1038) BATI AFRİKA AVRUPA’NIN ELEKTRONİK ÇÖPLÜĞÜ

Yayin Tarihi 13 Mart, 2012 
Kategori BASIN-YAYIN

Batı Afrika Avrupa’nın elektronik çöplüğü

image00114.jpg

AB ülkeleri ihracı yasak tehlikeli elektronik atıkları Batı Afrika’ya göndererek, kıtayı atık çöplüğüne çevirdi 

 

Avrupalıların tehlikeli elektronik atıkları özellikle Batı Afrika’daki fakir ülkeleri tehdit ediyor. Eski televizyonlar, cep telefonları ve bilgisayarların bertaraf edilmesi ile ilgili yasal sınırlamalara dair çabalar sürerken, son araştırmalar bu atıkların Afrika topraklarını kirlettiğini ortaya koydu.

Atıkların sadece üçte biri kullanıldıkları ülkelerde geri dönüştürülürken, binlerce ton elektronik eşya fakir Afrika ülkelerine ihraç ediliyor.

Almanya’daki Uygulamalı Ekoloji Enstitüsü’nden Andreas Manhart, “bu ihracatın büyük bölümü yasadışı veya yasadışı bir gri bölgede” derken, Benin, Fildişi Sahilleri, Gana, Liberya ve Nijerya dahil bir çok Batı Afrika ülkesi Avrupa’nın binlerce ton elektronik atığını depoluyor.

220 BİN TON ZEHİRLİ ÇÖP

BM verilerine göre, 2009 yılında AB’den Batı Afrika’ya 220 bin tondan fazla elektrikli ve elektronik eşya atığı sevk edildi.

Sadece Gana’da “ikinci el ürün” ithalatının yüzde 30’u tamamen çöp. BM raporuna göre ülkeye elektrikli ve elektronik eşya atıkları taşıyan konteynerlerin yüzde 85’i Avrupa’dan ve yüzde 4’ü ise Asya’dan geliyor.

Yetkililer, yasadışı atıkların genellikle gümrük denetimleri engellemek amacıyla meşru yük taşıyan konteynerlara gizlendiğini söylüyorlar.

Avrupa’da kalan atıkların ise terk edilmiş maden ocakları ve taş ocaklarına atıldıkları kaydediliyor.

Soğutucular ve bilgisayar ekranlarının atıklarından yayılan toksinler insanların yanı sıra hava ve su kalitesi için derin bir risk teşkil ediyor. E-atıklar ciddi oranda kurşun, cıva ve endokrin bozucu maddeler içeriyor.

DÜNYA BÜLTENİ

 

Paylaş:

Yorumlar

Yorum yap