303) KAZAKİSTAN’IN GURURU: ASTANA
Yayin Tarihi 13 Temmuz, 2008
Kategori BASIN-YAYIN
On sene önce Nazarbayev yönetimi, ülkenin başkentini Almatı’dan taşımayı kararlaştırdı. Orta Asya ülkelerinden sadece Kazakistan tarafından gerçekleştirilebilen bu önemli kararla ilgili farklı yorumlar yapıldı.
İsmi Astana olarak değiştirilen steplerdeki Akmola şehri, ülke yönetimi tarafından başkent olarak seçildiğinde genel kanaat, Nazarbayev yönetiminin Sovyet döneminden kalma sistem, yapı ve sosyal dokudan kurtularak yeni bir başlangıç yapmak istediği şeklindeydi. Kimileri bunu Rus nüfustan kurtulmak olarak ta yorumlamıştı.
Nazarbayev, başkentin kuruluşunda mimarı yapı ve şehircilik çalışmalarına bizzat katılarak, görkemli bir şehir ortaya çıkarmayı amaçladı. Ülke yönetimi petrol ve doğal gaz yataklarından elde ettiği gelirleri Astana’nın alt yapısı için harcamaktan çekinmedi.
Modern mimarı yapıları, geniş caddeleri, yoğun olmayan nüfus ve trafiği ile Astana, Orta Asya’nın incisi olarak isimlendirilmeyi bu gün hak etmiş bir olarak karşımıza çıkıyor.
Bu yeni ve modern şehrin kurulmasındaki emeğinden dolayı Astana’nın adının Nursultan olarak değiştirilmesi bile teklif edildi. Bu teklif, 2008 Haziran ayı başında Kazakistan parlamentosu alt kanadı milletvekili Sat Tokpayev tarafından yapıldı.
Ülke Başbakanına yazılı olarak sunduğu teklifte S.Tokpayev; ‘Cumhurbaşkanımızın Astana şehrinin inşasında oynadığı büyük rolü ve devlet başkanlığı vasıflarını göz önüne alarak, Astana şehrinin ismini Nursultan olarak değiştirilmesini teklif ediyorum.’ Diyordu.
Kazaklar tarafından bir nabız yoklaması olarak yorumlanan bu teklif, Nazarabayev tarafından kabul edilmedi.İkinci teklif, Haziran sonunda Adalet Bakanı yardımcısı Daulet Kustavletov’dan geldi. Bu teklif, Cumhurbaşkanı Nazarabayev’in doğum gününe denk gelen Astana günü, ülkede bayram ilan edilsin şeklindeydi.
Kustavletov milletvekillerine konu ile ilgili yaptığı konuşmada; ‘Başkent gününün Cumhurbaşkanımızın doğum gününe denk gelmesinin son derece uygun olduğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanı’nın Astana’nın kurulmasında çok emeği vardır.’ Diyordu.
Ardından Kazakistan parlamentosu üst kanadı, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in doğum gününe resmi devlet bayramı ve tatil günü statüsünü veren yasa tasarısını onayladı.
Kuruluşunun onuncu yılı kutlama törenlerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Başkanı Dmitri Medvedev, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Gurmanbek Bakiyev, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ve Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman katıldı.
1Temmuzda Astanalık Parkında başlayan festival bir hafta boyunca devam etti. Astana’daki törenlere katılan liderler arasında yapılan ikili görüşmeler nedeniyle kutlamalar, bölge ülkeleri liderleri zirvesine dönüştü.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Astana’ya olan hayranlığını; ‘Gerçektende Astana şehrini hayranlıkla izlediğim. Şehircilik ve mimari başyapıtlarıyla hızla büyüyen Kazakistan’ın dinamiklerini en iyi yansıtan yerdir. Üniversiteler ve sanat kurumları ile aynı zamanda Kazakistan’ın kültür başkenti olamaya namzettir.’ Şeklinde dile getirdi.
Kazakistan’da bazı gazeteler kutlamalar münasebetiyle; ‘Astana, Kazakistan’ın gururu’ şeklinde başlık attı.
A. Aydoğan Kalabalık / Bişkek
Yorumlar
“303) KAZAKİSTAN’IN GURURU: ASTANA” yazisina 7 Yorum yapilmis
Yorum yap
süper bi yer
ben de gelicem
ben gittimde ne oldu ama güzel yer 🙂
2007 yılında oradaydım. güzel arkadaşlarda edindim çok güzel insanlarla karşılaştım gördüğüm tek şey güzel bir şehir fakat kanunlar işlemiyor insanlar yoksul milli değerleri zayıflamış. şehre yapılan yatırımların az bir kısmı sosyal gelişme için harcansa çok şey değişecek insanlar çok fakir sosyal politikalar geliştirilmiyor dayanışma duygusu sıfır oralarda bunlar yapılmadığı sürece ülkenin geleceğini malesef üzülerek parlak görmüyorum
Herkese merhaba
15 gündür Astana dayım.Olimpik Stad inşaatı için buradayım.Aslında yeni yapılanmakta olan bir şehir için çok hızlı yapılaşma var.Mimarı gerçekten kendini gösteriyor.Ama görüntü aldatıcı olabilir halkın alım gücü çok düşük ve harcamalar şuan için çok lüks, Astananın cazibe merkezi haline gelebilmesi için çok farklı yatırımlar yapılmalıdır.Sadece binalarla üzgünüm bu gerçekleşemeyecektir.
merhaba arkadaslar ben 2000-2005 yıları arasında kazakıstanın bırcok sehrınde bulundum .HAYATIMDAGORDUGUM EN IYI INSANLAR,EN IYI CEVRE-EN GUZEL SISTEM i oralarda gordum.umarım tekrar yolum oralara duser.
2009yılı stadyum insaatında bulundum tamamen ruh saglıgını bozucu bır yer bızım buralara benzemıyo yanından bıle gecmıyo ama ınsanları sıcak kanlı
arkadaslar ben bu yıl ya kazakistana yada kıbrısa gitmeyi planlıorum siz olsanız hangisine giderdiniz