16) HIDIRELLEZ NEDİR ?
Yayin Tarihi 4 Aralık, 2007
Kategori KÜLTÜREL
HIDIRELLEZ BAYRAMI
Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez şeklini almıştır. Hıdrellez günü, Gregoryen takvimine göre 6 Mayıs eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Julyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır.Halk arasında kullanılan takvime göre eskiden yıl ikiye ayrılmaktadır: 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır.Bu yüzden 6 Mayıs Günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir ki, bu da kutlanıp bayram yapılacak bir olaydır. Hızır ve Hıdrellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır.Bunlardan bazıları Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Oysaki Hıdrellez Bayramı’nı ve Hızır inancını tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Yunanistan ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle ilgili bazı tanrılar adına çeşitli tören ve ayinlerin düzenlendiği görülmektedir.
Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölmezliğe ulaşmış; zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir ulu ya da peygamberdir. Hızır’ın hüviyeti, yaşadığı yer ve zaman belli değildir. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolüdür. Hızır inancının yaygın olduğu ülkemizde Hızır’a atfedilen özellikler şunlardır:
1) Hızır, zor durumda kalanların yardımına koşarak insanların dileklerini yerine getirir.
2) Kalbi temiz, iyiliksever insanlara daima yardım eder.
3) Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar.
4) Dertlilere derman, hastalara şifa verir.
5) Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar.
6) İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.
7) Uğur ve kısmet sembolüdür.
Ülkemizde Hıdrellez Bayramı 6 Mayıs tarihinde kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges Günü olarak kutlamaktadırlar.
Mevsimlik bayramlarımızdan biri olan Hıdrellez, ülkemizde etkin bir biçimde kutlanmaktadır. Büyük şehirlerde daha az olmak üzere, kasaba ve köylerde hıdrellez için önceden hazırlıklar yapılır. Bu hazırlıklar, evin temizliği, üst-baş temizliği, yiyecek-içeceklerle ilgili hazırlıklardır. Hıdrellez gününden önce evler baştan başa temizlenir. Çünkü temiz olmayan evlere Hızır’ın uğramayacağı düşünülür. Hıdrellez günü giyilmek üzere yeni elbiseler, ayakkabılar alınır.
Anadolu’nun bazı yerlerinde Hıdrellez Günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme adeti vardır. Kurban ve adaklar “Hızır hakkı” için olmalıdır. Zira tüm bu hazırlıklar Hızır’a rastlamak amacına yöneliktir.
Hıdrellez kutlamaları daima yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Hıdrellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleş ileceğine inanılır.
Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev,bağ-bahçe,araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi herhangi bir yere istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar.
Hıdrellezde baht açma törenleri de oldukça yaygın olarak uygulanan geleneklerimizdendir. Bu törene İstanbul ve çevresinde “baht açma”,Denizli ve çevresinde “bahtiyar”,Yörük ve Türkmenlerde “mantıfar”, Balıkesir ve çevresinde “dağara yüzük atma”, Edirne ve çevresinde “niyet çıkarma”, Erzurum’da “mani çekme” adı verilir.Törenler baharda doğanın ve tüm canlıların uyanmasıyla eş anlamlı olarak insanların da talihlerinin açılacağı inancıyla, şanslarını denemek için yapılır. Hıdrellezden bir gece önce bahtını denemek ve kısmetlerinin açılmasını sağlamak isteyen genç kızlar yeşillik bir yerde veya bir su kenarında toplanırlar.İçinde su bulunan bir çömleğe kendilerine ait yüzük, küpe, bilezik gibi şeyler koyarak ağzını tülbentle bağladıktan sonra bir gül ağacının dibine bırakırlar. Sabah erkenden çömleğin yanına giderek sütlü kahve içip ağızlarının tadının bozulmaması için dua ederler.Ardından niyet çömleğinin açılmasına geçilir. Çömlekten içindekiler çıkarılırken bir yandan da maniler söylenir. Buna göre eşyanın sahibi hakkında yorumlar yapılır. Hıdrelleze özgü bu uygulama temelde bu şekilde yapılmakla birlikte, yörelere göre bazı farklılıklar da gösterebilmektedir. Son zamanlarda ise bu tören yalnızca evde kalmış kızların kısmetini açmak amacıyla yapılmaktadır.
Sonuç olarak, Anadolu’da hala görkemli törenlerle kutlanan Hıdrellez Bayramı insanlık tarihinde çok eski zamanlardan beri kutlanmaktadır. Farklı zamanlarda, farklı isimler altında kutlansa da Hıdrellez motiflerine pek çok yerde rastlamak mümkün olmaktadır. Baharın gelişi ve doğanın canlanması insanlar tarafından bayramlarla kutlanması gereken bir durum olarak algılanmıştır. Böylece bir bahar bayramı olan Hıdrellez evrensel bir nitelik kazanmıştır.
HAZIRLAYAN: YILMAZ KARAHAN
Kaynak: Kültür Bakanlığı
Yorumlar
“16) HIDIRELLEZ NEDİR ?” yazisina 101 Yorum yapilmis
Yorum yap
Hıdırellez’i Türkler’in gelenek ve göreneklerinden olan bir kültürümüzdür.Hıdırellez ,şahsımda güzel günler bırakkarak hayırlı yaşam ve neşeli günler içinde olduğumu hissetmişimdir.Möralen insanların psikolojik yapılarının rahat emesi durumuna gelirler.O günler iple çekilir.Çünkü doğanın en yeşil zamanı,kır çiçeklerin doğayı süslediği zamandır.Genelde ilkbahar mevsimi “Hıdırellez”in daha çok sevildiği ,beklendiği bir mevsimdir.Acaroğlu
DE bazılarında dine,kültüre inanca saygısı olmayacak kadar insanlık dışı hareketlerle bu MÜBAREK günü başka amaçlarla kullanacak kadar ileri gidebiliyor.
BEN BU hIRELLEZ NASIL OLUŞUYOR BEN BU HIDIRRELLEZİ FAZLA ANLADIM DİYEMEM ÇÜNKÜ HIDIRELLEZİN NASIL OLUŞTUĞUNU BİLMİYORUM BU YORUMA 100\100 VERİYORUMSEVGİLERİMLE……………………………
ğüzel
ARKADAŞLAR HIDIRELLEZ BENİM YAŞGÜNÜMDÜR DOĞUM TARİHİM 6 MAYIS 1960 DIR MSN ADRESİM [email protected] dur
:Sçok bilgilendirirdiniz ve ödevimde yardımcı oldunuz için teşşekkür ederim:D xD :D:d
çok güzel. ödevimde vardı.iyi olmuş.TEŞEKKÜRLER.
çok güzel her ayrıntıyla anlatıyor ödevim vardı yardımcı oldu.yapanlara tşkrrrrrrrrrrrrrrrr ederimmm kendi adıma
ben begendim dogrusu
odevim verdi sagolll cake isermiiz
ödevime yardımcı oldu ne güsel:):):D
sadece kardeşimin ödevine yardımcı oldu çok saçma bişey dinimizde yeri yok ne öyle pis gezmek evi temizlememek dinimizde bunların hiçbirinin yeri yok kafanıza göre takılıyorsunuz işte bu cahillik nereye kadar….
sen ne diyosun ya sen kutlamıyosan senin sorunun senin inancın…
sen din profu musun ki dinde yeri yok diyebiliyorsun bu biizm geleneğiniz sana ne oluyor da laf ediyorsun haddini bil ve bilmediğin şeyde de laf etme.. hazal hanım..
06 mayıs tarihi sadece hıdrellezin gelişi değil insanların güzellikleri beklemesi neşesi duygularını güzelliklerini ortaya dökmeleri çocukluğumda katılmıştım ogünleri özledim gerçekten çok büyük hazdı bizim için ALLAH SİZLERE GÜZELLİKLER NASİP ETSİN
çok güzel yazmışsınız
Sayın Karahan,
Türk insanının ‘aklını donatmak’ adına çok yararlı bir iş yapıyorsunuz; iyi ki bu emeğinizi, bu zamanınızı politik kulvarda heba etmiyorsunuz. O kulvara da koşucu gerekli ama; sizin yolunuz çok daha önemli.
Sevgi ve saygılarımla.
Hocam ALLAH sizden razi olsun TÜRK miletinin basina miliyeci aydinlari eksik etmesin
Gerçekten çok yaralı bilgiler var da merak ettiğim neden Gül agacı ? Hep gül ağacının altına dilekler yazlıp konuluyor , gül ağacına niyet – kısmet paraları asılıyor ..Özelliği nedir gül ağacının ..
herkezin bir yıl boyunca bekledigi berkeketin sembolüdür hızırın girmedigi evde bereketolmaz derdi büyüklerimiz hıdrellez herkeze bolluk berket şans getirsin çünkü şuara herkezin ihtiyacı var gerçekten çok yararlı bilgiler vermişsiniz teşekkürler.
güzelll beğendim
herkesin Hıdırellez’ini kutlar sağlık ve mutluluklar dilerim…
[email protected]
COK GÜSEL YAZILAR BUNLAR COK BEĞENDİM ben msnem [email protected]
benimde ödevim vardı bütün detaylarıyla yazdım.ve ayrıca YILMAZ KARAHAN A çok teşekürler.bu site olmasa ben ne yapardım bilen varmı tabikide öğretmenden fırça yerdim…
ÇOK TEŞEKÜRLER
benim ablam geçen sene inanıp yapmış
ve önce duasını sonra istediği dileğinin resmini çizmiş ve çizdiği dilek bu sene gerçekleşmiş ne mi dilemiş kocasının işlerinin iyi olması için iş makinası yani kepce ve kamyon bunların 2side oldu bende bugün duasını ve resmini yaptım istediğim dileğin gerçekleşmesi için herkesin dileğinin gerçekleşmesi dileğiyle.HIDIRELLEZ BAYRAMI KUTLU OLSUN.
çok gzl olmuş tebrik eder hıdırellezinizi kutlarım tşkür ler:DDDDD
ii gnler
byes
neden gül agacına asılır ??
Hazal Can hanim – yorumunuz cok cirkin bu bir…
Dinimizde yeri yok deyip gecmek cok kolayina gelmis buda 2. Oku arastir ögren, bilmiyorsanda yorumunu kendine sakla buda 3 !!!
Dilegimizin gerceklesmesini önce Allahtan sonrada onun peygamber ve meleklerinden bekleriz… Hizir ile Ilyas peygamberin bulustugu bugün Hidrellez bayrami olarak kutlanir… Anneannemle kücükken bana bir kardes dilemis, resmini cizip bir agacin köküne gömmüstük, 1 sene sonra kardesim oldu…
Hidrellez bayramimiz kutlu olsun, Allah dileklerimizi geri cevirmesin Amin.
Slm.Figen Yılmaz hanım
Bir olguyu sahiplenmeniz çok güzel.Ancak esas okuyup araştırmayan siz olmaktasınız.Bazı insanlar müziği,bazıları kişileri(NASRETTİN HOCAYI)gibileri cahilane sahiplenirler.Dilek RABBİMİZDEN dilenir kaderimizde varsa dilek tutmuş olur.Ağaç köküne insan yapımı resim gömüp olmaz bu işler.Doğa kanununa aykırı fikirler bunlar.Kışın bitip baharın başladığı anda buluşmuştur Hızır ile İlyas peygamberler.Bu da o gün olmuştur.Baharı kutlamak herkese nasip olsun.Tüm insanlar mutlu olsun.Kiemseye kötü dilek dilemeyelim lütfen.Saygılarımla
zavallı toplumlar herşeyi inanır ve herşeye tapar aciz olmayalım…21.yy insanının daha güçlü olması gerekir daha bilimsel…
güzel
yarın bu ödevi verecem ama çok uzun okuyupta nasıl anlatacam tüm sınıfa hade ii akşamlar good bye:)
SLMLAR HERKESE.BAKIYORUM DA BURDA BİLE BOĞAZ BOĞAZA MİLLET.HEY ALLAH IM ISLAH ET ŞU MÜSLÜMANLARI.YA ARKADAŞLAR KİM NEYE NASIL İNANIYORSA İNANSIN.YOK NEDEN GÜL AĞACI,YOK BİLİMSELLİKTEN UZAK BİLMEM NE SANKİ KENDİSİ EINSTEIN:))ÖNEMLİ OLAN İYİ NİYET VE İNANÇ HEPSİ BU!İBADETİN ŞEKLİ YOKTUR ARKADAŞLAR KİMSE ALLAH IN KİMİN DUASINI KABUL EDECEĞİNİ BİLEMEZ.GÜL AĞACI SAÇMAYSA CEVİZ AĞACININ ALTINA KOY.RESİM ÇİZME,HEYKELİNİ YAP İSTEDİĞİN ŞEYLERİN NE OLACAK.BUNLAR GELENEKTİR,GÜZELDİR…BİRBİRİMİZİ KÜÇÜMSEYEREK OLMAZ!!BİRAZ DAHA HOŞGÖRÜ LÜTFEN VE AZICIKTA OKUYALIM OLUR MU?MIŞ MİŞ TOPLUMUYUZ RESMEN.NEYSE SÖYLEYEBİLECEĞİM ÇOK ŞEY VAR ŞİMDİLİK YETER!İSLAM HOŞGÖRÜ DİNİDİR!!
bunu hazırlayana çok teşekkür ederim onun sayesinde sözlüm 100 oldu çok sağolun 🙂
çok güzel yani YılMAZ KARAHAN Abi bu çocuklar için güzel bir ödev
ben de 100 aldım
teşekür ederim
bence çok güzel
ayrıca antebin kurtuluşunu tebrik ederim
999
Bunun pilavını nerden bulurum
hımm güzelmiş pek çok hiç kutlanmıyo ama o yüzden bilemem herkeze iiii günler:D 😀
çok uzunnnn inanmıyorummm
oh çok iyi ,biraz uzun ama sonuçta defter büyük teşekkürler ve keşke tüm ders araştırmaları için hep buraya girsek çok müthiş anlatılıyor…
Mütiş bişey burda herşey var ya :):D
Merhaba guzel anlatmıssınız tskr ederız ınanmak yada ınanmamak kısıye ozeldır baskalarını yargılamak adıl degıldır hıdırellez gunlerıne hıc katılmak nasıp olmadı cok merak edıyorum nasıl kutluyolar ama bende dıleklerde bulunuyorum gul agac ların altına bılgılendırdıgınız ıcın tskr ederım ankarada kutlama oluyor mu bılen varsa bılgı verebılır mı?? :)))
ben ilyas a.s. ile hızır a.s. nin yolculuklarına bakıodum:(
hidirellez kurtlerin bayramidir bakin bakalim hidir ellezde kurtler taksimde yada baska biyerde neler yapiyo yinede sagol odevim vardi arkadasim
]
biz her zamanı geldiğinde yaparız herkeze tavsiye ederm
[…] kaynak Paylaş etiketler: Hıdırellez, kutlanır, ne, nedir, zamanBenzer konularEbeler haftası ne zamanKutlu doğum haftası ne zamanTıp bayramı ne zaman2010 Astroloji nedirKutlu doğum haftasında ne yapılmalı2010 Türk yunan savaşı çıksa ne olurKur’an-ı kerimin benzeri – İslamiyetHazret-i İsa ve Yılbaşı – islamiyetÇoğunluğa uymak gerekir mi? – islamiyetİki maddeli hadis-i şerifler – islamiyet […]
arkadaşlar benim dileğim kabül oldu.sizlerinde olur inşallah
bu bilgi benim işime çok yararlı oldu. bu bilgileri verdiğiniz için çok teşkür ederim herkese iyi bayramlar.
kusura bakmayın ben bunu fazla iyi bulamadım çünkü fazla uzun ben bunu öğretmenime göstersem ne kadar uzun yazdın dicek kısaltsanız iyi olacak bence :d
inşallah dileklerimiz kabul olurrrr
size çok teşekür ederim bu gün hızır ellez günü ve adının ne anlama geldiginin merak ettim saolun
öncelikle hıdırelezi çok güzel anlatan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum beni çoçukluma döndürdüler hepside gözümde çanlandıburada yazılı bütün geneleksel yapılan herşey birebir yaşayan olarak küpün içine yüzkler atılır mahalenin en küçü olarak bana çektirirdilerdi ateşler yakılır üzerinen atlanır kuzular kesilir kalabalık bir şekşilde pikniklere gidilir hıdırelez gününün sabahına herkez kafasına güler takar kapıların üstlerine yeşilikler konur birde kavaltıda süt olurdu annanem mutlaka bize onu içirirdi salıncakta salanılır gönlünden ne geçiyosa kehat parcalarına yazılır çizilir akşamdan agaclara veya saksı dibine bırakılırdı tabi bunlar artık çoçuklumuzun hatıraları olarak kalmaya devam etmek zorunda çünkü büyük şehirler de bunlar uygulanmıyo çoçuklarımızda bu güzelliklerden uzak büyüyo ben kızıma anlatıyorum ama yaşamadıgı için anllyamıyor.
slm ellerinize saglık.Dogru ve yanlış oldugunu tam bilemiyorum ama biz komşularımızla kutlayacagız.
Arkadaşlar ben küçüklüğümden beri çok inanırım.Allah’tan ister Hızır Aleyhisselamın vesile olmasını dilerim.7 yıl üst üste yapılan bütün dileklerimin hemen hemen hepsi gerçekleşti.Bu bir inanç meselesi, Allah!a bir şekilde yakarı.Hıdır ile İlyas peygamberin buluştuğu gün her ikisi kucaklaşıp iki damla gözyaşı dökerlermiş.Hava nekadar açık olursa olsun bu sarılmadan sonra iki damla da olsa yağmur yağarmış.Bunlar insanları mutlu eden, bir şeyleri yapıp sonucunu beklemeleri insanları ayakta tutan hayata bağlayan şeylerdir.Bizler herkesin inancına fikrine saygı duymalıyız ki bizim fikirlerimize inaçlarımıza saygı bekleyelim.Herkesi kutluyorum ve dileğim hiç kimse birbirini kırmadan dostça arkadaşça yaşamaları.
saolun ödev btti
hazal bence çok yalnış konuştun Hızır(ulu,peygamber)6 mayıs gecesi yeryüzüne gelerek insanlara şifa,bereket,zenginlik ve sağlık verirmiş.Eğer 6 mayıs gecesi bir dileğinin resmini çizip bir gül fidanının altına koyup dua nı okuduktan sonra üstüne taş koyulur(yatsı namazı kıldıktan sonra) sabahın erken saatlerinde bu açılır.Hızır eğer dileğini kabul etmişse o dileğin gerçek olur.
HIDIRİLLEZ GÜNÜ HIDIR VE İLYAZ PEYGAMBERİN BULUŞTUĞU GÜN ABİ YAAAA ÖDEVİM VAR BUNUN BİRAZ KISASI YOKMU ?
ben hıdırelez görmedim ama bukadar iyi anlatmışsınızki görmüş gibi oldum
güzel anlatılmış ama ödevime yardım edemez
hiç güzel antatmamış denmez ama resim çok az ya yeter
çok teşekkürler harika bir bilgi
saolun hocam türkçeci ödev vermişti sizin sayenizde ödev yaptım ilk defe
teşkür ederim bu siteye ödevimi bu site sayasinde yaptım
hıdırellezle nevruz aynı bayram mı? bilen varsa söyleyebilir mi?
ESRA HANIM,
HIDIRELLEZ İLE NEVRUZ AYNI BAYRAM GÜNÜNÜ İFADE ETMEZ.
HIDIRELLEZ: 6 MAYIS
NEVRUZ: 21 MART GÜNÜ KUTLANIR
ben çok beğendim güzel açıklanmış hıdırellezi bu kadar normal anlatan olmamıştı siteye teşekkürler…
begüm
çok bilgilendirici ödevlerimde yardımcı oldunuz size çok teşekkür ederim..
hıdırellez çok güzel bir mevsim değil mi? bizim köyde hıdırellez bayramı çok kutlanır
Güzel yazmısınız
google da sizin gibi yazılar ve siteler olduğu süreceben hep kartalırım türkcem matemetiğim hayat bilgim 1000 1000 1000 1000 5 5 5 5 olur sağal 😀
😀 😀 TEKRARA TEKRAR SAĞ OLUN
bende yaptım oldu arkadaşlar.sizde deneyin.
selamlar arkadaşlar önemli olan geleneklerimizi yaşatmak değilmi
mutlaka deneyin arkadaşlar oluyor ben geçen sene izmire gitmiştim akşam ezanından sonra beni gül ağacının dibine götürüp dileğin varsa ağacın altına çiz dediler bende yaptım 1 aya kalmadan dileğim oldu bu senede yapıcam oda olur inşallah akşam ezanıyla yatsı ezanı arası yapılıcak unutmayın 🙂
iiyiide bunu heryerde yapabiliyormuyuz illllle izmire mi gidilmesi gerek veya bir gül ağacının altına mı bunu anlamadım.
ben küçükken büyük bi okul çizmiştim yaşım 25 oldu hala okuyorum ünide:)))) keşke az daha küçük çizseydim..şaka bi yana ben ne istediysem gerçekleşti…bugun yine isticem..
saşırtıcı seyler var.Bilgilendirdğiniz ıcın teskkurler
çok süper olmuş merak ediyordum hemde ödevim vardı teşekkürlerrrrrrrrrrrrrrr. yazan=baru
üniversite yapmıştım bende 😀 şimdide ünideyim :d
benimde ödevim vardı
insan olana her gün güzel. saçma. sadece 1 gün için evini baştan aşağıya temizleyip gösteriş yapıcaksanız hiç yapmayın ; *müslümanın evi daima temizdir* 😉
süper bea acıklaması süper çok beğendim 🙂
çok süper yazmışsınız yazan: duygu çetin 🙂
bence güzel.yani idare eder.güzelmiş.
herkesin hıdırelizi nasıl yaşamak istiyorsa öyle yaşasın insanların evleri ile uğraşmayın dilek tutun ve dua edin…
Hıdrellez gününü bekleyip ölmüş insan ve peygamberden medet ummak Allahü Tealayı 2.plana itmektir bunun adıda şirk demektir.Sözde bu akşam muhterem 2 peygamber yeryüzüne iniyormuş.Bunlar birer MİTOLOJİden başka bir şey değildir.Ruhu Allah’a giden tüm canlılar için yeryüzü bitmiş Ahiret hayatı başlamıştır.Bu masallara inanmayın Allah’a inanan tüm müslümanlar.
arkadaşlar bugün dileğinizi kağıda yazıp yada resim çizerek bir gül ağacının dibine gömün duayla…eskiler diyorsa vardır bir hikmeti..bizler başkalarından medet ummuyoruz.mubarek insanlarında dualarıyla Allah’tan istiyoruz tabiki..dilekleriniz kabul olur inşallah:)
çok güzel bir hıdırellez
sağolunhafta sonu ödevim için gerekliydi sizin site teşekkürler
sevdiğime kavuşmayı, sewdiğim ile şansımızn açılmasını, sewdiğim bolluk bereket ve zenginlik, ömür boyu sağlıklı yaşamı dilerdim
ben inanıyorum inşallah benim dileklerim kabul olur.bana uğrayacaklar onları ayakta karşılayacağım .herkesin inancı kendine .iyi haberi inşalah sizlere ulaştırırım.siizde duacı olun.
Bizler izmir tepecik halkı olarak hidirelleziçokiyikutlarız amabenkendi kendime içkinin içilmemesindenyanayım tüm dünyayı hidirellezde izmir tepecik tenekeliyebekleriz saygılar hasta roman çocugu ölüyor anla saygılar cem döven hepiniziseviyorum
Hidirellez Butun insanliga saglik mutluluk getirmesini dilerim.Yasasin halklarin kardesligi
çok uzun hepsini okuyamadım zamanım doldu
neden gül ağcına asılır yada yanına çizilir bilen var mı
süper ama çok uzun kısalta kısalta yazdığım halde ellerim koptu
*BUG MÜHİM GÜN*BELKİ BU DÜNYADA BES DAKİKACIK HUZURDA VERİR BİZLER GİBİ İNSAN EVLADLARINA(*;;((
[…] metni buradan aldım. Her ne kadar yakın coğrafya tarafından kutlanıldığı belirtilse de Ben […]
[…] 16) HIDIRELLEZ NEDİR ? : Yeniden Ergenekon […]