299) SİYASAL YARGI!

Yayin Tarihi 11 Temmuz, 2008 
Kategori BASIN-YAYIN

Kanadoğlu: “Siyasallaşmış bir yargının kimi, nerede, nasıl vuracağı belli değildir

image0017.jpg

 

Kanadoğlu, darbe iddialarının da gündeme geldiği soruşturmada, sanıkların “teşebbüs” suçundan yargılanabilmesi için “icrai hareket” in olması gerektiğini belirtti.

CNN TÜRK’te yayınlanan “Ankara Kulisi” programında gazeteciler Fikret Bila ve Murat Yetkin’in sorularını yanıtlayan Kanadoğlu, “Sorun girift. Sadece yargının uğraşacağı, yargının bakacağı bir iş olmasına rağmen, ortaya konulan manzara doğrudan doğruya siyasi etkilerin de egemen olduğu, bir kısım medyanın da bu soruşturmaya kılavuzluk yaptığı bir soruşturma biçimine geldi” dedi.

“Yargı bağımsız değilse, o yargı siyasallaşır” diyen Kanadoğlu, “Siyasallaşmış bir yargının kimi, nerede, nasıl vuracağı belli değildir. Yani; o yargının bir gün bir bumerang gibi kendisini vuracağı bilinmelidir” ifadesini kullandı.

Kanadoğlu, yürütmenin bu işi “belirli bir biçimde yürüttüğünü söyleme” nin, soruşturmanın inandırıcılığına ve yargı bağımsızlığına kuşku düşüren bir olay olduğunu kaydetti.

İddianamenin açıklanması
Sabih Kanadoğlu, Ergenekon soruşturmasında iddianamenin henüz kabul edilmeden açıklanmasının da hem yasaya hem de mahkemenin kendi gizlilik kararına aykırı olacağını söyledi.

Ergenekon zanlıları
Kanadoğlu, soruşturma kapsamında gündeme gelen “Ergenekon terör örgütü” ve “darbe girişimi” iddialarıyla ilgili olarak da, hukuki açıdan olabilecekleri aktardı.

Kanadoğlu, “3-5 kişi belli bir suç için örgüt kurarsa, cezalandırılır; eyleme gerek yoktur. Ama “teşebbüs” suçundan yargılayabilmek için, bir icrai hareketin ortaya çıkması lazım. İddia edilen suçun işlenebilmesi için icrai suç lazımdır” dedi.

Kanadoğlu, “Plan yapıldığında bir icrai hareket düşünülüyor. Bu, “eyleme geçmek” anlamına gelmaz. Hazırlık hareketi ile icra hareketi arasındaki ayrımı çözmek lazımdır” diye konuştu.

Yargıtay Onursal Başsavcısı, “Nitelik olarak darbe teşebbüsü yapmak zamanaşımına tabi midir?” sorusuna ise, “Terör suçunda zamanaşımı yoktur” yanıtını verdi.

Nokta dergisinin “darbe” iddiası
Kanadoğlu, Nokta dergisinde yayımlanan ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen darbe günlükleri konusundaki soruları da yanıtladı.

Kanadoğlu, iddiaların sahibi olan gazetecinin “ispat hakkı” olup olmadığı yönündeki bir soruya, “Bir yerden elde edilen, sahibinin rızası olmadan kaçırılan veya hangi yolla olursa olsun elde edilen bir delilin yasal olup olmadığı tartışmalıdır. Bir; bu, Deniz Kuvvetleri Komutanı’nın günlüğü mü? İki; nasıl elde edildi?” yanıtını verdi. Kanadoğlu, delilin yasal olup olmadığını takdir edecek olan makamın da mahkeme olduğunu kaydetti.

Kanadoğlu, bu soruşturmayı zamanında askeri yargının yapması; Özden Örnek ile dönemin Genelkurmay Başkanı’nın da çağrılması gerektiğini söyledi. Kanadoğlu, soruşturmanın çivisinin çıktığını belirtti.

UYAP ve Adalet Bakanlığı
Kanadoğlu, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ile Adalet Bakanlığı’nın soruşturmalar veya açılmış olan davalardaki tutanakları dahi inceleme olanağına kavuşmasını da eleştirdi.

“Gerçekte bu bilgi ağı şarttır” diyen Kanadoğlu, “Ama bu bilgi ağı Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun elinde olmalıdır; Adalet Bakanlığı’nın değil” dedi.

Kanadoğlu, bu konuda Danıştay’da açılmış bir dava olduğunu, sonucu beklemek gerektiğini kaydetti.

AB’nin 10’ar yıllık ilerleme raporları olduğunu söyleyen Kanadoğlu, bu raporlarda yargı bağımsızlığını zedeleyen ilkelerin tek tek sayıldığını, ama siyasi iktidarların bu maddeler için hiçbir davranışa girmediğini belirtti.

Kanadoğlu, “Bir tek olay; Dernekler Kanunu’nda değişiklik yapılarak hakim ve savcıların birlik kurması sağlanmıştır. Ama öyle pişman olunmuştur ki;

CNNTÜRK

Paylaş:

Yorumlar

“299) SİYASAL YARGI!” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. esraünal yorum tarihi 22 Aralık, 2008 22:06

    sabi kanatglu gercekten hukukcumudur.ben anlamadım.icra etmesi gerek derken ne demek istiyor.yani bunun icrasi darbedir.gercekten inanamadım söyledigine.dalgamı geciyor.peki sunuda söylesin ozaman :silahlı darbe oldugu zaman hangi yargı yargılayacakmıs.Avrupa yargısımı.TÜRKİYEDE DARBE YÖNETİMİ İSBASINA GELİNCE DOGAL OLARAK KENDİNİ YARGILATMAYACAGINA GÖRE.simdiye kadar böyle birsey olmadıda.genelde onlar yargıladılar.acıklarsa hukukcu bilgisinden aydınlatmıs olur.

Yorum yap