1055) FRANSIZ OKULUNDA İKİNCİ KARİKATÜR REZALETİ

Yayin Tarihi 24 Nisan, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN, ERMENİ SORUNU

Fransız okulunda ikinci karikatür rezaleti

image00132.jpg

Fransa’nın Montbeiliard kentinde Anatole France Ortaokulu’nda coğrafya ve tarih dersinde bir öğretmenin dağıttığı Türkiye’yi soykırımcı olarak gösteren karikatür skandalı ardından aynı okulda daha önce de benzeri bir karikatürün dağıtıldığı ortaya çıktı.

Geçen hafta ortaya çıkan karikatür skandalı ardından, oğlunun ders kitaplarını kontrol ettiğini söyleyen Muhammed Ali Erki’nin velisi Ali Erki, ağzında bıçak ile elleri kanlı çizilen Sultan Abdulhamid’in karikatürü ile karşılaştı.

Karikatürde “Onlar işine baksın ben biraz Ermeni öldüreyim” yazılı olduğunu gören baba, kitabı karıştırınca bir başka karikatürle karşılaştı. Karikatürde, içinde takım elbiseli bir grup adamın bulunduğu bir gemiyi tamir eden bir Türk işçi çizilirken, gemidekilerden biri diğerlerine hitaben “Evet beyler, onu da alalım mı gemimize” dediği görülüyor. 

OKUL YÖNETİMİ BASIN TOPLANTISINDAN VAZGEÇTİ 
Basına karikatür krizi ile ilgili açıklama yapacağını duyuran okul yönetimi, Fransa’daki Cumhurbaşkanlığı ve Haziran’da yapılacak olan milletvekili seçimlerini hatırlatarak, böyle bir dönemde memur olarak konuşma yapma yasağı bulunduğunu; basın toplantısı yapamayacaklarını açıkladı. Okul yönetimi ile görüşen veliler, görüşme sonrası gazetecilere konuştu. 
Öğrencilerden Muhammed Ali Erki’nin velisi Ali Erki, COJEP Montbeliard Dernek Başkanı Eşref Bulut ve derneğin hukuk sorumlusu Şakir Çolak gazetecilere görüşmenin detaylarını anlattı. COJEP yetkilileri, 2 saat süren görüşmede okul yönetiminden Besancon ve Montbeliard Eğitim Bakanlığı sorumlusu Mireille Vincent ve okul müdürü Vuillermont Sonia’nın kendilerine “Siz Türkler neden bu olayı bu kadar büyütüyorsunuz. Sizi karikatür mü yoksa Ermeni soykırımı mı rahatsız ediyor” diye sorduğunu, veli Erki’nin de “Her ikisi de” diye yanıt verdiğini söyledi. 

YÖNETİM ÖZÜR DİLEDİ 
Okul yöneticileri ders içeriğinin öğretmen tarafından seçildiğini, öğretmenin bunda özgür olduğunu belirtti. Yönetimin özür dileyerek, bundan sonra öğretmenin seçimlerine dikkat edeceklerini söylediği belirtildi. Okul yönetiminin, karikatür konusunu öğretmenlerle 9 Mayıs tarihinde görüşeceği bildirildi. Veli Erki, yönetime “Derslerde verilen karikatürlerle Türk öğrencileri neden rahatsız edip aşağılıyorsunuz, lütfen bu çirkin karikatürleri artık kaldırın” dediğini; Okul müdürü Sonia’nın ise, “Neden bu kadar tepki gösteriyorsunuz alt tarafı karikatür kimseyi suçlamıyor. Eğitim müfredatında Ermeni soykırımı konusu var ama karikatür yok. Öğretmen internetten karikatürleri almış ve derse eklemiş bunda bir sakınca, art niyet yok” diye yanıt verdiğini söyledi. 

COJEP yetkilileri de karikatürün Türk toplumunu rahatsız ettiğini ve kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Levent Gündüz/MONTBEILIARD, (DHA)

http://www.hurriyet.com.tr/planet/20411330.asp

image0036.jpg

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap