Mİ’RAÇ
Yayin Tarihi 27 Haziran, 2011
Kategori İSLAMİYET
Mİ’RAÇ
Hz. Muhammed (s.a.s)’in Medine’ye hicretinden 1 yıl önce Recep Ay’ının 27. Gecesi vuku bulmuştur. (miladi 621)
Bu mucize 2 aşamada gerçekleşmiştir:
1. İsra
2. Mi’raç
İSRA: Gece yolculuğu, gece yürüyüşü anlamındadır. Hz. Peygamber (s.a.s) Mescidül-Haram’dan Beytül-Makdis’e (Kudüs) “Burak” adlı bir binekle götürülür. Kur’an’ın andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında İsra adını alır.
“Âyetlerimizden bir kısmını ona göstermek için kulunu bir gece Mescid-i Haram’dan alıp çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya seyahat ettiren Allah, her türlü noksandan münezzehtir. Şüphesiz ki O her şeyi hakkıyla işiten, her şeyi hakkıyla görendir.” (İsra Suresi, 1)
Mİ’RAÇ: Yukarı çıkmak, yükselmek anlamındadır.
Hz. Peygamber (s.a.s)’in göğe yükselerek Allah’ın huzuruna kabul edilmesi olayı.
Mi’raç’ın ikinci aşaması da Mescid-i Aksâdan başlayarak Cebrail (a.s) ile birlikte semânın bütün tabakalarından geçip ta İlâhi huzura varmasıdır. Bu safha da Necm Sûresi’nde şöyle anlatılır:
“O ufkun en yukarısında idi. Sonra indi ve yaklaştı. Nihayet kendisine iki yay kadar, hatta daha da yakın oldu. Sonra da vahyolunacak şeyi Allah kuluna vahyetti. O’nun gördüğünü kalbi yalanlamadı. Şimdi O’nun gördüğü hakkında onunla mücadele mi edeceksiniz? And olsun ki onu bir kere daha hakiki suretinde gördü. Sidre-i Müntehâda gördü. Ki, onun yanında Me’vâ Cenneti vardır. O zaman Sidre’yi Allah’ın nuru kaplamıştı. Gözü ne şaştı, ne de başka bir şeye baktı. And olsun ki Rabbinin âyetlerinden en büyüklerini gördü.” (Necm Suresi, 7-18.)
Mi’raç’ta Hz. Peygamber’e üç hediye verildi:
1- Beş vakit namaz,
2- Bakara sûresi’nin son âyetleri, (Amener rasulü 285-286)
3- Ümmetinden, Allah’ı inkar etmeyen ve ortak koşmayanlara cennet müjdesi.
AMENER RASULÜ’NÜN MEALİ:
285 O peygamber de kendisine Rabbinden indirilene iman etti, Mü’minler de (onlardan) her biri Allah’a, onun meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine inandı.”Onun (Allah’ın) peygamberlerinden hiç birini diğerlerinin arkasından ayırmayız (hepsine inanırız), dinledik, (kabul ettik) emrine itaat ettik, Ey Rabbimiz, mağfiretini isteriz. Son varışımız ancak sanadır” dediler.
286 Allah hiç kimseye gücünün yeteceğinden başkasını yüklemez. Herkesin kazandığı hayır faidesine, yaptığı şer kendi zararınadır. “Ey Rabbimiz, unuttuk, yahut yanıldıysak bizi tutup sorguya çekme. Ey Rabbimiz, bizden evvelki ümmetlere yüklediğin gibi üstümüze ağır bir yük yükleme, Ey Rabbimiz takat getiremeyeceğimizi bize taşıtma. Bizden sadır olan günahları sil, bağışla, bizi esirge. Sen Mevlamızsın bizim. Artık kafirler ruhuna karşı bize yardım et.”
Bunlardan başka Mi’raç hadisesini anlatan el-İsra suresi ile itikat, ahlâk, iktisat gibi cemiyet nizamının bel kemiği olan, milletleri huzur içinde yaşatıp mihnet, zillet ve buhrandan kurtaran şu esaslar vahiy ve tebliğ edilmiştir:
– “Allah ile beraber diğer bir ilah edinme. Sonra kınanmış ve kendi başına bırakılmış olursun.” (İsra/22)
– “Rabbin kendinden başkasına kulluk etmeyin, ana-babaya iyi muamele edin, diye hükmetti.” (İsra/23)
– “Hısıma, yoksula, yolda kalmışa hakkını ver. Gereksiz yere saçıp savurma” (İsra/26)
– “Zira, israf ile saçıp savuranlar, şeytanların dostlarıdırlar. şeytan ise çok nankördür.” (İsra/27)
– “Eli sıkı olma! Büsbütün eli açık da olma. Sonra kınanır, (kaybettiklerinin) hasretini çeker kalırsın.” (İsra/29)
– “Geçim endişesi ile çocuklarınızın canına kıymayın. Biz, onların da, sizin de rızkınızı veririz. Onları öldürmek, gerçekten büyük bir suçtur.” (İsra/31)
– “Zinaya yaklaşmayın. Zira o, bir hayasızlıktır ve çok kötü bir yoldur.” (İsra/32)
– “Haklı bir sebep olmadıkça Allah’ın muhterem kıldığı cana kıymayın. bir kimse zulmen öldürülürse, onun velisine (mirasçısına, hakkını alması için) yetki verdik. Ancak bu veli de kısasta ileri gitmesin. Zaten (kendisine bu yetki verilmekle) o, yardıma mazhar olmuştur.” (İsra/33)
– “Yetimin malına, rüştüne erinceye kadar, tam bir iyi niyet taşımaksızın yaklaşmayın. Verdiğiniz sözü de yerine getirin. Çünkü verilen söz, sorumluluğu gerektirir.” (İsra/34)
– “Ölçtüğünüz zaman tastamam ölçün ve doğru terazi ile tartın. Bu, hem daha iyidir hem de neticesi bakımından daha güzeldir.” (İsra/35)
– “Hakkında bilgin bulunmayan şeyin ardına düşme. Çünkü kulak, göz ve gönül, bunların hepsi yaptığından sorumludur.” (İsra/36)
– “Yeryüzünde böbürlenerek dolaşma. Çünkü sen (aşırılık ve azametinle) ne yeri yarabilir, ne de dağlarla ululuk yarışına girebilirsin.” (İsra/37)
“Namaz, Müminlerin Mi’raçıdır”
HAZIRLAYAN: YILMAZ KARAHAN
Yorumlar
“Mİ’RAÇ” yazisina 2 Yorum yapilmis
Yorum yap
KANDİLİMİZ MUBAREK OLSUN*SAGOLUNUZ SN.KHAN.
NE MUHTESEM!SIRLARIMIZ VAR DEGİLMİ!-PALAVRA BATI DEMOKRASİSİ:( HALT ETMİS BİZİM DİNİMİZİN GEREKLERİNİN YANINDA(*İYİKİ MÜSLÜMAN DOGMUSUZ.COK SÜKÜR YARABBİ(*
Üstteki Naçizane yorumumun
Üzerinden seneler
geçmiş😯ve Bizler yaşiyoruz🤲
Fakat ÜLKEMIZ VE Dinimiz şekilden
Şekile sürüklendi adeta🥺😔🌟🌙
MUBAREK OLSUN.Fikirlerimiz degişmedi
Halâ ne MUHTESEM yazmişsiniz🤝🏻🧿🤲👏🏻
Minnettarim🤌🇹🇷💐diye düşündürttü
Bana Satirlariniz.VAROLUNUZ💯🌟🌙