1178) KAZAKİSTAN URANYUM ÜRETİMİNDE DÜNYA LİDERİ

Yayin Tarihi 31 Ocak, 2013 
Kategori BASIN-YAYIN

Kazakistan Uranyum üretiminde

dünya liderliğini korudu

image00130.jpg

Geçtiğimiz yıl 20,9 bin ton uranyum üretimi gerçekleştiren Kazakistan, bu alanda dünya liderliğini korudu.
Kazakistan Atom Enerjisi Kurumu (Kazatomprom) tarafından yapılan açıklamada, 2012 yılında dünya uranyum üretiminin yüzde 37’sinin

Kazakistan’da gerçekleştiği bildirildi. 2012 yılında Kazakistan’da üretilen bu uranyumun miktarı ile ülkenin uranyum üretiminde hedeflerine ulaştığı ve önümüzdeki yıllarda bu oranın artacağı belirtildi. Açıklamada, 2012 yılında ülke çapında 2 binden fazla sondaj yapıldığı ve Kızılorda eyaletinin Janakorgan ilçesinde işletmelerin kesintisiz çalışması için inşa edilen sülfürik asit tesisin hizmete girdiği ifade edildi.
Öte yadnan, Kazatomprom ile Kanada’nın Camero Corportion şirketi Eylül 2012’ son teknolojiler kullanılarak ortak uranyum işletmesinin kurulmasına ilişkin bir mutabakat
anlaşması imzaladı. Fransız şirketi “AREVA” ile Kazakistan arasında da ülkede nükleer yakıt üretiminin projeye alınması ile ilgili ortak çalışmaların devam edeceği biliniyor.
Kazakistan 2015 sonuna kadar uranyum üretimini yılda 25 bin tona çıkarmayı hedefliyor. Kazakistan yaklaşık 1,5 milyon tonluk uranyum rezervine sahip bulunuyor.

http://turkkazak.com/site/?p=29191#more-29191

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap