981) ARAP ÜLKELERİNE İHRACAT YOLU KAPANIYOR!
Yayin Tarihi 3 Aralık, 2011
Kategori BASIN-YAYIN
Irak alternatifi de risk içeriyor
Suriye ile ikili ilişkiler gibi ticaret de tehlikede. 7.7 milyar dolarlık pazara açılan Suriye kapısına alternatif önerilen Irak ise oldukça riskli.
Suriye ile gerilen ipler ve Arap Birliği’nin aldığı yaptırım kararları, ticarete darbe vuracak. Gaziantep-Suriye arasında 61 binlerden binlere düşen aylık geçiş ve ilk dokuz ayda yarı yarıya gerileyen ihracat gelecek döneme ilişkin karamsar bir tablo çiziyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın nakliye sektörü için Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin de ihracatçı için yeni güzergâh olarak gösterdiği Irak’ta iş dünyasına göre soruna çözüm olmayacak. Çünkü bu güzergâh da güvenli değil. Suriye güzergâhı, yıllık 150 bin nakliye seferini ilgilendiriyor. Transit taşımacılıkla halen Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Yemen’e ihracat yapılıyor.
Yaptırım politikasının ticari ilişkileri durma noktasına getirdiğini belirten Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan “Hem havayolu hem karayolunda ülkelerarası gidiş gelişlerde ciddi azalma var. Gaziantep ve Suriye arasında ayda 61 bin geçiş vardı, binlere düştü. Bu yaptırımların en büyük zararı esnafa olacak. Türkiye, yılda 7-8 milyar dolar gelirden olacak. Beklentimiz Suriye’nin bir an önce demokrasiye kavuşması” diye konuştu.
TİM Başkanı Büyükekşi de Suriye ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin gerilediğine dikkat çekerek “Geçen sene 1.8 milyar dolarlık ihracatımız vardı. Bu rakam ilk 9 ayda yarı yarıya geriledi. Suriye’de doğacak ihracat açığını Irak’la kapatmayı düşünüyoruz” dedi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım “Irak üzerinden Ürdün’e ve oradan Suudi Arabistan, Yemen ve Körfez’e yapılan taşımalar daha fazla desteklenecek” dedi. Ancak Yıldırım’ın dikkat çektiği Irak güzergahı, nakliye sektörü için güvenilir bir alternatif olarak görülmüyor. İskenderiye-Mersin arasında planlanan Ro-Ro seferlerinin ise maliyeti arttıracağına dikkat çekiliyor.
Türk-Suriye İş Konseyi Başkanı Ruhsar Pekcan
Alacak sorunları yaşanacak
Ekonomik yaptırımlar Suriye’de finansman sıkıntısına yol açtı. Bu nedenle Türk firmalarının “alacak” sorunu yaşayabileceğini belirten Pekcan yeni dönemde bekleyen sıkıntılara dikkat çekti. 2011 öncesinde Suriye’de yatırım yapmış Türk firmalarının bir-ikisi dışında üretimlerini durdurduğunu söyleyen Pekcan, “Sınır il ve ilçelerimizde ticaret ve turizm geliri, lojistik hizmetleri olumsuz etkilenecektir. En çok da Hatay’dan ihracat etkilenecek” dedi.
TURAB Genel Başkanı Doğan Narin
Arap ülkelerine olan ihracat durabilir
Temmuz ayından itibaren Suriye ile ticaretimiz yüzde 20 azaldı. Yaptırımlarla bu düşüş yüzde 50’yi bulur. Asıl önemli olan Suriye üzerinden diğer Arap ülkelerine karayoluyla yapılan ticaret. Olaylar artarsa diğer Arap ülkelerine Suriye üzerinden yapılan karayolu ticareti durma noktasına gelebilir.
Temel gıda haricinde ihracat yok
Suriye’de hükümetin sivil halka uyguladığı şiddetin durdurulması için Arap Birliği’nin aldığı yaptırım kararına Türkiye de dahil 19 ülkeden destek geldi. Yaptırım kararına göre temel gıda, su ve ilaç haricinde Suriye’ye ihracat yapılmayacak. Türkiye’nin Suriye’ye inşaat malzemesi, kimyasal ürün, bitkisel yağ, sentetik iplik, demir-çelik, çimento ve ara mamuller gibi birçok kalemde ihracatı bulunuyor.
Yorumlar
“981) ARAP ÜLKELERİNE İHRACAT YOLU KAPANIYOR!” yazisina 1 Yorum yapilmis
Yorum yap
HOCAM SAYGILARLA EMEGINIZE SALIK DEVAMIN BEKLERIZ IN$ALLAH ” EY TÜRKOGLU TITRE ÖZINE GEL !!!