679) ALPLAR VE ELFLER

Yayin Tarihi 2 Eylül, 2013 
Kategori TÜRK DÜNYASI

Alplar ve Elfler

image0011.jpg

Son yıllardaki araştırmalar Türk anayurdunun Altaylarda, hele de Sibirya’nın doğusunda olamayacağını açıklıkla göstermiştir. Muhtemel Türk yurdu İdil-Ural bölgesindedir. Eski Türkçenin söz varlığının bir ormancı- avcı-tarımcı topluma işaret etmesi bunun bir kanıtıdır. Ziraat yapan insan­ları ot bitmez bölgelere yerleştiremeyiz.[1] Bölgedeki yer adlarının Türkçe isimlerinin de olması buna işaret eder. Biz Anadolu’da bin yıldır ırmak isim­lerini Türkçeleştiremeyip, sadece bazılarına renk izafe ederken, Doğu Avru­pa’da ve Batı Sibirya’daki neredeyse tüm ırmak isimlerinin Türkçe adları vardır (Karatay 2010a: 17-26]. Eski Türkleri betimleyen kaynaklar nere­deyse hep bir ağızdan sarışın bir kavimden bahsederler ve Kumanlar bu bahislerde sadece küçük bir yer tutar. Bu tip insanı herhalde en iyi bu böl­gede bulabiliriz.[2] Türk boy isimlerinin ezici çoğunluğu batı tarafa aittir ve doğuda geçmez. Şu an, dayatılmış kalıpları bırakarak eldeki veri ışığında düşünen bir dilbilimcinin rahatlıkla söyleyebileceği şey, Türkçenin en yakın akrabasının Macarca olduğu ve bu ikisinin muhtemelen aynı dilden indiği­dir (Marcantonio 2009: 68-94, Karatay 2010b: 27-46]. Bu da aynı bölgeye işaret edecektir. Hatta başka ayrıntılar da tespit edilmiştir. Örneğin Osman Karatay’ın yenilerdeki bir tespitine göre, Göktürk devletini kuracak olan Türk budun, uğradığı felaketin ardından Ergenekon vadilerine sığınmadan önce Orta İdil civarında yaşıyordu (Karatay 2009].

Dolayısıyla İskandinavya ile İdil boylarını harita üzerinde düşündüğümüzde, aralarında çok sıkı tarihi ve kültürel ilişkilerin bulunması değil, bulunmaması şaşırtıcı olacaktır. Hatta sıkı bir etnik ilişki düşünmek için de zemin bulunmaktadır. Yaklaşık aynı iklimi yaşayan iki kuzey bölgesinden bahsediyoruz. Şu an üzerinde bir proje olarak çalıştığımız saga metinlerinin incelenmesi bu konuda haklı olduğumuzu her geçen gün daha bir katiyetle göstermektedir.

Osman Karatay • Emre Aygün

Alplar Ve Elfler: Türk ve İskandinav Dünyalarında Kahramanlık Olgusu,Karadeniz Araştırmaları • Bahar 2012 • Sayı 33 •

II. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kongresi’nde (1925 Nisan 2010) bildiri olarak sunulmuştur: 

alpler-ve-elfler.pdf

 

Paylaş:

Yorumlar

“679) ALPLAR VE ELFLER” yazisina 2 Yorum yapilmis

  1. Ayça Seda UZUN yorum tarihi 2 Eylül, 2013 09:21

    Sayın Hocam;
    Paylaşmış olduğunuz yazınıza katılmaktayım.Türk Budunu Sibirya ve/veya Kuzeylerden gelmiş olamaz..Öncelikle nasıl Afrika’da bulunan bir kişinin ten rengi o iklim ve bölgeye uygun ise Türklerin ten rengi de ılıman sıcak iklimlere uygundur..Milletlerin ten renkleri yaşadıkları bölgenin iklim durumuna göre değişmektedir.Yani Hava faktörü yoğunluktadır..Ayrıca Kuman-Kıpçak Türk Boyları örnektir.Türk Budunu Sarışın ve Renkli gözlüdür.Hatta araştırmalara göre ela göz rengi sadece Türk Budununa has bir renk olarak söylenmektedir..Macaristan hususuna geldiğimizde ise doğrudur..Yapılan incelemeler Akrabalık olduğunu göstermektedir.Yüreğinize sağlık hocam,Kaleminiz keskin ola.
    Hayrlı Günler Diliyorum..
    02.09.2013
    Saygılarımla,
    Ayça Seda UZUN

  2. gevher demirkaya aktaş yorum tarihi 5 Eylül, 2013 14:38

    aydınlatıcı ve bilgilendirici gönderileriniz için teşekkür ederim hocam sayenizde çok yararlı bilgiler ediniyorum teşekkürler.

Yorum yap