349) VARLIK İÇİNDE YOKLUK!

Yayin Tarihi 26 Ağustos, 2008 
Kategori BASIN-YAYIN

Varlık içinde yokluk!

Türkiye’nin altı maden kaynıyor ama yakamız borçtan kurtulmuyor

FATURA TÜM TOPLUMA KESİLİYOR
YaklaŞIk 6 yıldır tek başına iktidarda olmasına rağmen, sadece devletin ve vatandaşların borcunu katlamakta başarılı olan AKP iktidarının iş bilmezliği, Maden Tetkik Arama’nın (MTA) raporuyla da kanıtlandı. Maden zengini olan Türkiye, borda dünya lideri, altında ise 2. sırada yer alıyor ama borç içinde yüzüyoruz!

TOPLAM DEĞERDE İLK 30’A GİRİYORUZ
Türkİye maden rezervi açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alıyor ve bir servetin üzerinde oturuyor.  Dünya madenciliğinde adı geçen 132 ülke arasında toplam üretim değeri itibariyle 28. sıradayız. Başlı başına bir enerji kaynağı olan jeotermalde de Avrupa lideriyiz ancak halimiz ortada!

Türkiye’nin altı maden kaynıyor
MTA, milyonlarca vatandaşın geçim sıkıntısı çektiği ülkemizin altın rezervinde dünyada ikinci, bor
madeninde ise birinci olduğunu açıkladı.

Türkiye maden rezervi açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alırken, adeta büyük bir servetin üzerinde oturuyor. Maden Tetkik Arama (MTA) Türkiye yer altı kaynakları yönünden dünya madenciliğinde adı geçen 132 ülke arasında toplam üretim değeri itibariyle 28’inci, maden çeşitliliği itibariyle 10’uncu sırada yer aldığını açıkladı. Buna göre;  günümüzde dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77’sinin varlığı Türkiye’de saptanırken, halen 60 civarında farklı maden ve mineral üretimi yapılıyor. Dünya metal maden rezervlerinin yüzde 0,4’ü, endüstriyel ham madde rezervlerinin yüzde 2,5’i, kömür rezervlerinin yüzde 1’i ve jeotermal potansiyelinin yüzde 0,8’i Türkiye’de bulunuyor. Zengin olunan madenler arasında ilk sırayı, 3,066 milyar ton ile dünya rezervlerinin yüzde 72’ini oluşturan, bor mineralleri alıyor.

Altında ithalat 300 ton
Türkiye’nin teorik altın potansiyelinin 6 bin 500 ton olduğu tahmin ediliyor. Türkiye, bu potansiyelle dünyada ikinci potansiyel durumunda bulunuyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalarla 600 ton altın varlığı görünür hale getirilirken, mevcut potansiyelin yüzde 10’u bulundu ve altın yataklarından şu ana kadar 50 ton civarında altın üretildi. Takı, mücevher tasarımında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de yılda 300 ton altın ithal ediliyor. Teorik jeotermal enerji potansiyeli 31 bin 500 MWt (megavat termal) olan Türkiye, bu potansiyeli ile dünyada 7’inci, Avrupa da ise birinci konumda bulunuyor. Türkiye bugün jeotermal  enerjiyi doğrudan kullanım kapasitesi açısından dünya sıralamasında 5’inci konumda.

Kömür rezervi arttı
Son 3 yılda yapılan kömür aramalarında özellikle derin sondajlar uygulandı. 20-25 yıldır değişmeyen 8,3 milyar ton kömür rezervi, 300 bin metre sondaj yapılarak ve 2,3 milyar ton yeni kömür rezervi bulundu. Toplam linyit rezervi de 10,6 milyar tona yükseltildi.

(AA)

Bazı önemli rezervler
Çinko-kurşun: Türkiye’nin metal içeriği olarak 860 bin ton kurşun, 2,3 milyon ton çinko rezervi bulunuyor

Demir: Ortalama yüzde 50-55 tenörlü işletilebilir demir rezervi toplamı 113 milyon ton dolayında bulunuyor. 

Krom: Türkiye’nin krom rezervi 26 milyon ton civarında. 

Alüminyum: Alüminyum üretimine uygun boksit rezervi 87 milyon ton civarında bulunuyor.

Bakır: Türkiye’de toplam bakır rezervi, metal içeriği olarak 1,5 milyon ton bakır düzeyinde bulunuyor.

Alçıtaşı: Büyük alçıtaşı potansiyeline sahip olan Türkiye’nin rezervleri tam olarak belirlenmedi. Yıllık alçı taşı üretimi 3 milyon ton civarında.

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap