279) BİR TÜRK’ÜN TARİH DEVRİMİ: TAŞTAKİ TÜRKLER

Yayin Tarihi 22 Haziran, 2008 
Kategori BASIN-YAYIN

 

Bir Türk’ün tarih devrimi;

Taştaki Türkler

image00150.jpg

Zaman zaman bir kültür endüstrisi kurarak “milleti yeniden yetiştirmek” ten söz ederim.

Buna bağlı olarak, hali vakti yerinde olanların Türk kültürünün kaynaklarının ortaya çıkarılması konusunda destek vermeleri gerektiğini belirtir, zenginlerimize sitem ederim.


Türkçülüğü, Ziya Gökalp’ın öngördüğü “ilmî, felsefî, bediî bir okul; kültürel bir uğraş ve yenilik yolu” haline getirmek, milli kültür hareketlerini ve bu alandaki bilimsel çabaları desteklemekle mümkün olabilir.

Dolayısıyla durumdan vazife çıkararak üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirenleri de zikretmek gerekir.

***

Türk tarihinde sessiz sedasız muhteşem bir adım atıldı. Rünik Türk alfabesinin belki 30 bin yıllık serüveni, bir Türk gazeteci tarafından film ve fotoğraflarla tespit edildi. Servet Somuncuoğlu, TRT’deki “Karlı Dağların Ardındaki Sır” programıyla Türk Dünyası’na sunduğu bilgi, belge ve görüntülerden daha fazlasını “Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler” adıyla yayınladı.

Bu eser, bilim tarihinde, yazının doğuşu ve gelişimi ile ilgili bugüne kadar yayınlanmış dünyadaki en büyük eserdir. Eşi benzeri yoktur. Türkoloji ve yazı ile ilgili bilim adamları, eseri inceledikleri zaman, Avrasya coğrafyasında dört yıl içinde, 138 gün ayırarak, 150 bin kilometre yol yapmış kadar büyük bir kazanç sahibi olacak.

***

Tabii böyle bir çalışmayı yapabilmek için insanda bir aşk olması gerekirdi. Servet Somuncuoğlu’nda bu aşk vardı ama yetmiyordu. Kendisinin de belirttiği gibi aynı heyecana sahip insanların kendisine inanması, destek olması gerekiyordu.

Bursa Türk Ocağı’na mensup işadamlarını organize eden Turgay Tüfekçioğlu’nun Kazakistan ve Kırgızistan’a düzenlendiği gezi ile başladı her şey. Tabii bu aşkın en yaşlı sahibi, hepimizin tarih tutkusunu alevlendiren Kazım Mirşan idi. Gezi, zaten onun bilimsel araştırmalarına katkı sağlamak için düzenlenmişti.

Kazım Mirşan ile bu geziye Servet Somuncuoğlu ve ben de katıldık. 30 bin yıllık kaya resimleri alanını gördükten sonra, Servet, Yaşar Canca ve Kaptan Mustafa Can’ın da desteğiyle Kırgızistan’daki Saymalı Taş’a gitti. Sonra projesini yaptı, TRT’ye sundu ve toplam beş yıl çalışarak Hakkari’nin Gevaruk Yaylası veya Kütahya’nın Çavdarhisarı ile Avrasya’da Türklerin yaşadığı bütün merkezlerdeki kaya resimleri ve Türk alfabesinin ilk şekli olan tamgaların aynılığını ortaya çıkardı.

Esasen, bu bilgiyi Kazım Mirşan 40 yıllık çalışmasının sonucu olarak ileri sürüyor, vaktiyle kendisinin de büyük bir kısmını gezerek fotoğrafladığı coğrafyadaki tarihi bağlantıyı bilim alemine sunuyor ama Batı’da üretilen tarih teorileri ile yetişmiş tarihçilerimiz ikna olmuyordu.

Servet Somuncuoğlu’nun çalışması, bana göre Kazım Mirşan’ın ana teorisini doğruluyor, bu alanda çalışan genç akademisyenlere bir hazine sunuyordu.

***

Peki başka imlerdi bu çabaya maddi destek verenler? 550 sayfalık, büyük boy bir Türk tarihi atlası sayılabilecek dev eserin kuşe kağıt baskısını yayınevleri yapamaz, yapmazdı. Önce Bedrettin Dalan, sonra A-Z Yapı İnşaat’ın Yönetim Kurulu üyeleri Cevdet Erdem ve Ali Coşkun, “Türk kültürüne hizmet şereflerin en büyüğüdür” diyerek maddi külfetin altına girdiler ve o muhteşem kitap basıldı.

Hani son yazılarımdan birinde Azerbaycan‘dan Ekrem Abdullayev’in, “Türk Dünyası edebi bir inkılap yapmalı ki medeni bir inkılap başlayabilsin” sözlerini hatırlatmıştım ya, bence bu eser hem Türk hem insanlık tarihinde bir devrim başlatacaktır.

***

Kitaptaki fotoğrafların akademisyenler ve araştırmacılar tarafından kullanılmasının serbest bırakılmış olması da takdire değer.

Takdirin üzerinde olan başka bir husus, A-Z İnşaat’ın, kitabı para ile satmaması, aralarında tarih ve Türkoloji bölüm başkanları ve rektörler de bulunan 400 akademisyen ve 200 gazeteciye hemen göndermiş olması.

Kitap ayrıca 30 devlet başkanına, TBMM üyelerine, komutanlara, valilere, Türkiye’deki yabancı büyükelçilere ve dünyadaki Türk büyükelçilerine, büyük kütüphanelere, kültürel alanda çalışan vakıf ve derneklere ve holdinglere de ücretsiz olarak gönderilecek.

 

Atatürk‘ün deyimiyle “Türklüğün unutulmuş medeni vasfı” nın temelleri ve Kazım Mirşan’ın deyimiyle “Türk kozmolojisinin kökenleri” bu eserle hem Türk hem dünya kamuoyuna sunuluyor dostlar.

ARSLAN BULUT

Paylaş:

Yorumlar

“279) BİR TÜRK’ÜN TARİH DEVRİMİ: TAŞTAKİ TÜRKLER” yazisina 8 Yorum yapilmis

  1. H.Y.A.Uğurlu yorum tarihi 22 Haziran, 2008 20:37

    Bu kitaptan ben de istiyorum.Nasıl edinebilirim?
    Tabii parasıyla.
    Benim için çok önemli.
    Şimdiden teşekkür ederim.

  2. FikirYolu.com » Blog Arşivi » yenidenergenekon.com’dan Son Yazılar 27-06-2008 yorum tarihi 27 Haziran, 2008 02:24

    […] 279) BİR TÜRK’ÜN TARİH DEVRİMİ: TAŞTAKİ TÜRKLER […]

  3. İrfan DEMİR yorum tarihi 21 Temmuz, 2008 20:36

    Türk tarihine olan derin sevgi ve ilgimden dolayı,bu paha biçilmez eseri gelecek nesiller için büyük önem arz ettiğine inandığım için kütüphanemde bulunmasını çok istediğimden bu isteğime olumlu cevap alacağım ümidini taşıdığımdan gereğini arz ederim.Büyük Türk Milleti adına sonsoz teşekkürlerimi kabul buyrun.Saygılar…

  4. İrfan DEMİR yorum tarihi 21 Temmuz, 2008 20:40

    Ben bir işçi emeklisiyim.Maddi gücümün kitabın değerini karşılayacak durumda olmadığı için ücretsiz gönderme lütfunda bulunursanız ömür boyu sizlere minnettar kalırım.

  5. Emre yorum tarihi 1 Kasım, 2008 08:11

    İnşallah yine bizi güzelliklere ulaştıracak bir bozkurt önümüze çıkıcak.

  6. Ömer German yorum tarihi 25 Mart, 2010 19:04

    Muhteşem eserler, muhteşem çabaların ürünleridir…
    Emekli Turist Rehberinin muhteşem kütüphanesinde eksik olan bu muhteşem eseri nasıl temin edebileceğimi bildirirseniz mutlu olacağım.

  7. fatih turan yorum tarihi 28 Aralık, 2010 16:13

    SERVET SOMUNCUOĞLU’NUN

    SİBİRYA’DAN ANADOLU’YA TAŞTAKİ TÜRKLER
    KİTABININ 2.BASKISI YAKINDA ÇIKIYOR !

    İlk baskısı 2008 de Az Yapı sponsorluğunda 2.000 adet basılıp kültür, tarih, kurum ve kuruluşlarına ücretsiz olarak dağıtılan muhteşem eser yoğun istek üzerine bu kez Dekon İnşaat katkılarıyla tekrardan basılıyor. Sınırlı sayıda basılacak olan eser sponsor desteği ile satılacak. 30 cm. x 30 cm. boyutlarında 552 sayfa 170 gr. kuşe kâğıda basılan eser bez cilt ve karton kutu içinde okuyucuya sunuluyor. Eserin raf fiyatı 500, 600 TL civarında olması nedeniyle büyük çoğunluğun alabilmesi için Dekon İnşaat desteği ile %50 indirim ile satışa sunulacak. İndirimli fiyatı 300 TL olan kitaba yoğun talep olması dolayısıyla isteyen okuyucularımız şimdiden sipariş geçebilirler. Eser, 31 Aralık 2010 tarihine kadar internetten tanıtım amaçlı 200 TL’den ön siparişle satılmaktadır. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren 300 TL’den belli başlı kitapçılarda da satışa başlanacaktır. Kitabı 200 TL’den ayırttırmak isteyen okuyucularımızın aşağıdaki e-posta ve telefonlara sipariş vermeleri gerekmektedir.

    Not: 27 Aralık 2010’dan itibaren gönderime başlanacaktır.

    Siparişler için :
    [email protected]
    [email protected]

  8. RIZA KASAPOĞLU yorum tarihi 11 Haziran, 2011 14:04

    Sn. Halûk Tarcan’da ancak göz gezdirebildiğim kadarıyla mükemmel, fevkalâde, emek yoğun akla gelebilecek her türlü külfete katlanarak önce icraatı (Asya’da) yapılıp sonra hazırlanmış büyük bir eser. Bir arkeoloji mezunu (55) olarak şimdiye değin rastlamadığım bir yapıt. Keşke bende de olsaydı. Kutlarım, başarılarınızın devamı dileğiyle sağlıklar.

Yorum yap