44) ULUS DEVLETİ YIKIN !
Yayin Tarihi 11 Ocak, 2008
Kategori BASIN-YAYIN
Başbakan Erdoğan’ın 5 Kasım ziyaretiyle başlayan ve Cumhurbaşkanı Gül’ün temaslarıyla devam eden süreci değerlendiren uzmanlar, “ABD’nin aklından geçen, Türkiye’nin ulus devlet yapısının farklı bir biçimde anayasa değişikliğiyle yeniden yorumlanması” yorumunu yaptı.
YENİÇAĞ’ın manşetleri cevabını buluyor. Türkiye’ye karşı tutum değiştiren ABD, karşılığında PKK için siyasi çözüm, Barzani-Talabani’yi tanıma ve enerjide işbirliği istiyor.
Anayasa değişikliğiyle ULUS DEVLETİ YIKIN
Erdoğan’ın 5 Kasım’daki ziyaretiyle başlayan ve Gül’ün temasları ile devam eden süreçte ABD’nin Türkiye’den beklentileri gün yüzüne çıktı
Dr Özcan: Amerika’nın aklından geçen, Türkiye’nin ulus devlet yapısının farklı bir biçimde Anayasa değişikliği ile beraber yeniden yorumlanması
Uzmanlara göre, ayrıca Barzani ile de görüşülmesini isteyen ABD, Türkiye’nin PKK sorununa Kuzey Irak’la beraber bir çözüm bulmasını bekliyor
Başbakan Erdoğan’ın 5 Kasım’da ABD Başkanı Bush’la yaptığı görüşme ile gündeme gelen sorular cevabını buluyor. Amerika’nın tutum değişikliğinin ardından üç neden ortaya çıktı. Birincisi; ulusal devletin yıkılması, ikincisi; peşmerge yönetimi ile diyaloga geçilmesi, üçüncüsü ise; terör örgütü PKK’ya siyasi af… Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) araştırmacısı Dr. Nihat Ali Özcan, Gül’ün ziyaretinin, Başbakan Erdoğan’ın 5 Kasım’daki ziyaretiyle oluşan ilişkileri “yumuşatma eğilimini” teyit ettiğini belirtti. “ABD’nin kafasında bir fikir olduğunu tahmin ediyoruz” diyen Ali Nihat Özcan şöyle devam etti: “Ama bu fikir, Türkiye’nin kendi siyasal, anayasal ya da Cumhuriyetin temel nitelikleriyle ne kadar uyuşur, o da ayrı bir tartışma konusu. Çünkü büyük ihtimalle ABD’nin aklından geçen, Türkiye’nin ulus devlet yapısının farklı bir biçimde anayasa değişikliğiyle beraber yeniden yorumlanması.”
Derviş de ekipte
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyarette bulunduğu ABD’de, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile de biraraya geldi. Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Baki İlkin’in konutunda düzenlenen özel akşam yemeğine, Gül ve Ban ile eşlerinin yanı sıra, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve eşi ile BM Kalkınma Programı Başkanı ve bir dönem Türkiye’de ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Kemal Derviş de yer aldı.
Peşmerge ile görüşün
Brookings Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunun Türkiye programının direktörü Ömer Taşpınar, Washington yönetiminin terörle mücadelede Türkiye’den askeri yöntemlerin yanında diplomatik ve siyasi girişimler yapmasını beklediğini belirtti. “Bir an evvel sadece Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani değil, Neçirvan Barzani’nin de Türkiye’de ağırlanması, yani Türk yetkililerin Neçirvan Barzani ile doğrudan görüşmesi bekleniyor” diyen Taşpınar, ABD’nin PKK’ya karşı af ya da eve dönme yasasının çıkarılmasına destek verdiğini belirtti.
Birşey istiyorsanız karşılığını verirsiniz
Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Gül ile Bush arasında “pazarlık” yapıldığı iddialarına ilişkin olarak şöyle dedi: “Eğer bir şey istiyorsanız ABD’den, bir gün siz de bir şey yapacaksınız, devletler arası ilişkilerde bundan daha doğal bir şey olmaz.”
İşte o açıklamalar
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Beyaz Saray’da ABD Başkanı George Bush ile temaslarının ardından konakladığı otelde Türk gazetecilere yönelik düzenlediği basın toplantısında şunları söylemişti:
* Ziyaretin amacı, iki müttefik arasındaki ilişkilerin pekiştirilmesi ve önümüzdeki yıllara taşınmasıdır. Gayet faydalı geçmiştir. Memnun ayrılıyorum.
İlişkilerimizi ele aldık
* Bugünkü görüşmelerde ikili ilişkimizi ele aldık. Stratejik ilişkilerin devam edeceğini konuştuk.
* Terörle mücadeledeki kararlılığımızı yineledik ve PKK’ya karşı çalışmalarımızın sonuna kadar devam edeceğini dile getirdik.
ABD ile çalışacağız
* Irak’taki istikrarın önemine dikkat çektik. Irak’ın güvenliği bizim için de önemlidir. Irak’taki istikrar Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Bu konuda ABD ile çalışmaya devam edeceğiz.
* Enerji önemli bir konuydu. Türkiye’nin etrafından ve üzerinden geçen enerji hatları var. Geniş bir şekilde enerji güvenliğini konuştuk.
PKK’ya silah verene yükümlülüğünü hatırlatmışlar
Dışişleri Bakanı ve Baş müzakereci Ali Babacan, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın, terör örgütü PKK’ya silah ve mayın satan veya veren ülkelerle ilgili soru önergesine verdiği cevapta, terör örgütünün saldırılarında kullandığı mayın, silah ve diğer teçhizatını yasadışı yollardan temin etme çabalarının ilgili kurumlarca araştırıldığını belirtti. Bu araştırmaların neticesinde elde edilen bilgilerin, Dışişleri Bakanlığınca söz konusu kurumlarla eşgüdüm halinde değerlendirildiğini bildiren Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Babacan, şunları kaydetti: “Aralarında ABD ile İtalya’nın da bulunduğu ülkelerin yetkililerine terörle mücadele konusundaki uluslararası yükümlülükleri tarafımızca hatırlatılmaktadır. ”
Gül’ün ziyaretine büyük tepki
Kimden yetki aldın
Gül’ün, Hükümet’in yetki alanına giren konularda görüşme yapması eleştirildi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ABD ziyaretindeki temaslarının ardından yaptığı açıklamalar tartışma konusu oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve emekli Büyükelçi Onur Öymen, “Gül’ün ziyaretine bakıldığında hiçbir yeni şey olmadığını görüyoruz. Başbakan’ın yaptığı geziden hiçbir farklılık görmüyoruz. ABD’ye niçin gidildi ve ne sonuç alınmak isteniyor, bu belli değil” dedi. Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamalarda “… Irak’a 10 kat yardım yaparız” dediğini hatırlatan Öymen, “Cumhurbaşkanı bu yetkiyi kimden almış, kime sormuş, Türkiye’nin bunu yapabilecek parası var mı? Bunlar neden gündeme getirilmiyor. Ayrıca Kıbrıs konusunda BM ile görüşme yaptı. Bu görüşmede neler konuşuldu? TBMM’nin ve muhalefetin bundan neden haberi yok? Eğer Kofi Annan Planı’ndan daha çok taviz verilirse TBMM bunları kabul eder mi? Bunları neden tartışmıyorlar?” diye sordu.
Yarı başkanlık hevesi
Dışişleri eski Bakanı Şükrü Sina Gürel ise, AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana yetkileri tek elde toplamaya çalıştığını ve politikalarını bu şekilde üretmek istediğini belirterek şunları söyledi: “ AKP yetkileri tek elde toplayıp, yarı başkanlık sistemine heves ediyor, ancak bu Türkiye siyasi tarihi açısından ne kadar bu tartışılması gereken bir konudur. Öte yandan AKP iktidara geldikten sonra her şeyi bu şekilde yapmak istiyor. Her şeyi tek elde toplayabileceklerini sanıyorlar. Öncelikle bu demokratik yapıya ve kuvvetler ayrılığına aykırı bir durum.”
Haber : Fatih ERBOZ
YENİÇAĞ
Yorumlar
Yorum yap