867) Uzay Madenciliği Başlıyor

Yayin Tarihi 11 Temmuz, 2016 
Kategori KATEGORİLENMEMİŞ

Uzay madenciliği başlıyor.

Dünya asteroidlerden maden çıkarmak için hazırlık yapıyor

Bilim insanları dünya kaynaklarına alternatif kaynaklar bulmak için gözünü uzaya, asteroidlere dikti. Bir yandan petrol savaşları, diğer yandan maden kaynaklarının gitgide azalması derken şimdilerde asteroidlerden maden çıkarma fikri gittikçe yaygınlaştı ve artık bunun hazırlıkları yapılıyor.

Lüksemburg oldukça büyük ve güçlü bir ekonomiye sahip,maden konusunda oldukça deneyimli. Ekonomisini istikrarlı tutmak için ise sürekli yeni ve sadece ekonomi açısından bakacak olursak akılcı hamleler yapıyor. Son örneklerden biri olarak Skype, eBay ve Jajah gibi tanınmış internet şirketleriyerel ya da uluslararası genel merkezlerini Lüksemburg’a taşıdılar.

Anlaşılan o ki Luxemburg’un yeni hamlesi olan asteroid madenciliği üzerinde uzun uzun düşünüp taşınmışlar.Asteroid madenciliği teknolojisinin kalbi ise ABD’de atmakta olduğu için Luxemburg hükûmeti ABD’ye asteroid madenciliğinin bir an önce başlaması için çağrıda bulunmuş.

Günümüzde uzay çöpleri gittikçe artıyor. Uzayda madencilik yapmanın dünyada madencilik yapmaktan çok daha ağır sonuçları olabilir. Dünya’daki doğal dengeyi bozmak bile içinde bulunduğumuz 6. kitlesel yok oluş dönemini oldukça hızlandırmış durumda iken uzayın doğasına dokunulmasının sonuçları bize ne getirecek zaman gösterir.

Fakat şunu da belirtmek gerekir ki Kardashev Cetveli (Evrendeki olası medeniyet seviyelerini gösteren çizelge) dikkate alındığında bu olay küçük bir “medeniyet sıçraması” olarak görülebilir. Geldiğimiz noktada hâlâ gıdamızı hayvanları öldürerek ya da sömürerek, enerjimizi ise suları kullanarak ya da toprağın altından çıkardığımız için henüz bir medeniyet sayılmayız. Bu cetvele göre enerjimizi uzaydan, başka galaksilerden ya da güneşten almaya başladığımız zaman bu bahsi geçen medeniyetler cetveline girmeyi başarmış olabileceğiz.

image001

Göktaşı madenciliği ile alakalı gelişmelerin detayları ise şu şekilde :

Uzay madenciliği için yeni teknolojileri destekleyeceğini söyleyen Lüksemburg, bu alanda faaliyet gösteren özel şirketlere doğrudan yatırım yapabileceğini belirtti. Uzay madencileri için ise ülkede yeni bir yasal altyapı da oluşturulacak.

Lüksemburg’un uzay madenciliği programına Avrupa Uzay Ajansı’nın eski başkanıJean-Jacques Dordain danışmanlık yapacak. Uzay madenciliğinin artık Jules Verne romanlarından çıkıp gerçeğe dönüştüğünü söyleyen Dordain, asteroitlere uzay araçları gönderip çıkarılan değerli minerallerin Dünya’ya döndürülmesinin artık mümkün hale geldiğini söyledi. ABD’de pek çok şirketin uzay madenciliği alanındailerleme kaydettiğini vurgulayan Dordain, Avrupalı şirketleri bu alanda yatırım yapmaya çağırdı. Dordain, “ABD’de asteroidlerden maden çıkarma konusunda birçok ilerleme kaydedildi. Avrupa’nın da adım atmasının zamanı gelmiş durumda. Lüksemburg’un bayraktarlık yapmasından son derece mutluyum” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Deep Space Industries ve Planetary Resources adlı şirketler, madencilik için uygun asteroitleri tespit edip değerli mineralleri çıkarabilecek uzay araçlarını tasarlama aşamasında.

UZAY MADENCİLİĞİ NEDİR ?

Uzay madenciliği asteroitlerden ve dünyaya yakın küçük gezegenlerden hammadde çıkarılması işlemine verilen isimdir. Asteroitlerden mineral ve gaz, uzayda inşa edilecek yapılarda kullanmak üzere demir, nikel ve titanyum, astronotların bu yapılarda çalışmalarını devam ettirebilmek için gerekli su ve oksijen, roket yakıtı için hidrojen ve oksijen temin etmek gibi hedefleri içermektedir.

Uzay araştırmalarında “yerinde kaynak temini” olarak nitelendirilmekte olup, spekülasyonlara göre dünya üzerinde belli bir süre sonunda tükenecek olan madenlere karşılık, bunların uzaydan ikame edilmesi öngörülüyor.

MADENCİLİK İÇİN UYGUN ASTEROİTLER

Uzayda madencilik yapılabilecek, daha doğru bir deyimle üzerinde bulunan doğal kaynakların dünyaya taşınabileceği 3 çeşit asteroit bulunmaktadır. Bunlardan C tipi asteroitler, güneş sisteminde en çok bulunanlardır. C tipi asteroidler karbon ve su içeren mineraller bakımından zenginlerdir. Ayrıca çok miktardaorganik karbon, fosfor ve gübreleme amacıyla kullanılabilecek temel bileşenleri de barındırırlar. Bu asteroitlerde su bulunması gidecek olan uzay aracının yakıtını sağlayabilmesi için de uygun ortam oluşturmaktadır.

S tipi asteroitler, kayalık yapıya sahiplerdir temel olarak demir ve magnezyum silikatları içerirler. Ayrıca yapılarında nikel, kobalt, platin, rodyum ve altın bulundururlar. M tipi asteroitler, nadir kayalardır. Ancak S tipine kıyasla 10 kat daha fazla metal içerirler. Genellikle elektronikte kullanılan madenleri bünyelerinde barındırırlar.

UZAY MADENCİLİĞİ YASALARI HAZIR

ABD Senatosu, geçen yıl asteroitlerden çıkarılacak değerli minerallerin mülkiyet hakkının kimde olacağına dair yasal düzenlemeyi tamamlamış ve kabul etmişti.

Her ne kadar yasaya karşı çıkan bazı kesimler, uzayda mülkiyet iddia etmenin Birleşmiş Milletler’in (BM) 1967’de kabul ettiği Dış Uzay Anlaşması’na aykırı olduğunu söylese de, Lüksemburg’un Ekonomi Bakanı uzay madenciliğinin tamamen yasal olduğunu söylüyor.

Ekonomi Bakanı François Bausch, “Mevcut düzenlemeler uzay ve gök cisimleri ile ilgili bir mevzuat. Ancak uzaydaki minerallere dair bir düzenleme yok” diyor.

Uzay madenciliğini uluslararası sularda balık avlamaya benzeten Bausch, “Balıkçılar avladıkları balığın mülkiyetine sahip olur ancak okyanusun mülkiyetini alamaz” hatırlatmasını yapıyor.

image002

EKONOMİK ANALİZLER

Halihazırda, asteroidlerden çıkarılacak madenin kalitesi, masraflar ve maden çıkarmak için gerekli ekipman net olarak bilinmiyor. Ekonomik analizlere göreasteroitten çıkarılacak madenlerin dünyaya getirilmesi için harcanan masraf pazar fiyatını karşılamıyor ve halihazırdaki uzay kargo masraflarının çok fazla olması yüzünden yatırımcıların pek ilgisini çekmiyor. Fakat madenler için potansiyel market belirlenebilir ve kar elde edilebilir. Örneğin uzay turizminde kullanılacak yörüngedeki roketler için birkaç ton suyun taşınması çok büyük kar sağlayabilir.

1997 yılında, çapı 1.6 km olan küçük metalik bir asteroitte 20 trilyon dolardan fazla değerde endüstriyel metal olduğu söylentileri çıktı. Daha küçük bir M tipi asteroit iki milyar ton demir-nikel madeni içerebilir. 16 Psyche isimli asteroitin 1.7×1019 kg nikel-demir içerdiğine inanılıyor ve bu miktar dünyanın üretim ihtiyacını birkaç milyon yıl karşılayabilir.

Planetary Resources firması 30 metre uzunluğundaki bir asteroitten elde edilecek platinin 25-50 milyar dolar değerinde olduğunu iddia etse de, ekonomistler dünya dışından getirilecek değerli metallerin fiyatları çok düşürebileceğini söylüyorlar.

http://www.ilgincbirbilgi.com/

 

Paylaş:

Yorumlar

“867) Uzay Madenciliği Başlıyor” yazisina 1 Yorum yapilmis

  1. BİLİM TEKNOLOJİ *** Uzay madenciliği başlıyor, Dünya asteroidlerden maden çıkarmak için hazırlık yapıyor | Cumhuriyetimiz İçin yorum tarihi 11 Temmuz, 2016 19:56

Yorum yap