14) SİGARA YASAĞI

Yayin Tarihi 2 Ocak, 2008 
Kategori BASIN-YAYIN

 

Cami avlusunda da sigara yasak

Sigara yazağını genişleten yasa teklifi yakında Meclis’ten çıkacak. Peki yeni yasaya göre nerelerde sigara içilemeyecek? İşte yasak kapsamına giren yerler ve yasağı ihlalin cezaları.

02 Ocak 2008 / 17:00

image00113.jpg

 

Lokanta, bar, hastane, cami, okul bahçesi, vapur, stat gibi yerlerde sigara içmek yasaklanıyor. Yasak alanlarda sigara içene 50 YTL, sigara içilmesine izin veren işyeri sahibine ise 5 bin YTL’ye kadar ceza verilecek..Sigaraya karşı yasa teklifinin yeni yılın ilk günlerinde Meclis’te yasalaşması bekleniyor. Bu yasayla Türkiye barlarda da sigarayı yasaklayan çağdaş Avrupa ülkeleri arasına girecek. Yasa yürürlüğe girdikten sonra 6 ay içinde lokanta, bar, otel, gece kulübü gibi eğlence yerleri, salonlarında, sigara içenler için ayrı bölüm hazırlamak zorunda, görünür biçimde “sigara içmek yasaktır” levhaları asacak. Başta zabıtalar görevli kamu memurları gerekli cezayı vermiyorsa disiplin cezasına çarptırılacak. Yasanın getirdiği yenilikler şöyle:

STADYUMDAN ATILACAK: Hastane, özel sağlık kuruluşu, eğitim-öğretim kurumları, kültür, spor hizmeti veren açık kapalı yerlerde sigara içilemeyecek. Yani statlarda ve Aspendos gibi açık tiyatrolarda da sigara içilemeyecek.ŞOFÖRLER DE İÇEMEYECEK: Kamu hizmeti veren ulaşım araçları, taksiler, toplu taşım araçları ile bunların bekleme salonlarında da sigara yasak.

KAHVEDE SİGARA YASAĞI: Fuar, alışveriş merkezi, düğün, kongre, toplantı, konferans salonu, kafeler, internet cafeler, atari, bilardo salonları ile resmi ve özel kurumların her türlü kapalı ve açık alanlarında sigara içilemeyecek.CAMİ AVLUSU: İbadethane ve çocuklara yönelik eğitim tesislerinin açık ve kapalı alanları da yasak kapsamına alındı.

SİGARA ODALARI: Kapalı yerlerde sigara alışkanlığı olanlar için iyi havalandırılan yerler hazırlanacak.REKLAM YOK: Sıkı reklam yasağı uygulanacak. Sigara dağıtım araçlarının üstünde firmanın amblemi bile kullanılamayacak.

ROL GEREĞİ DE YASAK: Diziler dahil tüm televizyon programlarında rol gereği de olsa sigara kullanılamayacak.VİTRİNDE SERGİLENEMEYECEK: 18 yaşından küçüklere sigara satılmayacak. Marketler, sigaraları dışarıdan görünmeyecek şekilde düzenlenecek dolaplarda satışa sunacak.

ÜNİFORMA İLE İÇİLMEYECEK: Özel ve resmi kolluk kuvvetleri, belediye zabıtaları veya TSK personeli, üniformalarıyla halka açık yerlerde sigara içemeyecek.İŞTE CEZALAR
Yasak yerlerde sigara içmeye izin verenler önce uyarılacak eğer hâlâ önlem almamışlarsa 500 ila 5 bin YTL arasında para cezasına çarptırılacak. Okul, dershane, tiyatro, spor salanlarında sigara satanlara 1000 YTL ceza verilecek. Sokaklarda tane ile satanlar 250 YTL ödeyecek. Reklam, dağıtım ve satış yasaklarına uymayan firmalar 50 bin ile 250 bin YTL arasında ceza ödeyecek. Valilik, kaymakamlık, belediyeler, RTÜK ve Tütün Piyasası Kurulu cezaları vermekle görevlendirilecek. Kamu kurumları vapur, belediye, okul vb. yerlerde cezadan kimlerin görevli olduğunu saptayacak.Kapalı yerlerde sigara içenlere verilen cezalar üç yıl önce 490 YTL’ye kadar yükseltilmişti. Ancak bu cezalar yüksek olduğu ve ceza kesmeyen sorumlulara yaptırım öngörülmediği için kâğıt üzerinde kalmıştı. Daha sonra

‘Kabahatler Kanunu’ hazırlanırken cezalar düşürüldü. Yeni yasada sigara içenlere verilecek cezalarda ‘Kabahatler Kanunu’ndaki hükümler uygulanacak. Cezalar, özellikle de içenlerin ödeyeceği 50 YTL’nin caydırıcılığı da tartışma konusu oldu.Teklifi hazırlayan ve çıkaran uzmanlar ile tiryaki vekillerin görüşleri şöyle:

Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl: Cezaların uygulanabilir olması lazım. Bu neden 50 YTL herkesin verebileceği bir para. Ayrıca düzenleme ile bir yenilik daha geliyor. Sadece içenlere değil, orada sigara içilmesine izin veren işletme sahiplerinin de cezalandırılması sağlanıyor.Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya: 50 YTL’lik ceza belki 100 YTL’ye çıkartılabilir ama önemli olan cezanın uygulanabilirliği.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu: Bence bu cezalar yeterli. Ne yapacaklar, sigara içti diye idam cezası mı verecekler?Avrupa’da sigaranın yasak olduğu çok sayıda ülke var. Bu ülkelerin bazıları ve yasaklar şöyle:

İNGİLTERE: Kamuya açık alanlarda sigara içmek yasağı 2006’da başladı. Yasağa uymayana 50 sterlin para cezası kesiliyor. Yasağı delen bar, restoran sahibine 500, yere izmarit atana da 80 sterlin ceza kesiliyor.İTALYA: Açık alanlarda sigara içilmesi yasağı 2005’te başladı. İçene 27-275 Euro arasında para cezası veriliyor. “Sigara içilmez” levhası bulundurmayan mekâna 50 Euro, yasağı delen bar, restoran sahibine 2 bin 200 Euro’ya kadar para cezası kesiliyor.

FRANSA: 1 Ocak 2008’den itibaren eğlence yerlerinde içilmesi yasaklandı. Yasağa rağmen sigara içmeye kalkan kişi 68 Euro ceza ödeyecek. “Sigara içilmez” levhası koymayan mekâna 135 Euro, masaların üzerinde kültablası bırakanlara ise 750 Euro ceza verilecek.ALMANYA: Kamuya açık yerlerde sigara içme yasağı 1 Oak 2008’den itibaren 8 eyaleti daha kapsayacak şekilde genişletildi ve 11’e yükseldi. Ülke genelinde kamuya ait toplu taşıma araçları, devlet daireleri ve Federal Meclis’te 1 Eylül 2007’den beri sigara içmek yasak. Yeni kurallara uymayanlara 5-1000 Euro arasında para cezası kesilmesi söz konusu.

İRLANDA: Tüm işyerleri ve kamuya kapalı alanlarda sigara içmek 1 Ocak 2004 yılından bu yana yasak. Yasağı ihlal eden işyerleri 3 bin Euro’ya kadar para cezası ödüyor. TÜRKİYE’DE 25 MİLYON SİGARA İÇEN VAR
YEŞİLAY, sigaranın yaygın olarak kullanıldığı Türkiye’de 5 ölümden 1’inin sigaraya bağlı olduğunu ve saatte 12 kişinin sigaradan öldüğünü belirtiyor. Sigara içen sayısının 25 milyon olduğu Türkiye’de, sigara içenlerin yüzde 11.7’sini 7-11 yaş gurubu ilkokul öğrencileri oluşturuyor. Tekel’in verilerine göre ise Türkiye’nin yıllık sigara tüketimi 115 milyar adet. Kişi başına yıllık tüketim ise 93 paket düzeyinde. Sigara tüketimine harcanan miktar ise yıllık 5 milyar dolar cıvarında. Sigaranın yol açtığı hastalıklardan kaynaklanan sağlık harcamaları da 2.7 milyar doları buluyor.Sabah

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap