332) ANAYASA YERİNE, DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ

Yayin Tarihi 10 Ağustos, 2008 
Kategori BASIN-YAYIN

Sıfır Anayasa yerine

demokratikleşme paketi

AKP yönetimi parti içinde yeniden anayasa değişikliğini tartışmaya açmaya hazırlanıyor. AKP, demokratikleşme paketi olarak adlandırılan Anayasa’nın tamamı yerine yaklaşık 40 maddeden oluşan bir değişikliği gündeme getirmeyi planlıyor.

AKP’ye açılan kapatma davasıyla birlikte parti içinde üç ayrı paket adı altında yeni çalışmalar yapılmış ancak, kapatma davası sürecinde Meclis gündemine taşınmamıştı. AKP, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın ardından, şimdi “nasıl bir anayasa” diyerek yola devam diyecek.

AKP kulislerinde, akademisyenler tarafından hazırlanan ve partinin hukukçu kurmayları tarafından son şekli verilen “sivil Anayasa”dan vazgeçildiği dillendiriliyor. Sıfırdan anayasa yerine AB kriterlerine uygun ve siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran değişikliklerinin de içinde olduğu yeni anayasa yerine, “demokratikleşme paketi” getirileceği belirtiliyor.

-SİVİL ANAYASA ASKIDA-

Sivil Anayasa girişimini askıya alan AKP, yeni süreçte Anayasa Mahkemesi‘nin uyarılarını da dikkate alarak, “Demokratikleşme Paketi” adını verdiği mini Anayasa değişikliği paketi hazırlayacak. Muhalefetle uzlaşma arayacak olan AKP‘nin Meclis’te “Anayasa Uzlaşma Komisyonu” kurması da bekleniyor. Bu noktada başta parti kapatmanın zorlaştırılması, Anayasa Mahkemesi‘nin üyelerinin seçimine dönük değişiklik, Yüksek Mahkeme’nin de önerileri ile çıkarılacak. YÖK‘ün yapısında değişiklik öngören teklif de başta CHP olmak üzere muhalefetin uzlaşması aranarak yeniden getirilecek.

-AKP AB’Yİ UNUTMAYACAK-

AKP kulislerinde, kapatılma davası sürecinde kendisine en büyük desteği veren AB’yi unutmayacak ve ilişkileri güçlendirmek amacıyla yapılacak anayasa değişikliğinin adını “demokratikleşme paketi” olarak gündeme taşıyacak.

-DEMOKRATİKLEŞME PAKETİNDE NELER OLACAK-

Yaklaşık 40 madde olarak düşünülen “demokratikleşme paketinde” yer alacak bazı değişiklikler şu şekilde dile getiriliyor;

-AB ile ilişkileri güçlendirmek ve Avrupa Birliği ülkelerine “AB Reformları” yeniden mesajı vererek, demokratikleşme ve insan haklarına dönük yasal düzenlemelere ağırlık verilecek.

-Siyasi Partiler ve seçim yasalarında değişikliğe giderek, baraj başta olmak üzere antidemokratik hükümler ortadan kaldırılacak. AKP ‘nin gündemde tutuğu ancak hayata geçiremediği Siyasi Partiler Yasası ‘nın demokratikleştirilmesi ve seçim Yasası ‘nda değişikliğe giderek, barajın aşağıya çekilmesi konusunda da bir çalışma başlatacağı söyleniyor.

-Milletvekillerinin dokunulmazlıkları konusunda adımlar atılacak. Muhalefetin ısrarla üzerinde durduğu ancak bugüne kadar AKP ‘nin gündeme getirmediği milletvekili dokunulmazlığı da yeni dönemde ‘kısmi” değişiklikle gündeme gelecek. AKP sadece milletvekilleri değil, yargı başta olmak üzere tüm bürokraside dokunulmazlığa “sınırlama” getiren bir düzenleme planlıyor.

ANKA

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap