255) KAYI BOYU

Yayin Tarihi 3 Haziran, 2008 
Kategori TÜRK DÜNYASI

Kayı Boyu (Kayılar)

 image0011.gif

Oğuzların Bozok kolundan, Osmanlıların da mensup olduğu bir boy.

Kayı kelimesi; “muhkem, kuvvet ve kudret sahibi” demektir. Kayı boyunun damgası, iki ok ve bir yaydan ibaretti. Oğuz Han oğlu Gün Han oğlu Kayı’nın, bu boyun ceddi olduğu söylenir. Yirmi sene hükümdarlık yapan Kayı’nın nesli, uzun yıllar bu makamda kalmıştır. Bu sebeple Kayı boyu, Oğuz boyları arasında ilk sırada gösterilmektedir. Dede Korkut da eserinde, gelecekte hanlığın geri Kayı’ya döneceğini bildirerek, Osmanlılar‘ı haber vermiştir.

image0022.gif

 

Kayılar, Selçuklular‘la birlikte, fetih esnasında ve daha sonraları Anadolu’ya gelip, değişik bölgelerde yerleştiler. Osmanlı Devletinin kuruluşunda, esas nüveyi teşkil ettiler. Osmanlılar zamanında, Rumeli’nin fetih ve iskânına katıldılar.

Sultan İkinci Murad, soyunun bu boya mensubiyetini göstermek için, sikkelerine, Kayı boyuna ait iki ok ve bir yaydan müteşekkil damgayı koydurmuştur. Sonraki padişahların bastırdıkları sikkelerde görülmeyen Kayı damgasının, Kanunî’ye kadar çeşitli eşya ve silâhlar üzerine konulmasına devam edilmiştir.

Kayı boyuna mensup Karakeçili göçebe oymağı, eski zamanlardan beri her yıl, Söğüt’teki Ertuğrul Gâzi Türbesini ziyaret etmekte ve bununla ilgili şenlikler yapmaktaydı. Sultan İkinci Abdülhamid Han, bu ziyaret ve şenliklere resmî bir hüviyet kazandırdı. Kendi oymağı saydığı Karakeçili gençlerinden, Ertuğrul Alayını teşkil ettirdi. Bu oymak mensuplarını, ziyarete gelen Alman imparatoruna, “akrabalarım” diyerek takdim etti.

SANCAK MARŞI

Ertuğrul´un ocağında uyandın
Şehidlerin kanlarıyla boyandın
Nice düşman kal´asına uzandın
Sana selam ey şanlı Türk Sancağı

Çırpınarak dalgalanır kanadın
Gökyüzüne çıkmak mıdır muradın
Gölgende can vermek ister evladın
Sana selam ey şanlı Türk Sancağı

marşı bestelenip, yıllarca dillerde söylenip, gönüllerde yaşatıldı.

Bugün, Kayı boyu mensupları, genellikle; Eskişehir, Mihalıççık, Orhaneli, Isparta, Burdur, Fethiye, Muğla, Aydın ve Ödemiş civarındaki köylerde yerleşmişlerdir.

Tarih boyunca Kayı Boyunun yerleştiği bölgeler; Hindistan: Babür devleti, İran, Irak, Suriye, Urfa: Karacadağ da ikamet etmişlerdir.

Paylaş:

Yorumlar

“255) KAYI BOYU” yazisina 5 Yorum yapilmis

  1. Mehmet Kılınç yorum tarihi 3 Haziran, 2008 13:05

    Dede Korkut’un bir eseri yoktur yahut varsa da bilinmemektedir.Onun adıyla anılan destanları ise kimin anlattığı ve kimin yazıya geçirdiği bilinmemektedir.

  2. süleyman akdemir yorum tarihi 22 Haziran, 2008 19:20

    Bizim ailemizde Kayı boyundan olup yüzyıllardır Ankaranın kuzeyinde ve bugün Çankırı sınırları içinde kalan Elmalık kasabasında oturmaktadır.Sunduğunuz kayıtlarda bu yöreden hiç bahsedilmemiştir.Aliyulbuka oğulları olarak yöreye gelen ceddimiz (hacı Bayram Veli Aliyulbukanın oğludur)en son 2000 li yılların başında sona eren Elvan Seyyid Vakfı senetlerinde açıkca izlenebilmektedir.

  3. Huseyin Dogan yorum tarihi 21 Ocak, 2009 23:02

    Kayı işareti iki ok ve bir kurulu yay dır IYI seklınde yazılır fakat ok gerilidir o yuzden Y harfıne benzeyen yay seklı bıraz gergın yay seklınde gosterılır. Ustelık Kayı Uc ok ve Boz okların ıkısıne de akrabadır. Bu akrabalık bozok hanının uc ok kızı almasıyla acıklanır soyun bozulmaması ıcın yıllarca dısarıdan baska bır evlılık alıp verme yasanmamıstır takii bu günlere kadar… lutfen kayı ısaretını IVI gıbı gostermeyınız sapı kısa Y harfı daha uygundur. Beypazarı ve cevresındekı kılım ve mezarları ınceleyebılırsınız Saygılarımla

  4. AYDIN YİĞİT yorum tarihi 23 Ocak, 2011 07:26

    Bizler aslı anadoluya 1000 yıl hakim olmuş Kayı boyunun Karakeçili aşiretindeniz ama nedense bu ülkede gerekli yerlere getirilmeyen her TÜRK gibi
    saygınlığımızı kazanmamız ve bu yönde adımlar atmalıyız.BURSA YENİŞEHİR YAZILI(ZEKERE)KÖYÜ YÖRÜK KARAKEÇİLİLERİNDENİZ.NOT:HER SENE SÖĞÜT ŞENLİKLERİNİ YAŞAYALIM VE YAŞATALIM.ALLAH TÜRKÜ KORUSUN.

  5. murat ergen yorum tarihi 20 Ağustos, 2011 13:57

    Dedemin dedesi Burdur’un Kayı köyünden Burdur merkeze gelmişlerdir. Kayı köyünde çiftliğindeki ürünleri kıtlık nedeni ile devlet elkoymuş. Bu kızarak çiftliği satmış, Burdur merkeze yerleşmiştir. Ticaret baymaya başlamıştır. Kayı köyünde arabalar ve toprakları vardır. Ergen soyadı ergenekon ile ilgisi yoktur. Kayı köyünde farklı soyadıyını taşıyan akrabalarımız vardır. Kızlcık olarakata biline ergen adı ile alınan meyveden gelmektedir. Lakıbız ergenkuru’dur. Dedemin dedesi çok zayık ve uzun boylu olduğundan Burdur’a yerleştiğinde Ergen meyvesinin dalının kurusu anlamında ergenkuru lakabını almış, soyadı kanunundan sonra ergen olrak kısaltılmış. Kayı boyu müslüman ve hanefi meshebindendir.

Yorum yap