1107) ENGELLİ SPORCUNUN OLİMPİYATTAKİ BAŞARISI

Yayin Tarihi 5 Ağustos, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

Oscar Pistorius yarı finale kaldı

image0018.jpg

Güney Afrikalı ampute atlet Oscar Pistorius, yarı finale kaldı

 

Olimpiyat Stadı’nda yapılan seçmelerde, 1. seride piste çıkan Pistorius, 45.44’lük derecesiyle kendi adına sezonun en iyi zamanını yaparak ikinci oldu.
Seride ilk sırayı Dominik Cumhuriyeti’nden Santos Lugelin, 45.04’lük derecesiyle aldı.

İŞTE BAŞARILI SPORCUNUN HİKAYESİ

“Bacakları olmayan en hızlı şey” diye bilinen Pistorius, 100, 200 ve 400 metrede dünya rekoru sahibi ve karbon fiber yapay protez bacakları yardımıyla koşuyor.

Yarışmasını sağlayan yapay bacakları yüzünden aynı zamanda diğer yarışmacılar karşısında fazladan avantaj sağladığı iddialarını da doğurmuştur.

YARIŞMALARDAN MEN EDİLMİŞTİ

Karbon fiber protezlerin zıplama hareketinde Pistorius’a haksız avantaj sağladığı iddiaları daha önceden olduğu gibi Olimpiyat’la beraber yine gündeme gelecek gibi. Öyle ki, 2008 yılında bu iddialar yüzünden Uluslararası Atletizm Federasyonu, Pistorius’u yarışmalardan men etmişti.

4 KAT DAHA FAZLA ENERJİ HARCIYOR

Ancak aynı yıl Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) başvuran atlet bu kararı geri aldırmayı başarmıştı. Çünkü yapılan araştırmalar, protezin bacağa göre hafif olsa da, normal bir atlete göre kalça hareketini sağlamak için ortalama dört kat daha fazla enerji harcattığını ortaya çıkarmıştı.

Bu yüzden Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği 2008 Yaz Olimpiyatları’nda yarışmasını engellemiş, ancak daha sonra yapılan testler sonucu engelin kaldırılmasına karar verildi.

En iyi dereceleri: 100 metre 10.91 sn, 200 m 21.58 sn, 400m 45.07 sn olup hepsi de clas T-44’ün dünya rekorudur.

http://kralspor.ensonhaber.com/oscar-pistorius-yari-finale-kaldi-2012-08-04.html

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap