286) DİKKAT! İFLASLAR GELİYOR!

Yayin Tarihi 24 Haziran, 2008 
Kategori BASIN-YAYIN

Hala en çok değer kaybeden paraya sahibiz

Dört ayda yüzde 8 değer kaybeden YTL, en çok değer yitiren ikinci para birimi oldu.

Uluslararası Vergi ve Danışmanlık Şirketi KPMG, YTL’nin yılın ilk dört ayında yüzde 8 değer yitirdiğini, Türkiye’nin, Güney Afrika’dan sonra parası en çok değer yitiren ikinci ülke olduğu ifade edildi.

KPMG’nin Ankara Başkanı Arslan Kaya’nın hazırladığı “Türkiye Ekonomisi Görünümü ve Beklentileri” Raporu’nda küreselleşme nedeniyle ekonomik gelişmelerin saat farkıyla Türkiye’ye yansıyacağı belirtilirken, ABD’de yaşanacak her ekonomik ve siyasal olayın yeni gelişen Asya ülkelerini ve gelişmekte olan Türkiye’yi doğrudan etkileyeceği kaydedildi.

Raporda, “Bu yüzden edilgen ve etkilenen bir ekonomiye sahip olunduğunu bilinerek, ‘Bize bir şey olmaz’ yiğitliğinden kaçınılarak’ ve ‘kendimizi nasıl egemen kılmalıyız’ felsefesi geliştirilmesine odaklanılması gerekiyor” denildi.

TÜRKİYE BORSASI YÜZDE 25 DEĞER YİTİRDİ

ABD’de borsanın krizden bu yana yüzde 12 değer yitirdiği, İngiltere’de de kaybın yüzde 12 olduğu belirtilen raporda, Türkiye’de ise Borsa’daki kaybın yüzde 25 düzeylerine ulaştığına işaret edildi.

Raporda, YTL’nin Ocak-Nisan döneminde yüzde 8 değer yitirdiğine işaret edilerek, Güney Afrika’dan sonra parası en çok değer yitiren ikinci ülkenin Türkiye olduğu vurgulandı.

ÖZEL SEKTÖRÜN BORÇLANMASI KORKUTUYOR

Türkiye’nin 2008 yılında, 2007 yılına göre küresel dalgalanma dışında da bazı olumsuzluklar taşındığı ifade edilen raporda, 2008’de doğrudan yabancı sermaye akışı ve özelleştirme açısından ekonomik konjonktür nedeniyle başarılı olunamayacağı vurgulandı.

Bu nedenle cari açığın finansmanın da sıkıntı olacağı uyarısında bulunulan raporda, cari açığın finanse edilmemesine bağlı olarak da ekonominin küçüleceği ve bütçe dengesinin tutma olasılığının zayıflayacağı vurgulandı.

Raporda, özelleştirme gelirlerinin düşmesi, istikrarın ve güvenin zayıflaması ile büyümenin yavaşlaması muhtemel krizin etkilerini ağırlaştırılacak faktörler olarak sıralandı. Rapora göre, 2008 yılında gelişmekte olan ülkelere yönelik yabancı sermaye yatırımlarının hacminde önemli düşüş bekleniyor.

Raporda Türkiye için sıralanan risklerden birini de özel sektör borçlarının çevrilmesi konusu oluşturdu. Özel sektörün yeni borçlanma yapamama, vadesi gelen borçlarını çevirememe risk olduğu belirtiliyor.

Fahri Sarrafoğlu / Dünya Bülteni

 

Paylaş:

Yorumlar

“286) DİKKAT! İFLASLAR GELİYOR!” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. FikirYolu.com » Blog Arşivi » yenidenergenekon.com’dan Son Yazılar 27-06-2008 yorum tarihi 27 Haziran, 2008 02:24

    […] 286) DİKKAT! İFLASLAR GELİYOR! […]

Yorum yap