1127) AFGANİSTAN’I SEKİZE BÖLME PLANI

Yayin Tarihi 10 Eylül, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

Afganistan’ı sekize bölme planı

image00111.jpg

Afganistan’ı bölme planlarına göre her bölge, dış güçlerin ‘gözetiminde’ kurulacak ve etnik grupların temsil edileceği konseyler tarafından yönetilecek.

 

İşgal güçlerinin 2014’te ülkeden çekileceğinin açıklanması ardından, Afganistan’ın geleceği konusunda yapılan tartışmalar yoğunlaşıyor. İngiliz Independet gazetesinin dün yayınladığı habere göre Washington ve Londra’da ele alınan “tartışmalı” planlar arasında ülkenin sekize bölünmesi de var.

‘Plan C’ olarak adlandırılan senaryoya göre Afganistan ekonomi merkezleri temel alınarak 8 ayrı bölgeye bölünecek. Kabil, Kandahar, Herat, Mezar-ı Şerif, Kunduz, Celalabad, Host ve Bamyan’ın merkez olacağı bu bölgeler, bir ya da bir kaç dış gücün gözetiminde kurulacak ve etnik grupların temsil edileceği konseyler tarafından yönetilecek. Plana göre şimdiki Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin rolü temsili bir duruma indirgenecek.

Gazeteye konuşan İngiltere Dışişleri Bakanlığı danışmalarından Ellwood, “Afganistan’ın savunmasını kendisine bırakmanın, ülkenin geleceğini karartabileceğini” iddia etti. Ellwood’a göre güçlü bir başbakanın yönetimindeki yerel yönetim, 2014 sonrasında ülkede zayıf merkezi hükümetin, aşiret tepkilerinin ve yolsuzluğun neden olabileceği güçlüklerin üstesinden gelebilir.

Ellwood, Taliban’ın da yer alacağı bir politik yapının, Afganistan’ın uzun vadeli geleceğini garanti altına alacağını da savundu.

DÜNYA BÜLTENİ

 

Paylaş:

Yorumlar

“1127) AFGANİSTAN’I SEKİZE BÖLME PLANI” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. caner tokunoglu yorum tarihi 13 Eylül, 2012 22:52

    defolun oradan batililar

Yorum yap