1255) AT ÜSTÜNDEKİ ŞEYTANLAR

Yayin Tarihi 4 Ocak, 2014 
Kategori BASIN-YAYIN

At üstündeki şeytanlar…

image0019.jpg

Özbek atlı birliklerinin vur ve kaç taktiği, Cengiz Han dönemlerinden bu yana hiç değişmedi.

Özbek atlıları, omuzlarına astıkları AK47 marka tüfekleriyle, tahtadan yapılmış geleneksel eyerlerine tırmanıyorlar. Hemen yanı başlarında duran, 10 yıl boyunca Afganistan işgali sırasında Sovyetler Birliği tarafından kullanılan paslanmaya yüz tutmuş tanklar ise, yaşananların iç yüzünü açığa vuruyor. Bu dağlık alanlarda teknoloji harikası savaş araçları bile hareket yeteneğini yavaşlatıyor. 

Özbekler, böylesi zor bir coğrafyada, ani saldırılar için en hızlı ve en iyi yöntemin atları kullanmak olduğunun bilincindeler. Çünkü, bölgeyi çok iyi tanıyorlar. Hepsi, usta birer binici ve yılmaz savaşçı. Özbek Süvari Bölüğü 3.000 atlıdan oluşuyor. 511. Süvari Birliği ise, Taliban güçlerinin kontrolüne karşı Kuzey İttifakı’nın etkili gücü.

Bu savaşçıların yaşamlarını belirleyen ana unsur, bin yıllık bir geçmişe uzanan derebeyi düzeni. Hayatlarındaki tek modernlik, savaşta kullanmayı öğrendikleri roket atarlar ve makineli tüfekler… Taliban, Özbek atlılarını “at üstündeki şeytanlar” olarak tanımlıyor. Bu yakıştırmanın nedeni ise, karanlık gecede aniden ortaya çıkmaları, çok hızlı hareket ederek Taliban tanklarını el bombaları ve roketlerle imha etmeleri. İntiharı göze alacak kadar da korkusuzlar. 

Ülkenin her köşesine yayılan 10 milyon mayına rağmen, mücadelelerini gruplar halinde korkusuzca sürdürüyorlar. Bu mayınlardan en çok atlar nasibini alıyor. Mayın patladığında, çoğunlukla binicisi kurtuluyor ve yaralanan at vuruluyor. 

FOCUS

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap