1037) 1988 Yılında Bulunan ve Bir Savaşçıya Ait Olduğu Düşünülen Mezarın İskitli Bir Amazon’a Ait Olduğu Anlaşıldı
Yayin Tarihi 24 Haziran, 2020
Kategori TÜRK DÜNYASI
1988 Yılında Bulunan ve Bir Savaşçıya Ait Olduğu Düşünülen Mezarın İskitli Bir Amazon’a Ait Olduğu Anlaşıldı
Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü’nün araştırmaları neticesinde MÖ. 6. yüzyıl başlarına ait olduğu belirlenen 13 yaşında bir Amazon kız tespit edildi. 1988’de bulunan savaşçı mezarı erkek olarak tanımlanmıştı. Fakat son araştırmalar neticesinde “yüzünde şişlik olan” 2600 yaşındaki savaşçı genç bir kız olduğu açığa çıkarıldı. Kısmen mumyalanmış olan kız savaşçının mezarı, Tuva Cumhuriyeti Sarıg- Bulun bölgesinde bulunmuştu.
Bunun bir kızın mezarı olduğu gösterecek; boncuklar, aynalar veya başka buluntular yoktu.
Arkeologlar, ergenlik dönemini henüz tamamlamış bu savaşçıyı bulduklarında, yüzündeki şişliğin oldukça görülebilir olduğunu ve o ana kadar onun bir kadın olduğuna dair hiç bir bulgunun olmadığını belirtiyorlar. Bu erken İskit savaşçısı; bir balta, huş ağacından yapılmış bir metre boyunda bir yay, yaklaşık 70 cm boyunda on ok alabilen bir sadak ile birlikte gömülmüştür.
Fotoğraf: Vladimir Semyonov.
Kilunovskaya: “Kapağı açtıkları sırada o anın hayret verici olduğunu ve çocuğun yüzündeki şişliğin belirgin bir şekilde görüldüğünü söylemiştir. Kilunovskaya, karın bölgesinde eğreti yapılmış bir mumyalamaya teşebbüs edildiğine dikkat çeken kabaca dikilmiş bir dikiş vardı. Fakat bu tür definlerde olağan olan kafatası delme işlemine dair bir iz yoktu. Tüm ip uçlarının onun bir erkek olduğuna işaret ediyordu. Kemik ve bronz okları vardı. Mezar içerisinde boncuklar, aynalar ya da bunun bir kıza ait olduğuna dair herhangi bir belirti yoktu.”
Amazon kızının savaş baltası bile vardı. Fotoğraf: A. Y. Makeeva.
Kilunovskaya, yakın zaman önce savaşçının genetik ve cinsiyet yaşını belirleme testlerini üstlenme konusunda teklif aldıklarını belirtti: “Memnuniyetle kabul ettik ve böylesine şaşırtıcı bir sonuca ulaştık.” dedi.
Gen analizi, Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü laboratuvarında yapılmak üzere üstlenildi. Dr. Kharis Mustafin, Dr. Irina Alborova ve Uzman Alina Matsvai tarafından incelemeler yaıldı.St. Petersburg Dokuma Tarih ve Kültürü Enstitüsü’nden Dr. Kilunovskaya: “çocuğun silahlarla gömülmüş olması ilkel göçebe toplumunun sosyal yapısına yeni bir dokunuş sunmakta” dedi. Genç Amazon henüz on dördüne gelmemiş.
At derisinden yapılma bir sadak. Fotoğraf: A. Y. Makeeva
Amazon savaşçı diz kapağının altına kadar çöl sıçanı ailesine ait bir kemirgenden yapılma düz, uzun kollu kürk palto ile gömülmüş. Paltonun altına nerdeyse kaybolmuş bir gömlek ve açık kahverengi ve bej bir pantolon ya da muhtemelen etek giymiştir. Başında sarmal motiflerle süslü bir şapka vardı.
MÖ. 6. yüzyıl başlarına ait olan ve günümüze kadar iyi korunmuş şekilde ulaşan Amazon, güneybatı yönüne doğrultulmuş bir tabutun içine defnedilmişti. Heredot’dan başka, Hipokrat egemenliği için savaşan atlı savaş ustalığı ile ünlü İskit grubu olan Sarmatlar içinde kadın savaşçıların olduğunu not etmiştir. Amanzon savaşçı kadınları, bakire oldukları sürece ata biner ateş eder, at üstünde cirit atar ve düşmanlarıyla dövüşür. Düşmanlarından üç tanesini öldürmeden bakireliklerinden vazgeçmezler ve geleneksel kutsal ayinlerini yerine getirmeden evlenmezler, kendisine koca seçen bir kadın genel bir sefer durumunda bunu yapmaya zorlanmadıkça ata binmez.
Çeviri: Ülkü OLCAY
Yorumlar
Yorum yap