1193) MUHALİFLERE CIA GÖZETİMİNDE SİLAH AKIŞI HIZLANDI

Yayin Tarihi 25 Mart, 2013 
Kategori BASIN-YAYIN

Muhaliflere CIA gözetiminde silah akışı hızlandı

tank-savar.jpg

Türkiye ve bazı Arap ülkelerinin hava sahaları kullanılarak yapılan silah yardımlarının son dönemde hız kazandığı bildirildi 

 

CIA’in, Suriye’deki silahlı muhaliflere verdiği silah desteğinin son dönemde arttığı, Türkiye’deki radarların ve hava alanlarının bu amaçla kullanıldığı iddia edildi. New York Times gazetesine göre, CIA yardımıyla, Arap hükümetleri ve Türkiye üzerinden Esad karşıtı gruplara silah ve ekipmanlar gizli bir hava ikmal ağı üzerinden yürütülüyor.

Geçen yılın sonlarında küçük bir ölçekte başlayan hava ikmalinde adı geçen iki ana nokta ise Türk ve Ürdün havaalanları. Mühimmat yüklü Ürdün, Suudi Arabistan’a ait 160’dan fazla askeri kargo uçağının Ankara’daki Esenboğa Havalimanı’na indiği iddia ediliyor.

Obama yönetiminin isyancılara “ölümcül olmayan” yardım söylemini devam ettirirken, bir taraftan CIA’nın silah nakliyatına aracılık etmesi, “Amerika Birleşik Devletleri’nin Arap müttefiklerini desteklemeye yardım konusunda daha istekli olması” şeklinde yorumlanıyor.

Gazetenin haberine göre, gizli yerlerdeki ofislerde Amerikan istihbarat subayları özellikle Hırvatistan’dan satın alınan silahlar için Arap hükümetlerine yardımcı oluyor, silahları kimin alması gerektiğine karar veriyor.

NYT, ABD dışişleri bakanı Kerry’nin Irak’a Suriye’ye giden silahlar konusunda baskı yaptığı saatlerde, isyancılar için Katar’ın bir askeri kargo uçağının Esenboğa’ya indiğini belirtiyor.

Haberde, Türk hükümetinin Suriye’ye kara yoluyla ya da feribotlarla taşınan askeri eşyalar üzerinde gözetimi olduğu da öne sürülüyor.

Yasadışı silah transferlerini izleyen Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nden Hugh Griffiths, CIA destekli uçuşlarla Suriye’ye gönderilen silahların “muhafazakar bir tahminle 3 bin 500 tonu bulduğunu” kaydediyor.

Üst düzey Amerikalı yetkililere dayandırılan habere göre, CIA Hür Suriye Ordusu’ndaki belirli gruplara istihbarat sağlarken, tank savar silahların kullanımı konusunda da eğitim veriyor. Buna göre CIA İngiliz, Fransız, Ürdün ve İsrail istihbaratından aldığı bilgileri de muhaliflere veriyor. CIA, Suriye yönetiminin zaman zaman kullandığı belirtilen balistik füzeleri takip etmek ve nereden atıldıklarını tespit etmek için Türkiye’deki radarları kullanıyor.

Dünya Bülteni

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap