592) ABD, YABANCI ÜLKELERİN GENÇ BEYİNLERİNİ İSTİYOR

Yayin Tarihi 20 Mayıs, 2009 
Kategori BASIN-YAYIN

ABD: Yabancı ülkelerin

genç beyinlerini istiyoruz!

image00132.jpg

Obama, ABD’nin son zamanlarda kaybettiği beyin göçü üzerinden yeni bir emperyal dil oluşturmak için bilime önemli fon ayırdı.

Obama başkanlığa geldikten sonra yaptığı ilk işlerden biri Nobel ödüllü bilim adamlarının yer aldığı bir ekip kurmak olmuştu. Bu ekipte yer alan Nobel Fizik Ödülü sahibi Steven Chu, daha sonra Enerji Bakanlığı’na atandı.

İkinci önemli sinyal, Barack Obama’nın hasta Amerikan ekonomisini ayağa kaldırmak için hazırladığı 787 milyar dolarlık teşvik paketiyle ilgili açıklamaları sırasında geldi. Obama yönetimi fen ve bilimsel araştırmalara 21,5 milyar dolar ayırdı. Amerikan Bilim Teşvik Cemiyeti Başkanı Alan Leshner bilimin, Başkan’ın konuşmalarında dilinden hiç düşürmediği bir kelime olmasından memnun:

Para tam zamanında geliyor. Nobel ödülü sahiplerinin %70’i Amerikalı. Dünyanın en iyi 40 Üniversitesi’nin çoğu ABD’de. Columbia Üniversitesi’nin Nobel ödüllü öğretim üyesi Eric Kandel bilimdeki bu avantajın son sekiz yılda tehlikeye girdiğini söylüyor:

“Önce Amerika’ya gelmek isteyenlerin Avrupa’da kaldığını ya da başka ülkelere gittiğini tahmin ediyorum. Buraya gelmeye heveslenen Çinliler Kanada, Almanya ve İngiltere’ye yerleşti. Beyin gücü kaybettik. Yabancı ülkelerin genç beyinlerine ihtiyacımız var.”

Uzmanlar bu yatırımın Amerika’nın siyasal bekasını arttırmaya yönelik bir hareket olduğunu vurguladı. Amerikan üniversitelerinde düşen bilimsel prestijin tekrar kazanılmasına yönelik bu çabayı uzmanlar çevre ülkelerin genç beyinlerinin ithaliyle ABD’nin bilimsel emperyal yöntemine yeni bir ivme kazandıracağı kanısını paylaşıyorlar.

DÜNYA BÜLTENİ

Paylaş:

Yorumlar

“592) ABD, YABANCI ÜLKELERİN GENÇ BEYİNLERİNİ İSTİYOR” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. Ertuğrul Kapusuzoğlu yorum tarihi 23 Mayıs, 2009 10:15

    Mesela,
    Amerika’ya beyin göçü durduğu zaman bitti.
    Bu kadar basit.
    Dünyada ne terör kalır, ne göz yaşı.

  2. ZEYNEP İNCİ yorum tarihi 28 Mayıs, 2009 13:54

    *GİDEN NAMERTTİR!GİTMELERİNE SEBEP OLANDA;(
    –AMA GİTMEMELERİ,İCİNDE,-MECLİS**BİR ZAHMET CALISIP!
    **GENCLERE,BU KONUDA,FEVKALADE ORTAM SUNMALILAR!
    –DÜNYADA,TÜRKİYEDEKİ GİBİ,ZEKİ+AKILLI,CABUK KAVRAYAN **MİLLET YOKDUR!
    ***TBBM.Sİ,HAYDİ,GÖREVE!

Yorum yap