1116) BEYAZ SARAY’IN MÜHENDİSLİK DANIŞMANI TÜRK PROFESÖR

Yayin Tarihi 24 Ağustos, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

ABD’ye kaptırdığımız profesörün son işi ne?

image00127.jpg

Beyaz Saray’ın mühendislik danışmanı Türk profesör Prof. Dr. Galip Ulsoy TÜBİTAK ‘Özel Ödülü’nü aldı. Ulsoy şu sıralar, sürücülerin otomobil kullanırken başka işlerle de ilgilenmesini sağlayan akıllı otomobil teknolojisi üzerinde çalışıyor.

TÜBİTAK’ın yurt dışında üstün nitelikli araştırmalar yapan Türk araştırmacılara verdiği ”Özel Ödül”ün bu yılki sahibi Prof. Dr. Galip Ulsoy oldu.  ABD’deki en önemli savunma araştırmalarından biri olan sürücüsüz kara araçları teknolojisinde önemli yeniliklere atan Ulsoy, şu sıralar, sürücülerin otomobil kullanırken başka işlerle de ilgilenmesini sağlayan akıllı otomobil teknolojisi üzerinde çalışıyor.

Dinamik sistemler ve otomatik kontrolün imalat ve otomotiv sistemlerinde uygulanması konularında çalışmalar yürüttüğünü belirten Ulsoy, TÜBİTAK ‘Özel Ödülü’nü almasının da bu çalışmalarının katkısının bulunduğunu ifade etti. Son yıllardaki araştırmalarının sürücüsüz kara araçları üzerine yoğunlaştığını, bu kapsamda kendi kendine hareket edebilen araçlar üzerinde çalıştıklarını belirten Ulusoy, araştırmada büyük desteğin ABD ordusundan geldiğini kaydetti.
Otomobil sistemlerinin kontrolü hakkındaki yenilikleri bilim dünyasıyla paylaştıklarını belirten Ulsoy, ABD’nin çeşitli eyaletlerinde 45 yıldır araştırmalarını sürdürdüğünü, 30 yılı aşkın süredir de Michigan State Üniversitesi’nde bulunduğunu söyledi.
 

ARAÇLAR BOMBADAN KORUYOR
ABD ordusunun sürücüsüz kara araçlarını Afganistan’da kullandığını ifade eden Ulsoy şöyle devam etti: ”ABD, 8 binden fazla sürücüsüz kara aracı kullanıyor. Bu araçlar, bir bölgeye yerleştirilmiş bir bombanın insanlara zarar vermeden etkisiz hale getirilmesinde kullanılıyor. Şu an bombaların etkisiz hale getirilmesinde en önemli araç olarak kullanıyor. Bu araçlar, etraftan bilgi toplamak için de kullanılıyor. Örneğin bir binaya girmeden önce araç binaya atılıyor ve binada düşman olup olmadığını askerlere bildiriyor. Bunlar bir masa büyüklüğünde araçlar. Hem aracın hareket etmesi mümkün hem de kolu belli bir yere getirdikten sonra bombayı zararsız hale getirmek için kullanılıyor.”
Ulsoy, sürücüsüz kara araçlarının genelde uzaktan bir asker tarafından yönetildiğini, çalışmalarında ise bu araçları daha özerk bir şekilde çalıştırmayı hedeflediklerini ve bu alanda önemli yenilikler getirdiklerini belirtti.
AKILLI OTOMOBİLLER GELİYOR
Prof. Dr. Ulsoy, otomobil teknolojisinde de benzer sistemler üzerine çalıştıklarını söyledi. Bazı otomobil firmalarıyla kazaların önlenmesi için çalıştıklarını ifade eden Ulsoy, bu teknolojilerin sürücüye yardımcı olmayı ve otomobilin kullanımı sırasında başka işlerle ilgilenmesini amaçladığını söyledi.
‘KOŞULLAR BUGÜNKÜ GİBİ OLSAYDI ÜLKEMDE KALIRDIM’
ABD’deki Beyaz Saray’a mühendislik alanında danışmanlık yapan Milli Mühendislik Akademisi (National Academi of Engineering) üyeliğine seçildiğini aktaran Ulsoy, bu görevde iki Türk akademisyenin daha bulunduğunu söyledi.
Akademi üyeliğini 6 yıldır yürüttüğünü ifade eden Ulsoy, ”Bu kuruluşa üyelik, bizim meslekteki en büyük şeref sayılıyor” dedi. ABD’deki çalışma yaşamının çok yoğun olduğunu ve yürüttüğü pek çok projesi ve öğrencisinin bulunduğunu ifade eden Ulsoy, bunları bırakıp ülkeye dönmesinin çok zor olduğunu, ancak her zaman öğrencilerin gelmesi için yardımcı olabileceğini söyledi.
Türkiye’de son yıllarda bilim ve teknoloji alanında oldukça iyi gelişmelerin yaşandığını vurgulayan Ulsoy, 70′li yıllardaki Türkiye koşullarının bugünkü gibi olması halinde ABD’deki eğitiminin ardından ilk tercihinin Türkiye’de kalmak olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Galip Ulsoy, TÜBİTAK ödülüne ilişkin de ”Tabii ki çok memnun oldum. Aralık ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden ödül almak benim için büyük bir şeref. Hayatımın büyük çoğunluğunu ABD’de geçirdim. Buna rağmen TÜBİTAK tarafından hatırlanmak çok memnuniyet verici” diye konuştu.

http://ekonomi.haberturk.com/teknoloji/haber/770373-abdye-kaptirdigimiz-profesorun-son-isi-ne

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap