101) TÜRKLÜĞÜN HAKİMİYET SEMBOLÜ: ÇİFT BAŞLI KARTAL
Yayin Tarihi 26 Ocak, 2008
Kategori TÜRK DÜNYASI
TÜRKLÜĞÜN HAKİMİYET SEMBOLÜ:
ÇİFT BAŞLI KARTAL
————————————————————————————–
Şamanizme göre; yer ile göğün arasındaki çelik kapıyı tutan kartal.
Orta Asya Türk inancına göre, insanlara gökyüzü ve yeryüzü yolculuklarında refakat eden koruyucu varlıklar kuş şeklindedir. Yükseklik, ululuk timsali kartalın, kutsal sayılması Altay kaya resimlerinden bellidir. Türkler kılıç kabzalarında bozkurt, at ve çift başlı kartal kabartma figürlerini kullanmışlardır.
Orta Asya inanışlarında eski Türkler de “Kartaldan türeme” inancı oldukça yaygın görülmektedir. Bu inanış efsanelerde de kendini gösterir; Yakut Türklerinde rastladığımız bu efsane şamanın kartaldan türediğine dairdir. Yakutların, uzun direklerin tepesine çift başlı kartal yontusu koydukları biliniyor.
Ayrıca Attila’nın ordusunun sancağı üzerinde Bozkurt ile beraber kartalında var olduğu biliniyor.
Bu figür Anadolu yerleşimlerinde de kullanılmış olup bunun en güzel örneklerini Hititler’in Alacahöyük ve Yazılıkaya’daki çift başlı kartal kabartmalarında görmekteyiz.
Selçuklu Devleti de çift başlı kartal sembolünü kullanmıştır. Ayrıca Oğuz boylarının ongunlarının yırtıcı kuşlar olması da dikkat çekicidir. Türk halılarında en çok kullanılan canlı figürü kartaldır. Selçuklular zamanında yapılan Döner Kümbet(Kayseri), Hüdavent Hatun Türbesi(Niğde), Çifte Minareli Medrese (Erzurum), Yedi Kardeş Burcu(Diyarbakır) gibi mimari eserlerde çift başlı kartal figürü kullanılmıştır.
Çift başlı kartal güç ve kudretin sembolüdür. Doğunun ve batının hakimiyetini sembolize eder.
Çift Başlı Kartal sembolünü, Türkler Orta Asya kültüründen göçler ve fetihler sayesinde tüm Dünya’ya taşımıştır.
Selçuklu Devleti Bayrağı
Selçuklu Türklerinde çift başlı kartal figürü
Divriği ulu camii Çift başlı kartal ve şahin kuşu
Boğazkale Hattuşa Hitit çift başlı kartalı
Gevher Nesibe Sultan, Selçuklu Devleti’nin bayrağında da yer alan çift başlı kartal çiziminin önünde betimlenmiş.
SELÇUKLU SÜSLEMELERİNDE ÇİFT BAŞLI KARTAL MOTİFİ VE MESUD II’YE AİT BAKIR BİR SİKKE
Kubadabad Sarayı yıldız çinisi üzerinde gövdesinde
“Es Sultani” yazan çift başlı kartal
Hacı Bektaş Türbesi çift başlı kartal kabartması
Akşehir-Kileci Mescit Çift Başlı Kartalı
Selçuklu dönemi parada çift başlı kartal
Diyarbakır Kalesi (Artuklu beyliği döneminde yapılmıştır)
YABANCI DEVLETLERDE ÇİFT BAŞLI KARTAL
Masonik belgelerde rastlanan sembol
Rus Çarlığı
Bizans İmparatorluğu
Arnavutluk Devleti Bayrağı
HAZIRLAYAN: YILMAZ KARAHAN
Yorumlar
“101) TÜRKLÜĞÜN HAKİMİYET SEMBOLÜ: ÇİFT BAŞLI KARTAL” yazisina 62 Yorum yapilmis
Yorum yap
[…] http://www.yenidenergenekon.com/101-turklugun-hakimiyet-sembolu-cift-basli-kartal/ […]
Merkezi Asya Turk Cumhuriyetlerinden Turkiye, Azerbaycan ve turk dunyasina yayimlanan TURKEL Gazetesinin bes Editoru gibi bu turlu makale ve yazilarin baska dillere cevrilerek yayimlanmasinin ehemiyetli oldugu kanaatindayim.
Ellerinize saglik.
İNSAN’IN GÖLGESİNE SIĞINDIĞI EN KIYMETLİ ŞEY DİLİDİR!..
KIRGIZISTAN ;
Orta Asya ‘da 198.500 km² yüzölçümü ile TÜRKIYE’nin yaklasik ¼’ü büyüklügünde tarihi Ipek Yolu üzerinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin dogusu ile batisi arasindaki mesafe 925 km, kuzeyi ile güney arasindaki mesafe 453 km.dir.
KIRGIZISTAN’in küzeyinde KAZAKISTAN , güneydogu ve dogusunda ÇHC, batisinda ÖZBEKISTAN ve güneybatisinda TACIKISTAN bulunmakta olup , sinirlarinin toplam uzunlugu 3878 km.dir. Bunun
(1) ÇHC ile 858 km,
(2) KAZAKISTAN ile 1051 km,
(3) TACIKISTAN ile 870 km,
(4) ÖZBEKISTAN ile 1099 km.dir.
KIRGIZISTAN BAYRAGI
KIRGIZISTAN Bayragi 3 MART 1992 yilinda parlamentoda kabul edilmistir. Kirmizi zemin üzerinde sari günes bolluk ve bereketi, 40 isin 40 kirgiz kabilesini , ortada günes üzerindeki çapraz 3 parçali bölüm geleneksel Kirgiz çadirinin üst bölümünde bulunan ve bakildiginda içeriden günesin görüldügü “Tündük” sembolunu temsil etmektedir.
KIRGIZISTANIN SEMBOLU
14 OCAK 1994 yilinda Parlamento’da kabul edilen ülke sembolündeki kanatlari açik kartal cömerligi, keskin bakislari ve gücü daglik ülke olan KIRGIZISTAN’in yapisini, ortadaki göl ise doganin güzelligini , yasam ve enerjinin kaynagini temsil etmektedir.
DAGLARI GOLLERI VE IKLIMI
Ülkenin % 93’ü deniz seviyesinden 1500 m yüksekliktedir. TANRI ve ALTAY siradaglari KIRGIZISTAN’in cografi konumunu belirlemektedir. KIRGIZISTAN’in deniz seviyesinden en yüksek yerini doguda bulunan ALA DAGLAR teskil etmekte olup, POBEDA Tepesi ( 7439 m ) zirvesini üzerinde bulundurmaktadir.Bu siradaglar ülkeyi birbirinden ayri keskin vadilere bölmekte olup baslicalari ; güneyde FERGANA , kuzeyde ÇUY, batida TALAS ve doguda NARIN vadilerdir.
Ülkede yüzlerce irmagin olusturdugu 3000’e yakin göl mevcut olup , bunlarin en büyük ve derini ISSIK-GÖL’dür . 6202 km² genisligi ile dünyanin 2nci en büyük gölüdür. Bunun disinda SON GÖLÜ , NARIN GÖLÜ ülkenin önemli gölleri arasindadir.
Kislar soguk ve karlidir. Kar genellikle KASIM sonu yagar ve MART sonuna kadar etraf karlarla kaplidir. Kis aylarinda geceleri hava sicakligi – 30 ° : -35 ° C’ye kadar düstügü görülmektedir. Yaz aylarinda hava sicakligi ANKARA’daki sicaklikla benzerlik göstermektedir.
NUFUSU
Genel Nüfus : 5 000 000 ( AGUSTOS 2002 ) dir BDT ‘daki Kirgizlarin % 88.5’u KIRGIZISTAN’da , kalanlari ise ÖZBEKISTAN’da ve TACIKISTAN’da yasamaktadir.
NUFUSUN ETNIK YAPISI
KIRGIZISTAN ‘da 80’den faza etnik grup yasamaktadir. Nüfusun etnik yapisi genel olarak su sekildedir :
1 ) KIRGIZ : % 66.3
2 ) RUS : % 11.2
3 ) ÖZBEK : % 14
4 ) UKRAYNALI : % 0.8
5 ) TATAR : % 0.9
6 ) DUNGAN : % 1.1 ( MÜSLÜMAN ÇINLI )
7 ) UYGUR : % 1
8 ) TÜRK : % 0.7
9 ) KORELI : % 0.4
10 ) ALMAN : % 0.3
11 ) DIGER : % 3.3 ( KAZAK , BEYAZ RUS , ERMENI , MOLDOVALI, YAHUDI , GÜRCÜ , STONYALI , LITVANYALI )
Ülkede yerlesik Türk Nüfusu ( AHISKA ve KIRIM ) yaklasik 31000 dir.
KIRGIZISTAN’da yasayan TÜRKIYE Cumhuriyeti vatandasi sayisi yaklasik 3500’dür. Vatandaslarimizin büyük çogunlugunu ( 3000 kisi ) isçi / isveren ve özel egitim kurumlarindaki ögretmenler olusturmaktadir.
DIL
1991 yilinda bagimsizligin kazanilmasindan sonra devletin resmi dili olarak Kirgizca belirlenmistir. Ancak resmi yazismalar dahil tüm yazisma ve konusmalarda rusçanin kullanilmasi sonucu 07 ARALIK 2001 tarihinde Rusça da resmi dil olarak kabul edilmistir. 1940 yilindan itibaren de Kiril alfabesi kullanilmaya devam edilmektedir.
DIN
1- Islamiyet KIRGIZISTAN’a 16 nci ve 17 nci Yüzyil arasinda girmistir. Nüfusun % 75’i müslümandir.
2- Ülkede müslümanliktan sonra % 20 ortodoks Rus ve Ukraynalilarin inanç sistemi bulunmaktadir.
3- Bu iki dinin disinda Protestan Almanlar ve Museviler yaninda çesitli etnik topluluklarin sahip oldugu diger inanç sistemleri de mevcuttur.
ПОЗДРАВЛЯЕМ!
Руководство ОФ ‘TÜRKEL’ и коллектив редакции газеты ‘TÜRKEL’ поздравляют председателя партии “Ак жол” Казахстана Алихана Байменова с днем рождения! Желаем крепкого здоровья и дальнейшей плодотворной работы на благо общества и процветания своей страны!
С уважением,
Президент Фонда ‘TÜRKEL’ Хокума Халилова
Главный редактор газеты ‘TÜRKEL’ Рамиз Мешедигасанлы
Türk Dünyasının ünlü sanatçısı sayın Zeynep Hanlarovayla Baküde görüştük. Avustriyaya yolculuk için hazırlanıyordu.Ama bizleri kırmayarak gönül sohbetimize iştirak etti.
Türkel gazetesi:
Zeynep hanım Türkel gazetesi okuyucularının ve Dostluk Köprüsü dinleyicilerinin selamlarını iletiriz.Sizlerinde onlara olan duygu ve düşüncelerinizi anlatırmısınız ?
Zeynep Hanlarova :
Öncelikle bana selam gönderen ve selam getirenlere çok teşekkür ederim. Nerede Türk milleti varsa onları hasretle kucaklıyor ve sevgi ve saygılarımı gönderiyorum.hemen hemen dünyanın her ülkesini gezdim. Konser verdiğim salonda bir Türk gördüğüm zaman sanki 3-4 saatlik konseri ben sadece o Türk Kardeşim için veriyorum.
Türkel gazetesi:
Sayın Zeynep Hanlarova yakın zamanlarda Türkiyede de bir konseriniz oldu. O konserdeki duygularınızdan bahsedermisin?
Zeynep Hanlarova :
O anki duygu ve düşüncelerimi inanın anlatamam. Bilmiyorum konser kaç saat sürdü fark edemedim.Ben türkülerimi seslendirirken sanki beni izleyen o Türk bakişlarla selamlaşiyor, kucaklaşıyordum. Herkesin duyguları bir herkesin fikri bir ve herkesin milleti Türk milletiydi.
Türkel gazetesi:
Sayın Zeynep Hanlarova şu anda hangi işlerle meşgulsünüz.onunüzde ne gibi projeler var?
Zeynep Hanlarova :
Bildiğiniz gibi yarın yolculuğa çıkacağım ve birçok ülkeyede gidip konserler vereceğim. Bu ülkeler Avusturalya ,İsrail, Danimarka, Kanada, Almanya. İnşallah Allah nasip ederse bir gün Kırgızistana gelmeyide düşünüyorum.Hem akrabam olan Azerbaycan Büyükelçisi sayın ARİF Agaev’i ziyaret etmek hemde Türk kardeşlerimle kuçaklaşmak için mutlaka geleceğim.
Türkel gazetesi:
Peki sayın Zeynep Hanlarova en cok hangi ülkelerde konser vermekten zevk alıyorsunuz?
Zeynep Hanlarova :
Bildiğiniz gibi Türk musikisinin tadını alabilmek için Türk olmak gerek.bizim Türkülerimiz hep Türk’ü söyler.Türkülerle Türk’ü çağır.Hangi ülkede olursam olayım yeterki konserimde bir Türk gördüğüm zaman o yetiyor bana.Diğer milletleri gözlerim görmüyor.Sadece o gardaşıma söylüyorum türkülerimi.Türkülerimle Türk’ü çağırıyoruz.İşte bundan güzel bir sevda varmıdır.bundan güzel zevk varmıdır.
Türkel gazetesi:
Sayın Zeynep Hanlarova türkülerinizde hep garip kalmiş esir kalmış soydaşlarımız için Türküler söylüyorsunuz.O soydaşlarımız için ne gibi duygularınız var onlara sözlü olarak ne anlatmak istersiniz?
Zeynep Hanlarova :
Bildiğiniz gibi tarihte Türklerin başına gelmeyen kalmamıştır. Sügünlerle ızdıraplar çekmişlerdir.Bunun örneklerini 1945 deki gidip bir daha geri dönmeyen kara tren göstermektedir.Ben o sürgün edilen garip kalmış halkıma gardaşlarıma sadece ve sadece dinlerini ve dillerini unutmamalarını Türk Töresini,Türk örf ve adetlerini unutmayıp, namusları gibi korumalarını söylemek istiyorum. Hiç bir zama akıllarından çıkarmasınlarki onlar Yüce Türk Milletinin birer fertleridirler.
Yeri gelmişken, özel olarak Gazeteniz aracılığı ile Kazakistan Ahıska Türkleri’nin lideri, adını eşidip kendisini görmediğim Ziyaeddin İsmihanoğluya samimi selamlarımı iletiyorum. Onun devlet adamları ile sıkı ilişkileri sayesinde Kazakistan’da yaşamakta olan diğer Türksoylu kardeşlerim biraraya geliyor ve zorluklarını birlikde çözmeği beceriyorlar. Tek elin nesi var der Dedeler. Çalişmalarından dolayı Ziyaeddin kardeşime başarılar diler, mutlu günlerini Ahıska’lı şenliğimizle birlikte paylaşmağı arzu ederim.
Türkel gazetesi:
Sayın Zeynep Hanlarova konserlerinizde Türk’ü söyleyen türkülerimizden hangilerini sürgün edilmiş gardaşlarımız için söylüyorsunuz?
Zeynep Hanlarova :
Türkülerimizin hepsini bir anlamı ve bir yaşanmışlılığı vardır.İşte bizim türkülerimizi diğer milletlerin müziklerinden ayıran en büyük fark budur.Bizim türkülerimizde aşk vardır ,sevda vardır, vatan ve bayrak vardır hatta ızdırap vardır.Izdırap çeken sürgünlerle yok edilmek istenen ve yaban ellerde garip kalan Türk gardaşlarım için en cok “Gönlüme düşmüşsün” adlı parçamı seslendiriyorum.
Benden uzak gezen guzel
Sen gönlüme düşmüşsen
Yaman Yüreğim çalkalanır
Sen gönlüme düşmüşsen
Türkel gazetesi:
Sayın Zeynep Hanlarova türk dünyasının ünlü sanatçısısınız.Siz Zeynep Hanlarova olarak dünyadan,hayattan başka bir beklentiniz veyahut arzularınız varmı?
Zeynep Hanlarova :
Allaha şükürler olsun şahsim olarak hiçbirşey istemiyorum. İsteğim Bütün Türk milletinin istediği gibi Allah yüce Türk Milletini her türlü belaya karşı korusun.Her zaman Türk milletinin yüzünü güldürsün. Ayrıca bizleri unutmayarak selam ve sevgilerini gönderenlere kucaklar dolusu Türkü sıcaklığında sevgilerimi gönderiyor,Türk milleti için çalışanlara Allah yradımcıları olsun diyorum.
Ropörtajimizin sonunda Zeynep Hanlarova bizlere ” Gönlüme Düşmüşsün” adlı parçayı seslendirerek bizleri berhudar etti.Kendisine Türkel Gazetesi olarak teşekkür ediyor,Türk Dünyası için çalışmalarının devamını diliyoruz.
Bugün 4 Nisan 2004… Rahmet Sana Başbuğum!…
Nice destanlar, nice sagular yazıldı ardından… !…
Nice destanlar, nice sagular yazıldı ardından… Ama bütün güzel evlatları içinden, bir başka güzel evladı olan Ozan Arif, yıllar sonra, bir 4 Nisan’da bakın nasıl dertleşti ‘Başbuğumuz’la…
Başbuğum bak yine başına geldim,
Bakıyorum amma sen gel bana sor.
Dert dökmeye mezar taşına geldim,
Döküyorum amma sen gel bana sor.
[…] 101) TÜRKLÜĞÜN HAKİMİYET SEMBOLÜ : ÇİFT BAŞLI KARTAL […]
TÜRKLÜĞÜN HAKİMİYET SENBOLU OLAN ÇİFT BAŞLI KARTALIN ,GENÇLERİ LERDEN ZİYADE ORTA YAŞLILARDA VE YAŞLILARDA BİLMEZLER.BU ARAŞTIRMAN ÖRNEK ARAŞTIRMADIR.HERHAL EMİN OKTAY’IN,NİYAZİ AKŞİT’İNTARİH KİTAPLARINDA ARANMASI ZAMAN KAYBIDIR.iBRAHİM KAFEOĞLU’NDA BULABİLİRSİNİZ.DÖNEMİMİZDEN BAHSEDİYORUM.gENÇ ARAKADAŞLAR yILMAZ BEY’İN BU ÇALIŞMALARI BENCE BİR NİMETTİR.Mutlaka faydalanmanız gerekmektedir.O’nu hepimiz takip ediyoruz.tarihin en ayrıntılarını önümüze sürmektedir.Ben şahsi adıma önce sağlığını diliyorum,teşekkürümü bir borç biliyorum.Unutmayalık ki,tarihi iyi bilmiyen,siyasette yapamayacağı gibi politikalarda üretemez.Tarihden bana ne ne işime yarar gibi düşünceler geçerliliğini yitirmiştir.Bendeniz edebiyatçı ve hataplik kişiliğimle tarihi bilgilerimi harmanladığım zaman gerek konferenslar ve gerekse topluma hitabat şekillerim etkili olmaktadır.İki aydır kuzey doğu bölgelerinde araştırma içindeğidim.Emaillerim 13bin küsür olmuştu.Yılmaz Bey’in dışında akademisiyenleri seçerek diğerlerini okumadan silip atıyorum.Bilgi kirliliği hat safada.Hele birde terbiyeden uzak yazılar mevcuttur.ikaz edilmelerine karşın devam ediyorlar.Yararlanmayı bilmediklerinden dolayı çirkin yazılar ,fındık kabuğunu doldumayar yersiz boş düşünceler.İnsanların okumadığını araştırmadığını göstermektedir.GNÇ ARAKADAŞLAR YAZILARINIZI KISI ÖZ YAZINIZ.YAZIYI UZATTIĞINIZDA İFADE BOZUKLUKLARI OLUŞUYOR,ANLAM KAYMALARI VE TÜMCELERDE AKIŞLIK,AÇIKLIK,DURULUK,SADELİK,İÇERİKLİK OLMUYOR.YAZILARINIZDA TÜRKÇE VE TÜRK DİLİNE ÖNEM VERMENİZ OKUYANI TATMİN EDECEKTİR.Teşekkürler.Acaroğlu
ben çok beğendim derslerime yardımcı oldu ben bayılıyorum bu siteye ben 7. sınıfa gidiyorum çok mutluyum saol:)ben öğrenciyim seni sevgilerle anıyorum:)
GENÇ ARAKADAŞLAR YAZILARINIZI KISI ÖZ YAZINIZ.YAZIYI UZATTIĞINIZDA İFADE BOZUKLUKLARI OLUŞUYOR,ANLAM KAYMALARI VE TÜMCELERDE AKIŞLIK,AÇIKLIK,DURULUK,SADELİK,İÇERİKLİK OLMUYOR.YAZILARINIZDA TÜRKÇE VE TÜRK DİLİNE ÖNEM VERMENİZ OKUYANI TATMİN EDECEKTİR.Teşekkürler.ÖZEN
TÜRKLÜĞÜN HAKİMİYET SENBOLU OLAN ÇİFT BAŞLI KARTALIN ,GENÇLERİ LERDEN ZİYADE ORTA YAŞLILARDA VE YAŞLILARDA BİLMEZLER.BU ARAŞTIRMAN ÖRNEK ARAŞTIRMADIR.HERHAL EMİN OKTAY’IN,NİYAZİ AKŞİT’İNTARİH KİTAPLARINDA ARANMASI ZAMAN KAYBIDIR.iBRAHİM KAFEOĞLU’NDA BULABİLİRSİNİZ.DÖNEMİMİZDEN BAHSEDİYORUM.gENÇ ARAKADAŞLAR yILMAZ BEY’İN BU ÇALIŞMALARI BENCE BİR NİMETTİR.Mutlaka faydalanmanız gerekmektedir.O’nu hepimiz takip ediyoruz.tarihin en ayrıntılarını önümüze sürmektedir.Ben şahsi adıma önce sağlığını diliyorum,teşekkürümü bir borç biliyorum.Unutmayalık ki,tarihi iyi bilmiyen,siyasette yapamayacağı gibi politikalarda üretemez.Tarihden bana ne ne işime yarar gibi düşünceler geçerliliğini yitirmiştir.Bendeniz edebiyatçı ve hataplik kişiliğimle tarihi bilgilerimi harmanladığım zaman gerek konferenslar ve gerekse topluma hitabat şekillerim etkili olmaktadır.İki aydır kuzey doğu bölgelerinde araştırma içindeğidim.Emaillerim 13bin küsür olmuştu.Yılmaz Bey’in dışında akademisiyenleri seçerek diğerlerini okumadan silip atıyorum.Bilgi kirliliği hat safada.Hele birde terbiyeden uzak yazılar mevcuttur.ikaz edilmelerine karşın devam ediyorlar.Yararlanmayı bilmediklerinden dolayı çirkin yazılar ,fındık kabuğunu doldumayar yersiz boş düşünceler.İnsanların okumadığını araştırmadığını göstermektedir.GNÇ ARAKADAŞLAR YAZILARINIZI KISI ÖZ YAZINIZ.YAZIYI UZATTIĞINIZDA İFADE BOZUKLUKLARI OLUŞUYOR,ANLAM KAYMALARI VE TÜMCELERDE AKIŞLIK,AÇIKLIK,DURULUK,SADELİK,İÇERİKLİK OLMUYOR.YAZILARINIZDA TÜRKÇE VE TÜRK DİLİNE ÖNEM VERMENİZ OKUYANI TATMİN EDECEKTİR.Teşekkürler
Türk Dünyasının ünlü sanatçısı sayın Zeynep Hanlarovayla Baküde görüştük. Avustriyaya yolculuk için hazırlanıyordu.Ama bizleri kırmayarak gönül sohbetimize iştirak etti.
Türkel gazetesi:
Zeynep hanım Türkel gazetesi okuyucularının ve Dostluk Köprüsü dinleyicilerinin selamlarını iletiriz.Sizlerinde onlara olan duygu ve düşüncelerinizi anlatırmısınız ?
Zeynep Hanlarova :
Öncelikle bana selam gönderen ve selam getirenlere çok teşekkür ederim. Nerede Türk milleti varsa onları hasretle kucaklıyor ve sevgi ve saygılarımı gönderiyorum.hemen hemen dünyanın her ülkesini gezdim. Konser verdiğim salonda bir Türk gördüğüm zaman sanki 3-4 saatlik konseri ben sadece o Türk Kardeşim için veriyorum.
Türkel gazetesi:
Sayın Zeynep Hanlarova yakın zamanlarda Türkiyede de bir konseriniz oldu. O konserdeki duygularınızdan bahsedermisin?
Zeynep Hanlarova :
O anki duygu ve düşüncelerimi inanın anlatamam. Bilmiyorum konser kaç saat sürdü fark edemedim.Ben türkülerimi seslendirirken sanki beni izleyen o Türk bakişlarla selamlaşiyor, kucaklaşıyordum. Herkesin duyguları bir herkesin fikri bir ve herkesin milleti Türk milletiydi.
Türkel gazetesi:
Sayın Zeynep Hanlarova şu anda hangi işlerle meşgulsünüz.onunüzde ne gibi projeler var?
Zeynep Hanlarova :
Bildiğiniz gibi yarın yolculuğa çıkacağım ve birçok ülkeyede gidip konserler vereceğim. Bu ülkeler Avusturalya ,İsrail, Danimarka, Kanada, Almanya. İnşallah Allah nasip ederse bir gün Kırgızistana gelmeyide düşünüyorum.Hem akrabam olan Azerbaycan Büyükelçisi sayın ARİF Agaev’i ziyaret etmek hemde Türk kardeşlerimle kuçaklaşmak için mutlaka geleceğim.
Türkel gazetesi:
Peki sayın Zeynep Hanlarova en cok hangi ülkelerde konser vermekten zevk alıyorsunuz?
Zeynep Hanlarova :
Bildiğiniz gibi Türk musikisinin tadını alabilmek için Türk olmak gerek.bizim Türkülerimiz hep Türk’ü söyler.Türkülerle Türk’ü çağır.Hangi ülkede olursam olayım yeterki konserimde bir Türk gördüğüm zaman o yetiyor bana.Diğer milletleri gözlerim görmüyor.Sadece o gardaşıma söylüyorum türkülerimi.Türkülerimle Türk’ü çağırıyoruz.İşte bundan güzel bir sevda varmıdır.bundan güzel zevk varmıdır.
Türkel gazetesi:
Sayın Zeynep Hanlarova türkülerinizde hep garip kalmiş esir kalmış soydaşlarımız için Türküler söylüyorsunuz.O soydaşlarımız için ne gibi duygularınız var onlara sözlü olarak ne anlatmak istersiniz?
Zeynep Hanlarova :
Bildiğiniz gibi tarihte Türklerin başına gelmeyen kalmamıştır. Sügünlerle ızdıraplar çekmişlerdir.Bunun örneklerini 1945 deki gidip bir daha geri dönmeyen kara tren göstermektedir.Ben o sürgün edilen garip kalmış halkıma gardaşlarıma sadece ve sadece dinlerini ve dillerini unutmamalarını Türk Töresini,Türk örf ve adetlerini unutmayıp, namusları gibi korumalarını söylemek istiyorum. Hiç bir zama akıllarından çıkarmasınlarki onlar Yüce Türk Milletinin birer fertleridirler.
Yeri gelmişken, özel olarak Gazeteniz aracılığı ile Kazakistan Ahıska Türkleri’nin lideri, adını eşidip kendisini görmediğim Ziyaeddin İsmihanoğluya samimi selamlarımı iletiyorum. Onun devlet adamları ile sıkı ilişkileri sayesinde Kazakistan’da yaşamakta olan diğer Türksoylu kardeşlerim biraraya geliyor ve zorluklarını birlikde çözmeği beceriyorlar. Tek elin nesi var der Dedeler. Çalişmalarından dolayı Ziyaeddin kardeşime başarılar diler, mutlu günlerini Ahıska’lı şenliğimizle birlikte paylaşmağı arzu ederim.
Türkel gazetesi:
Sayın Zeynep Hanlarova konserlerinizde Türk’ü söyleyen türkülerimizden hangilerini sürgün edilmiş gardaşlarımız için söylüyorsunuz?
Zeynep Hanlarova :
Türkülerimizin hepsini bir anlamı ve bir yaşanmışlılığı vardır.İşte bizim türkülerimizi diğer milletlerin müziklerinden ayıran en büyük fark budur.Bizim türkülerimizde aşk vardır ,sevda vardır, vatan ve bayrak vardır hatta ızdırap vardır.Izdırap çeken sürgünlerle yok edilmek istenen ve yaban ellerde garip kalan Türk gardaşlarım için en cok “Gönlüme düşmüşsün” adlı parçamı seslendiriyorum.
Benden uzak gezen guzel
Sen gönlüme düşmüşsen
Yaman Yüreğim çalkalanır
Sen gönlüme düşmüşsen
Türkel gazetesi:
Sayın Zeynep Hanlarova türk dünyasının ünlü sanatçısısınız.Siz Zeynep Hanlarova olarak dünyadan,hayattan başka bir beklentiniz veyahut arzularınız varmı?
Zeynep Hanlarova :
Allaha şükürler olsun şahsim olarak hiçbirşey istemiyorum. İsteğim Bütün Türk milletinin istediği gibi Allah yüce Türk Milletini her türlü belaya karşı korusun.Her zaman Türk milletinin yüzünü güldürsün. Ayrıca bizleri unutmayarak selam ve sevgilerini gönderenlere kucaklar dolusu Türkü sıcaklığında sevgilerimi gönderiyor,Türk milleti için çalışanlara Allah yradımcıları olsun diyorum.
Ropörtajimizin sonunda Zeynep Hanlarova bizlere ” Gönlüme Düşmüşsün” adlı parçayı seslendirerek bizleri berhudar etti.Kendisine Türkel Gazetesi olarak teşekkür ediyor,Türk Dünyası için çalışmalarının devamını diliyoruz.
ohbe sayenizde ödevimi yapabildim çok saol
bu site olmasaydı ödevimi yapamazdım
bu site olmasaydı hocadan dayak yecekdim çokkkkkkkkkkkkkkkkkkk SAGOLUN
çok güzel bir site burası bu site olmasaydı odevimi yapamaz hocadan ve sözlüden ‘1’ alırdım:d:d
bu site ödevime yardımcı oldu hiç olmassa
ben çift başlı kartalın anlamını biliyorum.çift başlı kartal selçuklu ablemi tek başlı şahin kuşu ise mengücek ablemi olarak bilinir.şahinin başı öne egiktir mengücekler bu yolla selçuklulara baglılıklarını ve saygısını ifade ederler.çift başlı kartalın başı biri doguya biri batıya bakar.bu durum dogunun ve batının hakimi türkler oıldugunu sembolize eder.ayrıca çift başlı kartal güç kuvvet kudret özgürlük ve bagımsızlı ifade eeder.
Ne mutlu bu ülkeye ki,hala öğrencilerine bu siteyi referans alabilecekleri ödevleri veren öğretmenleri var!!!
İçimizdeki umudu canlı tutan bu aziz eğitim gönüllülerine en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum…
ben bu çift başlı kartal lar çok yerde kullanılıyor bu yüzden bu kartal çok önemli galiba
bEN BU ÇİFT BAŞLI KARTTALI ÇOK YERDE GÖRDÜM LÜTFEN BİRİ BANA BUNUN NE OLDUĞUNU SÖYLEYE BİLİRMİ?
vallahi çok ama çok teşekkür ediyorum siz olmasaydınız ben ödevimi asla yapamazdım tşkkrlr
saolun ödevime çok yardım ettiniz thank you
bu benim işime yaramaz bana resim lazım ama çok resim yinede bunlarıda çıkartırıcağım
enazından odevim bitti
sağolun ödev bitti
yaaaaa bu bilgi tam aradığım gibi ama çooooooookkkkk uzun ben 7. sınıfa gidiyorummm kısa bi bilgi istemiştim yazıcımız yokk o yüzden karşımızdaki kırtasiyeden çıkarttırıyorummmmmm bide kısa bilgi yazsanızz ne olur ahhhh ahhhhhhh artık özetleyip yazcam başaka çare yokkk!!!
çok gzl bir site yarayışlı ödevim için işime yaradı teşekkürler….
çok güzel yazmışın abi ben bir öğrenci olarak tebrik ediyorum.
çok teşekkür ederim
selam arkadaşlar öncelikle şunu söyleyeyim çift başlı kartal selçuklunun figürüdür bildiginiz gibi ama bu gün günümüzde bu bu figürü şu illerimiz kullanıyor …erzurum,konya..diyarbakır..ama bilinmiyen bir gerçekte varki bu sembolü ERZİNCANDA KULLANIYOR VE BUNU SADECE LAF OLSUN DİYE DEGİL TARİHİNE ÖNEM VEREN BİR MİLLET OLDUGUMUZ İÇİN AMA GÜNÜMÜZDE ELİMİZDE ESER YOK BUNU İSBAT EDECEK AMA MENGÜCEKLİLER TARİHİNİ ARAŞTIRIRSANIZ ANLARSINIZ ONLARIN HANGİ İLLERDEYAŞADIGINI.VE FİGÜRLERİNİ …ŞÖYLE SÖYLİYEYİM MENGÜCEKLİLER ERZİNCANDA YAŞAMIŞ BİR TÜRK BEYLİGİDİR VE SELÇUKLU BOYLARINDANDIRLAR …FAKAT ERZİNCAN İLİMİZDE ÇOK DEPREMLER YAŞADIGINDAN ESERLER GÜNÜMÜZE GELMEMİŞTİR FAKAT DİGER BEYLİK OLANDİVRİGİ BEYLİGİNDE GÖREBİLİRSİNİZ BU FİGÜRLERİ
Andolunun Hititlerden önceki sakinleri Hattilerdir ‘Eti’ kelimesi Hititleri deyil Hattileri ifade eder. Hattiler asyadan anadoluya gelen türk kökenli kavimler beylikleriydi anadolu Hatti veye Hattuşaş ülkesi diye tarihte bilinir.
HATTİ>>H-ATTİ-ATİ>>>’ETİ’-Tİ
AYRICA GASK’LAR (KAŞKA’LAR) SÜMERLER VE HATTİLER AYNI KÖKENLİ PROTO -TÜRKTÜR.
güzel
türklerde,kartal önemli simgelerden biri olmuştur. hatta kartalı evcilleştirip tafşan avında kullanıyordular bu kültür hala süldürülor bozkırlarda. eski türkler kartal önemli simgeler arsındadır
ya bizim bundan ödev var…
ayrıca ttk nin de ambleminde çift başlı kartal var…
ödevim vardı sayenizde yaptım çok teşşekür ediyorum(ödevi olanlar 7.sınıflar galiba):D
SAOLUN TŞK ETTİM YARDIMCI OLDU ÖDEWİME 🙂
SAOLUN ÖDEWİM VARDI YAPTM 😛
bu çok güzel ağzım açık kaldı neredeyse
çok güzel.
lazım oldu 🙂
bu sembol polislerin ambleminde de var
ben ferdi guven arkadaslar cıft baslı kartalın tam olarak ne anlama geldıgını bılmıyordum sadece Selcukhana aıt oldugunu bılıyordum. bu sıte sayesınde bende bılgılenmıs oldum;sunmus oldugunuz bu tarıhımızı bızlerı ydınlatıgınız ıcın tesekurlerımı ve sukranlarımı sunarım.
cook saolun 🙂
ÇOK SAĞOL BE ABİ
Dün iki saatte bulamamıştım bugün on dakkada buldum.
çift başlıklı kartal senbolü polis in armasında da vardır neden böle bilgi paylaştım bu aralara ögrencilere sorulur ondan anlama TÜRKMİLLETİNİN YENİLMEZLİNİ senbol ediyor
Olcay Özcan kardesim, yazdiklarini katiliyorum bir cok kanit olmasina karşın tam yüzeye cikartilip ortaya getirilmis degiller,
Ayrica Nece Hititlerden önceki uygarlik Hattiler ise, Sümer-Akad’dan önceki uygarlik ise Subar(Sumar) lar’dir, Hindu yaltagi sözde Avrupalilar Sümerler’deki dil yapisi kendilerine dört’de biri kadar bile yakin olsa iste Avrupa uygarligi Sümerler diye ne yapacaklarina bilemiyecekler tarihi bastan yazalim diyecekler, ancak Sümer uygarligin dil yapisi en yakin olan dil Türk dili’dir, iste her tasin altindan Türk cikinca parmaklarini tasin altina bile sokmaya korkan sözde avrupalilar, ile onlarin yalakalari Türklügünü unutmus yada yitirmis bitakim onursuz kisiler zamanla kendi özünden uzaklasmis bu toplumun uygarliginin carpitilmasi sonucu bir Sümer-Akad tarihi yeryüzünde kabul ettirmislerdir, Türk gecmisi ört bas edilmistir, ediliyorda!…
[…] Başlı Kartal’dır. Diğer çift başlı kartal motifleri içeren bayrak ve sembolleri buraya tıklayarak görebilirsiniz. Göktürk Devleti’nin Bayrağı Bozkurt Kafasıdır. […]
ödewime gerekliydi yaqptım weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee 100 aldım
YAŞASİN BOTON TÜRK DONYASİ YAŞASİN AZƏRBAİCAN
çok saolun ödevime fazlasıyla yardımcı oldu teşekür ederim :)))
cok tesekkur ederım bızlerı aydınlattıgınız ıcın.supersınız.
bana selçuklu bayragında çift başlı kartal neyi semböl eder olcaktı………
ayrıca çift başlı kartalı riposte parfüm amblemide de kulanılmıştır. http://www.riposteparfum.com
canım abilerim ablalarım.bunu neden bizlere öğretmiyorsunuz.yazık değilmi bizlere, bize başkaları unutturuyor sizin göreviniz hatırlatmak. taki 1-2 haftaya kadar ben bunu ilmunati sembolüdür her yeri nasıl istila etmişlerkorkusuyla yaşıyordum sivas valiliğinde bile bu amblem var nerdeyse her yerde. 2 tane erkek bebeğim var. bunu onların simgesi yapacağım inşallah. teşekür ederim.heryere bırakın bu bilgileri. herkez görsün milletimizi ve süregelen tılsımımızı
aslımın: böyle derin ve geniş aslımın olmasından dolayı gurur duyuyorum ve tabiki sizler ve bizler gibi hala bu nesili sürdürmek isteyen insanların olması mutluluk veriyor. boşunamı yok edilemiyoruz.
Muhteşem bir yazı olmuş. Çift başlı kartal hakkında çok doyurucu bir yazı olmuş. Teşekkürler.
Gezilecekyerler.com
butun simvollar annunakilere mexsusdur.sorushacaqsiniz ki bes annunakilerin yerdeki meskeni hardadir7.annunakilerin yerdeki meskeni azer baycanin shimal-qerinde yerleshen ilisu kendindedir.anadolu diline cox yaxin bir dilde danishan bu millet 7000-min il evvel ilisudan indiki iraq erazisine koc ederek sumer medeniyyetini yaratmishlar.gederken ozlerinin eski yurdlarindaki daq qabartmalarini tabletler sheklinde aparmishlar.buqabartmalari ise arablar islami yayarken taninmaz hala salmishlar.gederken toponimleri de aparmishlar.aleksandr duma iki defa ilisuya gelmishdir.bele cixir ki o sumerlerin yerini bilirmish.rus cari aleksandr ilisu sultanliqinin tarixini oyrenmeyi qadaqan etmishdir.bu vaxta kimi tariximizi oyrenen olmamishdir.eger turkler tariximizi oyrenseler bilecekler ki onlar orta asiyadan yox – kafkazdan gelmishler.boz qurdun daq qabartmasi bele burdadir.dunyanin bizden xeberi yoxdur.dahiler yetiren bu xalqdan tekce sovet devrinde 150-den cox alim cixmishdir.dilimiz getdikce oz yerini azeri turkcesine vermekdedir.eger buishle maraqlanmasalar sonra ilisulularin sumerlerin ecdadlari olduqunu subut etmek mumkun olmayacaq.