794) YABANCI MARKALAR, TÜRKİYE’Yİ İSTİLA EDİYOR!

Yayin Tarihi 23 Ağustos, 2010 
Kategori BASIN-YAYIN

Yabancı markalar Türkiye’yi sevdi

image00119.jpg

Marka düşkünlüğümüz yabancı markaların iştahını kabarttı

Türkiye’de genç nüfusun fazla olması ve özellikle markaya olan bağımlılığımız yüzünden birçok yabancı markalar gözlerini Türkiye’ye cevirdi. 70 milyon nüfuslu Türkiye yabancılar çok önemli bir Pazar olduğu için her yıl ortalama 2 bini aşkın yeni ürün ve marka ile tanışıyoruz. Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfusun fazla olması ayrıca Türkî Cumhuriyetlerle ve Orta Asya arasında köprü olması yabancıların yatırım için Türkiye’yi seçmesine sebep oluyor.

TÜRKİYE’YE GELECEK MARKALAR

Zippy (Portekiz): Bebek ürünleri markası
Sport Zone (Portekiz): Spor ürünleri mağazası
Cortefiel (İspanya): Kadın ve erkek giyim
El Corte Ingles (İspanya): Perakende zinciri
Hollister (ABD): Kadın ve erkek giyim markası
H&M (İsveç): Kadın ve erkek giyim markası
Chanel (Fransa): Dünyaca ünlü moda markası

YABANCI MARKALAR GELDİ TAKLİT SEKTÖRÜ DE BÜYÜDÜ

Peş peşe gelen yabancı giyim markaları taklit pazarını bir yılda yüzde 40 büyüttü. 1.5 milyar dolara ulaşan pazara artık amatörler değil, Başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’de peş peşe açılan alışveriş merkezleriyle pazara giren yabancı marka sayısının hızla artması taklitçilerin de iştahını kabarttı. Türkiye’de sinai mülkiyet kapsamına giren ürünlerin taklit pazarı geçen sene 5.5 milyar dolar iken bu sene 7 milyar dolar seviyesine yükseldi.

İSİM HAKKI (FRANCHİSİNG) YOLUYLA TÜRKİYE’YE GİRİYORLAR

Ulusal Franchising Derneği’nin verilerine göre, Türkiye’de 800, dünya genelinde 10 bin marka franchise(isim kullanma) veriyor. ABD’de her 12 kişiden 1’i, Türkiye’de ise her 2 kişiden 1’i, bu sistemle kendi işini kurmak istiyor. Türk girişimciler, en çok restoran ve gıda alanındaki franchise veren markaları tercih etse de, son yıllarda tekstil, otomotiv, hizmet sektörü ve emlak markaları da, dünyanın birçok yerinde şube açtı. Bugün Türkiye’de, franchising sistemiyle çalışan 15 farklı sektör var. Bu kapsamda Almanların Nordsee, İntable, Weenerwald, Portekiz’in Nando’s, İngiltere’nin Mambochino Cafe, İtalya Lavazza ve Amerika’nın Coldwell Banker gibi gıda devleri ülkemizde markalarını kalıcı hale getirmek için gerekli tüm başvurularda bulundu. İsim hakkı vermek için Türkiye Franchise Derneği’ne başvuran şirketler, uygun girişimci bulmaları halinde Türkiye geneline açılım yapacak. Bunun yanında İspanya, Amerika, Mısır, Brezilya, Hollanda ve Almanya menşeli markalar da Türk tekstil ve gıda devlerinin yurtdışında franchisingini almak için yoğun gayret gösteriyor.

123 ÜLKEDEN MARKA BAŞVURUSU VAR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, bu yılın ilk yarısında Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) 37 bin 132 yerli, 5 bin 583 adet de yabancı marka başvurusu yapıldı. İlk yarıda marka başvurularının yüzde 86,9’unu yerli başvurular oluşturdu. Türkiye ile birlikte marka tescili için TPE’ye başvuran ülke sayısı 123’ü buldu. Marka başvuru sayısında Avusturya, Belçika, İsviçre, Almanya, İspanya, Finlandiya, Birleşik Krallık, Fransa, Macaristan, İtalya, Japonya, Lihteynştayn, Lüksemburg, Hollanda, İsveç, Rusya ve ABD gibi ticaret rakamlarının yüksek olduğu ülkeler başı çekti. Marka başvurusunda bulunan ülkeler arasında İngiliz Virjin Adaları, Vanatu, Tuvalu, Seyşel, Kayman Adaları, Morityus, Guyana, Beliza, Bermuda gibi Türkiye’de ismi az duyulan ülkelerin bulunması da dikkat çekti.

NEDEN YERLİ MARKAMIZI ÇIKARTAMIYORUZ?

Türkiye’de henüz markalaşmanın yeterince öneminin anlaşılmadığını söyleyen İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, bu konuda oda olarak markalaşmaya önem verdiklerini dile getirdi. Yalçıntaş, yerli markaların oluşturabilmesi için başta eğitim ve tanıtım olmak üzere alt yapı yatırımlarına önem verilmesi gerektiğine işaret ederek yerli marka çıkaramamamızın ana sebebinin öncelikle de firmaların markalaşmanın önemine inanmaması olduğunu ifade etti. . Markalaşamamanın birçok sıkıntıları da beraberinde getirdiğini söyleyen Yalçıntaş, bunun için firmaların azim ve sabırla hemen kolları sıvamaları gerektiğini açıkladı.

 Fahri Sarrafoğlu-Dünya Bülteni
 

Paylaş:

Yorumlar

“794) YABANCI MARKALAR, TÜRKİYE’Yİ İSTİLA EDİYOR!” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. Bülent Doğan yorum tarihi 21 Şubat, 2012 14:55

    Erkek üst giyiminde marka olarak aldığınız hemen hemen her ürünün altında imzamız olmasına rağmen kendi markamızı çıkaramamızın benim tarafımdan olan engellerini söylemek istiyorum.
    1-İlk aşama modeli çizip makineye ve ipliklere uyarlanması;
    a)Deseni yapanların deseni başka firmalara satması
    patentini alsanız dahi bulamıyorsunuz.
    b)İplik firmaları sizin argesini yaptığınız iplik a yarını,kalitesini ve karışımını kendi dalınızdaki sizin bu iplikleri çalıştığınızı söyleyip servis etmeleri.
    2-Her zorluğa rağmen modeli yapıp askıya astınız tabii örnek Laleli piyasasına satacağız oradaki toptancılar ürün çok satılıyorsa kendi çalıştıkla
    rı ellerinin altında olan imalatçılara modelleri sizin haberiniz olmadan yapıyorlar.
    DAHA YOLUN BAŞI BU İNANIN YAZACAKTIM AMA YEĞENİME BAKARKEN BU YAZIYI ZORLUKLA YAZDIM.

Yorum yap