suriye savaşı Hatay’da mezhep ayrılığını körükledi’

image0015.jpg

İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesi, Suriye’deki savaşın Hatay’da mezhep ayrılığını körüklediğini yazdı.

Gazetenin Antakya çıkışlı haberinde özetle şöyle deniyor:

“Birleşmiş Milletler’e göre Suriye’deki savaştan kaçan yaklaşık 2 milyon insandan 460 bini Türkiye’ye sığındı. Bunun Türkiye’nin en hoşgörülü şehri olarak bilinen Hatay’a etkisi aşikâr.”

“Burada yaşayan Alevi ve Sünni aileler Suriye’deki ailelerle doğrudan akraba olduğundan kriz daha yakından hissediliyor. Nüfusun üçte birinden fazlası Arap Alevisi ve Alevilerin çoğu Beşar Esad’ı destekliyor. Sünni köyleri ise Sünni muhaliflerin tarafında.”

‘Hükümet sorumlu’

“Gazeteci Tamer Yazar, ‘Ankara gitgide Suudi Arabistan ve Katar gibi Sünni bir duruş sergilediğinden Hatay halkı bunu bir mezhep çatışmasına taraf olunması olarak yorumluyor’ diyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gitgide daha fazla mezhepçi bir duruş sergileyerek etnik ve dini ayrımları derinleştirmeye çalıştığı hissi, Hatay’ın bu çizgiler doğrultusunda bölünmesi planıyla körükleniyor.

“Yazar, ‘Erdoğan’ın Suriye’ye dair konuşmalarında her zaman bir Sünni eğilim var. Reyhanlı’ya dair sözleri de buranın halkını çok kızdırdı. Reyhanlı’daki saldırıda ölenlerin hangisinin Sünni, Alevi, Kürt ve Türk olduğunu bilmiyoruz.’ diyor.

“Reyhanlı’da yaşayan yerel halk bununla hemfikir. İşsiz kamyon şoförü Mehmet Sanverdi, “Burada mezhepçi konuşmalar olmazdı. Suriye’yle yaşanan sorunların ardından bu değişti.” diyor.”

“Halkın çoğunluğu Hatay’da Aleviler ve Sünniler arasında neredeyse hiç sorun olmadığını söylüyor ve artan gerilimden hükümeti sorumlu tutuyor.”

http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/09/130904_guardian_hatay.shtml

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap