50) HAMBURGERLERE DİKKAT !

Yayin Tarihi 4 Ocak, 2008 
Kategori KATEGORİLENMEMİŞ

 

Hamburgerciler birbirine girdi

Hamburgerciler birbirine girdi. İki rakip firmanın yöneticileri, birbirlerini ‘güvenli olmayan et’ kullanmakla suçluyor.

04 Ocak 2008 / 13:01

image00128.jpg

 

İki rakip firmanın yöneticileri, birbirlerini ‘güvenli olmayan et’ kullanmakla suçluyor. McDonald’s Genel Müdürü Sadi Fansa, “Bazı rakip firmalarımızın bizler açısından kabul edilemez firmalardan et aldıklarını biliyoruz.” derken,

Burger King’in Türkiye Distribütörü Tab Gıda’nın Genel Müdürü Caner Dikici bu suçlamaları reddederek, McDonald’s’ın yüzde 100 dana eti kullanması ve açıkladığı satışı yapması halinde çok daha fazla ete ihtiyacı olacağını belirtiyor. Dikici, “O halde McDonald’s köftesinde danadan başka et mi kullanılmıştır?” sorusunu yöneltiyor.

Zaman Gazetesi’nde yayınlanan İş Dünyasına Yön Verenler dizisi, Türkiye’de faaliyette bulunan ABD merkezli hazır yemek firmaları arasında et tartışmasına sahne oluyor.

McDonald’s Genel Müdürü Sadi Fansa, 27 Eylül 2007’de yayınlanan röportajda, kamuoyunda hamburger sektörüne yönelik et konusunda yaşanan endişelere dikkat çekiyor. İçine yabancı maddeler katan etleri satın alan hamburgerciler olduğunu vurgulayan Fansa, kendilerinin buna izin vermediklerini kaydediyor. Bazı rakiplerinin kabul edilemez firmalardan et aldıklarını belirten Fansa, “Bu tercihte elbette fiyat avantajı da var; çünkü iş yapma maliyetimiz çok fazla.” diyor.

Bu suçlamalara aynı serinin dün yayınlanan röportajında cevap veren Burger King’in Türkiye Distribütörü TAB Gıda’nın Genel Müdürü Caner Dikici ise kendilerinin yüzde yüz dana eti kullandıklarını ifade ediyor. Açıklamaları sorumsuzluk olarak nitelendiren Dikici, şu suçlamalarda bulunuyor: “McDonald’s olarak kendisi bunu söyleyecek durumda mı? Çiftliği olduğunu söyleyen rakibimiz köftede kullandığı etin hayvanını kendisinin yetiştirdiğini söylüyor. Bu da ayda 400-450, yılda 5.000 adet hayvan kesiyorlar anlamına gelir. Demek ki, satışları bizim satışlarımızın onda biri kadar. Diğer yandan adı Urfalı, kendi Torbalı’daki bataklıklar içinde sineklerin bol olduğu bir çiftlikten söz ediliyor. McDonald’s eğer yüzde 100 dana eti kullanılıyorsa ve yaptıklarını söyledikleri satışı yapıyorsa çok daha fazla ete ihtiyaçları var demektir. O halde McDonald’s köftesinde danadan başka et mi kullanılmıştır?” Burger King, hamburgerde kullandığı etleri Maret, Alanya’dan Al-Et ve Erzurum’dan TT Gıda’dan aldığını açıkladı. Tavuk etlerini Bolu’dan Beypi Piliç’ten alan şirket, ekmekleri Uno’dan, yağları Ülker ve Marsa’dan temin ediyor. Ketçap ve mayonezler Pınar ile Unilever gruplarından geliyor. Şirket, ayda 300 ton et, 180 ton tavuk, 4,5 milyon ekmek, 80 ton yağ, 600 ton patates, 100 ton ketçap, 100 ton mayonez, 60 ton domates, 20 ton soğan ve 50 kıvırcık marul tüketiyor. Normal besili bir dananın 500-550 kg canlı ağırlıkta olduğu kabul edildiğinde, kesilince 275 kg civarı kemikli et (karkas) geriye kalıyor. Bunun döşü kemiksiz hale gelince 100 kilo ete düşüyor. Ayda 300 ton tüketimi 100 kiloluk kemiksiz danaya bölündüğünde 3 bin adet danaya denk geliyor. Burger King böylece yılda yaklaşık 36 bin adet danadan imal edilen köfteyi satıyor. Tavukların da 1,8 kg civarında olduğu kabul edildiğinde, her tavuktan yüzde 50 verimle hamburgerler imal ediliyor. Ayda 180 tonluk tavuk eti 0,9’a bölündüğünde ayda 200 bin, yılda 2 milyon 400 bin tavuk kesiliyor.

Türkiye’de 2 milyar dolarlık hamburger yeniyor
Türkiye’de hamburger pazarının büyüklüğü yaklaşık 2 milyar dolar civarında. Pazarın ilk oyuncusu 1986’da Taksim şubesiyle faaliyete başlayan ve insanların takım elbise giyerek gittiği McDonald’s. Şirket halen 20’den fazla ilde 103 restoranıyla faaliyet gösteriyor. Bundan üç yıl sonra Kentucky Fried Chicken (KFC) açıldı. Bu şirketin 5 ilde 29 restoranı faaliyette. TAB Gıda’nın distribütörlüğünü yaptığı Burger King’in 29 ilde 184 mağazası var. Pazarın diğer oyuncusu Arby’s ise Çelebi Holding bünyesinde 11 yıldır faaliyet gösteriyor. TAB Gıda, İtalyan Sbarro’yu da Türkiye’ye Ocak 2007’de getirdi.

 

ENSON HABER

Paylaş:

Yorumlar

“50) HAMBURGERLERE DİKKAT !” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. Metin YILMAZ yorum tarihi 4 Ocak, 2008 14:36

    Bu markalar her şeyi yapar1 Yok, mok deselerde domuz eti de kullanmaları beni şaşırtmaz. Türk olan, bu markaların olduğu mekana girmezde, yemezde! Özellikle çocuğuna yedirmezde! Ayrıca ülkemizde barsak rahatsızlıkları patlama denilecek ölçüde artmıştır. Bu tür yiyecekler sağlık açısından sakıncalıdır.Hamburger bizim kültürümüzde yoktur.

  2. AYŞENUR ŞEFLEK yorum tarihi 7 Ocak, 2008 12:43

    her iki firmanın ürünlerini ailece tüketmiyoruz, çünkü ; özellikle hamburgerlerinde ilaç kokusu var. Dondurulmuş gıda tüketmemeye çalışıyoruz.Yine ailece karar aldık cola içmiyoruz. Gazlı içecek gereksinimi duyduğumuzda gazoz,soda tüketiyoruz. Bu markalara çocuklar ve gençlerin talep ettiğini görüyoruz. Bence nedeni ortamları ve yabancı marka hayranlığı diğer tüketim maddelerinde olduğu gibi. Mis gibi ayranımızın dönerimizin yerini hiçbirşey tutmaz.

Yorum yap